Domaine Viticole Renouard - Scamandre  

Nadine og Franck Renouard
Chemin des Coquillons 30 600 Vauvert

Tel. +33 615 386 307 (Nadfine)
Direct sale: Yes, but opening hours are not mentioned at the domain's website
Mail: information@scamandre.com

Web: http://www.scamandre.com/

Nadine og Franck Renouard er begge uddannede som tandlæger, og Franck Renouard arbejder stadig i sit hverv som forsker i, hvordan implantater lykkes bedst muligt. 
I 2000 blev en tandlægekongres aflyst, og parret, der er meget interesserede i moderne kunst, tog en tur til Carmargue for at møde en maler. Under denne tur mødte de også en ønolog,  og en ejer af nogle vinmarker uden kældre. Disse to blev deres venner, og Scamandre blev født som ide. 
Allerede i 2003 var man klar til at lave første årgang i de nyopførte kældre.
Eftersom Nadine og
Franck Renouard ikke havde grundlæggende kundskaber om vinfremstilling, var vinene i høj grad fremstillet efter råd fra ønologen Stéphane Beuret. Siden 2006 har en anden ønolog, Édouard Sente, været praktikeren i kældrene.
Navnet Scamandre kommer fra den nærliggende sø, Étang de Scamandre.

Man har de sydligst beliggende vinmarker i hele Rhone - ca. 30 km fra Middelhavet. Jordbunden på de 15 ha. har en sammensætning, der ligner, den man f. eks. finder i Chateauneuf du Pape "18 metre deep layer of rolled pebble stone and clay that naturally controls the soil's water content".
Man har fra starten meget rigoristisk kultiveret markerne efter organiske principper og markerne har været certificeret agriculture biologique siden 2012. Der anvendes også biodynamiske metoder, men en biodynamisk certificering har ikke kunnet påvises.

Vine

Scamandre Rouge
2006: 50% Syrah, 30% Carignan, 10% Grenache and 10% Mourvedre.

Scamandre Blanc
2011: 100% Chardonnay

Scamandre Rosé
2011: 100% Grenache Noir. 82-years-old vines.

Projektet Scamandre adskiller sig på flere områder fra de fleste vinproducenter i Rhone:

Den mandlige del af parret, der startede projektet, er forsker (implantologie).
Alle tiltag søges underbygget ved videnskabeligt underbyggede forsøg: "A multitude of details that all depend on a scientifically-designed management system that gives Scamandre wines their exceptional quality".
Hele projectet er fra starten gennemtænkt økologisk i alle detaljer. Den kasseformede bygning er udført i træ og glas og således, at vinen i hele fremstillingsprocessen flyttes ved hjælp af tyngdekraften: "... all the details are attended to the made-to-measure temperature-controlled stainless steel vats to the underground cask storage celler underneath a water tank for natural temperature control."
Det er målet i løbet af få år at gøre fuldstændigt bæredygtigt og uafhængig af udefra kommende energi. "There is an effluant treatment process to return clean water to the invironment. The whole estate will be selfsufficient in terms of power in a few years time. Målsætningen er, at det sker fra 2015.

I det omfang, det er muligt, laves markarbejdet med heste som trækkraft.
Man har forsøgt sig med en elektrisk traktor, men den har kræfter til art klare den stridbare jordbund på domænet.
Scamandre samarbejder med Agroforesterie, en organisation der arbrejder på at udbrede en landbrugsmæssig praksis, hvor man indtænker træplantning i forbindelse med alle afgrøder - også vinmarker - med det formål at øge biodiversiteten. I praksis: "The autumn 2009 plantations in the middle of our vineyards will now be able to attract pest predator insects and provide them with reproduction grounds. The result? Less spraying and more naturally grown vine-plants".

..

De vigtigste personer i forbindelse med vinproduktionen,  
Édouard Sente,
Stéphane Beuret, samt ejerne Nadine og Franck Renouard.
 Fotos er fra domænets website, hvis ikke andet er nævnt.
Kredit: Gilles Favier, LES ATELIERS APICIUS

..
Nadine Renouard at Decouvertes in Avignon 2013. Foto: chateauneuf.dk
.

Franck Renouard

Stéphane Beuret, graduate oenologist from the University of Bordeaux, won the CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) Grand Prix in 1998 for his study on the Influence of wine farming methods on the maturing of the key Bordeaux varietals

Foto. generations-vins.fr

Maître de Chai d'Édouard Sentex. 
Ce Bordelais d'origine est diplômé d'un BTSA en Viticulture et Œnologie au Lycée La Tour Blanche, en Gironde. Après être passé par des domaines tels que le Château Haut Brion, le Château Bardins ou encore le Domaine Ott, il a rejoint les Domaines Viticoles Renouard en 2006.

.


.

.

.

.

Home   Home Costières de Nines


Opdateret 27-02-2017