Baptiste Grangeon på besøg i København 14. - 15. maj 2009

Baptiste Grangeon Domaine de Cristia præsenterede sammen med sin danske importør The Wine Company 5 cuvéer Chateauneuf du Pape og et par cuvéer Cotes du Rhone for ca. 70 deltagere i Menighedshuset i Hellerup torsdag den 14. maj.

En stor del af deltagerne kendte formentligt til vinene i forvejen eller i hvert fald til vine fra Chateauneuf du Pape. 
Hvis man var novice på området, har man forhåbentligt fået en god oplevelse og smag for flere af den slags gode vine.

.

Baptiste Grangeon blev i 1990-erne uddannet på vinskoler og vendte hjem til familie-domænet i Courthezon i 1998.
Årgang 2000 blev første årgang hvor Baptiste helt overtog ansvaret for vinene på stedet. Før da havde første bedstefaderen og siden faderen lavet traditionelle Chateauneuf du Pape på stedet. En søster og en yngre broder til Baptiste arbejder med på domænet, men de holder sig begge til det kontormæssige. Søsteren Beatrice lægger ikke skjul på, hvem der træffer beslutningerne, og deltagerne i smagningen blev nok også klar over, at selv om Baptiste er en beskeden og behagelig mand, så er han herre i sit eget hus.

De 12 ha. (hvoraf 1 ha. er med grønne druer) er ikke, som det oftest er tilfældet i Chateauneuf du Pape, spredt ud på mange parceller med forskelligt terroir. De er samlet på det lieu-dit i Courthezon, hvorfra domænet har fået sit navn, Cristia. Selv om markerne ikke findes langt fra Beaucastel rullestensmarker, så er jorden her sandet med spredte sandsten - ligesom på lieu-dit Rayas, der ligger lige ved siden af.
Generelt er det således i Chateauneuf, at lerjord med rullesten giver kraftigere vine end mere sandprægede jorde.
Man kan dog ikke skylde vinene fra Cristia for at være "lette". En mere positiv beskrivelse er noget med elegance og feminitet. Det er de udtryk, de danske importører foretrækker samtididig med at man bruger udtrykket bourgondisk.

Under alle omstændigheder, vil jeg antage, at de fleste deltagere i smagningen fandt vinene gode. Der laves tre røde cuvéer, Tradition, Renaissance og Vieilles Vignes. De to sidstnævnte er mindst dobbelt så dyre som Tradition. Tradition er en ganske udmærket Chateauneuf du Pape, der kan hævde sig smukt blandt appellationens basiscuvéer. Ja, nogen vil måske foretække den frem for de andre to cuvéer, idet den i en ung alder er mere fremkommelig og ikke så udfordrende at drikke.
Der er meget stor forskel på de to dyre cuvéer. Renaissance indeholder en stor andel af Mourvedre, mens Vieilles Vignes er lavet på 100% Grenache.
Det beror på ens personlige præferencer, hvilken man foretrækker. Hvis nu en blondine og en brunette er lige kønne, så ...
Hvis jeg skulle udpege den mest typiske Chateauneuf du Pape, ville pilen ubetinget pege på Vieilles Vignes. 
I min årgang spiller ventetiden en vis rolle, og det kan knibe med tålmodigheden. Renaissance kræver mest tålmodighed i de fleste årgange.

De præsenterede årgange af røde Chateauneuf du Pape (torsdag aften) var 2004, 2006 og 2007. (2005 har længe været udsolgt).

Det var ikke overraskende, at 2004 Tradition var mest drikkeklar. Det, der overraskede mig lidt var, hvor lidt udviklet 2006 er på nuværende tidspunkt og hvor åben 2007 faktisk var. Dette gjaldt i øvrigt for alle 3 cuvéer.
Jeg har tidligere haft den opfattelse, at 2006 ville blive drikkemoden noget før 2005 og 2007. Det er ikke tilfældet - i hvert fald når det gælder vinene fra Cristia. Der er måske noget om den gode Herni Bonneaus udsagn om 2007: "Den er altfor god".
Bedømt ud fra vinene fra Cristia, kunne jeg oven i købet forestille mig, at 2007 slet ikke bliver den vin, der kan leve længst af de tre årgange, men den har den store fordel, at den kan drikkes nu, og Baptiste mener ikke, at den vil gå i dvale.
I 2008 vil der ikke blive lavet special cuvéer på Cristia. Måske kan dette gavne Tradition i denne årgang og som nævnt  heller ikke Cotes du Rhone Village. Jeg vil ikke heraf uddrage for meget om årgang 2008, men det er da lidt tankevækkende, at man gør sådan på Cristia. Jeg vil tro, at samme fremgangsmåde bliver anvendt på en del andre domæner.

.
.

Sorry Baptiste for the quality of these photos. 
The light was not good.

.

Smageprogrammet

Chateauneuf du Pape Blanc 2007

Chateauneuf du Pape Blanc Cuvée Vieilles Vignes 2007
Debutårgang - 100% Grenache, lagret på nye barriques i 8 mdr.

Cotes du Rhone 2008
Da der ikke laves Cotes du Rhone Village i 2008, indgår druerne fra 1 ha. Cotes du Rhone Village sammen med dem fra de 4 ha. Cotes du Rhone.

Cotes du Rhone Village 2007

Cotes du Rhone Village 2005

Cristia Collection Rasteau 2005
Indgik i smagningen i stedet for Cotes du Rhone 2007, som er udsolgt. Negociantvin fra Cristia.

Chateauneuf du Pape Tradition 2007

Chateauneuf du Pape Tradition 2006

Chateauneuf du Pape Tradition 2004

Chateauneuf du Pape Tradition 2001
I denne årgang gik alle druer til cuvée tradition (ingen specialcuvéer) 
Defor og fordi det i øvrigt er en rigtig god årgang, er det måske den bedste af alle årgange hidtil af Tradition.

Chateauneuf du Pape Cuvée Renaissance 2007
Navnet blev valgt i 2000, som var første årgang af cuvéen, for at markere nye tider (genfødsel) og i sandhed en ny vintype på domænet. Vel også med lidt tanke på ordet Baptiste, der leder tanken på ordet fødsel.
Det karakteristiske ved vinen er det høje indhold af Mourvedre - normalt ca. 40% - hvilket bibringer vinen dens særlige karakter. Der spares heller ikke på fadlagringen, Grenache inkluderet, idet vinen er blandet før fadlagringen, Nogle af fadene er nye.

Chateauneuf du Pape Les Hauts de Cristia 2006
I denne årgang fandt Baptiste ikke, at vinen ville blive helt, som han ønskede en Renaissance skulle være, og han havde derfor belsluttet ikke at lave denne cuvée i denne årgang. Under et inspektionsbesøg så Lars og Steen fra The Wine Compagny, et par fade, hvor kridtet sagde Reniassance 2006. Vi fik en rørende historie om, hvordan de fik overtalt Baptiste til af sælge dem disse to fade. Der måtte så findes et andet navn - derfor Hauts de Cristia, som altså kun kan købes i Danmark.

Chateauneuf du Pape Cuvée Renaissance 2004

Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes 2007
100% Grenache. Planterne er 70-80 år gamle. Den lagres på ældre barriques

Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes 2006

Chateauneuf du Pape Vieilles Vignes 2004
Første årgang af denne cuvée.

.
.
.
Lars Møller, Baptiste Grangeon og Steen Rasmussen ved bardisken på Salon 39 på Vodroffsvej, hvor fredagens pressemagning fandt sted.
.
Fredag formiddag havde jeg den fornøjelse at være inviteret til smagning sammen med en mindre eksklusiv kreds af nogle af Danmarks kendteste vinskribenter, Anker Tiedemann, Grete Hindholm, André Devald og Niels Lillelund. Skribenten fra Berlingske var vist også inviteret, men han har det jo ikke så godt (med Rhone) for tiden. Det kunne ellers have været interessant!

Her fik man en komplet præsentation af alle vine, som Baptiste Grangeon har stået fadder til, altså også vine fra 2005 (Renaissance og Vieilles Vignes) og 2003 (Renaissance) samt 2000 Renaissance. Disse vine var fundet frem fra gemmerne hos Grangeon og hos d'herrer fra The Wine Compagny.
2005 blev udsolgt meget hurtigt og kan nu kun fås fra "biblioteker" (Glæd jer, hvis I har nogen liggende af de to specialcuvéer, men vent nogle år). 2003 var efter Baptiste Grangeons udsagn en "død" vin. Det var nu ikke den ringeste 2003, jeg har smagt, men det var i dag den svageste af vinene fra Cristia, og den bør man overveje at nyde inden alt for længe. 2000 Renaissance, som var første årgang af denne cuvée, var lagret i gamle foudres, som ikke kom i brug senere, idet de gav vinen smag af brettanomyses - eller brett, som det hedder blandt indforståede. Det generede nu ikke en amatør som mig, men de professionelle kunne sagtens genkende smagen.

Mig forekom smagen gammelkendt uden at jeg nogen sinde har vidst, hvor den stammede fra. Hvis man møder det der med "sure tæer" eller "armsved" i en ældre Chateauneuf, kan det formentligt forklares med den "falske" gær. 

Deltagerne om fredagen var ligesom lidt mere disciplinerede, end det var tilfældet aftenen før - der faldt f.eks. ingen glas på gulvet og Baptiste havde ingen problemer med at få ørenlyd.

Ligesom det var tilfældet med Pierre Usseglios besøg sidste år havde Baptiste Grangeon mange forskellige vine at byde på, og det medvirker selvfølgelig til at gøre en sådan smagning endnu mere interessant.
Det kunne jo være spændende næste år at møde Vincent Maurel fra Clos Saint Jean - gerne i selskab med Philippe Cambie.
I givet fald dukker de fleste af os nok igen op i Menighedshuset i Hellerup.

Jeg regner med at besøge Cristia i juli måned, og da vil det, priserne taget i betragtning, være Tradition 2007, der vil blive købt flest af. 
Måske bliver der råd til et par flasker Vieilles Vignes i samme årgang.

.

HOME


Opdateret 16-05-2009