AOP Grignan-les-Adhémar
Områdets vintraditioner kan med sikkerhed dateres tilbage til det 1. årh.
Syd for Donzère har man foretaget udgravninger af en romersk villa, Villa
du Mollard. På en romersk stensøjle i nærheden ses lastning af vin i trætønder, givetvis
med henblik på transsport via Rhonefloden til Rom.
Appellationen blev oprettet i 1973 under navnet Coteaux du Tricastin.
I 2010 skiftede appellationen navn til Grignan-les-Adhémar.
Baggrunden for ønsket om navneændring, var den simple, at man følte sig
kompromiteret ved at blive forvekslet med et atomkraftværk Tricastin
NPC.
Grignan og Adhémar er betydningsfulde stednavne i områdets
historie.
Det ses for begge lokaliteters vedkommende ud fra kompakte middelalderlige
borgkomplekser.
Cahier des Charges
(Regler for appellationen - 2013)
Appellationen inkluderer visse parceller fra 21 kommuner i
depardement Drôme:
Allan, Baume-de-Transit,Chamaret, Chantemerle-lès-Grignan,
Chateauneuf-du-Rhone, Clansayes, Coloncelle, Donzère, Garde-Adhémar,
Granges-Gontardes, Grignan, Malataverne, Montségur-sur-Lauzon, Réauville,
Roche-Saint-Secret-Béconne,
Roussas, Saint-Paul-Trois-Châteaux, Saint-Restitut, Salles-sous-Bois,
Solérieux, Valaurie. Se
evt. kort over kommunerne.
Appellationen inkluderer rødvine, rosé og
hvidvine.
Tilladte drue varieteter:
Rødvine og rosé
Primære druer: Grenache og Syrah.
Sekundære tilladte druer: Bourboulenc, Carignan, Cinsault,
Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Marcelan, Mourvedre,
Roussanne, Viognier.
Hvidvine
Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc, Marsanne, Roussanne, og Viognier.
Druesammensætning i en ejendoms marker
(Encépagement)
Rødvine og rosé
Andelen af primære variteter skal være mindst 70%.
Andelen af Syrah skal være 30-80%.
Andelen af Grenache skal være 20-70%.
Andelen af Marselan må ikke være over 10%.
Hvidvin
Ingen enkelt varietet må udgøre mere end 80%.
Viognier skal udgøre mindst 30%.
Blandingen i den
enkelte cuvée
(Assemblage)
Rødvine
Primære varieteter
(Grenache, Syrah) skal udgøre mindst 50%.
Hvidvinsdruer må ikke udgøre mere end 10%.
Rosé
Primære varieteter
(Grenache, Syrah) skal udgøre mindst 50%.
Hvidvinsdruer må ikke udgøre mere end 20%.
Hvidvine
Bourboulenc og Clairette må til sammen ikke udgøre over 50%.
Udbytte
Rød og rosé max. 45 hl/ha. Hvidvine max. 52 hl/ha.
Deklareret areal og udbytte 2015-2019
|