AOP Tavel  

Historiske årstal
Man har fundet rester af en romersk bebyggelse i kommunen med arkæologiske rester, der fortæller om vinfremstilling i det 2. århundrede.
1636: En jordebog (grundlag for afgifter til lensmanden) omtaler specialiceret vindyrkning.
1716: Arkiver omtaler lokale vine fra Tavel.
1902: Syndikat af vinavlere stiftes.
1926: Man går i gang med at udarbejde regler for en sandsynlig oprettelse af en appellation, rådgivet af Baron Le Roy fra Chateauneuf du Pape.
1936: AOC Tavel er blandt de første appellationer, der oprettes i Frankrig.

Regler for appellationen:
Tavel Rosé kan kun laves fra marker i Tavel kommune - samt enkelte parceller i Roquemaure.
Det potentielle areal inden for appellationsgrænsen er 960 ha. 
Tilladte druer: Grenache, Cinsault (min. 15%), Syrah, Mourvedre,
Clairette, Bourboulenc, Picpoul, Carignan (max. 10%) og Calitor (bruges stort set ikke). Ingen af disse sorter må udgøre mere end 60% i plantningerne.
Maksimalt udbytte: 46 hl/ha.
Min. alkoholprocent: 11.


Tavel kommune har et samlet areal på 19,96 km2, eller 1996 ha. 
Heraf udgør markerne i AOC Tavel 960 ha.

Deklareret areal og udbytte 2012-2016

Årgang 2012 2013 2014 2015 2016
Hektar 917 902 912 915 911
Hektoliter 36397 33731 39391 35314 37778
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

Vinificering:
Den normale metode for fremstilling er en kort macerationsperiode (kontakt mellem skind og most) på 12-36 timer.
I en så kort periode udtrækkes kun få farvestoffer fra de faste bestanddele i druerne.
I andre appellationer laves rosé oftest ved saignée metoden, hvor most ledes ud af tanken efter en kort macerationsperiode, og den resterende most anvendes til andre vine. Denne metode anvendes ikke med samme formål i Tavel.
Der anvendes kun undtagelsesvis fadlagring - for en special cuvée.
Vinen aftappes normalt nogle måneder efter høsten, og de fleste vine er beregnet på at blive drukket et år eller to efter høsten.

Producenter:
Tæt på 50% af produktionen fremstilles på kooperativet i Tavel, og resten af private producenter, hvoraf der er ca. 35. En del af vinen fra de private producenter sælges til og aftappes af negocianter.
Den største del af producenterne har også marker i Lirac appellationen eller i Cotes du Rhone. Det er derfor kun enkelte producenter, der kun fremstiller Tavel Rosé.

Syndicat Viticole de l’Appellation Tavel
Syndikatet blev oprettet allerede i 1902.
Man markedsfører disse vine og byen sloganet Village du 1er Rosé de France.

Commanderie de Tavel
Vinbroderskab oprettet i 1968.

Caveau Saint Vincent
En butik på Rue Frédéric Mistral, hvor der sælges vine fra en stor del af producenterne i Tavel.

 

       

Home   Home Tavel