AOC Gigondas

     

1937: Cotes du Rhone. 
1953: Cotes du Rhone Village Gigondas
1971: Gigondas

Før 1971 var der kun 2 CRU-appellationer for rødvine: Chateauneuf du Pape (1936) og Lirac (1947), og der gik 19 år efter 1971 før næste "oprykning" forekom: Vacqueyras i 1990.

Cahier des Charges 2016

Reglerne for AOC Gigondas omfatter rødvine og rosévine. Der kan ikke laves hvidvine med navnet. Rosévin udgør ca. 1% afproduktionen.

Appellationen område omfatter visse marker i Gigondas kommune. 
Gigondas ligger ved foden af Dentelles de Montmirail og vinmarker fortsætter et stykke op ad dens skråninger. 
Højdeforskellen i kommunen varierer fra 87 til 698 m.

Klik for større billede

Klik for større billede

Druerne

Primær drue: (cépage principal) Grenache.

Sekundære druer: (cépages complémentaires) Syrah og Mourvedre.

Andre druer: (cépages accessoires) Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul Noir, Piquepoul Blanc, Roussanne, Terret Noir, Ugni Blanc, Vaccarese og Viognier.

Rødvine
Grenache, Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 90% af de plantede stokke på en ejendom.
Grenache alene skal udgøre 50%.
Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 15%.

Rosévine
Grenache må max. udgøre 80%.
Andre tilladte druer (cépages complémentaires og cépages accessoires) må maksimalt udgøre 25%

De mange grønne druetyper, der nævnes under cépages accessoires, må gerne bruges til Gigondas, men har man sådanne stokke på en mark, vil druerne oftest blive anvendt i rosévine.

Hvis en producent ønsker at nedklassificere noget af produktionen i et givet år, f. eks. på grund af unge stokke eller en kvalitativt dårlig høst, kan man kalde den Cotes du Rhone eller IGP. Det er ikke tilladt at lave Cotes du Village fra marker, der ligger inden for grænserne af AOC Gigondas (som det heller ikke er tilladt i Vacqueyras og Chateauneuf du Pape)

Max. udbyttet er 36 hl./ha., og alkoholprocenten skal være mindst 12.5

Producenter og produktion

80% af produktionen vinificeres hos private producenter.
20% af produktionen vinificeres på et kooperativ.
35% af produktionen sælges til negociant.

Der findes i alt ca. 205 private producenter.
80 producenter aftapper selv vin.

Rødvin udgør 99% af produktionen og rosévin den resterende 1%.
Ca. 35% af produktionen eksporteres

Areal og produktionen 2015-2019

Årgang 2015 2016 2017 2018 2019
Hektar 1214 1208 1194 1188 1199
Hektoliter 48874 37101 31156 34012 3647
Kilde: Syndicat des Vignerons des Cotes du Rhone

The potentielle produktionareal er 1230 ha.

Press Book 2019


.
Syndikatets kort over Lieux-dits   Syndikatets geologiske kort   Syndikatets fysiske kort
..

Syndikatet arrangerer to årlige hovedbegivenheder:
1. Auspice du Gigondas, hvor man smage vine efter eget valg (2017 ca. 70 vine). Kun åben for professionelle.
2. Gigondas sur Table.
Indtil 2015 blev Auspice du Gigondas afholdt i april og Gigondas sur Table i juli, men nu afholdes begge på samme dag i juli. 
Herunder links til private sites eller albums fra de senere år.
.

Home   Home Gigondas

Opdateret 09-02-2020