Kort nyt oktober 2016
.

Lørdag den 29. oktober 2016

.

En trist nyhed og en anden nyhed, der gør én en smule betænkelig

Det fremgår i dag på facebook, at François Cornut, ejeren af Chateau Guiot i Saint Gilles, Costières de Nîmes, er afgået ved døden. Han efterlader sig hustruen Sylvia og to sønner, Numa og Alexis Cornut. De to brødre erfaringen fra flere års arbejde på domænet, så vinmæssigt vil det ikke betyde ændringer. Numa Cornut kan formentligt godt komme til København den 12. november og skænke domænets vine på TWC's jubilæumsvinfestival. Ved denne lejlighed er der i øvrigt kommet et par producenter mere på programmet, Domaine de Calendal og Domaine du Mas des Volques repræsenteret ved ejeren Nicolas Souchon.

For en uges tid siden nød jeg en Domaine de Calendal Plan de Dieu 2012. Det var en ualmindelig god vin fra en god årgang. Jeg lod efterfølgende blikket løbe over listen af producenter fra denne appellation. Ingen tvivl om, at Cambies vine er noget bedre end den næstbedste i appellationen. Nu kommer jeg så alligevel til det, der gør mig en smule "betænkelig". Robert Parkers efterfølger den yderst sympatiske Jeb Dunnuch har givet Calendal 2015 94 point (Håber, at det er denne årg. man kan smage 12.11.) Betænkelig? Jeg er bange for at 100-pointskalaen ikke slår til for JD. Godt nok er Calendal en god vin, men jeg formoder, at en Chateauneuf du Pape af en kvalitet over middel almindeligvis ikke bør få over 94 point 
Jeg kan ikke vurdere rimeligheden de 94 p, når jeg ikke har smagt vinen i denne årg., men det kan ikke undgås, at nogen vil tænke, at der kan være tale om en vennetjeneste


François og Numa Cornut

.

Fredag den 21. oktober 2016

.

Chateau La Nerthe har fået ny direktør
15. januar 2016 fratrådte Christin Voeux stillingen som manager på
La Nerthe og er gået på pension. Han har gennem 8 år haft ansvaret for Chateau La Nerthe, Domaine de la Renjarde og Tavel domænet Prieuré de Montézargues. Før han kom til La Nerthe, havde han i 25 år været vinmager på Chateau de Mont Redon.
Nu kan han koncentrere sig om sit eget mere overskuelige domæne i Seguret,
Domaine de l'Amauve, og han er, så vidt jeg ved, stadig præsident for syndikatet i Seguret.
Hans efterfølger på La Nerthe er en tilsyneladende velkvalificeret ung mand, Ralph Garcin, der har alderen til at kunne blive en ny "Dugas" på La Nerthe.
Foto og denne beskrivelse af den nye manager er lånt fra den amerikanske importør Pasternak Wines:
Ralph Garcin, Managing Director, was born and raised in the Provence vineyards of Southern France. After earning his degree in winemaking and agricultural engineering in Montpellier, he then left for Northern Rhône where he served as assistant winemaker and buyer at M. Chapoutier. After such a rich experience in a top-end craft winery, Ralph decided to gather international winemaking experience and went abroad to Australia and Oregon. Back from this amazing technical and personal experience, Ralph took the responsibility of Technical Director and Head Winemaker in the Burgundy-based company Boisset in the Southern Rhône. After 5 years, Ralph took on the challenge of Winemaker and Buyer at Paul Jaboulet Ainé. The most noticeable changes during his tenure were a drastic reduction in yields, organic farming and a minimalist but precise approach in the winery. Ralph join the Château La Nerthe team as Managing Director effective January 2016. “I am humbled to join the Château La Nerthe team as Managing Director and will endeavor to continue the tradition of making wines that express the personality of our unique and rich terroir”.
Jeg har nogle sider, relateret til Christian Voeux, der skal opdateres.


Ralph Garcin

.

Lørdag den 15. oktober 2016
.
Vinadea - Vinotheque
Det skulle være ganske vist, at der er planer om at udbygge Maison du Vin / Vinadea, der ses i øverste venstre hjørne af billedet, med Vinoteque.
Vinoteket har stået tomt i mange år - måske 10. Der var i sin tid et udsalg for en mindre negoviantvirksomhed, Comte d'Argelas. Set udefra ser der ikke ud til være så megen plads indvendig, men som jeg husker kælderen, er det faktisk et temmeligt stort rum. Må kan vel nok pynte lidt på facaden og dermed på byen.
Beliggenheden i byens centrum, vil nok trække flere besøgende til butikken, der jo sælger vine fra en lang række producenter til samme priser som på domænerne. Man må desværre nok ikke forvente at kunne parkere lige ved vinoteket. Parkeringspladserne plejer at være tæt besatte i området.
På Maison du Vins hjemmeside siger man, at udbygningen vil ske i 2017, og at 
vinoteket skal bruges til at modtage grupper og un espace muséographique
.
Torsdag den 13. oktober 2016
,
Årgang 2016
Høsten af 2016 er ved at være afsluttet. Fra de bemærkninger, man har kunnet følge på Facebook, er producenterne i Rhone meget glade for kvaliteten.
Jeg fik svar på en forespørgsel fra en vinbonde i Travaillan, Gilles Gasq Domaine la Manarine, der drejede sig om noget helt andet and årets høst (Han har købt marker  i Chateauneuf du Pape, og han arbejder ikke længere sammen med Philippe Cambie) Gilles er ikke et sludrechatol, så når han uopfordret kommenterer årets høst, er hans begejstring udtalt:
"The harvest has just ended (Thursday October 6) and a superb vintage looms !!
All growers in my area were surpriced by the balance and richness and wine malgrés (?) a particulary dry summer! A profile that can be compared to 2012 ..... to follow!!"

Vedr. vinmarker i CDP, har han købt to parceller på hver 0,75 ha. placeret på henholdsvis "Cabrières" og "Pied de Baud" med 100% Grenache. (debut 2016)
Jeg har set, at Gilles er citeret for at have sagt:
"I invest in the terroir, so I can make good wine - and my children even better."
Vedr. konsulentkiftet bemærker han: "I now work in collaboration with Emmannuel Gagnepain since 2012." Når han nu nævner 2012, kan jeg bevidne at hans Plan de Dieu 2012 8€ købt i 2014 under et besøg har været nydt med stor plaisir.


Gilles Gasq. Hans første årg. af Chateauneuf du Pape gærer måske endnu.

.

Mandag den 10. oktober 2016

.

Når man som jeg er i den øvre del af, hvad man forstår ved de midaldrende, kan man blive helt berørt af (i løbet af to dage) at møde to personer, der har spillet en ikke ubetydelig rolle i historien om Chateauneuf du Pape, og som man slet ikke havde forudset, at man kunne få lejlighed til at møde.
Vi ankom til vores lejlighed på La Bastide Saint Dominique midt på dagen, den lørdag, hvor man celebrerede Fête de Veraison i Chateauneuf du Pape.
Jeg kunne godt nå at "kigge" lidt, og nåede frem til det kommunalt ejede! (fandt jeg ud af) lokale på Rue de la Republique, hvor Jean-Louis Canto, Domaine de la Roncière, i en del år - indtil i år - har lejet sig ind. Ved denne lejlighed havde tre domæner lejet standplads hos kommunen i lokalerne, 3 domæner, der plejer at stille op, når federation eller kommune indkalder til ønoturistiske arrangementer, blandt dem Chateau des Finesh Roches. Ved deres bord var Amelie og hendes svoger "vinmageren" Frédéric Maillet, som jeg begge har mødt ved flere lejligheder. Jeg må åbenbart have kigget lidt undersøgende på den tredje person ved bordet, for Amelie udbrød "Det er jo min far!" Jeg fik et anfald af "huskenavne" og udbrød: "Jamen, så er det jo Robert Barrot". Store smil".

Et par dage senere ville jeg lige tjekke - jeg ved, det var lidt naivt - om man på Domaine Vielle Julienne evt. havde aftappet Cotes du Rhone La Clape 2015.
Der var spærret af med reb for indkørsel til smagelokalet, og der var en lukket låge ved indkørselen til privaten. Det er altid et problem ved en Rhonetur i august, at folk er på ferie. En strækkebenpause uden for bilen lokkede en nydelig godt og vel midaldrende herre ud fra privaten. Endnu et møde, som jeg slet ikke havde forventet, denne gang med Jean-Paul Daumens far, Maxime Daumen.


Maxime Daumen t.v. og Robert Barrot.

Søndag den 9. oktober 2016

.

Domaine Boricelly

.

Jeg har nogle gange været afæsket et svar på, hvilken vin fra Chateauneuf du Pape, jeg har værdsat højest. Jeg er derimod aldrig blevet spurgt, hvilken vin fra der var den dårligste, jeg har smagt.
Jeg har i aften smagt en Chateauneuf du Pape 2013 fra Domaine Boricelly, der formentligt ikke vil blive undergået. Jeg smagte den ikke på domænet, da jeg besøgte stedet i august, men jeg købte en CDR, en Rasteau og så en enkelt CDP, bare sådan af nysgerrighed. Det var ikke en større investering.
Jeg har roteret glasset og snuset rigtig mange gange og derefter hver gang gennemskyllet gebisset. "Der er ikke noget at komme efter". (som Fogh sagde) Man kan slet ikke i nogen fase genkende et strejf af Chateauneuf du Pape.
Jeg har indtil nu haft en opfattelse af, at federationens traditionelle flaske har givet en vis garanti for en lidt bedre vin, end man umiddelbart kunne forvente fra en vin, der er tappet på "gardinflasken" fra La Mitrale. Jeg er ikke så sikker længere.
Vinen opfylder i det mindste kravet til mange forbrugeres ønsker om, at vine bør indeholde en mindre alkoholprocent - 13,5%.

Man kan med rette spørge, hvorfor bruge "Rhonetid" på at besøge en producent, der forventeligt er inferiør? Svaret er meget simpelt. Jeg havde ikke været der før.

.

Torsdag den 6. oktober 2016

.

Appellationssystemets oprettelse
Det er i år 80 år siden, Chateauneuf du Pape appellationen, blev oprettet, På Chateauneuf.com faldt jeg over et navn, Joseph Capus, der blev nævnt i samme sætning som Baron la Roy, der var den lokale foregangsmand ved oprettelse af appellationen.
En søgning viste en længere artikel forfattet af Capus selv, vist nok forfattet 1942, hvor han var lykkedes med i parlamentet at få vedtaget et appellationssystem, som han tillægger sig selv en stor del af æren for. Det tog ret mange år at finde frem til en løsning, der kunne være nogenlunde enighed om.

Jean-Claude Portes, pensioneret skolelærer, der er blevet Chateauneuf du Papes historiker gennem to tidligere bøger om Chateauneuf du Papes historie og om Chateau Le Nerthes historie, har i jubilæumsåret udgivet sin tredie bog, Chateauneuf du Pape Première AOC de France. Jeg har ikke læst denne bog, men jeg er overbevist om, nøgleårstal og begivenheder i arktiklen om Joseph Capus ville afspejle de begivenheder, der omtales i Portes bog.
Baron Le Roy og Joseph Capus have sammenfaldene synspunkter, på kravene til et appellationssystem. Capus artikel på fransk ses her, en Googleoversættelse til engelsk ses her


Joseph Capus. Professor i agriculture og parlamentariker.


Portes bog om begivenhederne i Chateauneuf du Pape 1900-1936

.

Tirsdag den 4. oktober

.

The Wine Company's Jubilæumsvinfestival
Jeg har lagt en del arbejde i at lave en side om denne begivenhed. Inden andre importører får gode ideer, vil jeg sige, at den slags gør jeg normalt ikke.
For det første er jeg inviteret, og for andet er der mulighed for at møde og smage vine fra mange gode Rhoneproducenter, og jeg må regne med at den høje standard deres Rhonevine har vel må betyde at de andre vine er af tilsvarende høje kvalitet.

Baptiste Olivier
Jeg har hidtil kun haft en side med angivelser af klienter om Philippe Cambie, som jeg lavede i 2007 - og som trænger til revision. Han var allerede dengang ikke til "at overse", når man lavede en side om Rhonevine. Jeg ville egentligt for et par år siden ha' lavet en tilsvarende side om Xavier Vignon. Han mente ikke, at hans klienter var interesseret i at blive nævnt, men jeg har da omtalt ham på en side om ønologen og negocianten Xavier Vins.
Efter at jeg de sidste par år set på Facebook, at flere producenter nærmest reklamerede med, at de har blandet årgangens vine sammen med Baptiste Olivier, inviterede jeg ham til frokost på La Mere Germaine og mødte en utrolig flink ung mand. Jeg kan ikke vurdere hans evner som rådgiver, men jeg kan se, hvem der bruger ham, og det er nok for mig, når jeg også fra hans klienter hører om hans måde at arbejde på.
Han har åbenbart en stiltiende aftale med sin gode ven Gérald Lafont om, at de "dyrker" forskellige områder. Baptiste dækker CDP og Ventoux/Luberon og Gérald resten af Rhone. Jeg er i kontakt med ham. Vi får se.
Jeg har også mødt den meget sympatiske og beskedne Serge Mouriesse, der har en del klienter. Jeg har ikke afæsket ham en liste, men al respekt alligevel.
Han var der før alle de andre, og han har stadig trofaste proselytter.
Jeg husker en diskussion med ham på en Grenachesmagning i forbindelse med Decouvertes i Avignon i 2013 (Jeg har i dag fået en indbydelse til næste års udgave, der finder sted i Avignon mandag og tirsdag den 10.-11. april 2017)
Diskussionen drejede sig om, at han mente, at 2011  i stil mindede om 2008.
Man skal ikke være for høj i kæften, når man diskuterer med en kapacitet som ham. Og slet ikke ved sådan en lejlighed. Hvis jeg husker ret, kom jeg lige fra bordet, hvor en producent fra Ventoux el. Luberon kun serverede en kønsløs hvidvin uden Grenache Blanc, og motiverede det med, at han ikke lige gad at tage andre vine med.


Serge Mouriesse. Her foreviget ved Les Printemps i 2014.

.

Søndag den 2. oktober 2016
Domaine de la Jaufrette
Der skal nok være nogen, der har undret sig over, hvilke domæner jeg valgte at besøge på min Rhonetur i august (bedømt ud fra mit album på Facebook).
Den simple forklaring var, at jeg havde besluttet ikke at købe 2013 og 2014.
Det var som ventet næsten kun Cotes du Rhone, der var aftappet fra denne årgang, og derfor besluttede jeg at få ryddet op i listen over Chateauneuf- producenter, som ikke før havde været beæret af mit besøg.
Et af disse domæner var Jaufrette. Her sælges kun modne vine. En sådan politik er en velkommen afvigelse, og i dette tilfælde sikkert en meget klog disposition.
Vi startede først på ugen med Vacqueyras 2009. Den var ikke en udpræget nydelse: Oven på tungen en spinkel frugt, og i bunden af munden et voldsomt angreb af tanniner. Jeg prøvede at finde associationer og fik et anfald af det, som psykologilæreren på seminariet for et halvt århundrede siden kaldte "poetisk hukommelse" : Man genkalder et for længst glemt sanseindtryk "nyvasket bræddegulv.af den slags, der ikke har fået fernis". Så var den mink pelset.
Midt på ugen prøvede vi så Gigondas 2007 og her søndag aften Chateuneuf 2007.
Begge disse vine var pakket med frugt. "Bræddegulvet" var helt væk i Gigondas  efter 10-20 min. efter åbning og i Chateauneuf næsten helt fraværende fra start.
Der var en betydelig forskel i kvalitet, men eftersom man ikke forstår dansk i Gigondas, kan man vel driste sig til sige, at det måtte forventes.
Hvis jeg kom til Rhone igen i år, ville jeg købe et par kasser CDP 07 på Jaufrette!

Jeg har kun smagt Gigondas og Chateauneuf du Pape fra domænet i årg. 2007. Det var som bekendt en helt særlig årgang. Man kan ikke udtale sig alt for sikkert på den baggrund. Det er én af de to årgange (1998 og 2007) hvor druerne havde en kvalitet, så man skulle have en meget uheldig hånd for at lave dårlige vine.
På baggrund af de Cotes du Rhone, jeg smagte - og købte - fra 2015 kunne denne årgang blive rigtig god og måske endda også 2016 efter hvad jeg hører.
.
Lørdag den 1. oktober 2016
Jeg har besluttet at genoptage en tidligere tradition med bringe kortere kommentarer/nyheder, som kan være af interesse for besøgende på min side.
Inspireret af Bessewisserne, der i skrivende stund kører på naboskærmen, kunne jeg overveje bruge en anden titel på siden. Fredagens store nyhed omhandlede Uber, så jeg kunne evt. have været så aktuel at kalde siden "Uberbessewisseren".
Denne indledning for at understrege, at de statements, du vil møde på siden, er personlige noter, der bringes uden hensyn til producenter, importører eller andre, der har forretningsmæssige interesser vedr. Rhonevine. På facebook har jeg valgt at bruge engelsk og udtrykke mig relativt politisk korrekt. Her i Kort nyt, der kun udgives på dansk, vil jeg ikke lægge bånd på personlige synspunkter.
.
Henri Bonneau
Jeg prøvede under turen i august at få klahed over, hvad der sker med dette domæne efter Henri Bonneaus død. 
Når jeg får siden opdateret vil man kunne læse følgende:

Efter Bonneaus død drives domænet videre - ifølge det franske selskabsregister - af hans enke, Jaqueline Bonneau (født 1940), sønnen Marcel Bonneau (født 1971) samt Regis Charmasson (f. 1971). 

Regis Charmasson har i mange år haft ansvaret for vinmarkene, og har hjulpet i kælderen. Han er en af de få personer, der har et indgående kendskab til Henri Bonneaus arbejdsmetoder. Han er en slags direktør for "firmaet".
 
Daniel Combin har i mange år aftaget alle Henri Bonneaus vine og har distribueret dem via sit selskab: DANIEL COMBIN DISTRIBUTION - DISTRIBUTEUR EXCLUSIF DES VINS HENRI BONNEAU ET FILS.

Det er unægtelig en stabiliserende faktor, at der i kælderen ligger en del ikke aftappede årgange. Uanset om Regis Charmasson vil være i stand til at lave vine, der objektivt set er lige så gode som Henri Bonneaus vine, må man formode, at det kultiske ved vinene vil forsvinde for årgange efter 2015. 

 

Er der nogen af mine læsere, der ved mere om dette specielle domænes fremtid, end jeg her har berettet?

 


Marcel Bonneau. Photo Jeb Dunnock.

Home