AOP Rasteau  

Historie

Det siges, at de første vinstokke blev plantet i Rasteau for mere en 2000 år siden. 
Det tidligste skriftlige vidnesbyrd stammer fra 1414, hvor en jordebog (grundlag for afgifter til lensherren) opregner 30 ha. med et udbytte på 6 hl/ha. 
Den første egentlige statistiske opregning af vinene fandt sted i 1817 (premières déclarations de récoltes). Her opregnes 360 hl. fra 60 ha. Derefter steg produktionen betydeligt, indtil det hele gik i stå med vinlusens (Phylloxéra) ankomst i 1870. Først i 1905 var produktionen på niveau med tiden før vinlusen. Herefter begyndte det igen at gå stærkt. 
I 1925 grundlagde 60 vinbønder og vinhandlere kooperativet. 
Her lavede man i 1935 for første gang Vin doux Naturel og indsendte ansøgning om at få oprettet selvstændig appellation for denne helt specielle vintype.

1937: Vinene fra Rasteau må kaldes Cotes du Rhone.
1944: Vin doux Naturel Rasteau får sin egen appellation.
1966: Vinene fra Rasteau må kaldes Cotes du Rhone Village Rasteau.
2002: Ansøgning om opgradering til CRU indsendes til INAO.
2010: Dekret om CRU  Rasteau udsendes af INAO. Opgradering gælder fra årgang 2009.

Appellationen

Appellationen Rasteau omfatter kun rødvine. Producenter, som indtil 2010 har lavet rosé- eller hvidvine med benævnelsen Cotes du Rhone Village Rasteau, må fremover benævne sådanne vine Cotes du Rhone Village eller Cotes du Rhone. Disse appellationsnavne kan også bruges for rødvine fra marker inden for appellationgrænsen, hvis procenten måtte ønske det (unge vinstokke eller dårlig årgang).

AOC / AOP Rasteau produceres fra godkendte arealer i Rasteau Kommune.

Kommunens samlede areal er 1881 ha (18,81 km2), hvoraf mere end halvdelen er beplantet med vinstokke.
Der er rimeligt store højdeforskelle på vinmarkerne. 
Højden i kommunen varierer mellem 117 og 366 m.o.h. 


Klik for at se større billede


Klik for at se større billede

Man opdeler de tilladte druer i 3 kategorier: cépage principal, cépages complémentaires og cépages accessoires 
(Når man taler om, hvor meget de forskellige druetyper skal udgøre, gælder procentallet det samlede tilplantede areal med vinstokke på en ejendom - ikke hvor meget der skal være i den enkelte vin.)
  
Cépage principal: Grenache skal udgøre mindst 50%.

Cépages complémentaires: Syrah og Mourvedre. Sammen eller enkeltvis skal disse to druetyper udgøre min. 20% og max. 50%.

Cépages accessoires: omfatter druer tilladt i AOC Cotes du Rhone, herunder også grønne druer, som må omfatte max. 5%. Cépages accessoires må som helhed højst udgøre 15% og omfatter flg. druetyper:  Bourboulenc, Carignan, Clairette (Blanc og Rose), Counoise, Grenache (Blanc og Gris), Marsanne, Muscardin, Piquepoul (Blanc og Noir), Roussanne, Terret Noir, Ugni Blanc, Vaccarese og Viognier.

For at være fuldmodne skal der være et sukkerindhold i druerne før høst på 216 g/l for Grenache og 207 g/l for alle andre druer. 
Alkoholprocenten i den færdige vin skal være mindst 12,5.

Høstudbyttet må ikke overstige 38 hl./ha.

Deklareret areal og udbytte 2010-2014

Årgang 2010 2011 2012 2013 2014
Hektar 880 885 887 938 895
Hektoliter 28767 32332 30299 26824 34119
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

Det bemærkes, at areal og udbytte i ovenstående skema omhandler Cotes du Rhone Village Rasteau, og således omfatter rød- rosé- og hvidvine fra et areal, der er større end det areal, der ligger inden for den nye appellations grænser.

http://www.vins-rasteau.com/

Den 22. marts 2010 arrangerede man for første gang en præsentation af den nye årgang (2009) for hinanden og for pressen, Rasteau Festival Millésime 2009. Man kan se billeder fra denne begivenhed her.

I Rasteau er turister meget velkomne til at besøge producenterne og smage deres vine. Kun en enkelt af de betydende producenter, Gourt de Mautens, tager ikke mod uanmeldte besøg. 
Rasteau giver mange muligheder for besøg på søndage.

AOC / AOP Vin Dox Naturel Rasteau

.Home   Home Rasteau


Opdateret 30-04-2015