AOC Chateauneuf-du-Pape
Det var en vinbonde fra Chateauneuf-du-Pape, Baron Le Roy (ejer af Chateau
Fortia),
der var ophavsmand til Frankrigs appellationssystem, AOC. I 1923 udviklede han et sæt regler for områdets vine for at imødegå den tiltagende kvalitetsforringelse og dermed lille anseelse, som områdets vine nød. Han opstillede følgende kriterier, der stort set gælder i dag: Vinene måtte kun produceres inden for et nøje afgrænset
område. Der hvor lavendel og timian voksede vildt, måtte der også dyrkes vin. |
Området, der omfatter
AOC Chateauneuf-du-Pape, strækker sig over 5
kommuner: Chateauneuf-du-Pape, Orange, Courthezon, Bedarrides og Sorgues. Se kort
herunder. Det beplantede areal er lidt under 3.200 ha. - varierer lidt alt efter arealer under omplantning, men der deklareres normalt fra mere end 3.100 ha. 13 druevariteter er tilladte i appellationen, heraf 5 grønne (6 medregnet Grenache Blanc). Det er ikke tilladt at producere rosévin. 6-7% af produktionen er hvidvin og resten rødvin. Vinen skal holde 12,5% alkohol (er oftest mere) og maximum-udbyttet er 35 hl/ha. (oftest mindre). Det er stadig således, at mellem 5% og 20% skal declassificeres (le rapé). Vinstokkene skal beskæres på en bestemt måde, lave stokke med forgreninger, hvilket traditionelt er gjort for at modstå mistralens bidende vinde ( den blæser 125 - 150 dage om året ). Appellationen har videre rammer end nogen
anden fransk appellation, idet der ikke eksisterer regler om procentvise
andele af druevarieteter i markerne eller i den enkelte vin - så længe
man kun benytter de 13 tilladte varieteter. |