AOP Tavel  

Historiske årstal

Man har fundet rester af en romersk bebyggelse i kommunen med arkæologiske rester, der fortæller om vinfremstilling i det 2. århundrede.
1636: En jordebog (grundlag for afgifter til lensmanden) omtaler specialiceret vindyrkning.
1716: Arkiver omtaler lokale vine fra Tavel.
1902: Syndikat af vinavlere stiftes.
1926: Man går i gang med at udarbejde regler for oprettelse af en appellation, i samarbejde Baron Le Roy fra Chateauneuf du Pape. Lokalt var det prædidenten for syndikatet i Tavel (1923-1938), Aime Roudil, der stod i spidsen for appellationens oprettelse, som sammen med Chateauneuf du Pape blev de første i verden.
1936: AOC Tavel får officiel status. Endeligt cirkulære i 1937.


T.v. Aime Roudil (1870-1938) og Pierre Le Roy (1890-1967)

Cahier des Charges Appellationsregler

Tavel Rosé kan kun laves fra marker i Tavel kommune - samt enkelte parceller i Roquemaure.
Det potentielle areal inden for appellationsgrænsen er 960 ha.

Tilladte druevarieteter: 

Primære varieteter: Bourboulenc, Cinsault, Clairette Blanc, Clairette Rose, Grenache Blanc, Grenache Gris, Grenache Noir, Mourvedre, Picuepoul Blanc Piquepoul Noir, Syrah.
Andre varieteter: Calitor (skal være plantet før 1994), Carignan Blanc, Carignan Noir.

Procentvise andele i markerne (Cépagement)
Grenache (3 typer) skal udgøre min. 30% og max. 60%.
De enkelte primære varieteter må ikke overstige 60%.
Andre varieteter må hver især ikke overstige 10%

Maksimalt udbytte: 46 hl/ha.
Min. alkoholprocent: 11,5.


Tavel kommune har et samlet areal på 19,96 km2, eller 1996 ha. 
Heraf udgør markerne i AOC Tavel 960 ha. Tavel har knap 2000 indb.

Vinificering:

Den normale metode for fremstilling er en kort macerationsperiode (kontakt mellem skind og most) på 12-36 timer.
I en så kort periode udtrækkes kun få farvestoffer fra de faste bestanddele i druerne.
I andre appellationer laves rosé ofte ved saignée metoden, hvor most ledes ud af tanken efter en kort macerationsperiode, og den resterende most anvendes til andre vine. Denne metode anvendes ikke med samme formål i Tavel.
Der anvendes kun undtagelsesvis fadlagring - for en special cuvée.
Vinen aftappes normalt nogle måneder efter høsten, og de fleste vine er beregnet på at blive drukket et år eller to efter høsten.

Deklareret areal og udbytte 2013-2017

Årgang 2013 2014 2015 2016 2017
Hektar 902 912 915 911 895
Hektoliter 33731 39391 35314 37778 26527
Kilde: http://www.syndicat-cotesdurhone.com

Producenter

Tæt på 50% af produktionen fremstilles på kooperativet i Tavel, og resten af private producenter, hvoraf der er ca. 35. En del af vinen fra de private producenter sælges til og aftappes af negocianter.
Den største del af producenterne har også marker i Lirac appellationen eller i Cotes du Rhone. Det er derfor kun enkelte producenter, der kun fremstiller Tavel Rosé.

Syndicat Viticole de l’Appellation Tavel     

Syndikatet blev oprettet allerede i 1902.
Præsident for syndikatet har siden 2015 været Gaël Petit
Domaine Moulin-la-Viguiere

Commanderie de Tavel  

Vinbroderskab oprettet i 1968. Siden foråret 2016 har Richard Maby, Domaine Maby været præsident gérant for broderskabet.

Home   Home Tavel