Årgangsvurderinger

I de bedste årgange er kvaliteten normalt god hos alle producenter. Det er i de vanskelige årgange, at forskellene træder frem.
Det kan skyldes forskellige evner hos producenterne til at behandle netop den høst rigtigt. Det kan, hvis der er megen regnvejr under høsten, afhænge af, hvor langt man er med høsten, når det dårlige vejr sætter ind.
De bedste producenter vil normalt høste sent for at opnå bedst mulig modenhed af druer og stilke. Det kan være risikabelt.

En god rettesnor kan være at se på, om producenterne laver deres specialcuvéer i det pågældende år. For manges vedkommende undlader man at lave disse dyre cuvéer i dårlige årgange.

Normalt vil producenterne i dårlige år lagre vinen lidt kortere tid. Der skal jo helst være balance mellem frugt og træ (garvesyre) i vinen. Det vil normalt være således, at gode årgange er holdbare og lidt mere utilgængelige i deres unge alder.

Hvis man ser på årgangsvurderinger, er det nok også værd at se på, om de stammer fra vinkøbmændene deller vinhandlerne, der helst ikke ser den årgang, de nu har til salg, bedømt som værende dårlig, eller om de stammer fra uafhængige bedømmere.

Kort om de enkelte årgange siden 1998:

1998: Indtil den måske overgås af 2007 er denne årgang den bedste jeg har oplevet, siden jeg begyndte at komme til Rhone. Selv små producenter kunne næsten ikke undgå at lave god vin i denne årgang.

1999: Der har i årenes løb vist sig at været langt mellem snapsene. Bør drikkes nu.

2000: Som det ses herunder anser Parker den for en topårgang. Den er også udmærket, men ved de lejligheder, hvor det har været muligt for mig at smage 2000 og 2001 sammen, har jeg foretrukket 2001. Jeg tror, denne holder længere.

2001: Se 2000. Jeg oplever denne årgang som den næstbedste efter 1998 - 2007 ladt ude af betragtning.

2002: har alle glemt. Det hele druknede i regn og råd, og negocianterne druknede i vin fra alle de producenter, der ikke selv ville lægge navn til skidtet.

2003: Jeg anså i nogle år denne årgang for rigtig god, men er flere gange de senest par år blevet slemt skuffet. Årgangen  varierer meget i kvalitet fra producent til producent.  Selv topvine bør drikkes snart.

2004: Årgangen minder lidt om 1999. Er nu drikkeklar for almindelige vines vedkommende.

2005: Er en temmelig kraftig årgang, som er lidt uforudsigelig. Er ved at være moden i 2011.

2006: Kraftig frugt og umiddelbart charmerende og mere medgørlig end 2005. Vel ikke en topårgang, men med mange absolut hæderlige vine. På vej til at blive moden i 2011.

2007: Formentligt den bedste årgang siden 1998. Er meget blød, indsmigrende og af og til en anelse sødlig som ung. Det er svært at vurdere årgangens kvalitet på længere sigt, men jeg husker ikke en årgang, der har smagt bedre på salgstidspunktet (2 år gammel). Vine fra de fleste appellationer i 2. række er rigtig gode i 2011. 

2008: Som helhed den svageste årgang siden 2002. Årgangen modner tidligt. Kun meget få vine vil være gemmevine. Mange producenter lavede ikke specialcuvéer i denne årgang

2009: En god årgang med både saft og kraft. Kan nydes ung, men kan også gemmes.

2010: Som ung har vinen været temmelig kraftig og lidt lukket. Har potentiale til at kunne gemmes i mange år. Minder om 2005.

2011: En umiddelbart drikkevenlig årgang fra frigivelsen. Det er ikke en gemmeårgang, og der er langt mellem de "store" vine. Indtil videre smager de mg, men gem dem ikke for længe.

2012: Noble og velklædte vine, der hviskede køb mig, køb mig! Gemmepotentialet er svært at forudse, men set i 2016-perspektiv er der endnu ikke grund til være urolig, og dette gælder både små og større vine - også i periferien af Chateauneuf du Pape.

2013: Fra første færd en urovækkende årgang. Mange producenter har beklaget sig over en dårlig årgang for Grenache (blomstringsperioden) mens Syrah og Mourvedre var vellykkede. Store variationer i kvaliteten. På engelsk siger man "a winemakers vintage", på fransk siger man "difficile". Vurderingen fra TheWineAdvocate er ikke klar, men mon ikke den vil ligge på 87-88. Der blev kun lavet få specialcuvéer.

2014: Umiddelbart mere "beroligende" end 2013, men ved eftertanke/eftersmag kan man komme i tvivl om kvaliteten på lidt længere sigt. De unge vine smager mere delikate end 2013 gjorde i sin pure ungdom, men mangler det "urovækkende", hvor man er sikker på, at alt kun kan udvikle sig til det bedre. Vinbønderne bruger også om denne årgang ordet "difficile". I denne årgang var problemet ikke "for få" druer, men "for mange og for små". Efter en del år med lavt udbytte, var det måske heller ikke helt nemt at forudse, at flere klaser måske skulle have været fjernet. Jeg har ikke "styr på specialcuvéerne", og jeg har slet ikke lyst til at æde gamle hatte, men mon ikke TheWineAdvocate vil ligge på 89 +/-1

2015: Har ikke personlige erfaringer endnu, men jeg husker ikke en årgang, hvor alle vinbønderne har været så skråsikre på en fænomenal årgang - før, under og efter høsten. Jeg mener at kende dem så godt, at jeg tør sige, der ikke er tale om spin. Jeg tror, at 98+/-1 vil være et godt bud, men vi må vente og se/smage.

Eftertanker februar 2018

(Jeg har ikke rettet i ovenstående udsagn, selv om det kunne være fristende i (bagklogskabens ....)

Jeg tvivler på, at der er vine fra årgange før 2005, der bør gemmes, men mindre der er tale om ganske få topvine/specialcuvéer, og man ellers er til den slags.
Jeg har i 2017 haft lejlighed til at smage to topvine i årgang 2005 fra Chateauneuf du Pape - Clos des Papes og Rayas og må helt klart indrømme - som én der kan li' lidt "ungdommelig saft og kraft", at for disse vine har det lønnet sig at have tålmodighed. Der skal nok være nogle få andre producenter, som kunne nævnes i den forbindelse.

2006: Der kan forekomme topvine, som i kraft af den frugtprægede årgang, kan "nydes med fryd", hivs de ellers har haft rygrad (tanniner) til stadig at være i balance.

2007: Jeg har de sidste par år nydt alle mine vine fra denne årgang, og det var så den årgang. Den var rigtig god, så længe det varede.

2008: Ingen grund til at "tvære i den"

2009: Denne årgang var faktisk ikke så dårlig. Jeg har godt nok kun én flaske tilbage, men den har jeg så helt overvejet købt i 2017. Jeg har sådan gennem årene sammenlignet den med 2004, som jeg har følt var bedre end rygtet tilsagde.

2010: En årgang, der har voldt hovedbrud (i mit eget lille univers). Jeg har købt rigtig mange vine fra denne årgang, og prøver èn af dem ind imellem. Jeg har endnu ikke følt, at det var den helt rigtige årgang at samle på. Det gælder i øvrigt også for adskillige vine fra "omegnsappellationenerne". Jeg vil tillade mig at illustrere med et citat fra mig selv efter en smagning af Clos des Papes 2010 "2010 fremtrådte godt nok kraftig, en rigtig booster. Hvis jeg skulle vurdere denne vin ud fra "det umiddelbare smagsindtryk", skulle jeg sige 15/20. Det ville være helt urimeligt for en vin med så stort et potentiale. Det er knald eller fald. Jeg vælger knald og siger 16-20/20"

2011: Mit indtryk for et par år siden "En umiddelbart drikkevenlig årgang fra frigivelsen. Det er ikke en gemmeårgang, og der er langt mellem de "store" vine. Indtil videre smager de mg, men gem dem ikke for længe." står stadig, og opfordringen til ikke at gemme den er blevet endnu mere aktuel. Drik snart.

2012: Også for denne årgang er jeg endnu "enig med mig selv": "Noble og velklædte vine, der hviskede køb mig, køb mig! Gemmepotentialet er svært at forudse, men set i 2016-perspektiv er der endnu ikke grund til være urolig, og dette gælder både små og større vine - også i periferien af Chateauneuf du Pape." Her i 2016 vil jeg tilføje, at hvis man ikke har vine fra før 2010 og vine fra 2011, 2013 og 2014, så er tiden nok inde netop nu - eller i løbet af de næste par år , hvis det nu skal være en Chateauneuf du Pape!

2013: Holder fast ved karateristikken ovenfor.

2014: Holder fast ved karateristikken ovenfor.

2015: Ifølge sagkundskaben har jeg måske overvurderet årgangen (se ovenfor og herunder), men efter et par ikke overbevisende årgange føler jeg ikke mit judgement helt ved siden af. Lad os nu se...

2016: Jeg er p.t ikke i tvivl om, at denne årgang vil blive ektsraordinær, og det bygger jeg på erfaringer fra smagninger af "mindre omegnsvine" i 2017. På Les Printemps i Chateauneuf du Pape forventer jeg at få dette indtryk bekræftet.

2017: For det første har udbyttet i denne årgang været 30-40% mindre end normalt. (Om to måneder - i marts får vi statistik for sagn). Denne konstatering er helt sikker; om man så kan fæste lid til vinbøndernes udsagn (bredt i Rhone) om en meget tilfredsstlillende kvalitet; det må vi så afvente at tage stilling til, men håbet er lysegrønt - skulle man i dette tilfælde sig "mørkerødt"

2018: Der er faldet en del sne i Chateauneuf du Pape her i vinteren, men det har vist ikke særlig indflydelse på årgangen, medmindre vintervejret varer for længe.
Lad os nu ikke tage sorger på forskud. En vigneronne fortalte mig engang, at hvis der i en årgang var lavt udbytte, så ville vinstokkene i den næste årgang have ekstra kræfter! (Det var forresten Christèle Plantevin fra Cairanne, der belærte mig på dette punkt).

 

.

Home


Siden opdateret 29-01-2018