Chateau La Nerthe  

Ejer: SCA Chateau La Nerthe.
Manager: Christian Voeux
Route du Sorgues 84230 Chateauneuf-du-Pape
Tel. +33 490 837 011
Mail: contact@chateaulanerthe.fr

Web: http://www.chateaulanerthe.fr/

              

Det er ikke almindeligt i Chateauneuf du Pape, at man taler om Chateau, men i dette tilfælde er det meget berettiget.
Det er den smukkeste ejendom i området. Opførelsen startede i 1736 efter tegninger af arkitekten Jean-Baptiste Franque. Bygherren, den daværende ejer, var Tulle de Villefranche. Dennes familie havde ejet stedet siden 1500-tallet, hvor det kaldtes Grange de Beauvenir. I 1559 blev det overdraget til et medlem af familien Pierre de la Nerthe, efter hvem stedet har sit nuværende navn. 
I 1700-tallet og indtil o. 1870 (vinlusen) blev vinene fra stedet anset for de bedste i området.

Ejeren i 1870 var Joseph Ducos, som var en af de første til at foretage genplantning, mens andre i området overvejede at gå over til frugtavl. Ducos var den første i området til at se betydningen af podning på amerikanske roddele for at undgå vinlusens angreb. Samme Ducos, der i 1893 var borgmester i Chateauneuf du Pape, var i øvrigt primus motor i at få byen givet navnet Chateauneuf du Pape
Under 2. verdenskrig var slottet beslaglagt af tyskerne, og vindyrkningen gik i stå. I mange år efter krigen var vindyrkningen på La Nerthe på lavt niveau. 
I begyndelsen af 1980-erne fik en driftig vinmand, Alain Dugas, ejer af Domaine de la Renjarde, øje på stedet. Han fik overtalt en parisisk forretningsmand Richard og et negociantfirma, David & Foillard, til at købe ejendommen, og en omfattende restaurering fandt sted. Indtil 2008 var Dugas daglig leder og vinmager på stedet. I 2008 blev han afløst af
Christian Voeux, som tidligere i en længere årrække var vinmager på Chateau Mont-Redon. 
I januar 2016 gik Christian Voeux på pension, og ejerne ansatte en ny direktør for de tre ejendomme,
Ralph Garcin, der har omfattende erfaringer fra 3 større firmaer i Rhone. Han var først assisterende vinmager og opkøber af vine hos M. Chapoutier. Dernæst teknisk direktør, ledende vinmager og opkøber for Boissons aktiviteter i det sydlige Rhone. Endelig var han før ansættelsen på La Nerthe  vinmager og indkøber hos Paul Jaboulet Ainé

Chateau La Nerthe råder over 90 ha. Usædvanligt for området ligger størstedelen af jorden samlet omkring slottet.
Der er foretaget omfattende omplantninger siden 80-erne, men der findes også marker med meget gamle stokke, der fortrinsvis bruges til de 2 prestigecuvéer.
I 1998 blev markerne certificeret agriculture biologique.

Vine

Chateauneuf du Pape Les Granières de La Nerthe
Fra yngre vinstokke, Grenache, Syrah og Mourvedre. Domænets 2. vin

Chateauneuf du Pape Tradition
2011: 47% Grenache, 22% Mourvedre, 29% Syrah og 2% Cinsault.
69% lagres i barriques og 31% i foudres i ca. et år.
2012: 44% Grenache, 14% Mourvedre, 27% Syrah og 5% Cinsault.
2013: 43% Grenache, 22% Mourvedre, 30% Syrah og 5% Cinsault.

Skema over blandinger og vinificering af ældre årgange kan ses her.

Chateauneuf du Pape Cuvée des Cadettes
2010: 34% Grenache, 31% Mourvedre og 35% Syrah.
2012: 39% Syrah, 37% Grenache og 22% Mourvedre.
2013. 42% Syrah, 37% Grenache og 21% Mourvedre.
Lagres i barriques i ca. et år.

Chateauneuf du Pape Blanc
2013: 38% Roussanne, 31% Grenache Blanc, 16% Clairette og 15% Bourboulenc. 30% lagres på barriques og resten i tank.

Chateauneuf du Pape Blanc Clos de Beauvenir 
2012: 58% Roussanne og 32% Clairette, 8% Grenache Blanc og 2% Bourboulenc. 85% gæres og lagres ca. et år på nye eller 2 år gamle fade.

  

Dansk importør:  Philipson Wine

Fotos herunder er fra et besøg på stedet i april 2014:
.


Christian Voeux, "hapset" på Les Printemps i Chateauneuf du Pape 2012
Han var direktør for Richardfamiliens tre ejendomme i Rhone, Chateau la Nerthe, Domaine de la Renjarde i Sérignan du Comtat og Prieuré de Montezargues i Tavel 2008-2016. Han har for en del år siden arvet forældrenes domæne i Seguret, Domaine de l'Armauve.


Ralph Garcin
.


Vinmageren på La Nerthe samler smagsprøver til den efterfølgende dags forberedende smagning nogle uger før den endelige blanding besluttes.


De meget gamle murede tanke, der anes til venstre, har 2 meter tykke mure.
.

Home   Index Chateauneuf du Pape


Siden opdateret 23-11-2016