Rejsebrev fra mit besøg i juli 2006

I juli havde jeg den altid dejlige oplevelse at besøge Chateauneuf du Pape. Eftersom jeg laver denne hjemmeside om byen, vinene og menneskene, var besøget mere styret af at besøge "nye" producenter end bare at køre rundt til favoritterne og fylde bilen op. Det kunne jeg nok have gjort på et par dage, men besøget strakte sig over 10 dage, og det giver tid til mange "afveje". Her følger nogle spredte indtryk fra opholdet.

"Nye fund"
Jeg vil fremover huske turen for besøget hos 3 for mig helt ukendte og små producenter, som i fremtiden vil indgå som emner for et besøg - dels med henblik på at tjekke dem igen, men formentlig også for at købe deres vine: Domaine Les Girard du Boucou, Domaine Jérôme Gradassi og Domaine Porte Rouge - kendte du dem?

.

Jacques Girard svarer til, hvad vi danskere vil kalde en rigtig 68-er. Han er ikke den mest stilige franskmand, men hvor smager hans vine dog godt! Jeg kom til at sige til min kone, at den (2005 fra fad) smagte af chokolade. Det forstod han godt, og jeg blev leet ud, men helt tosset var det nu ikke. Han har 4,5 ha. men sælger 70% af produktionen til negociant.

Jérôme Gradassi har en fortid som chefkok på og ejer af en restaurant med en Michelinstjerne i Avignon. Det var for stressende. Nu laver han god vin fra 3,2 ha. Han har været medejer af sin broders domæne, Domaine du Remparts, men det skal ikke ligge ham til last. Hans egen vin er meget, meget bedre.

Bernard Friedmann, Domaine Porte Rouge har indtil for få år siden arbejdet som opkøber for en negociant. Det er vel ikke den dårligste forudsætning for at etablere sig som selvstændig vinbonde. Det er en skam, at han ikke har mere end 2,5 ha., for vilje og evner er til stede til at lave god vin.
.

Hvis man kunne tænke sig at besøge en af disse producenter, må det anbefales at træffe aftale på forhånd. Et besøg på Mas du Boucou vil være mest oplevelsesrig, hvis Jacques Girard er til stede. Hos de to andre vil der kun være åbent, hvis de tilfældigvis er på stedet, eller hvis man har en aftale.

En afstikker vest for Rhonefloden
I Roquemaure og Tavel besøgte jeg 3 producenter, der ikke kan siges noget fælles om, ud over at de netop tilhører den gruppe af producenter, der bor uden for appellationen: Domaine de la Croze, Domaine Lafond og Domaine de la Mordorée.

.

Laurent Cortinas laver vinene på moderens domæne, Domaine de La Croze i Roquemaure. Vinene er gode nok, og den bedste koster kun 14€, men der er ingen grund til at drage til Roquemaure. Vinene kan købes i et udsalg i Chateauneuf, og de smager nok bedst, hvis man ikke har set kældrene.

Pascal Lafond har kun 0,87 ha. i Chateauneuf, men lidt har også ret. Faktisk ejer han 74 ha., og hans vine fra Lirac, Tavel og Rhone er ret gode. Hans kældre er imponerende, så skulle vejen falde forbi Tavel, kan et besøg anbefales. Hans Chateauneuf er i øvrigt også god.

Ejeren Christophe Delorme var ikke hjemme, da vi besøgte stedet, men en ung mand lod os smage, hvad der var i næsten alle fade, så det skal ikke beklages. Efter besøget forstår jeg, hvorfor stedets vine er så højt berømmede. Da jeg besøgte stedet for 10 år siden, ønskede jeg ikke at købe noget, men der er sket meget siden da. Rigtig meget.
.

Jeg vil ikke undlade at afsløre en for mig lidt pinlig prøve, jeg blev sat på af den unge mand på Mordorée: Han kom med et glas fra et fad og bad mig gætte, hvad det var. Det smagte helt fantastisk og jeg gættede på, om det mon kunne være hans meget sjældne La Plume du Peintre. Det viste sig at være pressevin af Merlot!! Jeg blev lidt flad, men fik så derefter lov til at smage, hvad der kunne blive en 2004 La Plume du Peintre (den vil dog, hvis den aftapppes separat, få et andet navn).

Tre halvstore domæner styret af kvinder
Der er mange domæner i Chateauneuf du Pape, der styres af kvinder. Jeg besøgte for første gang 3 rimeligt store domæner, hvor det er tilfældet: Domaine Pere Caboche (70 ha.),

Domaine du Pere Pape (43 ha.) og Domain Tour Saint Michel (40 ha.)

.

Emilie Boisson, ønologisk uddannet har fået ansvaret overdraget fra sin travle far, borgmesteren i Chateauneuf. Der er slet ikke så lidt at tage sig til med 70 ha. Broderen er godt nok inddraget, men der er grænser for, hvilke opgaver han kan klare. Man eksporterer ikke til Danmark, og det er egentligt lidt mærkeligt. Emilie troede, vi havde et vinmonopol. Alle vine på stedet er udmærkede, men især deres bedste chateauneuf, Cuvée Elisabeth Chambellan er rigtig interessant.

På Domaine du Pere Pape er der tre søskende, men det er Françoise Mayard, der har fået ønologisk uddannelse og står for arbejdet i kældrene. Hun skal dog ikke som Emilie Boisson tage sig af alting på domænet. Der er investeret en del penge i kældrene, og det kan blive spændende at følge udviklingen på stedet. Man må nok p.t. konstatere, at man skal frem til deres bedste vin La Crau de ma Mere, før klokkerne begynder at ringe, og den koster trods alt 25€.

Også Mireille Fabre har fået en ønologisk uddannelse og har nu i 4 år haft ansvaret på stedet. Jeg tør ikke udtale mig om, hvor vidt potentialet er til stede, som kræves for at blive en topproducent. Halvdelen af produktionen sælges til negociant.
.
Kan den nye og bedre uddannede generation måske frembringe bedre vine?
Jeg besøgte tre domæner, hvor ret unge ønologuddannede sønner måske kan frembringe tiltrængte kvalitetsforbedringer: Domaine Juliette Avril, Domaine Chante Cigale og Domaine la Begude des Papes.
.

Når jeg tidligere har smagt vine fra domænet, har de forekommet mig lidt ukoncentrerede, og det er de måske stadig, men det kan jo være, at sønnen Stephan kan ændre udviklingen.
Baggrunden skulle være til stede. Bygninger og kældre ser flotte og rigtige ud for mig. 

Den kun 22-årige ønologuddannede Alexandre Favier har for nylig af sin far fået overdraget ansvaret for vinene fra Chante Cigale. Jeg har i de senere år ikke været en fan af vinene fra stedet, men heri er nogle af mine vinvenner stærkt uenige, og jeg er aldrig helt sikker i disse sager. Bl.a. derfor har jeg ikke mange "bedømmelser" på min hjemmeside.

Den unge Albin Jacumin har også fået en ønologisk uddannelse. Moderen har indtil for nylig været medejer af Chateau Cabrieres, men er blevet købt ud, og der planlægges udvidelse af jordtillggende og bygning af nye kældre.
Vi får se. Vinene fra Begude des Papes kan godt trænge til et kvalitetsløft - efter min mening. 
.

Så var der også nogle der (som forventet) ikke var af de bedste.
Jeg besøgte også (mindst) tre domæner, som jeg ikke vil spilde tid på en anden gang: Domaine des Hauts des Terres Blanches, Domaine du Rempart og Domaine Durieu. Det samme gælder et 4. domæne Domaine Moulin Tacussel, hvor der må ske et skifte i løbet af få år. Udsalget ligger lige på turiststrøget i byen, og det må være grunden til, at man kan tillade sig at forlange 19€ og kan slippe af sted med at få 20, fordi det kniber med at finde ud af at give én Euro tilbage. Jo, jeg købte for skams skyld en enkelt flaske.

Den bedste vin på stedet kostede 8,84€, og det er nok en rimelig pris.

Vincent Gradassi har visse dimensioner. Det har vinene ikke - og de koster 19€!

Jeg traf ikke nogen, der vidste noget, og vinene sagde mig heller ikke noget.

.

Tre domæner med en "gennemsnits" Chateauneuf du Pape:
Nogle af domænerne, jeg besøgte, fortjener en vis opmærksomhed, og dem vil jeg måske nok vil følge op på en anden god gang, ikke mindst fordi det var meget tiltalende mennesker, der tog imod: Domaine Cote de l'Ange,
Domaine des Pères de l'Eglise og Domaine de Pignan.

.

Ægteparret Corinne Mestre og Yannick Gasparri er meget opsatte på at føre traditionerne videre. Jeg ønsker dem alt muligt godt i fremtiden. Der er noget der at bygge videre på.

Jeg besøgte domænet og smagte deres vine, og de var rimeligt gode. Batteriet på kameraet var løbet tør, og jeg fik ikke rigtigt noget materiale, men regner med at få det senere, og siden om domænet vil så blive opdateret. 

Frederic Charvin sælger sine vine til rimelige priser 12-13€, og det er de bestemt også værd.

.

Gamle kendinge
Bilen skulle på slutningen af turen fyldes op med flasker fra de "sikre" steder. Det kunne have været andre end de herunder nævnte, men i situationen blev det altså dem: Domaine Bois de Boursan, Domaine Charvin, Domaine Ferrand, Domaine Bouvachon-Nomine, Domaine la Bastide Saint Dominique og Domaine Roger Sabon.

.

Jean-Paul Versino på Bois de Boursan er altid parat til et længere foredrag om sine vine. Han er heldigvis gift med en amerikaner, så han er til at forstå.

Laurent Charvin er ligeså beskeden som domænets bygninger. Desværre er hans Chateauneuf altid udsolgt om sommeren, men hans Cotes du Rhone er rigtig god.

Philippe Bravay på Domaine Ferrand laver både god Chateauneuf og god Cotes du Rhone til rimelige priser. Træfadene præger ikke hans vine.

.

.

Det er ikke sikkert, at der er flasker med etiketter på, men så bliver det fikset af Jean-Paul Bouvachon. I år købte jeg også champagne, lavet af hans svoger!

Eric Bonnet på Bastide Saint Dominique laver en rigtig god Cotes du Rhone Village, og den bedste Chateauneuf er rigtig god. Der bruges ikke træ på stedet.

For første gang beså jeg kældrene hos Roger Sabon. Det gav endnu mere lyst til vinene. Det er vinmageren Didier Négron, der deler smagsprøver ud.

.

..

Vejret - høstudsigterne
Det har været en meget tør sommer i Chateauneuf, men netop under mit besøg (13-22 juli) kom der regn. Det var af den slags, som vi nu også her i august har oplevet i Danmark. I løbet af en aften kom der ca. 50mm, og det fik humøret til at stige nogle grader hos producenterne. De gav udtryk for, at nogle mm igen i august ville være fint. Det har de også fået. Nu skal det så vise sig, om det kan få holdt op, så der ikke bliver for meget vand i druerne, og så høsten kan ske i tørvejr på det optimale tidspunkt. Hvis vejret arter sig rigtigt den næste halvanden måned skulle der være grund til at forvente endnu en god årgang i 2006. Le Ban des Vendange - proklameringen af at høsten kan begynde - er foreløbig fastsat til at finde sted den 8. september under en middag i paveslottets kælder.

Årgangene
Besøget bekræftede min antagelse, at 2005 er en kanonårgang. Min tur næste sommer vil helt sikkert blive tilrettelagt efter, hvilke domæner, der kan forventes at have denne årgang til salg. Og så må resten vente til 2008. Herlige udsigter - bare priserne nu ikke stiger for meget.

.

En smuk køretur

En del besøgende på denne side kender formentlig Beaumes de Venise og omegn, men for de, der ikke gør, vil jeg stærkt opfordre til at man lægger turen omkring denne smukke lille by, og specielt at man kører en tur lignende den, der er antydet på kortet til højre.
Min kone og jeg har kørt denne tur rigtig mange gange, siden vi i 1991 for første gang besøgte Provence. Siden har denne tur altid været på programmet. Skulle det have interesse kan man besøge klosteret nord for Le Barrot og evt. overvære en
for os danskere meget fremmedartet messe. Klosteret er bygget for ikke så mange år siden, sponsoreret af en afrikansk diktator, der fik asyl i Frankrig. I Lafare kan man, som vi gjorde i år, nyde en dejlig frokost på Le Grand Jardin i Lafare (Se rejsebrev fra Torben Lynge Hansen). Der kan blive en hel dag ud af det, hvis man også tager et smut til Gigondas. Her kan smages mange gode vine og middagen kan evt. indtages på Les Fleuret. I øvrigt er området særdeles velegnet til vandreture, hvis man er til den slags. Er man til de farlige af slagsen, kan man vandre op i Dentelles de Montmirail - de "smukke" bjerge, der kan beundres mange steder på turen.

.
Rundvisning ved Jean Claude Portes
Jean Claude Portes er pensioneret, men har i mange år været skolelærer i Chateauneuf du Pape. Alle de yngre producenter kender ham meget vel fra skolen - og taler godt om ham. De kan også fortælle, at han i middagspauserne skrev på sin bog om Chateauneuf du Papes historie. Jeg har brugt meget stof fra bogen til afsnittet om byens historie på denne hjemmeside og er derfor kommet til at kende ham. Han brugte et par timer til at vise os og nogle af vore venner rundt til de historiske steder i byen.
.

Ved fontænen, som alle Chateauneuf-besøgende har set.

Mange steder i byen ses rester af de gamle bymure. Her på Rue du Sommelier.

Portes havde selv tilberedt en dejlig provencalsk middag med rigtig god vin.

.

Et par fotos, der tilfældigvis kom i kassen:

.

Hos en mindre producent kunne jeg ikke stå for synet af stedets "kontor". Det er ikke altid, de fine bygninger er afgørende, for vinene var bestemt gode nok.

Den internationale vinpresse har interesseret sig en del for sammenstyrtningen af en bygning hos Clos des Papes. Jeg kan rapportere, at genopbygningen er i fuld gang.

.

Jeg mødte i øvrigt et par producenter, som gav udtryk for, at de forventede at møde mig i København i oktober. Jeg ved endnu for lidt om hvad, der da skal ske, men en del producenter kommer til Danmark, hvor der skal være en seance for at promovere vinene fra Chateauneuf du Pape. Når der foreligger noget officielt om arrangementet, vil jeg orientere om det på min hjemmeside.
August 2006
Søren Gudiksen