Producenterne
Man kan groft dele producenterne op i 3 typer;
1. Negociants
De Chateauneuf du Pape-vine, vi ser i dagligvarebutikkerne i
Danmark, er oftest fremstillet
af negociants, der har tilstrækkelig kapacitet til at kunne levere varen i store
mængder til lav pris. En negociant køber sin vin i tank hos producenter, der
selv har lavet vinen, men sælger en del af produktionen eller
hele produktionen til en negociant, der oftest blander vinen med
andre producenters vin før aftapning.
Normalt er det kun de bedste negocianter, der tydeligt markerer
deres firmanavn på vinens etiket. Derfor kan det være svært
identificere vinen.
Mens den gode private producent tilstræber at lave vine, der er
typiske for netop hans terroir og for årgangen, går negociantens
bestræbelser ofte ud på at få de enkelte mærker blandet, så
de fremtræder så ensartet som muligt fra år til år
Der findes 3 større negocianter med base i Chateauneuf du Pape: Ogier,
Laurent Brotte og Bouachon.
Det bliver mere og mere almindeligt, at private producenter ud
over at lave og markedsføre vine fra egne marker også driver en
mindre negociantvirksomhed, hvor de sælger vine fra andre
producenter. Ofte sker det for at kunne tilbyde et bredere
sortiment af appellationer til klienterne -
vinimportørerne.
Det gælder f.eks. for Domaine de Christia
og Alain Jaume på Domaine du Grand Veneur.
Denne gruppe af vine er som oftest lavet i kældrene hos
leverandøren, der har en interesse i på denne måde at få en
yderligere mulighed for afsætning og måske opnå en ekstra
mulighed for at udnytte den distribuerende producents kendte navn. |
|
2. Kooperativer
Et vinkooperativ er et andelsforetagende, hvor medlemmerne
afleverer druerne, til en afregningspris pr, kilo, der varierer
efter appellation og andre objetive kriterier (f.eks.
alkoholprocent). På visse kooperativer udbetaler man forskellige
pristillæg, der afhænger af opfyldelsen af visse kvalitetskrav.
(f.eks. om markerne er certificeret agriculture biologique).
Der findes ingen kooperativer i selve Chateauneuf du Pape, men Cellier
des Princess i Courthezon er dog tæt på. 5-7% af
produktionen af Chateauneuf du Pape vinificeres her, men heller
ikke dette kooperativ fremstiller vine af interessant kvalitet.
Med de jordpriser, der er i appellationen, må man formode, at
"kilderne" fra Chateauneuf du Pape vil tørre ud for
kooperativet.
3. Private producenter
Det er de private producenter, der fremstiller de mest
interessante vine.
Kvaliteten kan variere fra det sublime til vine på jævn Cotes
du Rhone niveau afhængig af bl. a. følgende faktorer.
Producenterns intentioner.
Jordbundens kvalitet i vinmarkerne.
Sundhedstilstanden hos vinstokkene.
Producentens viden om arbejdet i mark og kælder.
Totalt dækker appellationen, Chateauneuf-du-Pape, ca. 3.200
ha, og der er ca. 300 private producenter, hvoraf ca. 220 selv har
kældre til vinfremstilling.
|
|