Domaine Viticole
Renouard - Scamandre
Nadine og Franck
Renouard
Chemin des Coquillons 30 600 Vauvert
Tel. +33 615 386 307 (Nadine)
Direct sale: Yes, but opening hours are not mentioned at the
domain's website
Mail: information@scamandre.com
Web: http://www.scamandre.com/
Nadine og Franck
Renouard er begge uddannede som tandlæger, og Franck
Renouard arbejder stadig i sit hverv som forsker i, hvordan implantater
lykkes bedst muligt.
I 2000 blev en tandlægekongres aflyst, og parret, der er meget
interesserede i moderne kunst, tog en tur til Carmargue for at
møde en maler. Under denne tur mødte de også en
ønolog, og en ejer af nogle vinmarker uden kældre. Disse
to blev deres venner, og Scamandre blev født som ide.
Allerede i 2003 var man klar til at
lave første årgang i de nyopførte kældre.
Eftersom Nadine og Franck
Renouard ikke havde grundlæggende kundskaber om vinfremstilling, var vinene
i høj grad fremstillet efter råd fra ønologen Stéphane
Beuret. Siden 2006 har en anden ønolog,
Édouard Sente,
været praktikeren i kældrene.
Navnet Scamandre kommer fra den
nærliggende sø, Étang de Scamandre.
Man har de sydligst beliggende vinmarker i
hele Rhone - ca. 30 km fra Middelhavet. Jordbunden på de 15 ha.
har en sammensætning, der ligner, den man f. eks. finder i
Chateauneuf du Pape "18 metre deep layer of rolled
pebble stone and clay that naturally controls the soil's water
content".
Man har fra starten meget rigoristisk kultiveret markerne
efter organiske principper og markerne har været certificeret agriculture
biologique siden 2012. Der anvendes også biodynamiske
metoder, men en biodynamisk certificering har ikke kunnet
påvises.
Vine 2019
Scamandre Rouge
2013: Syrah, Carignan, Grenache, Mourvedre.
Lagres mindst 2 år i barriques. Efter den følgende blanding et
år i tank. Efter aftapning hviler vinen et år, før den
frigives.
Scamandre Reserve Blanc
2016: Carignan, Chardonnay, Marsanne, Roussanne. Vinifikation i
barriques.
Produktion 1.200 fl.
Scamandre
Rosé
2018: 100% Grenache Noir. 90-årige vinstokke. Press direct.
Vinifikation i fade.
Der fremstilles max. 2.000 fl.
Projektet Scamandre adskiller sig på flere
områder fra de fleste vinproducenter i Rhone:
Den mandlige del af parret, der startede projektet, er forsker (implantologie).
Alle
tiltag søges underbygget ved videnskabeligt underbyggede
forsøg: "A multitude of details that all depend on a
scientifically-designed management system that gives Scamandre
wines their exceptional quality".
Hele projectet er fra starten gennemtænkt økologisk i alle
detaljer. Den kasseformede bygning er udført i træ og glas og
således, at vinen i hele fremstillingsprocessen flyttes ved
hjælp af tyngdekraften: "... all the details are
attended to the made-to-measure temperature-controlled stainless
steel vats to the underground cask storage celler underneath a
water tank for natural temperature control."
Det er målet i løbet af få år at gøre fuldstændigt
bæredygtigt og uafhængig af udefra kommende energi. "There
is an effluant treatment process to return clean water to the
invironment. The whole estate will be selfsufficient in terms of
power in a few years time. Målsætningen er, at det sker
fra 2015.
I det omfang, det er muligt,
laves markarbejdet med heste som trækkraft.
Man har forsøgt sig med en elektrisk traktor, men den har kræfter
til art klare den stridbare jordbund på domænet.
Scamandre samarbejder med Agroforesterie,
en organisation der arbrejder på at udbrede en landbrugsmæssig
praksis, hvor man indtænker træplantning i forbindelse med alle
afgrøder - også vinmarker - med det formål at øge biodiversiteten.
I praksis: "The autumn 2009 plantations in the middle of our
vineyards will now be able to attract pest predator insects and
provide them with reproduction grounds. The result? Less spraying and
more naturally grown vine-plants".
|