Kort nyt marts 2007
19.3.

16.3. sendte jeg denne mail:

"Dear Olivier
 
My wife and I visited you in July 2006.
We bought (among other wines) 6 bottles of Cotes du Rhone Village Les Garrigues 2001.
We have just enjoyed the last bottle for dinner.
All the bottles have been a great pleasure.
 
Shortly after my trip I told the visitors of my web site that this wine was my best buy. I have not changed my mind since.
 
Best regards
Soren Gudiksen
www.chateauneuf.dk"

Hvorfor nu gøre opmærksom på det? For at opfordre til, at man giver respons til producenterne, når man føler, at der er grund til det. (Olivier er fra Clos Saint-Michel).

DECOUVERTES EN VALLEE DU RHONE 2007
17.2. sås i "Kort nyt" - at der 13. -19. marts er smagning i Salle Dufays. 90 udstillere deltager, og der forventes 1.000 tilmeldte besøgende - desværre kun adgang for professionelle.
federationens hjemmeside bringes nogle billeder fra begivenheden (Actualiteés en images) Her genkendes nogle ansigter fra Chateauneuf du Pape. (Billederne t.h.)

Set på: http://www.jancisrobinson.com/articles/20070123

Her omtales Domaine St Préfert 2005 Châteauneuf-du-Pape Blanc

"Now that I am much older and slightly wiser, I realise that Clairette is a variety with great character and fine acidity which can produce very long-lasting wines, particularly if the Clairette vines are old (as so many are). When I was discussing this with Isabel Ferrando last week she told me that she had invited the famous Châteauneuf old hand Henri Bonneau to lunch and he brought along his last bottled of a 1934 varietal Clairette which had been so fresh and scintillating that he had cried."

Jeg videgiver lige denne anbefaling af Domaine Alary i Cairanne:

Dog må jeg sige, at ingen af de nævnte 3 vine har imponeret mig mere end den flaske Font d'Estévenas, CdR Villages, 2003 fra Daniel og Dénis Alary fra Cairanne, som min kone og jeg nu har nydt over to dage - i går og i dag til aften. En vin mættet med blåbær, solbær og ren, ren frugt (høj andel af Syrah) og i perfekt balance og med de 14 % alkohol integreret fuldstændigt.  Og alt det for 9,10 €, har jeg lige set på regningen fra 2005.
 
Jeg ved godt, at du skal besøge de 4 andre appellationer på din side i påsken, men hvis ikke du før har været hos Domaine Alary i Cairanne, skulle du altså tage at gøre det denne gang. De bor på vejen fra Rasteau mod Cairanne på højre side (ved siden af Marcel Richaud i øvrigt) 3-4 minutter før man kommer til Cairanne.  De seneste par gange, har det været den gamle, Daniel, som har ekspederet os, og han er ikke særligt snakkesalig, men sønnen Dénis er noget nemmere at have med at gøre.  Begge er lidt 'jyske' i det, hvis du forstår, hvad jeg mener - det modsatte af 'Pariser-smartness' - landmænd der uden at gøre et stort nummer ud af det er stolte af deres afgrøde, som nu tilfældigvis er vin. Der er en rejsebeskrivelse på din hjemmeside af et besøg hos dem foretaget af Michael Jensen. Jo, afsæt en ½ times tid i påsken - det vil du ikke fortryde. Vi har selv handlet hos dem siden 2001 - det står fast på programmet hvert år - og i aftes og i går aftes forstod jeg hvorfor!!!

Det ka' da godt være, at man skulle prøve..
Jeg er nu også interesseret i at efterprøve nedenstående citat fra Parker, der undrer mig, som har sat stor pris på - i hvert fald nogle vine fra - Gigondas:

"Gigondas - A good-sized appellation with a multitude of terroirs, from hotter sectors on the plateau to very cool climate vineyards that sit at the foothills of the sharp limestone peaks that soar from the ground (called Les Dentelles). To reiterate, this is one of the most disappointing southern appellations. There are splendid terroirs and plenty of old vineyards, but the overall level of winemaking in Gigondas has largely remained unchanged over the last thirty years. Too many wines are made from fruit that has been picked too early, aged too long in wood, and undergone a laissez-faire élevage. Improvements need to be made as Gigondas is falling dramatically behind its closest neighbor, Vacqueyras, as well as Rasteau to the north."

Gad vide, hvad vinbønderne i Gigondas tænker om en sådan svada fra Parkerrrr.
Ja, jeg vil ikke spørge dem!

Jeg har her under det dårlige golfvejr de sidste par dage dannet mig et overblik over producenter fra Lirac - http://www.crulirac.com/ - Det er slående, at de bedste vine herfra laves af producenter, der også laver Chateauneuf du Pape: Roc-Epine (Lafond), Mordoree, Saint Roch (Gardine), Grand Veneur, Roger Sabon og Lorentine (Marcoux og Roncière).
Den eneste undtagelse jeg kender til er Domaine la Genistière.
Det kan være, der gemmer sig et par perler, som jeg ikke kender til.

Gaelle og Frédéric fra Fines Roches
Corinne og Yannick Gasparri fra Domaine de la Cote de l'Ange
Lucien Michel og datteren Claire fra Vieux Donjon
Isabel Ferrando fra Domaine Saint Prefert
.

16.3.

Jeg begiver mig normalt ikke af med anbefalinger/vurderinger, men hvis jeg skulle pege på nogle vine, jeg har nydt "siden sidst", så .....

Domaine Charvin Cotes du Rhone 2003. Absolut det bedste man kan (kunne) få i Chateauneuf for 6,50€, og så en spændende personlighed bag vinen - hvis man møder ham med den rigtige atitude. Han taler udmærket engelsk, men første gang jeg mødte ham og kun var interesseret i hans Chateauneuf, kunne han overhovedet ikke tale engelsk. Det kan han nu - meget vel endda.
Domaine Guy Mousset (Clos Saint Michel) Cotes du Rhone Village 2001
Den er bare god nu. Der vil formentlig ikke være nogen, (Parker-fans eller hans opponenter), der vil være uenige i det. Prisen var i 2006 9,50€. Det er måske meget for en Cotes du Rhone, men vinen var et af mine bedste køb i juli 2006.
Domaine du Galet des Papes Vieilles Vignes 2003. Basiscuvéen fra dette domæne er skuffende, men denne vin er ganske god. Den rummer en del mere end de to Cotes du Rhone omtalt ovenfor, men den koster selvfølgelig også lidt mere (17,50€ i 2005).
Domaine de Cristia 2003. Det er lige tiden at starte med denne vin, hvis man har flere flasker på lager. Den kan sagtens gemmes nogle år endnu, men den er forfriskende og indbydende fra nu. Den kostede godt nok 18,00€ på domænet i 2005, og det er måske lige i overkanten, men købet er bestemt ikke fortrudt.
Domaine de Ferrand 2001. Den beskedne og engelsktalende Philippe Bravay, der meget gerne fortæller om sin vinfremstilling til besøgende, laver en rigtig god Chateauneuf til prisen (14-15€). Både manden og hans vine er sympatiske, ja, vinen kan på mig virke lidt forførende. Godt køb. 5-6 år efter høsten er et godt tidspunkt at starte på, men som ofte erfaret: den sidste flaske smager altid bedst. 
Chateau Mongin nævnes kun her for at bringe en advarsel. Den er ikke værd at samle på, hverken Cotes du Rhone eller Chateauneuf du Pape. Nu har vi heldigvis ikke flere flasker. Forhåbentligt får "Lycée Viticole d'Orange" ikke for stor indflydelse i Chateauneuf og omegn.
Domaine des Relagnes Cotes du Rhone Vieilles Vignes 2004
Jeg er måske gået igang med denne vin for tidligt. Jeg er ikke helt overbevist om, at den bliver "fyldigere", hvis man venter et år eller to.

Siden sidste "kort nyt" har jeg fået en henvisning til en hjemmeside, der er både lidt interessant og også lidt svær at vurdere. Flere mails mellem mig og ophavsmanden har ikke rigtig overbevist mig, men det kan jo være mig, der ikke helt kan gennemskue genialiteten. Jeg ville gerne selv kunne lave en sådan side - i princippet. Ophavsmanden er med i kredsen omkring den ikke uinteressante blog, www.lapassionduvin.com . Man kan selv vurdere hans side på http://bertrand.leguern.club.fr/blg/ch9/ch9.php

I sidste "Kort nyt" antydede jeg, at 240€ måske var lidt meget for Domaine de la Vieille Julienne Reservé. Det medførte en kommentar fra en besøgende på siden : "Priserne på 2005 Domaine de la Vieille Julienne, skal ses ud fra, at de er det bedste de nogensinde har lavet, samt at hvis nogen skal tjene på vinen må det være producent eller importør, og ikke dem der sælger videre på nettet... Det er sådan som jeg har opfattet det....". 
For at uddybe perspektiverne i denne bemærkning:
kan jeg anføre to eksempler fra "virkelighedens verden" - min virkelighed. Jeg har i årenes løb foretaget to ekstravagante (efter mine begreber) indkøb i Chateauneuf. I 2000 blev jeg "svag i koderne" da jeg havde smagt Roger Sabons "Le Secret des Sabon" 1998. Den kostede ca. kr. 450,-  I 2006 blev jeg tilbudt den begunstigelse at kunne købe en flaske Domaine de Mordorée La Plume du Peintre 2003, der kostede 89€. Jeg kan konstatere, at disse to vine i dag har en "markedsværdi" på henholdsvis mindst kr. 3200,- (Berry Bros 2006) og 300-350$ mindst (i USA).
Jeg har forstået, at Henri Bonneau er meget frustreret over de priser, hans vine handles til - især på Internettet, som han vist er meget skeptisk over for i det hele taget. Det siges, at hvis man skulle blive godkendt som køber "ab domaine" - hvad meget få opnår - at priserne er "menneskelige". 
Personligt mener jeg, at priserne på Bonneaus og for den sags skyld Rayas' vine er vildt overdrevne. Jeg ville aldrig tage spendere bukserne på, hvis mulighed bød sig, men jeg må så også medgive, at jeg kun har smagt "mindre" årgange fra de to producenter. Jeg har bemærket med en vis tilfredsstillelse, at også Robert Parker synes at have visse reservationer over for de to producenter efterhånden. Det styrker min tillid til hans dømmekraft - som jeg stadig respekterer ret højt. (Selv om den kan blive emne for kraftig diskussion har jeg erfaret.)
Kort sagt: Jeg forstår godt, hvis Vieille Julienne vil "have deres del af kagen", men må så konstatere, at "almindelige wine lowers" ikke kan være med. Så er vin blevet til noget helt andet end et nydelsesmiddel. 

Jeg klipper fra The Wine Company's (I nyhedsbrev 14.3)
"Invitation til Rhône 2005 smagning søndag d. 25. marts
Udenlandsk vinpresse er meget betaget af 2005 årgangen i hele Rhône-dalen. Frankrigs førende vintidsskrift, La Revue du Vin de France, bedømmer årgangen for nord-Rhône til at være exceptionel god og på niveau med de monumentale årgange 2003 og 1990. Det samme gør sig gældende for syd-Rhône, hvor vinenes kvalitet sammenlignes med de legendariske årgange 1998, 1990 og 1989. Det amerikanske vintidsskrift, Wine Spectator, er enig og giver 96-99 points (”Klassisk”) for Syd- Rhône og 93-95 points (”Fremragende”) for nord-Rhone. Robert Parker giver årgangen 95 points (”Fremragende”) for syd-Rhône og 89 points (”Excellent”) for nord-Rhône." 
(Fremhævelserne er undertegnedes)

11.3.

Nu har også Jean Paul Autard oprettet en blog, ligesom han (langt om længe) har fået fornyet hjemmesiden http://www.paulautard.com

Apropos blogs. Jeg faldt over denne side: http://wineblogwatch.arrr.net/. Herfra er der mange links til wineblogs. Det er der også på en nordmands blog: http://vinoteket.blogspot.com/2006/02/internasjonale-vinblogger.html

For få dage siden modtog jeg en ny prisliste for 2007 fra Le Clos du Caillou. For første gang (måske lige undtagen vedrørende 2002) har man set, at den seneste årgang er steget en Euro/Frank. Jeg tager det som en indikation på, at man på domænet anser denne årgang som bedre end den foregående. I de adskillige år jeg har fulgt prisudviklingen, har forrige års priser altid været en Frank/Euro dyrere end foregående årgang. Det har altid været sådan, at producenterne har forsøgt at fremstille det, som om alle årgange er "lige gode", og så skulle en ældre årgang være lidt dyrere (lagringen og sådan). Før i tiden var det en Frank, nu er det en Euro! Ak ja!".
Priserne?  Basis cuvée 2004/2005 20,50/21,50, Les Quartz 2004/2005 35,50/36,50, La Réserve 50,00 (for 2005). 2005 for alle vine: "disponible juin 2007".

I årg. 2003 kostede Chateauneuf du Pape fra Domaine de la Vieille Julienne 32€. I årg. 2005 er prisen steget til 40€. Det er en høj pris, men dog pebernødder i forhold til Réservé 2005, der koster 240€. Parker har givet den 96-98, men alligevel!

Jeg er blevet spurgt, hvordan min besøgstæller (på forsiden) fungerer. En besøgende har undret sig over, at den kl. 01.00 viste "hits dag: 110". Det betyder, at der i de sidste 7 døgn i gennemsnit pr. døgn har været 110 besøgende. I øvrigt, så er weekenden især lørdag altid den dag i ugen, hvor der er færrest besøgende. Min kone siger: "De surfer på arbejdet". Det ved jeg ikke noget om. Man er velkommen til enhver tid!

Der har et stykke tid været links til et par små sider om Parkers bedømmelse af Chateauneuf du Pape 2005: rødvine og hvidvine. For rødvinenes vedkommende er kun medtaget vine han giver 92 point eller mere.
Hans forkærlighed for Chateauneuf du Pape i forhold til vinene fra naboappellationerne kan ses af hans bedømmelse af samme årgang fra Gigondas og Vacqueyras, idet kun i alt 4 vine fra disse appellationer opnår så høje point:
Chateau de Saint Cosme Gigondas Hominis Fides 94-96
Chateau de Saint Cosme Gigondas Cuvée Valbelle 92-94
Domaine Santa Duc Gigondas Prestige des Hautes Garrigues 92-95
Domaine la Garrigue Vacqueyras Cantarelle 92

Jeg vil lige tillade mig at gøre opmærksom på Rhonews.