AOP Rasteau

     

Historie

Det siges, at de første vinstokke blev plantet i Rasteau for mere en 2000 år siden. 
Det tidligste skriftlige vidnesbyrd stammer fra 1414, hvor en jordebog (grundlag for afgifter til lensherren) opregner 30 ha. med et udbytte på 6 hl/ha. 
Den første egentlige statistiske opregning af vinene fandt sted i 1817 (premières déclarations de récoltes). Her opregnes 360 hl. fra 60 ha. Derefter steg produktionen betydeligt, indtil det hele gik i stå med vinlusens (Phylloxéra) ankomst i 1870. Først i 1905 var produktionen på niveau med tiden før vinlusen. Herefter begyndte det igen at gå stærkt. 
I 1925 grundlagde 60 vinbønder og vinhandlere kooperativet. 
Her lavede man i 1935 for første gang Vin doux Naturel og indsendte ansøgning om at få oprettet selvstændig appellation for denne helt specielle vintype.

1937: Vinene fra Rasteau må kaldes Cotes du Rhone.
1944: Vin doux Naturel Rasteau får sin egen appellation.
1966: Vinene fra Rasteau må kaldes Cotes du Rhone Village Rasteau.
2002: Ansøgning om opgradering til CRU indsendes til INAO.
2010: Dekret om CRU  Rasteau udsendes af INAO.

Appellationen

Cahier des Charges (2011)

Regler for både Rasteau og Vin Duox Naturel er omtalt i samme Cahier des Charges (cirkulære)

Appellationen Rasteau omfatter kun rødvine. Producenter, som indtil 2010 har lavet rosé- eller hvidvine med benævnelsen Cotes du Rhone Village Rasteau, må fremover benævne sådanne vine Cotes du Rhone. 
AOC Rasteau produceres fra godkendte vinmarker i Rasteau Kommune.

Kommunens samlede areal er 1881 ha (18,81 km2), hvoraf halvdelen er beplantet med vinstokke.
Der er rimeligt store højdeforskelle på vinmarkerne, som varierer mellem 117 og 366 m.o.h. 

Tilladte druer

Cépage principal: Grenache skal udgøre mindst 50%.
Cépages complémentaires: Syrah og Mourvedre. Sammen eller enkeltvis skal disse to druetyper udgøre min. 20% og max. 50%.
Cépages accessoires: omfatter druer tilladt i AOC Cotes du Rhone, herunder også grønne druer, som må omfatte max. 5%. Cépages accessoires må som helhed højst udgøre 15% og omfatter flg. druetyper:  Bourboulenc, Carignan, Clairette (Blanc og Rose), Counoise, Grenache (Blanc og Gris), Marsanne, Muscardin, Piquepoul (Blanc og Noir), Roussanne, Terret Noir, Ugni Blanc, Vaccarese og Viognier.

Regler for indhold af druevarieteter i den enkelte vin (assemblage)
Vinen skal indeholde mindst 50% (Cépage principal)  Grenache
Cépages complémentaires Syrah og Mourvedre (20-50%)

Deklareret areal og udbytte 2015-2019

Årgang 2015 2016 2017 2018 2019
Hektar 926 949 941 953 951
Hektoliter 33541 33494 27498 28746 32299
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

AOP Vin Doux Naturel Rasteau

I 1944 blev der dannet en selvstændig appellation for Vin Doux Naturel fra marker i 3 kommuner i området: Rasteau, Cairanne og Sablet. I de to sidstnævnte kommuner kun få ha. grænsende op til Rasteau.

Som ved andre appellationer er markerne inden for appellationen nøje opregnet på matrikelkort. Det samlede areal, hvorfra denne dessertvin må produceres, er i alt kun ca. 40 ha.
Ca. 20 producenter fremstiller denne vintype.

Ved høsten skal druerne indeholde mindst 252 g sukker, svarende til en potentiel alkoholdprocent på 15.
Gæringen af mosten standses ved tilsætning af druesprit (min. 96%). Den færdige vin skal indeholde mindst 45 g restsukker pr. liter, og alkoholprocenten skal være 15-21,5. Normalen er ca. 16%.
Den metode, man på fransk kalder "mutage".

Mindst 90% af de anvendte druer skal være Grenache - Noir, Gris eller Blanc.
De øvrige maksimalt 10% skal være druer, tilladt for AOC Cotes du Rhone. 
I praksis laves vinen oftest på 100% Grenache Noir

Basisudbyttet pr. ha må højst være 30 hl. I praksis og for de bedste eksemplarer er udbyttet noget lavere.

Betegnelsen Rancio kan anføres på etiketten, og vinens karakter vil svare til, hvad man normalt forstår ved madeira, tawny port eller marsala.

Det er tilladt, men sjældent brugt, at kalde vinen Hors d'âge, hvis den først markedsføres 5 år efter høståret.

Deklareret areal og udbytte 2015-2019

Årgang 2015 2016 2017 2018 2019
Hektar 37 22 11 6 15
Hektoliter 1022 638 208 162 391
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com
.
.


Rasteau kommune Klik


Relief Klik  


De tre varianter af Grenache, Noire, Gris og Blanc. De fleste vine af typen er mørkfarvede (Rouge el. Grenat) men kan være lysere eller lyse, alt efter Grenachevariant og macerationsperiode. Er farven et sted mellem mørk og lys kaldes den ofte Rose el. Ambre. Er den meget lys, kaldes den Blanc eller Doré (gylden).

Home   Home Rasteau

Opdateret 09-02-2020