Chateau Rayas  

Emmanuel Reynaud
Chateau Rayas, 84230 Chateauneuf Du Pape.
Vejen mellem Vaudieu og Clos du Caillou.
Tel. (Rayas) + 33 490 837 309

Chateau des Tours, Les Sablons 84260 Sarrians.
Tel. (Tours) +33 490 654 1 75
Direkte salg: Chateau Rayas: Nej.
Des Tours: Mandag-lørdag  9.00-17.00 Ikke smagning eller salg af vine fra Rayas.
Web: http://www.chateaurayas.fr

Historien om Reynaudfamiliens tilstedeværelse på Rayas startede i 1880, da en notar fra Avignonområdet blev døv i en alder af 45 år. Han måtte skifte erhverv og købte Rayas. Hans søn Louis havde to sønner - og 3 døtre. Til den ældste købte han Chateau des Tours i Sarrians i 1935, og han købte senere Chateau Fonsalette i 1945 og drev den fra Rayas. Den yngste søn Jacques overtog ved hans død Rayas og Fonsalette.

Det lykkedes for Jacques Reynaud at gøre vinene fra Chateau Rayas til nogle af de mest berømte, mest pointscorende og dyreste vine i appellationen. Man kan ikke sige, at han selv gjorde meget ud i marketing. Mange vinskribenter har fortalt om, at et besøg hos Jacques Reynaud var en helt speciel oplevelse, men at de måske ikke var så meget klogere efter besøget, for der kom ikke mange kommentarer fra Reynaud på blokken. Derfor fortalte man om manden og om kældrene, der absolut ikke var blandt de fornemste.Selv Robert Parker giver udtryk for, at han ikke er helt klar over, hvad der foregik i kældrene på Rayas - se nederst på siden. Jacques Reynaud var ikke meget for besøg. Det er en enkelt gang lykkedes for denne sides forfatter at få lov til at købe nogler flasker hos Jacques Reynaud. Det betragtede jeg som en mindeværdig oplevelse. 

Jacques Reynaud døde i 1997 uden at efterlade en direkte efterkommer til at overtage stedet.
Det blev derfor hans nevø Emmanuel, der overtog ledelsen. Han havde for år tilbage overtaget Des Tours efter sin far. Således er alle tre ejendomme nu samlet under  Emmanuel Reynaud, der kendte onkelens metoder ganske udmærket, eftersom han i 90-erne ofte hjalp til i kældrene på Rayas


Emmanuel Reynaud. Foto: Michael Davis


Fra kældrene på Rayas. Foto: Michael Davis

Det var Jacques Reynaud, der gjorde vinene fra Rayas verdenskendte.
Når man ser kælderen på Rayas (hvor man normalt ikke må fotografere), er det meget nærliggende at tænke på en anden iconisk vinmager i Chateauneuf du Pape, Henri Bonneau. For det første fordi fadene i kældrene tilsyneladende har samme uopslidelighed. For det andet fordi vinene fra Rayas i stil minder en hel del om Bonneaus vine. 
Eksperter har fremhævet flere forskellige faktorer, der har særlig betydning. Udbyttet er meget lavt 10-15 hl./ha. Domænets 12 ha. er opdelt i parceller omgivet af træer og en sand- og lerholdig jordbund, der er køligere end normalt i Chateauneuf du Pape. Høsten på Rayas ligger altid temmelig sent, uden at vinene får antyning af overmodenhed.
Det er i øvrigt tankevækkende i hvor høj grad vinene fra Rayas minder om vinene fra Fonsalette og vinene fra Chateau des Tours. I øvrigt findes der ikke rullesten på nogen af domænernes marker, så der kan sagten laves stor Chateauneuf du Pape uden tilstedeværelse af de berømte galets roulés.
Der laves to røde og en hvid Chateauneuf du Pape. Med det lave udbytte vil antallet af flasker være begrænset, for Rayas har kun 10 ha. i alt, hvoraf 2 ha. er med grønne druer.

Chateau Rayas Chateauneuf du Pape Réservé
100% Grenache. Gæring i cementtanke og lagring i gamle foudres af forskellige størrelse i 12-18 mdr.

Pignan Chateauneuf du Pape
100% Grenache. 2. vin til Chateau Rayas Chateauneuf du Pape. Normalt vil ca. 1/3 af et års produktion blive kaldt Pignan.

Chateau Rayas Chateauneuf du Pape Blanc Réservé
50% Grenache Blanc og 50% Clairette.
Normalt blokerer man for den malolactiske gæring for hvidvine i Rhone for at bevare friskhed og mineralitet
Dette anses ikke for nødvendigt på Rayas. 

Chateau Fonsalette er et mindre domæne, med 10 ha. vinmarker i Lagarde-Paréol, en lille kommune 16 km nord for Orange. Byen har ligget i Cotes du Rhone område indtil 2005. Nu er kommunen en del af Cotes du Rhone Village Massif d'Uchaux, men det er ikke sandsynligt, at Reynaud vil bruge denne appellationsbetegnelse .
Vinene laves på Chateau Rayas. Der laves en rød og en hvid Chateau de Fonsalette, der begge er bemærkelsesværdige repræsentanter for appellationen.

Chateau de Fonsalette Cotes du Rhone
50% Grenache, 35% Cinsault og 15% Syrah.

Chateau de Fonsalette Cotes du Rhone Blanc
85% Grenache Blanc, 5% Clairette og 10% Marsanne.

Cotes du Rhone La Pialade
Grenache, Syrah og Cinsault.

Dansk importør:  Lars Bjørn Vinimport (Des Tours)


Emmanuel Reynaud april 2010


Vinmarkerne på Rayas er karakteristiske ved ikke at have mange sten. Parcellerne er alle omgivet af træbevoksninger, hvilket er med til at give et specielt mikroklima. Fotos herunder er fra marts 2010.
.
..

Robert Parker giver i sin bog "Wines of the Rhône Valley" fra 1997 et
billede af Jacues Reynaud og Chateau Rayas:

"...No one would suspect that inside the drab, unpainted building that houses Château Rayas (sitting unmarked at the end of a deteriorating dirt road in the appellation of Châteauneuf du Pape) are some of the world’s most distinctive wines. The credit goes to Jacques Reynaud and his late father, Louis, who passed away in 1978. Jacques Reynaud (he reminds me of a cross between Dr. Seuss’s Grinch and Yoda from the Star Wars trilogy) is the brilliant, unassuming genius behind these wines, which are made from low yields from some of the oldest vines in the southern Rhône Valley. Reynaud is assisted by his sister, Françoise, who is cut from the same eccentric mold as her brother.
Château Rayas is the antithesis of modern-day winemaking. No stainless steel, no temperature controls, no new oak, and no oenologists are to be found in the Rayas cellar, which contains a hodgepodge of barrels, demi-muids, and foudres. The sto
ries I could tell about Jacques Reynaud could fill a book, but behind his decidedly antifame, anti-twentieth century facade is an extremely well-read gentleman with exceptional knowledge and a love of many things, including fine food, as I discovered over several meals with him at the nearby La Beaugravière.
Getting precise information on what goes on at Château Rayas is not an easy task. Despite having visited and tasted with Reynaud more than a dozen times during the last decade, I stil
l have not figured out what magic takes place in these cellars. Given the extraordinary quality that emerges in the finest years, I can live without the answers. We have gotten to know each other reasonably well, and I will convey a few stones to give readers a glimpse of Reynaud’s impish character. Early in my tasting experience with him, I became irritated after tasting through four different barrels without Reynaud’s saying one word about what was in each barrel. Finally, I asked what we were tasting. His response was, “You’re the expert. You tell me.” Another example of his sense of humor emerged over dinner at La Beaugravière while we were sharing a magnificent bottle of Chave Hermitage. I asked him whom he admired the most. His deadly serious response was, “You.”

Home   Index Chateauneuf du Pape


Opdateret 17-11-2015