Chateau de Saint Cosme
Louis Barruol
Route des Floréts 84190 Gigondas
Tel. +33 490 658 080
Direkte salg: Mandag-fredag 9.00-12.00 og 14.00-17.00
Mail: barroul@chateau-st-cosme.com
Web: http://www.saintcosme.com
I 1992 overtog
den ønologisk uddannede Louis Barruol ejendommen fra sin far Henri
Barroul. Ejendommen har været nedarvet via Louis Barroul's forfædre
siden 1570, og Barroul er 14. generation på samme domæne. Velbevarede
levn fra vinproduction på ejendommen fra Romertiden kan ses på stedet i
form af udhuggede "tanke" i kalkstensklipperne på samme grund
som den nuværende kælder, og der er derfor belæg for at kunne betegne
domænet som den ældste i Gigondas - måske i Rhonedalen. Den meget
historisk bevidste og kyndige Louis Barroul mener også at kunne sætte
navn på den pensionerede romerske legionær, der skal have grundlagt
ejemdommen i 109 e.k. - Cornelius.
De 15 ha. AOC
Gigondas, der hører til ejendommen, ligger samlet omkring domænet og
omkranser det middelalderlige kapel Saint Cosme, der har givet navn til
stedet.
Selv om parcellerne er samlet på et lille område, er der ret forskellige
jorbundsforhold, idet markerne er placeret et sted, hvor forkastingerne
fra Dentelles de Montmirail krydser hinanden.
Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 60 år. Druerne afstilkes ikke for
Gigondasvinenes vedkommende og gennemgår en
relativt lang macerations- periode og aftappes ufiltrerede.
I 2007
foretog man en
kraftig om- og tilbygning af kældrene.
I 2013 erhvervede Barroul et domæne på 10 ha. i Violès. Fra disse
marker blev i 2016 lavet hvidvin fra
nyplantede Viognier og Picpoul og i årg. 2017 en hvidvin baseret på
Marsanne.
For nærværende (november 2017) omtales vine herfra ikke detaljeret på
domænets website; dog anføres, at man i 2017 er i gang med omlægning
til biodynamiske kultiveringsmetoder for disse markers vedkommende,
hvilket også i vidt omfang praktiseres på markerne i Gigondas.
I 2019 købte Louis Barroul Chateau Rouanne i Vinsobres. Herfra lavede han
allerede i 2018 sin føste Vinsobres
Markerne med vine under mærket "Chateau de Saint-Cosme" har været certificeret agriculture biologique siden 2013.
Chateau Saint Cosme (Citater:
Barrouls egne beskrivelser)
Gigondas
2017: 70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre og 1% Cinsault.
70% lagret 12 mdr. i 0-4 år gamle pièces (20% nye). Resten i cementtank.
"Strawberry, violet, liquorice, pepper"
Gigondas Valbelle
2015: 90% Grenache og 10% Syrah fra 5 forskellige 80-årige parceller.
Lagret 12 mdr. på nye (25%) eller 1-2-årige pièces.
"Wild blueberry, candied liquorice, white pepper and peony"
Gigondas Le Poste
2017:
100% Grenache fra en parcel på 0,8 ha. plantet i 1963 ved Chapelle Saint Cosme
Lagret 12 mdr. på pièces, 20% nye, 50% 1-årige og 30% 2-årige.
"Violet, ash, wild strawberry"
Gigondas Le Claux
2017: 100% Grenache. Plantet på lieu-dit Le Claux under første
verdenskrig.
Lagres i 12 måneder på pièces,
20% nye, 50% 1-årige og 30% 2-årige.
"Peat, oriental spices, camphor, truffle"
Gigondas Hominis Fides
2017: 100% Grenache. Meget gamle vinstokke på lieu-dit Hominis
Fides
Lagres i 12 måneder på pièces, 20% nye, 50% et år gamle og 30% 2-3 år
gamle.
"Charcoal, violet, high
altitude raspberry, white pepper"
Cotes du Rhone Les Deux Albions
2017: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre og Clairette.
6 ugers (samlet for alle druer) maceration. Lagret i trætank eller cementtank.
"Strawberry, gingerbread, violet".
Cotes du Rhone Blanc La Poste
2017: 100% Clairette, plantet i 1963 af Henri Barroul.
Gæres og lagres derefter på ældre pièces i 10 mdr.
"Gunflint, dried apricot, grapefruit."
IGP Blanc Les Deux Albions (Domaine de
Saint Cosme)
2018: 40% Viognier, 30% Picpoul, 20% Marsanne, 4% Clairette, 3% Ugni
Blanc, 3% Bourboulenc. Gæret og lagret 25% i demi-muids, 50% i pièces,
25% i tank.
"Flint, dried apricot, marshmallow, violet!
Vinsobres Chateau Rouanne
2018: 50% Grenache, 40% Syrah, 10% Mourvedre.
|