M. Chapoutier
Michel Chapoutier
Avenue Dr Paul Durand 18, 26601 Tain l'Hermitage
(Kort fra byens centrale parkeringsplads)
Tel +33 475 082 865
Åben: mandag-fredag 9.00-12.30 og 14.00-19.00
Lørdag 9.30-13.00 og 14.00-19.00 Søndag 10.00-13.00 og 14.00-18.00
Mail:
chapoutier@chapoutier.com
Web: http://www.chapoutier.com/
Siden
1809 har Chapoutier familien været vinbønder i Tain. I 1879 startede
den første Chapoutier med at købe vin hos andre og blev dermed
også negociant.
Skiftende generationer af Chapoutierfamilien har siddet ved roret
gennem tiderne. Omkring 1990 var firmaet på bankerottens rand, og
krisens resultat blev, at den dengang 25-årige Michel Chapoutier
fik overtalt sin bedstefar Marc Chapoutier, som rådede over
aktiemajoriteten, til at lade aktiemajoriteten overgå til
sønnesønnen. Det medførte kort tid efter, at faderen Max forlod
firmaet og efter nogle år blev også broderen Marc
"købt ud". Michel beskrev i 2008 konflikten i 1990
således i et interview
med Tim Atcins: “My father was my
boss, but he had no taste and knew nothing about winemaking. My brother was paid
four times what I was to work in the business. I got the minimum wage
because I disagreed with my father.”
Michel Chapoutier begyndte først
rigtigt at interessere sig for vin, da han i 1981 i en periode
opholdt sig på Grace Family
Vineyards i Napa Valley. Her blev hans interesse for biodynamiske
dyrkningsmetoder vakt. Efter turen til Californien studerede han
vinfremstilling og gennemgik merkantil uddannelse i Macon og
Paris.
I 1986 vendte han hjem til firmaet i Tain - og mødte som nævnt
ovenfor ikke stor forståelse for sine anderledes ideer om
vinfremstilling.
I dag er alle vinmarker i Frankrig (ejet af firmaet) certificeret
biodynamiske, herunder 54 ha. i nordlige Rhone, 90 ha. i sydlige
Rhone, herunder 29 ha. i Chateauneuf du Pape og 69 ha. i
Roussillon. Firmaet er således en af Europas største biodynamiske
producenter.
Firmaets
berømteste vine kommer fra appellationerne i nordlige Rhone. Fra
det sydlige Rhone er de to bedste cuvéer af Chateauneuf du Pape
topvine
Chapoutier bruger som en af få producenter i verden etiketter med
blindskrift. Det skulle være en hyldest til ejeren af en vingård, der blev
købt af en Chapoutier i 1808, Monier de la Sizeranne,
opfinderen af blindskriften.
Vine 2019
Chateauneuf
du Pape La Bernadine
2016: Hovedsageligt Grenache samt Syrah og Mourvedre.
Lagres 12-15 mdr. mestendels i cementtank. (33€)
Chateauneuf
du Pape Pie VI
2016: 65% Grenache, 35% Syrah. 40€
Chateauneuf
du Pape Croix de Bois
2016: 100% Grenache, 60-80 år, fra parcel på lieu-dit Croix de Bois
nær Bedarrides. Lagres i cementtank 14-16 mdr. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år. (90€)
Chateauneuf
du Pape Barbe Rac
2016: 100% Grenache, 90-100 år. Fra en parcel nær Mont-Redon.
Vinificeres og lagres i cementtank. Udbytte 10 hl./ha.
Anses af producenten for at være holdbar i 30-60 år - måske
50-75 år. (122€)
Chateauneuf du Pape Blanc La Bernadine
2018: Grenache Blanc, Grenache Gris, Clairette, Roussane.
En andel lagres på demi-muids. (40,5€)
|