AOP Cairanne   

1929 Vindyrkningen nået et så betydeligt omfang, at man besluttede at oprette et kooperativ i byen, Cave de Cairanne
1937
blev Cairanne omfattet af appellationen Cotes du Rhone.
1966 måtte de bedste kommuner, herunder Cairanne, kalde deres vine Cotes du Rhone Village.
1974 Man må tilføje kommunenavnet: Cotes du Rhone Village Cairanne.
2016
Cairanne opnår CRU-status og må kaldes AOP Cairanne.
De facto blev reglerne godkende på et møde i INAO i februar 2016. 
Det officielle godkendelse skete den 20. juni 2016:

Cahier des Charges de l'appellation d'origine Controlée "Cairanne"

Den nye appellation omfatter rød- og hvidvine fra Cairanne kommune og dækker ca. 80% af det område, der før dækkede Cotes du Rhone Village Cairanne. Det potentielle areal af Village appellationen var 1350 ha. og vil for Cairanne være 1088 ha.
Hvis man sammenligner disse tal med arealet, hvorfra der har været produceret Cotes du Rhone Village de senere år (Se skema herunder) vil man se der kun i 2015 har været produceret Cotes du Rhone village fra over 1000 ha.
Der er flere forklaringer på dette fænomen, herunder at der normalt er en del ha. under omplantning og at mange producenter har taget forskud på anvendelsen af de nye regler ved "kun" at lave Cotes du Rhone fra marker, der ikke vil være inkluderet i den ny appellation.
Det vil være tilladt at kalde vinene Cairanne fra årgang 2015, hvis de ellers følger de regler, der er angivet i reglerne. Man regner med, at 2/3 af producenterne vil udnytte denne mulighed.

Cairanne kommune dækker 22,51 kmHøjden varierer fra 89 til 339 m.o.h.
.


Klik for større billede


Klik for større billede

Tilladte druer

Rødvine:
Primær drue: Grenache
Sekundære druer: Mourvedre, Syrah.
Andre tilladte druer: Bourboulenc Vaccarése Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne Muscardin, Piquepoul Noir,  Roussanne, Terret Noir, Viognier.

Hvidvine:
Primære druer: Clairette, Grenache Blanc, Roussanne,.
Sekundære druer: Bourboulenc, Marsanne, Piquepoul Blanc, Viognier.

Regler for procentvise andele af varieteter i vinmarker på den enkelte ejendom, der ønskes declareret AOP Cairanne

Rødvin:
Grenache skal udgøre mindst 50%
Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre mindst 20%
Andre druer må ikke udgøre mere end 30%
Hvidvinsdruer må ikke udgøre mere end 5%

Hvidvin:
Clairette skal udgøre mindst 30%
Grenache Blanc skal udgøre mindst 20%
Roussanne skal udgøre mindst 20%
Andre varieteter må ikke udgøre mere end 20%

Regler for blandingen (assemblage) i den enkelte vin (cuvée)

Rødvin:
Grenache skal udgøre mindste 40%.

Hvidvin
Den enkelte cuvée skal indeholde mindst to af de primære varieteter (Clairette, Grenache Blanc, Roussanne), der hver især skal udgøre mindst 20% af blandingen. 
Andelen af sekundære varieteter (Bourboulenc, Marsanne, Piquepoul Blanc, Viognier) må ikke udgøre over 30%, og hver enkelt af de 4 varieteter må ikke udgøre over 10%.

Andre regler

Høsten skal foregå manuelt

Der skal foretages sortering, så sygdomsramte druer (botrytis oîdum etc.) frasorteres.

Udbyttet må normalt ikke overstige 38 hl./ha. for rødvin og 40 hl./ha. for hvidvin.

Rødvine skal have mindst 12,5% alkohol - hvidvine 12%.

Deklareret areal og udbytte 2012-2016

Årgang 2012 2013 2014 2015 2016
Hektar 927 956 998 1025 853
Hektoliter 30489 27333 37707 37795 30194
Kilde: Syndicat des Vignerons des Cotes du Rhone

Links

http://www.vignerons-cairanne.com

Syndikatet    Caveau Belvedaire  


Home
   Home Cairanne


Opdateret 18-04-2017