Rejsebrev fra Rhone juli 2011
Søren Gudiksen
Tre dage i Luberon
.
Cavaillon var blevet valgt som udgangspunkt for rundturen i Luberon. Det er en forfærdelig kedelig by. På én af byens kedeligste gader ligger et knaldgodt spisested, Restaurant Prevot. Forretten og hovedretten var uforglemmelige. Der var tale om den bedste servering af foie gras og af lammeryg/koteletter, vi nogen sinde har fået. Desværre havde jeg ikke kameraet med:

Terrine mi-cuite de foie-gras au melon confit, cromesquis à la pistache et son coeur fondant, granité de melon et d'anis étoilé.

Carré d'agneau de la Crau "Les Comtes de Provence" en croû de noisette, Panisse`l'huile d'olove du moulin de la Charttreuse.

Efter turen har jeg fundet ud af, at der var tale om den dyreste (og dermed formentligt den bedste) restaurant i Luberon. 
Ud over de to retter, der omtales ovenfor, fik noget, vi ellers aldrig plejer at få, en aperitif, en melonlikør med små isperler - det er jo i Cavaillon, man dyrker de bedste honningmeloner. Herefter kom to meget velsmagende appetitvækkere, og efter de to omtalte retter, frit valg af oste og crême brûllé. Hertil en ½-flaske Luberon Blanc Les Artemis fra Domaine de la Citadelle (anbefalet af den kompetente vintjener til foie gras) og en helflaske Luberon Collet de Pierrouret fra Chateau Fontvert. Hele herligheden kostede kun 175€. Heraf for drikkevarer 85€.
For os var det til 5 ud af 6 kokkehuer.

Efter at have besøgt 7 domæner i Luberon, kan jeg roligt fastslå, at man også her kan lave gode vine.
Èn af vinbønderne fortalte, at man ved appellationens fødsel skulle vælge, om man ville knyttes organisatorisk til Rhone eller Cotes de Provence. Han mente, at man måske ville have været tjent med at have valgt Provence - og være den bedste blandt ligemænd. Som Rhonevin betragtet opfattes området lidt som udkantsrhone.
Min kone opfordrede flere gange til at "købe løs" (selv om der er grænser for pladsen også i en Mondeo). Som hun siger, vi har godt af engang imellem at drikke andre vine end Rhonevine!
Jo, vinene er anderledes og priserne er på højde med gode vine i Cotes du Rhone Rhone. 
Det gælder her som alle andre steder i Rhone, at 2008 skal smages, før man køber. 2007 kan også her være lidt for meget. 2009 er rigtig god. 
Efter sigende er 2010 mere elegant end 2009 og har lidt mindre alkohol.

Man kunne driste sig til en sammenligning med Ventoux. 
Nu har jeg rost Luberonvinene (de bedste) ovenfor, så jeg vil tillade mig at sige, at mens en dårlig vin i Ventoux oftest bare er sur, så smager en dårlig/billig vin i Luberon ikke af noget som helst.

Når man er i Luberon føles det naturligt, at man på seriøs vis (med omtanke og uden forudfattede meninger) smager rosévine. På et så anerkendt domæne som Chateau Fontvert udgør Rosé 60% af produktionen. De to bedste rosévine var Chateau la Canorgue og Chateau les Eydins. 

Vi har besøgt Domaine Fontvert i Lourmarin, der, som en del af domænerne i området, ejes af byfolk, der kun kommer på domænet under høsten og i ferietiden. Vi blev betjent at kældermesteren, så betjeningen var kompetent, og vinene var gode.
Byen Lourmarin er en turistmagnet med alle de der tingeltangel-butikker, som turister åbenbart elsker. Bortset fra det, er det en skøn by.
Øvrige besøg: Chateau Constantin-Chevalier, som ikke var særlig interessant.  Chateau Saint Esteve de Neri, Chateau Turcan, Chateau la CanorgueChateau les Eydins og Chateau de l' Isolette. Se billedtekster.

Restaurant Prevot, Cavaillon

.

Alexandra og Allan Wilson, Chateau Saint Esteve de Neri
Allan Wilson er godt nok også en af de der udlændinge (Skotte, der arbejdede i London i mange år.), som efter tidlig pensionering har haft midler til at købe sig et "chateau" i Luberon, men han er meget passioneret og er nu tilsyneladende ligemand med sin kældermester. De to har ikke opgivet at stræbe efter det optimale, og det må skabe respekt, når man føler, at det er seriøst ment, og at resultaterne gør indtryk.

.

..

Det er ikke for at forklejne vinene, at der her bringes et par billeder fra "vinmuseet" på Chateau Turcan. Det er helt utroligt, at én enkelt mand sideløbende med at drive domænet har været i stand til at samle og på smukkeste vis har restaureret alle tænkelige redskaber fra vinproduktionen gennem de sidste århundreder. Èn bygning er helliget pressere og en anden og større bygning alle andre redskaber og remedier.
I dag er det skaberen af museet og hans kone, der driver domænet. En bror er købt ud.
Nathalie Margan på Chateau la Canorgue
Besøget på Canorgue varede i to timer. Stedet er bygget oven på en romersk villa og man får al sin vandforsyning fra underjordiske mandshøje buegange. Stedets navn relaterer til disse "kanaler".

Vi fik også historien om meget påtrængende turister, der sneg sig ind alle steder i årene efter, at der blev optaget en kendt familiekomedie på stedet. "En god årgang."

Når høsten 2011 er forbi, går man i gang med at bygge en ny afdeling til kælderen, som skulle være klar til høsten 2012.
Bedste vin til prisen: Luberon Blanc 2010.

.

Laure Pintel, Chateau de l' Isolette
Laure Pintel var en smule stresset, da vi kom på uanmeldt besøg. Hun er i færd med at indrette værelser til udlejning i hovedbygningen. Forældrene bor ikke længere på domænet, og hun har for ikke så længe siden været igennem en skilsmisse.
Det lader til, at folkene i kældrene er solide og dygtige. De var i hvert fald i fuld sving, da jeg på egen hånd gik rundt i kældrene, der er dimensioneret til 100 hektar. En del af markerne er nu solgt fra, så der "kun" er 60 ha.

Stedets bedste vin laves fra lejede marker (over 80 år) beliggende ved et slot ejet af modedesigneren Pierre Cardin. Han har indtil for nylig aftaget alle flasker - og med hans navn på etiketten bliver den solgt på Maxime i Paris. Nu kan vinen også købes på domænet, for  Nathalie har nægtet at lade ham få hele produktionen.

Serge Seignon, Chateau les Eydins
Det er svært at afgøre, hvilket af de besøgte domæner, der laver de bedste vine, men én af kandidaterne er Serge Seignon, og det gælder for både, rød, rosé og hvid Luberon.

Den gode Serge er tilmed et meget sympatisk menneske og en personlighed, som man glæder sig over at have mødt. 

Vi besøgte også Maison du Vin i Menerbes. Stedet er ikke særlig interessant, men hvis man ved, hvad man vil købe, og ikke ønsker at bruge tiden på af finde producenterne, så kan de fleste vine fås her - til samme pris som hos producenten.

..

Lourmarin med den vestlige del af Montagne du Luberon som baggrund. I Lourmarin kommune varierer højden over havet fra 168 - 818 m. 
Det højeste punkt i Luberon, Mourre Negre, er 1125 m. Det ligger i den østlige del af højderyggen. "Bjerg"-kæden er eroderet til bløde former og er skovklædt overalt.

En uge i det "rigtige" Rhone
..
Deambulation musicales lørdag den 23. juli kl. 18.00 - 24.30

Lørdag aften var vi inviteret af federationen til at deltage i deambulation musicales i Chateauneuf du Pape. Det fandt denne gang sted på Domaine du Chateau de l'Hers.
På domænet spillede et symphoniorkester fra Rigas musikskoler. Orkesteret bestod af i alt 62 unge mennesker, som spillede tre værker af  Tchaïkovski, Koncert for violin af Max Bruch (solist Pierre Hommage) og endelig et værk af Bizet.
Efter det første nummer (3 kvarter!) vandrede deltagerne gennem poppelskovene fra domænet til halte fluviale, en anløbsbro for turbåde, der sejler på Rhone. Her spillede en kvartet (to trompeter, trombone og tuba) langsom og lettere jazzmusik.
Ind imellem de musiske indslag på domænet og ved Rhone, blev der serveret en forret, hovedret og oste, og forskellige domæner skænkede smagsprøver på hvidvine eller rødvine. Der var hvidvine fra Domaine Giraud, Oratoire des Papes, Domaine Chante Cigale og Domaine de la Solitude. Rødvine fra Chateau Fines Roches, Jas de Bressy, Domaine du Chateau de l'Hers og Chateau Mont Thabor.

Vi havde lejlighed til at deltage i et lignende arrangement for 2 år siden, og da var vandreturen lagt gennem vinmarkerne mellem 3 forskellige domæner, og det var nu mere charmerende. Skal man betale for deltagelse, koster det 48€ pr. person.

  Domaine du Chateau de l'Hers. Stedets vine var ikke over middel.

.

.

Søndag plejer at være hviledag, men...
Elisabeth og Philippe Plantevin Domaine Philippe Plantevin
Lørdag formiddag besøgte vi Domaine Philippe Plantevin og søndag formiddag to domæner i Cairanne, Domaine de la Gayére og Domaine Armand, som vi ikke har besøgt før, og som ville være med på Fête de Vin. Derfor fotograferede vi kun, men ventede til om eftermiddagen med at smage. 
Vi ankom til Philippe Plantevin samtidig med, at et større arrangement begyndte, Bien Boire ou Boire Bien - (note 1 højre spalte). Der var ca. 90 deltagere, som hørte på præsentationer af vine fra Plantevin, Cave de Cairanne, Brusset og Delubac. Vi blev inviteret til at deltage, men vi havde andre planer og kunne smage vinene senere på dagen.

.

Søndag middag var vi inviteret til frokost hos Kristin og Jean-Marc Espinasse. på Domaine Rouge-Bleu
Jean-Marc havde på forhånd lovet en "casual lunch", men det blev en frokost som var en stjernerestaurant værdig.
Man havde inviteret David Blanc og frue fra Domaine Turbulences, som jeg havde en aftale med den følgende tirsdag. De to familier - også døtrene - er nære venner.
Det var fint nok at møde David på denne måde, for han taler ikke engelsk.
Alle Davids marker ligger i Rochegude, men den ene vin, han selv aftapper, kalder han Vin de Pays. Vores aftale tirsdag blev aflyst bortset fra, at vi var nødt til at køre forbi for at købe hans pragtfulde vin, der kun koster 8€.
Jeg kendte før besøget bedst Espinasses vine fra 2007. Nu smagte vi hans fire vine fra 2009/2010. De er - måske på grund af årgangene - blevet mere friske, og han har måske "fundet sin stil". Den nytilkomne Cuvée Lunatique er en rigtig god vin udvalgt fra den bedste parcel med Grenache. Den har fået 16 måneder på fad. De fleste af vinene sælges i USA, og han har ingen problemer med afsætningen. Derfor kan han tillade sig at have rimeligt høje priser.
Ved frokosten fik vi 2010 fra de to producenter. David medbragte i øvrigt sine to årgange i karafler.
Man vil forstå, at der blev lagt en god bund for smagning på Fête du Vin.

1) Initiées en 1996 par le Syndicat des Vignerons de Cairanne, ces dégustations se déroulent chez un vigneron, avec la participation de trois autres caves, le dernier samedi du mois, de mai à septembre, de 11h00 à 13h00.

..

Fête du Vin i Cairanne søndag den 24.7. 16.00 - for os 18.30

Her var underholdningen folkelig med flere grupper, der sørgede for fin stemning.
Det var til at komme til bordene de første par timer, men sidst på eftermiddagen skulle man kante sig frem. Der var virkelig mange mennesker i de to afspærrede gader.

Der blev udskænket mange rigtig gode vine. Alle de bedste producenter i Cairanne deltog og skænkede for det meste 2009. Der var dog en del specialcuvéer fra 2007.
Et enkelt domæne,
Domaine les Hautes Cances, tilbød 3 rødvine fra 2008. Det er nogle af de relativt bedste vine fra denne årgang, jeg mindes at have smagt. 
I det hele taget var standarden meget høj.

Jeg forsøgte at lodde stemningen vedr. appellationens forfremmelse til CRU. Flere mente, at det ville vare nogle år. En enkelt "velorienteret" producent, som er optimistisk af natur, mente, at det kan ske i løbet af et par år.

En producent, som er imod ændringen og har forladt syndikatet af den grund, er begyndt at sælge parceller for så at købe nye, der forventes at ligge inden for den nye appellations grænser. 
Man er lige præcis der, hvor Rasteau stod et par år, før de blev "forfremmet". Producenterne mangler at afklare, hvor langt de vil følge INAOs forslag om nye grænser. I Cairanne er kooperativet ikke positiv over for en ændring, som det var tilfældet i Rasteau. Politisk vejer et kooperativ en del i sådanne spørgsmål.

.

Theophile Couturier, søn af Laure Couturier Domaine Rabasse Charavin
Jean-Etienne Alary, søn af Denis Alary, Domaine Alary

.

Audrey, Louis og Patrice Armand, Domaine Armand
Bruno og Virginie Boisson, Domaine Boisson

.

Patrice Jubain, Domaine Jubain
Yves Jean Houser Domaine des Amadieu

.

Anne-Marie Astart, Domaine les Hautes Cances
Alain Boisson, Domaine Cros de Romet

.

Cairanne - den gamle bydel - set fra vest

.

Chateauneuf du Pape

.

Domaine du Vieux Lazaret

Besøget var aftalt for at se Domaine du Vieux Lazaret indefra og for at møde datteren Florence Quiot [ Ki-oh ].
Far var ude i business affairs. Broderen sad henslængt på sit kontor og så ud til at lide af migræne. Florence kostede lidt rundt med det talrige personale på kontoret, og spurgte, hvad vi ville smage bagefter. Så fik en dame besked på at trække de tre flasker op, og så viste hun beredvilligt rundt, men blev efterhånden lidt "træt"
Kældrene var ikke så imposante, som man ellers kender fra domæner af den størrelse.
Billederne herunder viser cementtanke, der bruges til gæring af alle vine, hvide og røde. De viste barriques udgør ca. 1/4 af domænets beholdning.
"Vi ønsker ikke, at vinene skal smage af træ".
Domænet ejer ca. 200 ha i Chateauneuf du Pape og Domaine Trignon med ca. 70 ha., Desuden ejer man marker i flere appellationer. Negociant-vinene udgør kun ca. 5% af produktionen.
Der var stille og mennesketomt i kældrene undtagen i etiketterings-afdelingen, og her arbejdede overraskende nok fru Geneviève Quiot. 
Jeg tror måske ikke, at det var helt passende at fotografere hende, men jeg fandt et billede interessant.

.

.
Clos Saint Jean
Besøget på Clos Saint Jean var uanmeldt, men ikke desto mindre varede besøget halvanden time, og vi smagte vinene. Vi så for første gang de nye kældre på Chemin Bois de la Ville. På denne lokalitet har man nu kontor, lagringskælder med cementtanke og barriques samt lagring af aftappede vine. Der er også et nydeligt opbevaringsrum for ældre årgange - et vinotek.
Jeg har ikke en klar fornemmelse af vinene fra 2008, men jeg kunne sammenligne den smagte årgang, 2009, med vinene fra 2007, og så finder jeg 2009 en del bedre, især fordi den er mere frisk og uden marmeladepræget fra årgang 2007.

Domaine de la Chabonniére
Besøget her var aftalt med datteren Caroline lørdag aften og formålet var ganske enkelt at købe vine fra 2009. Det var dog Veronique og farmand, der tog imod.
Af én eller anden grund føler jeg nærmest, at der er tale om et besøg hos gamle venner, når vi besøger Charbonniere, hvad vi da også gør næsten hvert år.
Man laver nu igen Cotes du Rhone efter at have omplantet (på grund af appellationsregler - for meget Mourvedre og for lidt Grenache). Der er derfor tale om en relativ let vin fra unge vinstokke. Vacqueyras er nu lavet i en betydelig mere tilgængelig udgave end tidligere. Veronique får mere og mere ansvar for vinfremstillingen, og der pågår en diskussion mellem hende og faderen om en mere "moderne" måde at lave basisvinene på, så de er mere tilgængelig som unge.
Det er gået så vidt, at man nu laver en 5. cuvée af rød Chateauneuf du Pape, Cuvée L'Envol på 70% Mourvedre og 30% Grenache. Veronique mente, at der var tale om en "feminin" vin. Det er jeg ikke helt enig i, men måske bliver det sandt om nogle år.
Vi smagte alle producerede vine i 2009, og fadprøver fra 2010. Vi vil vende tilbage næste år.

Domaine du Pegau
Vi smagte ikke vine her. Vi smagte 2008 i april, og den er ikke ret god.
Vi  ville godt se, hvad der var kommet ud af det byggeprojekt, man har haft gang i.
Det viste sig, at den underjordiske del er opbevaringsrum - i hvert fald indtil videre - for aftappede vine. "Stueetagen", vil blive reception og smagelokale. 
Vi havde besvær med at forklare Odile Feraud, hvad vores ærinde egentligt var, men så kom barnebarnet Justine os til hjælp. Måske bliver hun næste generation på domænet. Hun er i dag 14 år og er en sød, beskeden og tilsyneladende en meget begavet pige.

I Courthezon besøgte vi for første gang Clos Val Seille. Her var de fleste vine fra 2010 allerede aftappet, også Chateauneuf du Pape. Man har 5 ha. med Chateauneuf du Pape, som ligger inden for en høj mur - clos. Desuden har man 35 ha. Cotes du Rhone, hvorfra man laver en lang række cuvéer. Man overraskes umiddelbart over de mange fade i lagringkælderen. Der var omkring 125 fade fremstillet i 2009 eller 2010 med domænets logo på.
Der var dog ingen af vinene, der smagte af træ. De var i det hele taget meget diskrete for nu at udtrykke det positivt. 

Lagringstanke i cement på Cos Saint Jean

.

Et udsnit af de mange pieces på Clos Saint Jean

.

Justine og hendes stolte og for en gangs skyld alvorlige morfar.
Fadene på Pegau er de gode gamle, men der er hul i muren til de nye rum

.

Tulette og omegn
.
David Blanc Domaine Turbulences
er omtalt tidligere i forbindelse med frokosten på Rouge-Bleu. Mandag besøgte vi manden selv for at købe vin. Han aftapper kun, hvad der kan være i en mindre cementtank. Beboelsen er blevet smukt restaureret, og i løbet af de næste par år, vil der blive bygget kældre. Han er i øvrigt en ivrig jæger.
Domaine Mazurd
Det er en speciel oplevelse at smage vine på Domaine Mazurd, for rødvinene er 7-10 år gamle, før de sælges. Manden og konen var på ferie, så dem mødte vi ikke, men vi smagte os igennem alle vinene og endte med at købe to kasser Cotes du Rhone 2003 Cuvée Exceptionelle. De er lige klar til at drikke, og var efter vores mening den bedste af de 10 vine, vi smagte. Pris godt 11€.
Domaine de Garrignon var vi godt nok ikke i tvivl, om vi skulle købe flasker eller ej. Daniel tilhører den generation, der ikke kender et ord på engelsk så kommunikationen var sparsom. Heldigvis kunne han ikke spørge, om vi kunne li' vinen, og vi var varsomme med minespillet.
Pascal Chalon laver vin i en lille kælder hos bedstemoderen og onklen. Han regner med at bygge kældre om et par år. Han har 3,5 ha. i Visan, 6,5 ha. i Tulette (hvoraf 1,5 er lejet) og 0.8 ha. i Bouchet. Han lavede indtil 2009 to cuvéer La Petit Ourse, og La Grande Ourse. I 2010 kommer der en 3. cuvée Oursa Major  fra 60-98 år gamle stokke, 80% Grenache og 20 Carignan med lidt Clairette. Vi smagte 2009 fra flaske og fra de mest interessante fade med 2010.
Alle hans vine er exceptionelt gode.
Han blev inspireret af en ven til at lave vin, og har ikke en vin uddannelse. Den gode ven rådgiver ham. Det viste sig, at hans inspirator og læremester er Vincent Rochette på Domaine Roche-Audran.
Alle vinene fra Domaine Fond Croze er vellavede. Cotes du Rhone Village Fond Croze, blev den vi købte.
Vi besøgte Domaine de la Galière søndag formiddag, og lille Auriane var meget skuffet over, at hun ikke kom med på et billede. Det rådede vi så bod på på dagens hjemtur. Mor var næsten 40, da hun blev født, så hun er naturligvis et vidunderbarn.

David Blanc, Domaine Turbulences

.

Daniel Couston og Marie Francoise Abbes Domaine de Garrignon
Pascal Chalon - La Grande Ourse (den store bjørn)

.

Daniel og Bruno Long, Domaine Fond Croze
Christèle og søde Auriane Plantevin, Domaine de la Galière

.

En dag i Gigondas

.

Selv om der var 3 kendte producenter mellem de 5, vi besøgt i Gigondas, var der alle steder tale om førstegangsbesøg.
Julien Brechet på Domaine des Bosquets laver nu 3 cuvéer Gigondas, en lettere og billige fra yngre vinstokke, den "normale" og så en cuvée Lieu-dit, der stammer fra marken foran smagelokalet  (fotoet t.h.) Måske vil der blive lavet endnu en cuvée fra et andet terroir. Julien leder efter gode vinmarker i Gigondas, for der er overkapacitet i kælderen. I øvrigt fik vi klarhed over, hvor "magforholdene" er i familien. Chateau de Vaudieu, Domaine des Bosquets og familien andre ejendomme ejes at et selskab, hvor de tre søskende ejer lige meget. En søster til to brødre Laurent og Julien bor i dag i Tyskland, men om nogle år kommer hun tilbage til Frankrig og skal lede domænet, man ejer i Cotes de Provence. Julien bestemmer alt på des Bosquets og Laurent er bestemmende på Vaudieu. Køb af vinmarker, som f. eks. 25 ha., der er købt i Lirac for et år siden betales af den fælles kasse. Vinene fra Lirac laves på Vaudieu, og det er således Laurent, der bestemmer, hvordan den vin skal laves.

Selv om Pierre Amadieu, Pierre Amadieu er en af de ledende personligheder i Gigondas, er han en helt naturlig og venlig mand, der elsker at tale om sine vine - det gjorde han i mindst en halv time. Jeg lærte én ting, som jeg har fået bekræftet fra andre, nemlig at 2009 var et dårligt år for Syrah. Druerne ville ikke modne helt. Det er nok værd at tænke lidt over, hvis man synes, at en vin fra årgangen ikke er helt perfekt. Ved indledningen af besøget spurgte salgschefinden, om jeg ville smage på stedet eller hjemme. Jeg smagte derfor ikke vinene, men har så 14 flasker til senere "smagning" - ikke dårligt!

Parret på Domaine des Florets er også særdeles flinke. De fik 1. præmien for bedste rosé ved Concours de Gigondas i april, og det er bestemt en dejlig vin - også relativt bedre end de tre røde cuvéer af Gigondas. Egentligt er deres kældre OK, men der skal bygges nye i løbet af de næste par år, vist nok delvis financieret af Ogier -Man laver vin for dette firma på den måde, at producenterne afleverer deres druer på Florets, der laver vinen, som så derefter modnes i barriques eller foudres hos Ogier. Jérôme Boudier har en fortid i kældrene på Cellier des Princes.

Sébastien Palon, Domaine Palon laver 4 cuvéer Gigondas, hvoraf de 3 er fra hvert sit terroir. Der er naturligvis lidt forskel på vinene. Måske var det bedre kun at lave et par cuvéer, og så bruge det bedste til den ene. Det vil nok være mere overskuelig for forbrugerne, og jeg foretrækker personligt én god cuvée frem for 3 lidt ordinære.

Efter besøget på Domaine Cayron, kan jeg afsløre en nyhed. Man skal have 3 nye foudres. Det er mange år siden, det sidst er sket.
Domænet har ry for at være det mest traditionelle domæne i Gigondas. Man laver en enkelt cuvée uden afstilkning af druerne, og vinen lagres i cementtank eller meget store (hidtil meget gamle) foudres.
Jeg husker Cayron fra for år tilbage som en meget stramtandet vin uden megen appeal, om hvilken man ikke rigtig vidste, om den ville blive drikkevenlig med årene.
Vi smagte fra fad og foudre årgang 2010. Disse to vine skal naturligvis blandes før aftapningen. Vi smagte også 2009 fra flaske. Disse vine gav et helt andet billede, end det jeg husker. De smagte helt umiddelbart dejligt med god frugt og en tillidvækkende rygrad.
Jeg ved ikke, om det er de tre søstres indflydelse, der har gjort vinen lidt mere moderne i smagen, men den smagte noget mere sexet, end jeg havde forestillet mig, og jeg følte ikke at have betalt for navnet ved at betale 15,5€ pr. flaske.

Julien Brechet, Domaine des Bosquets

.

Pierre Amadieu, Pierre Amadieu
Myriam og Jérôme Boudier, Domaine des Florets

.

Sébastien Palon, Domaine Palon
Roseline Faraud, Domaine du Cayron

.

Præsidenten kom til området, mens vi var en tur i Beaumes de Venise og Suzette.

.

Vi havde hørt at præsidenten ville besøge Chateauneuf du Pape. På dagen for hans besøg kørte vi fra Courthezon til Beaumes de Venise, og oplevede  et politiopbud, som var enormt. Ved enhver sidevej mellem de to byer var posteret mindst én betjent/sikkerhedsvagt, og ved korsveje og rundkørsler var der op til flere med udrykningsklare biler. Vi undrede os en smule over, at også Beaumes de Venise var skarpt bevogtet, men det kunne Corinna Kruse fortælle om. Præsidenten ville om formiddagen være på Domaine de Durban og ved middagstid skulle han til møde i Chateauneuf du Pape. 
Corinna Kruse sagde, at hvis vi ville møde ham, kunne vi låne en traktor og camouflere os som lokale!
Da vi kom til Chateau Redortier, fik vi lidt at vide om, hvad mødet i Chateauneuf du Pape med vinbønder fra Rhone/Provence bl.a. drejede sig om, for hun kom lige fra mødet. (Hun er borgmester i Suzette).
Visse stater i EU, især Italien og Spanien, vil have de strikte appellationsregler ophævet så langt, at man kan dyrke vin, hvor man vil.
Det er både præsidenten og vinbønderne i Frankrig naturligvis imod, for så mister begrebet terroir og beskyttelse af appellationsnavne betydning 
"Der er jo præsidentvalg næste år", siger man her i området, og i sådanne situationer kommer politikerne ud til folket. Nogle gav udtryk for, at politiudbuddet var så stort for at understrege mandens betydning. - efter hans egen opfattelse.
Corinna Kruse La Martinelle har sammen med sin mand Thierry Faravel fra Domaine Buïssiere i Gigondas bygget bolig og kælder til Corinna på et aldeles pragtfult sted i Lafare. Det havde taget 3 år at få tilladelsen til byggeriet. Lafare kommune havde været til stor hjælp, for de ville gerne, at parret slog sig ned der. I kælderen er der kun cementtanke uden belægning indvendig. Corinna overvejer at købe en enkelt ny foudre og at lade de tanke, hun kun bruger til gæring få belægning indvendig for at lette rengøringen.
Hendes to vine Ventoux og Beaumes de Venise er af høj standard i 2009.
Prisen for Beaumes de Venise er da også røget op i 15€.
Markerne drives biologisk, men Corinna har ikke lagt billet ind på at blive certificeret. Hun vil ikke hundses med af nogen.
Even Bakke, Clos de Trias har norske rødder og taler norsk, men har arbejdet på wineries i Californien i 14 år. Han blev træt af stordriften og han flyttede så sammen med sin franske kone til Frankrig og fandt "sit eget sted" i Le Barroux. Bygningerne på stedet er lidt forfaldne og temmeligt store. Tankene i kældrene er heller ikke af nyere dato. Der er f. eks. ikke temperaturregulering i de tre kæmpestore gæringstanke, men det påstår han ikke gør noget. Han påstår, at druernes kvalitet afgør gæringstemperaturen. Der er en hel del mindre ståltanke og nogle demi-muids til lagring. Det synes ikke at være ideelle forhold. Fremtidplanerne gik nu mere på at købe mere jord end på at modernisere kældrene. Hans basisvin var kun til salg i 2008, og den var som de fleste vine fra 2008 ikke god, men to specialcuvéer fra 2007 var temmelig gode, men kostede så også 25€ og 45€. Det var de nok også værd.
En hvidvin, hvor druerne var gæret med i 8 dage, vil tiltale mange
I 2012, må man kunne købe basiscuvéen 2009 til ca. 9€

.

Bernard Mendez og sønnen Valentin, Domaine Beauvalcinte
Valentin vil bestemt ikke være vinbonde, men Bernard sagde, at han var 32, før han traf det valg, så...
Domænets vinmarker ligger meget højt, og der er derfor et højt syreindhold i vinene (lidt det samme var tilfældet på Redortier, og jeg husker noget lignende fra Domaine Cassan). Vinene er simpelthen for syrlige som unge. Da han oplevede vores reaktion, fik vi en 2005, og så var der mere balance. Denne årgang er ikke til salg - den er kun for "venner".
Sabine de Menthon, Chateau Redortier er énægget tvilling. Søsteren var desværre på ferie. Jeg er blevet lovet et billede med begge søstre.
Sabine er borgmester for de 130 indbyggere i Suzette og havde deltaget i mødet torsdag formiddag med præsident Sarkozy.
Hun var ligesom vist de fleste danskere ikke så imponeret af manden.
Vi var desværre heller ikke imponeret af vinene på stedet.
Beaumes de Venise 2006 var noget bedre end 2007.

.. 

Veraison - er den proces, hvor druerne skifter farve
Billederne herunder er fra en Cotes du Rhone mark ved Bastide Saint Dominique i Courthezon og er taget 29. juli. Onsdag den 27. juli drev tordenbyger ind over området. I Courthezon fik man 18 mm. Alle i området siger, at man ikke behøver mere regn inden høsten. Kommer der nogle byger, så OK, men helst ikke for meget.
Hvis vejret arter sig, som det skal, er der udsigt til en høst med større et udbytte end de foregående 3 år. Druerne ser små ud mange steder, men der jo en måned til høsten. Man regner i Chateauneuf du Pape med at starte høsten omkring 1. september, så snakken om den tidlige høst holder ikke helt.
Vi har smagt 2010 (fra tank eller fad) sammen med 2009 ved flere lejligheder. Begge årgange er gode, men 2010 er en tak bedre, og det er vinbønderne da også enige i, hvor det har været på tale. Forskellen ligger vist i mere modne tanniner. Egentlig skulle man vel forvente at 2010 på nuværende tidspunkt virker mere "rå", men det gør den faktisk ikke.

De bedre producenter klager ikke over afsætningsmuligheder, og mange har fået solgt deres vine fra 2008.
De sidste tre års lave udbytte har kostet de fleste mindst et års produktion, så man kan ønske, at de endelig får et antageligt udbytte her i 2011.

.

Home