Rejsebrev fra Rhône og Ventoux juni-juli 2010  
af Jens Hork  
.

For mig har det, når en flaske er hjembragt ved ’egen import’, længe givet vinen en ’merværdi’, at jeg selv har besøgt det sted, hvor vinen har groet, og mødt de mennesker, som har dyrket og frembragt den, og som måske også fremgår af etiketten.

Hvert år søger jeg derfor at besøge nye producenter i sommerferien, som i en årrække er blevet afholdt med familien i et lejet hus tæt på Malaucène i Vaucluse.

Visse producenter står af sentimentale eller kvalitetsmæssige grunde fast på programmet hvert år (det drejer sig i Sydfrankrig blandt andet om Domaine Alary i Cairanne og Domaine Léon Barral i Lenthéric i Faugères - herudover er der et par stykker i Alsace), men derudover er det altid interessant at udvide sin horisont ved at aflægge besøg hos kendte og ukendte producenter, som jeg kan være stødt på her på siden eller andre steder på Internettet for at lære ’manden (eller kvinden) bag vinen’ nærmere at kende.

Det kan også dreje sig om producenter, som jeg tilfældigvis har mødt ved en promotionsmagning, eller hvis vine jeg har fået anbefalet lokalt på en restaurant eller af en anden lokal vinproducent.  Det er nemlig min erfaring, at mange af producenterne i Rhône oftest ikke har noget som helst imod at ’give tips’ og anbefale andre producenter, og at mange af dem udover at være konkurrenter også ofte indbyrdes er gode venner og kammerater (eller ligefrem i familie med hinanden). En dansk vinimportør fortalte mig engang, at den modsatte holdning er udbredt i Barolo, hvor producenterne ofte ikke kender eller foregiver ikke at kende hinandens vine.  

Nogle producenter får kun ét besøg, enten fordi vinene ikke 

berettiger til mere, eller fordi modtagelsen på stedet ikke giver lyst til genbesøg.  Det sidste er heldigvis sjældent i det sydlige Rhône! Andre vender jeg som nævnt tilbage til gang på gang.

Jeg har en faible for økologiske eller biodynamiske vine (ikke fordi de absolut af den grund behøver at være bedre end konventionelt frembragte vine, men ofte er det alligevel, blandt andet fordi den økologiske/biodynamiske vinproducent har en holdning til sin metier og har gjort sig etiske overvejelser, samtidig med, at han eller hun er villig til det ekstra slid, som er forbundet med denne dyrkningsmetode). Jeg er derfor tilbøjelig til at udse mig sådanne producenter, når ferien planlægges hjemmefra.

I år var første besøg netop hos en sådan økologisk producent - certificeret ’agriculture biologique’ – som vi besøgte efter mandagsmarkedet i Bédoin: Clos des Patris i Caromb (Ventoux) – ikke langt fra, hvor vi bor. Ejendommen er med i sammenslutningen Les Bioventoux’, som er en interesse-organisation for en række af de bedste producenter i Ventoux.

Vi havde desværre ikke på forhånd aftalt besøget, og Le Patron (som hustruen pudsigt nok kaldte ham), den farverige Yves Morard, var derfor ikke hjemme, men var i marken på traktoren. Det var således Madame Morard, som stod for smagningen. Jeg havde mødt selvsamme Madame i fjor på markedet onsdag formiddag i Malaucène (og genså hende i øvrigt en gang til i år), og hun førte os gennem 6-7 af husets røde Ventouxvine i årgangene 2006 og 2007. Det blev til indkøb af lidt af begge årgange af ejendommens, synes jeg, bedste vin, Bouquet de Garrigue. Vinene har så vidt vides ingen dansk importør.   

.

~~~~~~~~

.

Dagen efter havde vi aftalt besøg hos to Châteauneuf-du-Pape-producenter, Domaine de la Charbonnière og Domaine Pierre André, som er beliggende i Courthézon; Charbonnière lidt udenfor på vejen mellem Courthézon og Châteauneuf-du-Pape by.

Der står kvinder bag begge ejendomme; døtrene på Charbonnière, Caroline og Véronique Maret, har de seneste år overtaget mere og mere af ansvaret for drift og salg fra forældrene, Michel og Mireille Maret, og Jaqueline André tog for år tilbage over fra sin far.

Charbonnière havde vi tidligere aflagt besøg tilbage i 2004, og siden havde jeg mødt Mireille og Caroline Maret i København i oktober 2006 under Châteauneuf-producenternes besøg på Nordatlantens Brygge, ligesom jeg havde mødt Caroline og Véronique på Restaurant Hereford Beefstouw i Tivoli i København i oktober 2009 i forbindelse med A Vinstouws 25 års jubilæum. Ved sidstnævnte lejlighed havde jeg aftalt med Véronique, at familien skulle kigge indenfor i år på Domaine de la Charbonnière.

Caroline og Véronique er i 20’erne, taler udmærket engelsk og er – navnlig for Véroniques vedkommende – meget udadvendt, så vi var tilfredse med, at de begge var med til at føre os gennem en smagning og efterfølgende fremvisning af ejendommens kældre (der anvendes både store cementtanke, foudres og barriques). Vi smagte tre af Charbonnières i alt fire røde og 1 hvid Châteauneuf-du-Pape. I årgang 2009 den hvide, i årgang 2008 den almindelige røde ’tradition’ samt specialcuvéen, Cuvée Mourre des Perdrix, alle tre røde i årgang 2007, herunder specialcuvéen, Les Hautes Brusquières, Cuvée Spéciale, samt som rosinen i pølseenden: specialcuvéen, Cuvée Vieilles Vignes, 2003, som desværre var udsolgt i årgang 2007. Generelt rigtigt dejlige vine, som bestemt er værd at købe (fås i Danmark hos A Vinstouw). Ejendommen producerer også en glimrende Vacquéyras, som i årgang 2007 for nyligt har fået rosende omtale i Wine Library TV af Gary Vaynerchuk.  

Efter frokost i Châteauneuf by, hvor vi i øvrigt tilfældigvis løb på Michel Blanc fra Châteauneuf-producenternes sammenslutning (Fédération des producteurs de Châteauneuf du Pape), og hvor vi blandt andet fik bekræftet ved selvsyn, at Restaurant La Mère Germaine er lukket (konkurs), indfandt vi os efter aftale om eftermiddagen på Domaine Pierre André.

Ejendommen var som Charbonnière ligeledes med på Nordatlantens Brygge i oktober 2006, hvor jeg bed mærke i den (det var vist 2003, som blev præsenteret dengang), og siden har jeg købt flere årgange af vinen i Vinadea, hvor man i øvrigt normalt kan købe årgange af vinen helt tilbage til årgang 1999.

Domaine Pierre André ledes som nævnt af Jaqueline André, og hun har afstedkommet, at driften, der fra begyndelsen af 1980’erne blev drevet økologisk, siden 1992 er certificeret biodynamisk. Jaqueline André er meget optaget af antroposofi og gennemfører konsekvent filosofien i sin tilgang til vinproduktionen og i al almindelighed. Hun fremhævede, at hun i forbindelse med en tilbygning til ejendommen havde lagt vægt på, at der så vidt muligt udelukkende skulle anvendes naturprodukter i form af blandt andet træ og ler (og på kontoret var der muligvis også skelet til Goethes farvelære!).  

Efter en grundig snak herom fik vi mulighed for smage ejendommens vine. Der fremstilles kun én hvid og én rød vin på ejendommen, og vinene frigives sent. Der anvendes primært cementtanke til lagring, men der er dog et mindre antal foudres i kælderen, som indeholdt årgang 2009. Vi smagte den friske, aromatiske hvide 2009 og de røde i årgang 2004, 2005, 2006 og 2007. Vinene var meget konsistente, ’rene’ og præget af stor elegance og styrke, og det var svært at vælge og begrænse sig, da vi skulle have ’souvenirs’ med os hjem til Danmark. Vi ville gerne have købt endnu større ind af den sympatiske Jaquelines vine, herunder den røde 2007, som imidlertid endnu ikke var frigivet fra ejendommen (vi sagde dog ja tak til at få den næsten fyldte flaske uden etiket med os hjem til at drikke sammen med aftensmadenJ).

Jaqueline André har efter et uheldigt intermezzo med en dansk importør, som ikke kunne holde, hvad han lovede, nu Bichel Vine som dansk importør.  

Et par dage senere besøgte vi på ny en ejendom, som i dag drives af to kvinder, og ligesom på Domaine de la Charbonnière af to søstre. Det drejede sig om Domaine Saladin, hvis vine jeg havde haft lejlighed til at smage et par gange i København i forbindelse med smagninger, som den danske importør, Norma Vin, havde arrangeret. Første gang i november 2007, da den yngste søster, Elisabeth Saladin, var på besøg i København og præsenterede sine vine ved en smagning på Custom House i Havnegade. Siden denne lejlighed havde jeg haft lyst til at aflægge ejendommen et besøg, hvilket kun var blevet forstærket ved flere smagninger hos den generøse Rune i Norma Vins butikslokale på Frederiksberg.

Domaine Saladin ligger lidt uden for mit sædvanlige ’revir’, idet det ligger på den højre Rhônebred i Ardèche i landsbyen Saint Marcel d’Ardèche, som er placeret noget mod nord i forhold til fx Tavel og Lirac. Jeg måtte derfor af hensyn til familiefreden finde et turistmæssigt plausibelt påskud for den lange tur vestpå, hvilket blev et besøg i Uzès i Gard – en by som klart er et besøg værd.   

Vi indfandt os på ejendommen en varm eftermiddag og blev modtaget af den ældste søster, Marie-Laurence, som har ansvaret for selve vinproduktionen, mens lillesøster, Elisabeth, som hilste på lidt senere, tager sig mere af salg og promotion. Begge har først gennemgået en anden uddannelse, før de under høsten i 2003 blev ramt af ’vin-bacillen’. Siden havde de været vidt omkring som led i uddannelsen, blandt andet i Sydamerika og hos Randall Grahm på Bonny Doon i Californien. Der er tale om to muntre ’piger’, som man kun kan synes godt om.

Ejendommens vine har de seneste år været certificeret økologisk, hvilket blandt andet er et udslag af søstrene Marie-Laurence og Elisabeths engagement. Marie-Laurence fortalte, at deres bedstefar i sin tid oprindeligt havde produceret nøjagtig lige så økologisk som de, idet det først var i løbet af 1960’erne, at de kemiske sprøjtemidler var kommet ind i billedet i Frankrig. De var derfor blot vendt tilbage til udgangspunktet.  

Ved smagningen syntes vi vældig godt om samtlige vine fra den hvide ’Per Èl’ over den fyldige rosé, ’Tralala’, til de i alt fem røde vine, ’Loï’, ’Paul’, (som fremstilles af druer, der har vokset på en onkels marker), Fan dé Lune’, ’Chaveyron 1422’ til topvinen, ’Haut Brissan’ fra et lieux-dit. Sidstnævnte er ren Grenache, og denne vin var sammen med den billigste røde, ’Loï’, de to, vi syntes bedst om. Domaine Saladin fås som nævnt i Danmark hos Norma Vin.  

En anden ejendom, som jeg på forhånd ventede mig meget af, var den biodynamiske Domaine Roche-Audran i Buisson på vejen op over bakkerne mod Saint Roman de Malegarde. Jeg smagte ejendommens Cuvée César, 2007, i Danmark i foråret 2010 (importeret af H.J. Hansen A/S) – en ren, barriquelagret Grenache – som gav lyst til at smage mere. 

Ejendommens ejer, Vincent Rochette, var desværre ikke hjemme under besøget, men vi fik en meget kompetent medarbejder til at vise os kælderen og lede os gennem en smagning. Vi havde ikke aftalt tid på forhånd og ankom, mens den pågældende medarbejder var ved at rense barriques udenfor i 35 graders varme, så han var mere end glad for at få en lille pause fra varmen og for at komme indenfor i køligheden.  Det var vi også – og vi blev ikke skuffet!

Ejendommen har marker to steder – højtliggende, nordvendte marker i Buisson omkring ejendommen – og i Visan nogle kilometer nordvest for ejendommen.  Derudover har man to små parceller i og omkring det nordøstlige Châteauneuf-du-Pape, henholdsvis i AOC Châteauneuf-du-Pape og lige udenfor. På ejendommen fremstilles – af Grenache blanc og Viognier - noget af det bedste hvide Côtes-du-Rhône, jeg mindes at have smagt. De røde vine var generelt lige så imponerende. Den røde Vin de Table, ’Cuvée Le Caillou’, fremstillet af 100 % sent-høstet (i oktober) Grenache, fik vi til allersidst lejlighed til at smage direkte fra barrique i årgang 2009, og der var tale om en tyktflydende, koncentreret kirsebær-blommesaft af en ufattelig rigdom og sødme, som umiddelbart var svær at sammenligne med andre, mere traditionelle vine (måske en Recioto della Valpolicella). Alt i alt var vi særdeles tilfredse med besøget hos én af de bedste biodynamiske Rhôneproducenter, som jeg umiddelbart kan komme i tanker om. H.J. Hansen A/S importerer to røde vine fra Domaine Roche-Audran.  

En anden økologisk producent, Domaine Jean David i Séguret, hvis skilt jeg tit havde lagt mærke til i tidligere år på vejen til Séguret, men aldrig havde fået besøgt, fik chancen i år. Vi blev modtaget af Jean Davids hustru, Martine, og smagte med hende ejendommens i alt fire røde vine.  Lad det være sagt med det samme: det var ikke vine af samme høje klasse som på Roche-Audran, men vi syntes dog godt nok om årgang 2007 af ejendommens bedste vin, Cuvée Les Levants, til at købe 6 flasker med os til Danmark. Ejendommens vine kan i Danmark fås hos Godsets Vin (og muligvis også hos Rosforth & Rosforth).  

En eftermiddag efter det traditionelle årlige besøg hos Domaine Alary i Cairanne kørte vi indenfor hos Domaine des Coteaux des Travers i Rasteau blandt andet med et håb om at kunne komme til at smage (og købe) ejendommens formidable Cuvée Paul, som jeg husker med stor glæde fra Rhônevinfestivalen i 2009, hvor man kunne smage årgang 2006. Denne topcuvée var det dog ikke muligt at købe på stedet, da den for længst var udsolgt (lille produktion – stor efterspørgsel – eller også ville de ikke sælge til nye, tilfældige kunder ). Til gengæld fik vi fornøjelsen af at smage ejendommens øvrige aktuelle røde vine fra henholdsvis Cairanne og Rasteau i årgang 2007 og 2008 samt de to søde Rasteau, Vin Doux Naturel Rouge og Doré.  Domaine des Coteaux des Travers er fra i år certificeret som økologisk producent.  

Ejeren, Robert Charavin, indfandt sig kort efter vores ankomst, og under snakken med ham kom det frem, at han i sin tid havde gået i samme skoleklasse som udlejeren af det hus i Malaucène, hvor vi bor hvert år, så vi fik en hilsen med os tilbage.  Den nylige beslutning om at opklassificere Rasteau til selvstændigt cru fra årgang 2009 gav i øvrigt problemer med hensyn til de aftappede vine fra årgang 2009, som allerede havde fået etiketter på, men bortset fra det var man på ejendommen selvfølgelig glad for denne anerkendelse af Rasteau.

Vores bedømmelse af vinene fra Coteaux des Travers og modtagelsen på stedet var positiv, og det er en ejendom, som vi gerne vil besøge igen. Ejendommens danske importør er CH Vin.

Værtsparret på ejendommen, hvor vi bor, har et par andre gîtes til udlejning, og i år havde de som noget nyt inviteret lokale producenter til at komme forbi to søndag aftener for at præsentere vinene for gæsterne. På denne måde fik vi lejlighed til at møde folkene bag og stifte bekendtskab med vinene fra Domaine du Grand-Père Jules i Violès (Côtes-du-Rhône Village) og Domaine Beauvalcinte i Suzette (Beaumes de Venise), som ligger tæt på, hvor vi bor. Begge ejendomme er certificeret ’agriculture biologique’, og præsentationen medførte, at der kom lidt af vine fra begge ejendomme med hjem til Frederiksberg. Domaine du Grand-Père Jules har vist ingen repræsentant i Danmark, mens man kan købe vin fra Domaine Beauvalcinte hos Emilie Vin

Udover at møde nye vinansigter er det også rart at møde kendte ansigter. Hen imod slutningen af ferien aflagde vi således besøg på Domaine Rouge-Bleu i Sainte Cécilie les Vignes hos Kristin og Jean-Marc Espinasse , som vi lærte at kende i fjor. Siden da havde Jean-Marc Espinasse været i København i november 2009, hvor The Wine Company arrangerede en smagning på en restaurant på Frederiksberg, hvor jeg havde lejlighed til at smage blandt andet årgang 2008, men også fadprøver af årgang 2009 (se Webmasters ’kort nyt’ fra november 2009). Jeg blev under besøget på ejendommen glad for at konstatere, at den ’svage’ årgang 2008 smagte væsentligt bedre nu her i juli 2010, end den havde gjort i november 2009.  Domaine Rouge-Bleu drives efter biodynamiske principper uden at være certificeret som sådan.

Under besøget i år bød Jean-Marc Espinasse på en fadprøve fra barrrique af årgang 2009 af ren Grenache fra 65 år gamle vinstokke, som han i 2011 vil aftappe som en ny, selvstændig luksuscuvée ved navn ’Cuvée Lunatique’. En tæt og koncentreret eliksir. Vinen kommer fra en lille parcel med store rullesten som visse steder i Châteauneuf-du-Pape, og selv om den blot vil blive solgt som en Vin de Pays, er det ifølge Jean-Marcs foreløbige planer tanken, at den skal markedsføres med luksusudstyr i form af en indgraveret måne på flasken og en dyr, lækker etiket med tryk i basrelief. Den skal endvidere kun sælges i trækasse. Eventuelt vil der også følge en cd-rom med nærmere baggrundsoplysninger om vinen med i trækassen – jo, Jean-Marc har med rette store planer for denne vin. The Wine Company er dansk importør af Domaine Rouge-Bleu.  

Som de seneste to år fik jeg lejlighed til at mødes flere gange med Philippe Gimel fra Saint Jean du Barroux, som har lejet sig ind med sit produktionsapparat på den ejendom, hvor vi bor under ferierne. Jeg har tidligere i et rejsebrev fra 2008 skrevet nærmere om Philippe Gimel.

Én dag smagte vi sammen dels fadprøver af de forskellige druesorter hver for sig og blandet samt fadprøver fra de tanke, hvis indhold med tiden bliver til de tre røde cuvéer, som han efterhånden har lagt sig fast på: Den lette, friske og imødekommende ’Danish Cuvée’, den normale, som tidligere hed Oligocène (et navn han ikke må anvende længere af ophavsretlige grunde, idet en ejendom i Bourgogne har registreret navnet), og den nye koncentrerede cuvée, som i årgang 2006 – den første årgang – blot hedder SJB 5, og som er let genkendelig på grund af sin sorte etiket.) Det var meget lærerigt at konstatere de markante forskelle på de tre vine allerede på dette tidlige tidspunkt. Philippe er i øvrigt i gang med at finde nye betegnelser for  sine vine, og navnene vil formentlig komme til at afspejle det terroir, som findes på hans ejendom (sten, vand, jord etc.).

Den følgende dag smagte vi på det meste af, hvad Philippe ligger inde med på flaske af ejendommens tidligere hvide og røde vine, herunder den allerførste årgang, han producerede, den røde fremragende 2003 Oligocène, som han fandt en ½ flaske frem af. Den seneste røde, SJB 5, som jeg fik lejlighed til at smage kort efter aftapningen i forbindelse med A Vinstouws 25 års jubilæum i oktober i fjor, hvor den fortsat ifølge Philippe led af ’bottle shock’, viste sig nu at have noget af den samme power som 2003 Oligocène og en smule mere.  Jeg ser frem til at smage den på hjemmebane. 

Vi har som i tidligere år al mulig grund til at ønske den yderst sympatiske Philippe Gimel held og lykke med sit fortsatte projekt. Philippe Gimels vine importeres til Danmark af A Vinstouw og det er højst tænkeligt, at han vil komme til Danmark på en promotionstur i november 2010.  

Siden DR i vinteren 2008-09 genudsendte udsendelsen ’Danskernes Vin’, havde jeg været optaget af en dag at få lejlighed til at møde den danske vinproducent Niels la Cour og smage vinene fra hans ejendom, Domaine le Serre de Condorcet – navnlig da det gik op for mig, at ejendommen blot befandt sig en 30- 40 km fra det sted, hvor vi plejer at bo i Malaucène. På Rhônevinfestivalen i 2009 var Niels la Cour til stede for at promovere sine hvide vine og for om muligt at finde en dansk importør. Det sidste lykkedes ikke, men manden selv og vinene gjorde et vist indtryk på mig, og jeg aftalte på stedet med ham i september 2009, at jeg skulle kigge forbi ejendommen i løbet af sommerferien i år.

Ejendommens marker ligger nordøst for Nyons i departementet Drôme lidt uden for den lille flække, Condorcet. Niels la Cour bor selv i nærheden af markerne, som ligger naturskønt omgivet af bjerge. Han er i almindelighed helt alene om al produktionen, og bruger meget af tiden i markerne, som han selv har tilplantet i begyndelsen 1990’erne med Viognier, Chardonnay, Marsanne og Roussanne. Fra næste år vil han også fremstille lidt rødvin af de sædvanlige Rhône-varianter.

En lille pudsighed: Da han som nævnt er alene om arbejdet, ville vi ikke forstyrre ham i alt for lang tid (han havde forinden berettet om et tysk ægtepar, som dukkede op en dag og først tog af sted efter 6 timer!).  Jeg regnede ganske vist med at møde en landsmand, men måske også lidt af en hermit, og havde derfor lovet ham, at vi højst ville lægge beslag på ½-1 time. Men, det viste sig, at vi først kom til at tage afsked efter godt 3 timer, hvor vi i de første mere end 2 timer slet ikke nærmede os det egentlige formål med besøget - at smage på produktionen - men talte om løst og fast og om Danmark og Frankrig. Og det var ikke os, der talte mest! Jeg tror på en måde, at Niels la Cour trods alt var glad for et besøg ’hjemmefra’ af vininteresserede landsmænd.

Først hen mod slutningen spurgte han henkastet, om vi kunne tænke os at smage lidt vin, og det blev så til smagsprøver fra flaske af Viognier fra 2004, Chardonnay fra 2006, Roussanne fra 2004 samt Marsanne fra tank. Herudover lidt yngre vine fra tank, som stadig var under fermentering. Til trods for indledende umiddelbar skepsis som følge af alderen og la Cours advarsel om, at flaskerne havde været trukket op i nogle dage, syntes jeg godt om vinene, som uden ligefrem at være friske havde en god fyldighed, frugt, kompleksitet og en vis personlighed, og de var alt i alt interessante bekendtskaber. En årsag hertil er formentlig, at markerne ligger i en vis højde, således at der som i Ventoux kan være køligt om nætterne. Jeg vil tro, at det er med la Cours vine som med mange af de hvide Rhônevine: enten kan man lide dem eller også slet ikke.

En anden pudsighed: Niels la Cour er uddannet kemiingeniør fra DTU, og man skal ikke komme med fodformede idéer om økologisk eller biodynamisk vinproduktion til ham, fandt jeg ud af! Lige så engageret de økologer/biodynamikere, som jeg mødte var, lige så engageret var han blot i den modsatte retning. Ifølge la Cour er der nemlig sket en kæmpe udvikling af den kemiske industris produkter, så forskellen er ikke længere så udtalt i forhold til tidligere. 

Besøget hos Domaine le Serre de Condorcet og Niels la Cour var samlet bedømt her en måned senere nok det mest interessante besøg, vi havde i år, og ikke alene på grund af det fælles modersmål. Jeg vil derfor stærkt overveje at lægge vejen forbi igen til næste år, hvis vinene ved nøgtern smagning herhjemme viser sig at leve op til det umiddelbare indtryk på stedet.

For at runde af kan jeg nævne, at den resterende ledige plads i bilen forinden hjemturen blev fyldt op med lidt indkøb i Vinadea og hos Domaine du Pégau i Châteauneuf-du-Pape samt i Caveau du Gigondas.

Samlet set en rigtig god ’vinhøst’ i 2010!

Frederiksberg, august 2010

Jens Hork

Véronique og Caroline Maret, Domaine de la Charbonnière

.

.Restaurant La Mère Germaine

.

Jaqueline André, Domaine Pierre André

..
.
.
.
.
.
.

Marie-Laurence Saladin, Domaine Saladin

.

Barriques spules på Domaine Roche-Audran

.

Fadprøve på Cuvée Le Caillou - Domaine Roche-Audran

.

Martine David, Domaine Jean David

.

Robert Charavin, Domaine des Coteaux des Travers
Damen t.h. er sales manager på domainet

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jean-Marc Espinasse hæver prøve på Cuvée Lunatique

.

Philippe Gimel byder på fadprøver 

.

Smagning hos Philippe Gimel

.

Niels la Cour, Domaine le Serre de Condorcet

.