Chateau de Saint Cosme

Louis Barruol
Route des Floréts 84190 Gigondas
Tel. +33 490 658 080
Direkte salg: Mandag-fredag 9.00-12.00 og 14.00-17.00 
Mail: barroul@chateau-st-cosme.com
Web: http://www.saintcosme.com

 

I 1992 overtog den ønologisk uddannede Louis Barruol ejendommen fra sin far Henri Barroul. Ejendommen har været nedarvet via Louis Barroul's forfædre siden 1570, og Barroul er 14. generation på samme domæne. Velbevarede levn fra vinproduction på ejendommen fra Romertiden kan ses på stedet i form af udhuggede "tanke" i kalkstensklipperne på samme grund som den nuværende kælder, og der er derfor belæg for at kunne betegne domænet som den ældste i Gigondas - måske i Rhonedalen. Den meget historisk bevidste og kyndige Louis Barroul mener også at kunne sætte navn på den pensionerede romerske legionær, der skal have grundlagt ejemdommen i 109 e.k. - Cornelius.

 
De 15 ha. AOC Gigondas, der hører til ejendommen, ligger samlet omkring domænet og omkranser det middelalderlige kapel Saint Cosme, der har givet navn til stedet.
Selv om parcellerne er samlet på et lille område, er der ret forskellige jorbundsforhold, idet markerne er placeret et sted, hvor forkastingerne fra Dentelles de Montmirail krydser hinanden. 
Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 60 år. Druerne afstilkes ikke for Gigondasvinenes vedkommende og
gennemgår en relativt lang macerations- periode og aftappes ufiltrerede.
I 2007 foretog man en kraftig om- og tilbygning af kældrene.
I 2013 erhvervede Barroul et domæne på 10 ha. i Violès. Fra disse marker
blev i 2016 lavet hvidvin fra nyplantede Viognier og Picpoul og i årg. 2017 en hvidvin baseret på Marsanne.
For nærværende (november 2017) omtales vine herfra ikke detaljeret på domænets website; dog anføres, at man i 2017 er i gang med omlægning til biodynamiske kultiveringsmetoder for disse markers vedkommende, hvilket også i vidt omfang praktiseres på markerne i Gigondas.
I 2019 købte Louis Barroul Chateau Rouanne i Vinsobres. Herfra lavede han allerede i 2018 sin føste Vinsobres

Markerne med vine under mærket "Chateau de Saint-Cosme" har været certificeret agriculture biologique siden 2013.

Chateau Saint Cosme (Citater: Barrouls egne beskrivelser)

Gigondas 
2017: 70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre og 1% Cinsault.
70% lagret 12 mdr. i 0-4 år gamle pièces (20% nye). Resten i cementtank.
"Strawberry, violet, liquorice, pepper"

Gigondas Valbelle
2015: 90% Grenache og 10% Syrah fra 5 forskellige 80-årige parceller.
Lagret 12 mdr. på nye (25%) eller 1-2-årige pièces.
"Wild blueberry, candied liquorice, white pepper and peony"

Gigondas Le Poste
2017: 100% Grenache fra en parcel på 0,8 ha. plantet i 1963 ved Chapelle Saint Cosme Lagret 12 mdr. på pièces, 20% nye, 50% 1-årige og 30% 2-årige.
"Violet, ash, wild strawberry"

Gigondas Le Claux
2017: 100% Grenache. Plantet på lieu-dit Le Claux under første verdenskrig.
Lagres i 12 måneder på pièces, 20% nye, 50% 1-årige og 30% 2-årige.
"Peat, oriental spices, camphor, truffle"

Gigondas Hominis Fides
2017: 100% Grenache. Meget gamle vinstokke på lieu-dit Hominis Fides

Lagres i 12 måneder på pièces, 20% nye, 50% et år gamle og 30% 2-3 år gamle.
"
Charcoal, violet, high altitude raspberry, white pepper"

Cotes du Rhone Les Deux Albions
2017: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre og Clairette.
6 ugers (samlet for alle druer) maceration. Lagret i trætank eller cementtank.
"Strawberry, gingerbread, violet".

Cotes du Rhone Blanc La Poste
2017: 100% Clairette, plantet i 1963 af Henri Barroul.
Gæres og lagres derefter på ældre pièces i 10 mdr.
"Gunflint, dried apricot, grapefruit."

IGP Blanc Les Deux Albions (Domaine de Saint Cosme)
2018: 40% Viognier, 30% Picpoul, 20% Marsanne, 4% Clairette, 3% Ugni Blanc, 3% Bourboulenc. Gæret og lagret 25% i demi-muids, 50% i pièces, 25% i tank.
"Flint, dried apricot, marshmallow, violet!

Vinsobres Chateau Rouanne
2018: 50% Grenache, 40% Syrah, 10% Mourvedre.


Louis Barroul. Foto fra 40-års jubilæumsmiddag i Gigondas 2011
.

Chateau de Saint Cosme - Caveau er åben.
.

Er udsalget lukket, kan man evt. prøve at ta' trappen til kontoret.

Saint Cosme (negociantvine)

Chateauneuf du Pape
2015: 50% Grenache, 30% Mourvedre, 10% Syrah, 7% Cinsault, 3% Clairette
Lieux-dits: La Crau, Valori og Cristia. Lagret 24 mdr. i 2-4-årige Pièces.
"Gingerbread, garrigue herbs, Christmas cake, truffle and olive paste"

Condrieu
Cote Rotie
Saint Joseph
Crozes-Hermitage
Cotes du Rhone
Cotes du Rhone Blanc
IGP d'Oc Blanc  Little James' Basket
VDF Little James' Basket

Dansk importører: Lars Bjørn Vinimport


Gamle grenachestokke på La Poste.


De tre fotos herover er taget på vinmarken Le Poste fra en position tæt på Le Chapelle. Close up, udsigt mod Dentelles de Montmirail og mod byen Gigondas


Foto t.h. er lånt fra domænets website. Det viser den nye del af kælderen, renoveret eller tibygget i 2007


Ved særlige lejligheder er Louis Barroul ekstra generøs og skænker særlige årgange. Her ved Gigondas sur Table i 2015 en støvet magnum Gigondas Valbelle 200?.
Senere var det datteren Jenny og Fru Barroul, der afløste Louis ved bordet.


Louis Barroul på Gigondas sur Table 2017. Sent på aftenen spillede han guitar sammen med sin søn i et band. Far og søn er også passionerede rugbyfans


Forge Cellars - Fingerlakes Riesling Louis Barroul er parthaver af Forge Cellars, der ligger ved Fingerlake i staten New York - nær grænsen til Canada. 
Han synes at være mest interesseret i Riesling herfra i en meget tør og fadlagret udgave, der kan købes på Saint Cosme.
Barroul Lynch er et negociant samarbejde med den amerikanske importør og medejer af Domaine Pallières i Gigondas. Samarbejdet består i, 
at Louis Barroul har det direkte samarbejde med vinbønderne (kun fra nordlige Rhone) og aftapper vinene. Blended by Kermit Lynch vil sige, at han bestemmer typen.


Chapelle Saint-Cosme et Saint-Damien. Romansk kapel fra 12. årh. dedikeret til to (arabiske!) brødre, der blev helgenkårede og beskyttere for kirurger og pharmaceuter 
T.h. Chateau de Saint Cosmes hovedbygning set fra "haven".

Home    Home Gigondas   Home Vinsobres

Opdateret 03-02-2020