Xavier
Vins
Negociant
Kontor/kælder: I bygninger ved Chateau des Fines Roches
+33
954 020 567
Direkte salg: Place du 8 mai 1945 Beaumes-de-Venise
+33 490 371 979
Mail: info@xaviervins.com
Web: http://www.xaviervins.com
I
2002 begyndte Xavier Vincent at købe vin, fortrinsvis hos sine
klienter, for at skabe sin "egen" vin - i visse tilfælde som
betaling for sin rådgivning. Således begyndte "Xavier Vins". Indtil
2014 har Xavier Vins benyttet kældre på Chateau Husson i
Courthezon, men siden 2014 har firmaet benyttet de kældre på
Chateau Fines Roches, der tidligere har huset negociantfirmaet
Louis Mousset. Xavier
har et specielt princip, når han indkøber vin til sine vine.
Han køber små partier hos den enkelte producent, måske et
enkelt fad, som han finder passer specielt til den type vin han
ønsker at blande. Det er målet, at den enkelte vin skal være
en blanding fra mindst 20 forskellige producenter. Således
skulle vinen være et udtryk for den pågældende appellation
det pågældende år.
Eksempler på vine -
(Der anføres ikke blandinger eller årgange på nuværende website)
Chateauneuf du Pape
55% Grenache, 35%
Mourvedre og 15% Syrah
Grenache 90+ år og Mourvedre 75+ år.
Syrah og Mourvedre lagres i 0-2 år gamle barriques. Grenache i
konisk trætank.
Chateauneuf du Pape Anonyme
100-årige Grenache, plantet sammen med de fleste af de 13
øvrige tilladte druevarieter.25% modnes på betontank og resten
i forskellige træfade.
Chateauneuf du Pape La Réserve VII IX
X
Blanding fra 3 årgange, 2007 (43%), 2009
(21%) og 2010 (36%).
Chateauneuf du Pape Blanc
20% Grenache Blanc, 30% Clairette, 40% Roussanne, 10% andre
varieteter. Roussanne gæres og lagres i barriques i 6 mdr.
Gigondas
100% Grenache. Lagret i nyere barriques eller demi-muids.
Vacqueyras
50% Syrah, 30% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Cinsault.
Syrah og Mourvedre lagres i barriques i 18 mdr.
Muscat de Beaumes de Venise
100% Muscat Petit Grains.
Cotes du Rhone Village
50% Grenache, 25% Syrah og 25% Mourvèdre.
Cotes du Rhone
60% Grenache, 25% Mourvedre og 15% Syrah.
Syrah og Mourvedre lagres i barriques. Grenache i foudres eller
demi-muids.
Cotes du Rhone Rosé
15% Grenache, 45% Syrah, 10% Cinsault, 30% Mourvedre
Ventoux
50% Syrah, 30% Grenache og 20% Mourvedre.
Syrah og Mourvedre lagres på Barriques.
VDF 100% Xavier
En blanding af druer fra Languedoc og Rhone.
"our best seller, best value for money, best "flagship"
of our wine philosophy".
VDF Le Petit Xavier
50% Grenache og 50% Syrah.
VDF Le Petit Xavier Rosé
50% Grenache og 50% Syrah.
VDF Le Petit Xavier Blanc
50% Sauvignon, 30% Picpoul, 20% Grenache Blanc.
Xavier
Vignon - rådgivende øonolog
Xavier
Vignon afsluttede sidst i 1980'erne sin uddannelse som ønolog fra
universitetet i Montpellier
- Diplôme National d’œnologue (DNO).
I en årræke arbejdede han som ønolog forskellige steder, på Chateau
Corbin-Michotte i Saint-Emilion, hos Chez Wolfberger i Alsace, hos
producenter i Napa Valley og Pic Saint-Loup samt hos
champagneproducenten Moët & Chandon. Han har også arbejdet på
Cloudy Bay i New Zealand og på Domaine Chandon i Australien.
Han var således en temmelig erfaren ønolog, da han i slutningen af
1990'erne kom til Rhone og fik ansættelse hos Avignon Oenologie
Conseil. Dette laboratorium blev senere sammensluttet med en større kæde af
laboratorier, Institut Oenologique
de Champagne, på dette tidspunkt ejet af Eric Petitjean, som gjorde Xavier Vignon til
manager og ledende ønolog.
1. december 2008 blev laboratoriet på grund af pladsmangel flyttet til
ny lokaler på Chateau Husson, der på dette tidspunkt var blevet solgt
til Jean Pierre Hugues.
Eric Petitjean
solgte i 2009 laboratoriet til det store firma Lallemand. Eric
Petitjean er CEO for afdelingen på Husson og Xavier er fortsat tilknyttet
firmaet, men arbejder ret selvstændigt og erhverver fortrindsvis
klienter, der henvender sig direkte til ham.
Han anslår selv at han har ca. 140 domæner som klienter, hvor
han rådgiver om arbejdet i vinmarkerne og sidder med, når
vinene skal blandes før aftapning.
Hans kæphest er mineralitet. Dette begreb kan defineres på
mange måder, lærte han mig under et besøg i 2014. Han
forklarede på en overbevisende måde, hvordan han første gang
virkelig oplevede virkningen af minimale forskelle i
mineralerne i en vin. Det var mens han i sine unge dage var på
Chateau Margaux. Her havde man 20 rækker (tror jeg det var) af
fade, og efterhånden fandt man ud af, at vinene i fadene i én
af rækkerne smagte meget forskelligt fra vinen i alle de andre
rækker. Der var ingen, der kunne give en forklaring, før man
til sidst spurgte en gammel knark, der havde arbejdet i kælderen.
Han sagde straks: "De har glemt at komme salt i".
Forklaringen på det var, at når man klarede vinen med æggehvider,
som man altid havde gjort i Bordeaux, så kom man en lille bitte
smule salt i hviderne - for at gøre klaringen mere effektiv.
Det er deminutive mængder af salte og andre mineraler, der er
afgørende for en vins smag.
Xavier afholder kurser for andre ønologer om dette emne.
|