Chateau Fortia
Arvinger efter Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarie
Direktør: Pierre Pastre
Route de Sorgues, 84230 Chateauneuf du Pape. i byens udkant - eller
10, Route de Bédarrides 84230 Chateauneuf du Pape
Tel. +33 490 837 225
Direkte salg: Mandag-lørdag 9.00-11.30 og 14.00-17.30
Mail: fortia@terre-net.fr
Web: http://www.chateau-fortia.com
Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié (1890-1967)
stammede ud fra en militærfamilie i Nordfrankrig og fik en uddannelse som
sagfører. Han havde under 1. verdenskrig modtaget flere hædersbevisninger for
sit mod som flyver. I 1919 giftede han sig med Melle Bernard Le Saint, som ejede
Chateau Fortia. På dette tidspunkt var man igennem en meget kritisk periode for
vinbønderne, ikke blot i Chateauneuf du Pape, men overalt i Frankrig.
Vindyrkningen have stort set ligget stille under krigen. (arbejdsstyrken var
udskrevet som soldater og krigsøkonomien fik almindelig forbrug og handel til at
stagnere). Dertil kom at efter vinluskatastrofen i 1800-tallet havde man i Rhone
plantet druer, der ikke alle var valgt efter kvalitetshensyn. Vinene fra Chateauneuf du Pape kunne
ikke opnå priser, der kunne give tilstrækkelig indkomst til vindyrkerne,
og de var i øvrig temmeligt afhængige af negocianterne, idet det meste
vin blev solgt gennem dem.
Det var i denne situation, at en række vinbønder i byen med Le Roy som førende
figur besluttede, at man måtte gøre noget drastisk for at højne kvaliteten,
blive mere selvstændige og
dermed opnå højere priser. Det var Le Roys fortjeneste, at han med sin juridiske
og militære baggrund indså, at der måtte laves helt nye rammer for
vindyrkningen.
Det han forslog kom til at danne grundlag for appellationssystemet i Frankrig:
Vinene måtte kun produceres inden for et nøje afgrænset
område. Der hvor lavendel og timian voksede vildt, måtte der også dyrkes vin.
Kun bestemte anerkendte druesorter måtte plantes.
Dyrkningmetoderne for vinen skulle kontrolleres.
Vinen skulle mindst holde 12,5% alkohol.
Under høsten skulle mindst 5% af druerne frasorteres, så det kun blev sunde og modne
druer, der blev anvendt.
Der måtte ikke laves rosévin, og kun vine, der havde bestået en prøvesmagning, måtte
bære navnet Chateauneuf-du-Pape.
Det er stort set de samme regler som gælder i dag.
Det er Le Roys efterkommere, der ejer Chateau Fortia i dag. Pierre Pastre,
ægtefælle til Le Roys barnebarn Chantal, har siden 2004 været manager.
Han kom til Fortia fra en ledende stilling hos kemigiganten Hoechst.
Ejendommen har 30 ha. AOP Chateauneuf du Pape, hvoraf 3 ha. er med hvidvindruer.
De 30 ha. er ejet personligt af de enkelte arvinger efter Baron Le Roy i
henhold til deres arveandele. Druerne fra disse arvelodder købes af det
selskab, der driver domænet Chateau Fortia, og hvor Pierre Pastre er
ansvarlig direktør.
Vine 2019
Chateauneuf du Pape Cuvée Tradition
2016: 65% Grenache, 20% Syrah og 10% Mourvedre.
Lagres i foudres 18-24 mdr.
Chateauneuf du Pape Cuvée du Baron
2016: 45% Grenache, 45% Syrah, 10% Mourvedre.
Lagres i træfade 12-18 mdr. Chateauneuf du Pape Reserve
2016: 80% Syrah, 20% Mourvedre. Modnes i tank i 12 mdr.
Chateauneuf du Pape Blanc Cuvée Edmée le Roy
2018: 60% Roussanne, 30% Clairette, 10% Grenache Blanc
Dansk importør: Bichel Vine
|