M. Chapoutier 

Michel Chapoutier
Avenue Dr Paul Durand 18, 26601 Tain l'Hermitage 
(Kort fra byens centrale parkeringsplads)

Tel
+33 475 082 865 
Åben: mandag-fredag 9.00-12.30 og 14.00-19.00
Lørdag 9.30-13.00 og 14.00-19.00 Søndag 10.00-13.00 og 14.00-18.00
Mail: chapoutier@chapoutier.com
Web: http://www.chapoutier.com/

       

Siden 1809 har Chapoutier familien været vinbønder i Tain. I 1879 startede den første Chapoutier med at købe vin hos andre og blev dermed også negociant.
Skiftende generationer af Chapoutierfamilien har siddet ved roret gennem tiderne. Omkring 1990 var firmaet på bankerottens rand, og krisens resultat blev, at den dengang 25-årige Michel Chapoutier fik overtalt sin bedstefar Marc Chapoutier, som rådede over aktiemajoriteten, til at lade aktiemajoriteten overgå til sønnesønnen. Det medførte kort tid efter, at faderen Max forlod firmaet og efter nogle år blev også broderen Marc "købt ud". Michel beskrev i 2008 konflikten i 1990 således i et interview med Tim Atcins: 
“My father was my boss, but he had no taste and knew nothing about winemaking. My brother was paid four times what I was to work in the business. I got the minimum wage because I disagreed with my father.”

Michel Chapoutier begyndte først rigtigt at interessere sig for vin, da han i 1981 i en periode opholdt sig på Grace Family Vineyards i Napa Valley. Her blev hans interesse for biodynamiske dyrkningsmetoder vakt. Efter turen til Californien studerede han vinfremstilling og gennemgik merkantil uddannelse i Macon og Paris.
I 1986 vendte han hjem til firmaet i Tain - og mødte som nævnt ovenfor ikke stor forståelse for sine anderledes ideer om vinfremstilling.

I dag er alle vinmarker i Frankrig (ejet af firmaet) certificeret biodynamiske, herunder 54 ha. i nordlige Rhone, 90 ha. i sydlige Rhone, herunder 29 ha. i Chateauneuf du Pape og 69 ha. i Roussillon. Firmaet er således en af Europas største biodynamiske producenter.

Firmaets berømteste vine kommer fra appellationerne i nordlige Rhone. Fra det sydlige Rhone er de to bedste cuvéer af Chateauneuf du Pape topvine

Chapoutier bruger som en af få producenter i verden etiketter med blindskrift. Det skulle være en hyldest til ejeren af en vingård, der blev købt af en Chapoutier i 1808,  Monier de la Sizeranne, opfinderen af blindskriften.

Vine 2019

Chateauneuf du Pape La Bernadine
2016: Hovedsageligt Grenache samt Syrah og Mourvedre.
Lagres 12-15 mdr. mestendels i cementtank. (33€)

Chateauneuf du Pape Pie VI
2016: 65% Grenache, 35% Syrah. 40€

Chateauneuf du Pape Croix de Bois
2016: 100% Grenache, 60-80 år, fra parcel på lieu-dit Croix de Bois nær Bedarrides. Lagres i cementtank 14-16 mdr. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år. (90€)

Chateauneuf du Pape Barbe Rac
2016: 100% Grenache, 90-100 år. Fra en parcel nær Mont-Redon. 
Vinificeres og lagres i cementtank. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år - måske 50-75 år. (122€)

Chateauneuf du Pape Blanc La Bernadine
2018: Grenache Blanc, Grenache Gris, Clairette, Roussane.
En andel lagres på demi-muids. (40,5€)



Michel Chapoutier. Foto: © Jamie Goode, wineanorac.com


Et hjørne af kælderen med cementtanke. Foto: Arnie Millan


Michel Chapoutier med sin hustru Corinne og datteren Mathilde, 


Basen for arbejdet i vinmarkne i Chateauneuf du Pape La Bernadine på D17 mellem  Chateauneuf du Pape og Roquemaure

Home   Index Chateauneuf du Pape

Opdateret 10-11-2019