Chateau de Beaucastel 

Jean-Pierre og François Perrin
Chemin de Beaucastel 84350 Courthezon
Tel. +33 490 704 1 00
Besøg: Ikke på Beaucastel,men
caveau i centrum af Chateauneuf du Pape, åbnet i 2014. Åben i turistsæsonen
Web: http://www.beaucastel.com/
Mail: contact@beaucastel.com
Blog: http://www.perrin-et-fils.com

.

Domænets vinmarker har været kultiveret organisk siden 1950 og biodynamisk siden 1974.

"At Château de Beaucastel, we place the vine in its universe, that is to say, the land, the animals, the stars by which it is  impacted. Bees, birds, cicadas and lady-birds live there peacefully in this unique vineyard. Everyday, on each plot, the work helps to stimulate the physiology of the plant and its natural resistance, inside a unique ecosystem"


Den mandlige del af Perrin-familien. Fra venstre: Jean-Pierre (f. 1944), François (f. 1954), Matthieu, Pierre, Marc og Thomas Perrin. Foto: Velvilligst stillet til rådighed af familien - © Chateau de Beaucastel. Jean-Pierre har 3 sønner Marc, Pierre og Thomas samt en datter Cécile. François har 3 sønner Charles, Matthieu og Cécar. Alle 7 arbejder på/for domænet i forskellige positioner.


Cécile Perrin på Les Printemps i Chateauneuf du Pape 2014, Cesar Perrin på Auspice du Gigondas 2015 og Charles Perrin på Gigondas sur Table 2015


Foto tilhører domænet

I 1549 købte "Noble Pierre de Beaucastel" (der var prostestant) en lade med omgivende jord. Senere blev bygget beboelsesejendom på det sted, hvor Beaucastel ligger i dag. I 1687 blev en efterkommer Pierre de Beaucastel, som anerkendelse for sin konvertering til katolicismen udnævnt af Ludvig den 14. til "Capitaine de la ville de Courthezon".
Under phylloxera-katastrofen ejedes stedet af Elie Dussaud, der var companion til Ferdinand de Lesseps, der konstruerede Suezkanalen. På dette tidspunkt gik vinproduktionen naturligvis i stå.
I 1909 blev stedet overtaget af Pierre Tramier, der begyndte en genplantning. Hans svigersøn Pierre Perrin videreførte dette, og det samme gjorde dennes søn Jacques Perrin (død 1978). I dag drives stedet af Jacques Perrins sønner Jean-Pierre og François, der driver stedet efter organiske principper, hvilket man startede med allerede i 1960erne. Eksempelvis gødsker man med fåregødning blandet med foregående års rester efter vinpresning. Beaucastel er certificeret agriculture biologique siden 2001.


De gamle vinstokke på de velholdte marker omkrig domænet kalder på et foto. De relativt få genplantninger vidner om planternes sundhedstilstand. - April 2007.


T.v. Hvilende, nypløjede marker fotograferet i 2004. T.h. En stor del af markerne i Chateauneuf du Pape appellationen ligger samlet omkring domænet

Næsten al Beaucastels jord er spækket i et flere meter tykt lag med store rullesten, der sjældent ses mere kompakt end her. Nypløjet ser det bearbejdelig ud, men efter nogen regn er rullestenene rigtig dominerende og kan lokke haveelskere til at vælge mellem plads i bilen til sten kontra flasker.

Til Domænet hører i alt ca. 130 ha. 20-30 af disse ha. indgår ikke i produktionen, idet der nyplantes 2-3 ha. årligt, efter at jorden har hvilet i en årrække før nyplantning, og de nyplantede marker ikke indgår i produktionen, før der er gået mindst 10 år efter plantning.
Man lægger på Beaucastel megen vægt på at bruge alle tilladte druetyper i de røde vine.  Man vinificerer hver druevariant for sig.
Druer fra de yngre vinstokke indgår i Chateauneuf du Pape Perrin Les Sinards (Perrin & Fils). I denne vin indgår også købte druer/vin. Bemærk at der ses "negociantnøgler" på flasken. Denne vin laves på  ca. 70% Grenache samt Counoise, Syrah og Mourvèdre.

Der er to specielle ting at bemærke om druesammensætningen på Beaucastel. Man anvender en usædvanlig stor andel af Mourvedre i de røde vine og af Roussanne i de hvide vine. Begge disse druevarianter er med til at gøre vinene meget langtigdsholdbare, men desværre også til, at vinene kan gå "i dvale", og medføre, at vinenes optimale drikketidspunkt er temmelig uforudsigelig - ifølge eksportmanager Marc Perrin endog for familien Perrin selv.


Gæring af de bedste vine, bl.a. rød Chateauneuf du Pape sker i trætanke. Fotos fra kældrene på Grand Prébois

På Beaucastel varmebehandler man druerne (til rødvin) umiddelbart før gæringen: "The skins of the grapes are heated briefly at 80 °C / 176 °F and then cooled to 20 °C /60 °F before the bunches drop into enamel tiled vats for twelve days' maceration."

Vine med navnet Chateau de Beaucastel

Chateauneuf du Pape  
2011:  30% Grenache, 30% Mourvedre, 10% Syrah, 10% Couboise og 5% Cinsault. Gennemsnitsalderen er over 50 år. Lagres på foudres i ca. 12 mdr.

Chateauneuf du Pape Hommage à Jacques Perrin
Denne cuvée laves fra 2 ha. med 70-95 år gamle stokke: 70% Mourvedre, 15% Syrah, 10% Grenache og 5% Counoise. Vinen laves kun i gode årgange.
I princippet samme fremstillingsmåde som nævnt overfor, men længere fadlagring og et endnu højere indhold af Mourvedre - kan variere efter årgangen.
Robert Parker noterede om denne vin i årgang 2010:
"
I don't know what more a wine could offer. Inky blue/purple, with an extraordinary nose of smoked duck, grilled steaks, Provencal herbs, blackberries, blueberries, kirsch, licorice and truffle, enormously massive, concentrated, full-bodied and built for 30-50 years of cellaring, this wine, which is dominated by its Mourvedre component, is a tour de force, a spectacular, world-class wine. It is going to require some patience, though, and seems to need 4-5 years of cellaring. It should again be almost ageless in its potential. Score: 100."

Chateauneuf du Pape Blanc
2012: 80% Roussanne og 20 % Grenache Blanc, Picardin, Clairette og Bourboulenc. 30% lagres på barriques og resten i cementtank i 8 mdr.

Chateauneuf du Pape Blanc Vieilles Vignes  
2012: 100 % Roussanne, der er plantet i 1909. Halvdelen gæres på træfade og den anden halvdel i ståltank og lagres derefter i ca. 8 mdr i barriques eller cementtank.

Chateau de Beaucastels bygninger er placeret i det lieu-dit, der kaldes Coudoulet. I umiddelbar nærhed af appellationsgrænsen for Chateauneuf du Pape, øst for motorvejen ejer Beaucastel 30 ha Cotes du Rhone, hvorfra der produceres rød og hvid Cotes du Rhone, kaldt Coudoulet de Beaucastel. Jordtypen er stort set den samme som på Beaucastels øvrige marker og er ligeledes dækket af store rullesten.

Cotes du Rhone Coudoulet de Beaucastel
2011: 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Syrah  og 20% Cinsault. 
Lagret 6 mdr. i foudres.

Cotes du Rhone Blanc Coudoulet de Beaucastel
2012: 30% Marsanne, 30% Viognier, 30% Bourboulenc og 10% Clairette. 
Lagres på barriques eller cementtank i 8 mdr.

Perrinfamilien har gennem årene investeret i vinmarker i andre Rhoneappellationer

I Gigondas Domaine du Clos des Tourelles
I Vinsobres Les Carnuds
I Cairanne Peyre Blanche

Ud over disse vine fra egne marker produceres en lang række andre Rhonevine under mærket Perrin et Fils
Vinificationen af alle vine fra Beaucastel og Perrin & Fils finder sted på Château du Grand Prébois, Route Jonquières 84100 Orange. Det gælder også Chateauneuf  du Pape, mens lagringen af Chateauneuf du Pape finder sted i kældrene på Beaucastel.


Gæringen for vinene under mærket Chateau de Beaucastel finder sted på Château du Grand Prébois.
Fadlagringen finder sted på Chateau de Beaucastel. Foto: Domænet.

Dansk importør: Sigurd Müller Vinhandel  


Famille Perrin købte i 2009 Restaurant l'Oustalet, beliggende på torvet i Gigondas, fra negociantfirmaet Gabriel Meffre. Man har et ganske omfattende vinkort

Home  Index Chateauneuf du Pape


Siden opdateret 05-02-2016