Kort nyt - oktober 2007
13. oktober 2007:

Mere om fænomenet Gary Vaynerchuk.(Fra Jens Hork):

"Han siger selv, at hans 'juvenile' facon er et bevidst forsøg på at være anderledes end de mange vinsmagere, som man kan se på Internettet, fx Wine Spectators.  Har du nogensinde set dem?  De er fagligt udmærkede, men smagerne, herunder James Molesworth, er meget stive og for at sige det ligeud r--kedelige; det virker som om de sidder med en flaske stukket op et vist sted! Gary V prøver at tage det 'fimsede' ud af vinsmagningen og gøre vin tilgængelig for 'folket' og ikke kun for eliten.  Det er der vel ikke noget at indvende imod?  Da jeg talte med ham i april, fortalte han, at hans episoder dengang i snit havde et publikum på 20-25.000 (heraf ca. 100 fra Danmark), og jeg kunne forstå på ABCnews, at dette tal nu er steget til 40.000 (det er flere, end hvad der kan være i Århus Idrætspark i aften til kampen Danmark-Spanien), og han bliver mere og mere kendt også uden for vinnørdernes kreds. Hvis du søger på Wine Library TVs side, kan du finde flere episoder, hvor han smager på vin fra Châteauneuf du Pape."

Link til Wine Library TV

Jeg sidder netop denne aften og nyder en ganske enkel Cotes du Rhone fra Domaine Bouvachon-Nominé og kom til at kigge på bagsideetiketten på flasken:


"I make Controlled Appellation wines from Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village et Châteauneuf du Pape. I use these grapes: Grenache, Syrah, Mourvèdre et Cinsault. More information at the website: www.bouvachon.fr 

CONTENIENT DES SULFITES
CONTAINS SULPHITES
ENTHÄLT SULFIT
INDEHOLDER SULFITTER

Hvis du har sans for de sproglige finesser i denne tekst, vil du forstå, hvorfor jeg har en vis veneration over for denne vinbonde.
Søren Gudiksen
.

Jens Hork og Gary. Ifølge Hork er Gary en yderst charmerende fyr.
.

10. oktober 2007:

Jens Hork har sendt mig følgende henvisning:

"Ved ikke, om du kender eller er stødt på Gary Vaynerchuk? Peter Bækgaard gør formentlig, for Gary er chef for en gigantisk vinforretning i Springfield, New Jersey.  Jeg besøgte Gary i forretningen i april i år og fik et meget positivt indtryk, og han tilbragte næsten ½ time med os, dvs. min kone, lille søn og min amerikanske tante.  Siden har jeg været på e-mail med ham.  Grunden til at jeg skriver, er at han har en video blog på Internettet, som er meget velbesøgt, og i dag smagte han på tre Châteauneuf'er, herunder Pegäu Cuvée Réservée 2004, se blot her:

http://tv.winelibrary.com/2007/10/09/chateauneuf-du-pape-tasting-episode-330

Det er ikke alle, som er lige begejstrede for Gary Vaynerchuk - det kræver nok et ungdommeligt sind, men vin og vinsmagning har han sgu' forstand på!"

Jeg kan tilføje, at videoen er på 20 min. De tre vine får ret forskellig vurderinger. Når man piller alt det overflødige fra - men så ville han jo ikke være så spøjst et fænomen - så føler jeg nok, at Jens har ret i, at manden har altså nogen forstand på vin. 
.

9. oktober 2007:

Fra "Over there" er jeg blevet gjort opmærksom på en blog med en herlig omtale af Pegau og af en række andre topvine fra Chateauneuf:

http://unidentifiedappellation.blogspot.com/2007/09/horizontally-speaking-chateauneuf-2000.html


8. oktober 2007:

Vedr. drikketidspunkt for Beaucastel, jfr. bemærkninger under 6. oktober.
Selv familien på Beaucastel er i tvivl: En af de unge Perrins, Thomas, citeres på nettet for at sige:
"Thomas Perrin said that there were differing opinions within the family on how long to leave bottles to mature and on decanting. Thomas Perrin said that he thought twenty years would be a reasonable time to wait in most vintages. He would normally open a bottle in the morning, and then two hours before dinner, he would decant the bottle. Mourvedre (which Thomas Perrin says is what lends Beaucastel its farmyard air), he believes, needs a lot of air. “My opinion,” he said, “is always to decant. Even a ’62. Maybe not a ’49.” He stressed that was his personal view, and not shared by other Perrins. On drinking windows generally, Thomas warned against drinking Beaucastel when it’s between five and ten years old: drink it young, or leave it ten years, he recommended."
Det er vel ikke så mærkeligt, at vi andre kan komme i tvivl.

Beaucastel har i øvrigt for nyligt (tror jeg da) fornyet deres hjemmeside.

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at den lejlighed, der henvises til på Domaine du Pegaus hjemmeside, kan studeres nærmere på en nyligt oprettet hjemmeside, som udlejeren har fået stablet på benene: http://www.maria-andreas.neuf.fr/

"Ang. lejligheder kan jeg oplyse, at en kammerat og jeg har boet der to gange. To fine værelser, godt nok med fælles bad og toilet: 70 Euro. Incl. overdådig morgenmad. Meget flinke mennesker begge to, de er fra Østrig, og taler fint engelsk og selvfølgelig tysk.

Og Andreas er meget flink til at skaffe os ind hos andre domainer, eks Clos St. Jean, og han taler jo fransk. Han viser også gerne rundt på Pegau, fik en fantastisk rundvisning i 2006.

Kan på det varmeste anbefales."  
Jesper Lindekilde

Note tilføjet senere: Andreas arbejder på Domaine du Pegau.
.

6. oktober 2007:

Dagens vintest i Politiken indeholdt en vurdering af La Crau Vieux Télégraphe 2003. Den fik 3 glas ud af 6 og var ledsaget af følgende kommentar fra Jørgen Mønster Pedersen: "Mørkrød, men vandig kant; mørk, lukket næse; magtfuld og strukturfast p.t. Voldsom vin, der skal ligge i mindst fem år". Pris Lars Bjørn kr. 399.
Bemærkningerne om vinen fik mig til at filosofere lidt. Ikke omkring anmeldelsens lødighed. Mange ville nok mene det samme om vinen, formentlig inklusive mig selv.
Jeg har ikke så store erfaringer med netop denne vin, for man kan jo ikke komme til at smage den, når man besøger stedet, men ind imellem har der da været lejlighed til at smage den ad anden vej - i forskellige årgange. 
Nu er det jo sådan, at ifølge eksperterne rangerer denne vin kvalitetsmæssigt meget højt blandt vinene fra Chateauneuf du Pape, sammen med f.eks. Beaucastel og Clos des Papes. Jeg føler altid, når jeg smager én af disse vine, at vinen måske bliver god engang, men hvornår? Vinene har et enormt lagringspotentiale. Det store spørgsmål er, hvornår de kan drikkes med den nydelse, som man bør opleve - med den pris de har. Skal de mon gemmes i 5,10,15 eller 20 år. Jeg er totalt i vildrede i det spørgsmål.
I disse år har mange producenter i Chateauneuf du Pape valgt at lave deres vine på en måde, så de smager rigtig godt allerede som unge. For at nævne nogle i tilfældig rækkefølge: Clos Saint Jean, Domaine du Pegau, Domaine Giraud, Les Caillou, Domaine de Villeneuve, Pierre Usseglio og Domaine Cristia. Det er alle vine, som også har et stort lagringspotentiale, men som har den enorme fordel - set fra mit synspunkt - at de kan nydes unge. Jeg vil antage, at de alle kan nydes med en alder på 2-20 år, alt efter om man foretrække unge vildbasser eller ældre "tantevine".

I øvrigt må man ikke glemme Chateauneufproducenternes "mindre" vine. Jeg har i den forløbne uge nydt 3 Cotes du Rhone, som jeg er glad for at have flere af i "kælderen":
Domaine Benedetti Cotes du Rhone Cuvée Vieux Clos 2004
Domaine Grand Veneur Cotes du Rhone Village Les Champouvins 2004
Domaine la Bastide Saint Dominique Cotes du Rhone Village 2004.

Jeg vidste det. Så snart jeg begynder at "vurdere vine" kommer jeg med det samme i "fedtefadet". Jeg har selvfølgelig straks fået en reaktion:

"En kommentar til ‘kort nyt’ af dags dato. Jeg finder det personligt yderst tilfredsstillende når jeg henter vine fra ‘kælderen’ som jeg har haft liggende/gemt væk i mange år. For mig er der noget specielt ved at lægge en vin hen velvidende at den vil udvikle sig og blive bedre over tid. Kald det forventningens glæde. I dagens samfund har mange brug for det der på engelsk hedder ‘instant gratification’. Hvis Parker giver 2003 Pegau tæt paa 100 point er der mange der køber vinen og drikker den ene flaske efter den anden selvom de fleste vil vide at vinen vil være bedre 10 år fra nu.
Mht de vine du nævner synes jeg ikke der er den store grund til at være i vildrede. Beaucastel skal i de fleste årgange have 10 år før de er rigtigt åbne, Clos des Papes skal have 7-10 år afhængigt af årgangen og Vieux Telegraphe det samme. Jeg har selv haft en del succes med at købe disse vine i de såkaldte ‘mindre’ årgange. For eksempel købte jeg en del flasker Clos des Papes fra 1997 som iflg de fleste eksperter en en mindre succesfuld årgang. Jeg betalte lige over DKK 100 per flaske og vinen er ganske enkelt fremragende. Fuldt moden med de velkendte smagsindtryk af læder, tobak, chockolade og kirsebær."

Kommentar til kommentaren: Ser du kære Peter (Bækgaard), når du bliver 68 som mig, vil du måske lægge mere vægt på ‘instant gratification’. I øvrigt vil jeg forsigtigt tilføje: Pegau er god i alle aldre. Den bliver bare anderledes med årene. Ligesom vi andre.
.

3. oktober 2007:

I dag er blevet lagt et kapitel til denne hjemmeside med en sektion om AOC Lirac.
Hermed forventer jeg, at siden har nået sine grænser angående forskellige appellationer.
Jeg kan så godt li' den smukke by Beaumes de Venise, og vi besøger den altid, når vi er i området. Vi har ikke rigtig været på ferie, hvis vi ikke har besøgt byen. Men vinene har aldrig besnæret os. 
Kan hænde der en dag bliver lavet en lille sektion med producenter uden for CRU'erne. Der findes spændende producenter "out there."
Vinene fra Lirac lever lidt en tilværelse i skyggen. Jeg har hørt folk fra byen sige, at de føler, at ingen kender dem rigtigt. Jeg må indrømme, at jeg kun har smagt vinene fra en halv snes af producenterne der, og har besøgt lidt færre i årenes løb.
Under udarbejdelsen af siderne har jeg således været henvist til oplysninger, der har kunnet findes på Internettet, og det vil ses, at der om nogle producenter er meget sparsomme oplysninger. Jeg har undladt at lave en side med "andre producenter" under denne sektion.
Måske får jeg engang tid til at tilbringe en uges tid i området. Jeg vil tro, at det ville være lidt billigere end at besøge Chateauneuf du Pape - altså i vinkøb.

Et tip: Når en speciel sides link forsvinder fra forsiden, vil man oftest kunne finde frem til siden ved at kigge under punktet Andet (forsidens højre spalte). Aktuelt er det f.eks. tilfældet med siden om Rhonevinfestivalen 2007.

Mon der findes en bedre vin fra Lirac?

Arkiv:

September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007