1. Før 1866.
Fra jordebøger, der dannede
grundlag for tiende og afgifter til lensherren, biskoppen/ærkebiskoppen i
Avignon, kan man omtrentligt slutte, hvor meget af jorden der har været
tilplantet med vin i tiden frem til den franske revolution. Den ældste
kendte jordebog er fra 1344, og herfra kan man skønsmæssigt anslå, at ca.
285 ha. har været tilplantet med vinstokke på dette tidspunkt.
På dette tidspunkt har paverne kun været i Avignon i 39 år, og der er ikke
overleveringer, der antyder, at paven skulle have haft nogen særlig
ingangsættende indflydelse på vindyrkningen i byen. Det fremgår også, at de
tilplantede marker har været delt ud på mange ejere. Når det også tages i
betragtning, at udbyttet har været meget lille - man regner med omkring 5
hl./ha. - må man formode, at den fremstillede vin har været til avlerne
private forbrug. Den kraftige øgning af
indbyggertallet lader formode, at vindyrkningen også er øget, og at der
før pavernes indtog i området formentlig har været dyrket et noget mindre
areal med vin, formentlig under 100 ha.
I år 1500 synes der at have været omkring 350 ha., men i løbet af de næste
godt 200 år falder arealet med vin betydeligt til ca.100 ha. Den væsentligste
forklaring på dette var det faldende indbyggertal, der var på ikke mindre
end 62% i løbet af de 200 år.
Fra 1700 stiger både vinareal og folketal, således at der i 1763
er 425 ha. og i år 1800 668 ha., hvilket er næsten det samme som i
1866 (700 ha.), hvor vinlusen kom til byen.
Omkring år 1700 var der stadig tale om begrænset produktion pr vinavler. Man
kan kun ud fra jordebøgerne finde en enkelt, der når op på 5 ha., men
efterhånden skiller nogle større producenter sig ud, og vinene bliver kendte
ud over lokalområdet. Vinavlen begynder at blive intensiv, og handelen med
vin bliver af større betydning.
Omkring 1860 var de førende producenter La Nerthe, Condorcet, Fortia
and Vaudieu. Vi er nu nået frem til til det punkt i udviklingen, hvor der er
sikre angivelser af areal og udbytte. La Nerthe havde 16 ha. og producerede mere
end 300 hl. Condorcet havde 20 ha. og producerede 300-400 hl. Fortia producerede
300 hl. og Vaudieu 200-300 hl. Ud fra disse tal kan man anslå, at udbyttet må
have været omkring 15-20 hl./ha.
La Nerthe var den mest kendte af producenterne. Den daværende ejer Ville de
Tullefrance solgte sine vine i hele Frankrig og eksporterede til andre
europæiske lande. Han har endog solgt vine til Boston og Philadelphia.
Det er usikkert, hvilke vinsorter, der indgik i vinene før 1800, men der synes
altid at have været benyttet mange forskellige sorter. Grenache synes at være
indført fra Spanien først i 1800-tallet. I 1830 plantede ejeren af Condorcet "Cirac,
kendt fra Hermitage" (Syrah) og han opnåede en overgang meget høje priser for de
vine, der kom ud af dette eksperiment.
I 1866 kendes 13(!) druesorter i området:
Picpoul, Clairette, Terret
Noir, Picardan, Grenache, Tinto (Mourvèdre) Syrah, Counoise, Ugni, Pascal, Bourboulenc,
Muscatel
og Blancan.
Omkring 1850 havde byen besøg af en regeringsekspert, Victor Rendu (Inspecteur Général de l'Agriculture).
Han beskrev vindyrkningen i Frankrig og herunder bl.a. Chateauneuf du Pape.
Ifølge ham forløber gæringen over 15-18 dage, af og til længere. Vinene lagres
på træfade i op til 3 år. Vinificeringen synes således at ligne det, vi kender
fra i dag. Victor Rendu kunne konkludere efter sit besøg i byen, at der ikke var
grund til at lave om på noget!
Note 1:
Når man ser tallene vedr. antal ha. op gennem tiderne, skal man
ikke sammenligne dem med de 3200 ha., som AOP Chateauneuf du
Pape dækker i dag, men rettere med de ca. 1660 ha. som
Chateauneuf du Pape kommunes vinmarker udgør af den samlede
appellation.
Note 2:
Forfatteren af bogen om Chateauneuf du Papes historie,
Jean-Claude Portes, har i slutningen af 2014 udgivet en bog om
Chateau la Nerthe. Den er på både fransk og engelsk: Chateau
La Nerthe Five Centuries of History |