AOP Muscat de Beaumes de Venise
Cahiers
des Charges
Regler for appellationen
Denne appellation for Vin Doux
Naturel, søde dessertvine, blev oprettet allerede i 1945 med
virkning fra 1943.
Det var dog først i 1958 den endelige appellationsgrænse blev
foretaget af geologer fra INAO.
Appellationen inkluderer vinmarker fra Beaumes de Venise og et meget
begrænset antal ha. i Aubignan.
Det er kun tilladt at lave vine på en enkelt drue i to varianter, Muscat à Petit
Grains Blanc og Muscat à Petit Grains Rouge. Dette
indebærer, at man kan møde vinen i 3 udgaver Blanc, Rosé og
Rouge. Det er dog den hvide udgave, der er den alt dominerende type.
Årgang 2017 Hl.
I alt |
Rouge |
Rosé |
Blanc |
5.234 |
127 |
825 |
4.282 |
I procent |
2,4% |
15,8% |
81,8% |
Druerne
skal på høsttidspunktet have en sukkerindhold på over 252 g/l.
(til sammenligning anses Grenache Noir for moden, når den har et
sukkerindhold på 216g/l).
For at opnå et sådant sukkerindhold (modningsgrad) skal
vimarkerne have optimale betingelser. De befinder sig på syd el.
sydøstvendte skråninger på sydsiden af Dentelles de Montmirail
- skærmet for evt. kølig mistralvind, der altid kommer fra nord.
Markerne ligger i en højde mellem 200 og 400 m.o.h.
----
Det er ikke tilfældigt, at netop denne vintype findes i Beaumes
de Venise.
Den har været lavet her i en eller anden form gennem hele vor
tidsregning.
Lokalt ynder man at citere Plinius
den Ældre (23-79), der i sin Naturalis Historia skal
have sagt "Pliny the elder mentioned Muscat in his Natural
History: a lively, fruity wine, already cultivated for a long time
in Balme, and whose vines were given the moniker "vine of the
bees". (Citat fra Rhonevine.dk
der også mener at vide, at Pave
Clement V, første pave i Avignon, lod plante Muscat på 70 ha.
på skråningerne i Beaumes)
----
Muscat de Beaumes de Venise Rouge skal laves på Muscat de
petit grains Noir, og vinen gennemgår en en gærings /
macerationperiode - som andre rødvine
Muscat de Beaumes de Venise Rosé laves på en blanding af
Muscat de petit grains Noir og Muscat à Petit
Grains Blanc, der skal gæres sammen efter en kort
macerationsperiode.
Muscat à Petit Grains Blanc laves som andre
hvidvine efter direkte presning efter ankomsten til kælderen.
Som for andre Vin doux Naturel
i Sydfrankrig bruges den særlige metode kaldt Mutage, der
afbryder omdannelse af druesukker til alkohol for at sikre et
højt sukkerindhold og samtidig sikrer en rimelig høj
alkoholprocent.
På
et tidspunkt i gæringsprocessen, stopper man denne ved at tilsætte
95% ren alhohol (fremstillet fra destilleret vindruemost). Det skal ske på et tidspunkt, så den færdige vin
indeholder mindst 110g sukker pr. liter og har en alkoholstyrke på mindst 15%.
Deklareret areal
og udbytte 2015-2019
|