Klima - Chateauneuf du Pape


Det gennemsnitlige vejr i området over en 30-årig periode fremgår af hydroterm-figuren t.h.
Carpentras ligge ca. 30 km. øst for Chateauneuf du Pape.
(Précipitations = nedbør)

Klimaet er Middelhavsklima.
Chateauneuf du Pape ligger på grænsen mellem maki- og løvskovsområdet.
 

Nedbør
Den gennemsnitlige nedbør (over 30 år) i området er ca. 600 mm, lidt mindre end i Danmark. Der er den væsentlige forskel i forhold til Danmark, at regnen falder i kortere perioder med mere koncentreret nedbør (ofte tordenvejr). Ofte falder nedbøren i nattetimerne. I Danmark oplever vi af og til længere perioder med gråvejr/nedbør. Dette er ikke det normale i Rhone/Provence. Der siges at være ca. 80 regnvejrsdage om året.
De fleste danske turister besøger området juni-august, og i denne periode vil man sjældent opleve regnvejr.
Set ud fra vinbondens synsvinkel er det afgørende for en god høst, at man får en passende mængde nedbør på de rigtige tidspunkter. (Ganske som det gælder for danske landmænd). Hvis man har haft en sommer med en passende nedbørsmængde er det altafgørende, at september (høstmåneden) er regnfattig. Hvis vinplanterne får lejlighed til at opsuge megen væde, vil druerne mangle koncentration. Hvis høsten af modne druer forsinkes, vil druerne blive udsat for råd. Eftersom høstmåneden september faktisk er en af de mest regnrige måneder, vil det en gang imellem forekomme, at høsten generes af nedbør. 2002 er et eklatant eksempel. Da faldt der i løbet af få dage 400 mm.

Temperaturer
I turistpromoveringen af området skilter man ofte med 2800 solskinstimer pr. år. Gennemsnitstemperaturen i juni-september er 25-30 grader. Det er sjældent, man bliver skuffet under en ferietur til området. Der forekommer sjældent frost. Den sidste katastrofevinter var 1956, hvor mange oliventræer måtte bukke under. Det gav så plads til flere vinmarker, og det var jo i grunden ikke så galt.
I andre vindistrikter i Frankrig, ikke mindst i Bourgogne, skal man være heldige med vejret året igennem for at få en god årgang. Det er meget sjældent temperaturerne, der er afgørende for årgangen i det sydlige Rhoneområde. Det solrige klima giver normalt druer med højt sukkerindhold og dermed en høj alkoholprocent. Både producenter og vinhandlere ynder at give udtryk for, at i Rhonedalen er der ikke den store forskel på årgangene. Det har de ikke ret i, men det er sjældent temperaturforholdene, der gør forskellen.

Mistralen

Det blæser gennemsnitligt 110 dage om året - hovedsageligt mistralvind. Mistralvinden blæser altid fra nord eller nordvest og kan have ret kraftig styrke. Den kan vare i længere perioder og siges at kunne gøre mennesker vanvittige med sin uophørlige vedvarenhed. Den kan også være en velkommen gæst på de varmeste sommerdages ret høje temperaturer og gøre varmen lidt mere udholdelig.
Mistralen kan gøre skade på vinmarkerne, men man imødegår risikoen ved den specielle beskæringsmetode, der er obligatorisk for rødvins-stokkene (undtagen Mourvedre) i Chateauneuf du Pape. Mistralen er med til at tørre druerne efter regnvejr og dermed forhindre forskellige sygdomsangreb. Ikke mindst kan den være en afgørende positiv faktor i høstperioden.

Klimaændring

Som et led i en undersøgelse af klimaudviklingen i Frankrig og denne udviklings indflydelse på afgrøderne, foretaget af Centre National de la Recherche Scientifique viser man en tabel over datoerne for starten på vinhøsten i Chateauneuf du Pape fra 1945 - 2003. Det fremgår af tabellen, at det varmere klima, der har udviklet sig i perioden, har rykket høsten frem fra slutningen til begyndelsen af september. (I 2004 blev høst erklæret tilladt (Ban de Vendange) fra 13. september.)

 

Nedbør september 2002
Nedbør september 2003

Nedbør september 2004
Se evt. høstrapport fra Beaucastel
Kilde:
Meteo France
Nedbør september 2005:Kilde: Centre National de la Recherche Scientifique

Nedbør 2004 og 2005

Der er ikke eksakte tal tilgængelige for Chateauneuf du Pape. Derfor angives interval:

 

2004

2005

Januar 10 - 25 mm 0 -5 mm
Februar 25 - 50 mm 0 -5 mm
Marts 10 - 25 mm 10 -25 mm
April 50 - 75 mm 100 - 150 mm
Maj 10 - 25 mm 25 - 50 mm
Juni 0 - 5 mm 10 - 25 mm
Juli 0 - 5 mm 10 - 25 mm
August ca. 100 mm 10-25 mm
September ca. 25 mm 100-150 mm
 

Forside


Siden opdateret 23-07-2008