Le Clos du Caillou
E.A.R.L Pouizin - Vacheron
Sylvie Vacheron
Clos du Caillou, Chemin
Saint-Dominique 84350 Courthezon
Tel. +33 490 707 305
Direkte salg: Mandag-fredag 9.00-12.00 og 13.30-17.30. Lørdag
9.00-12.30.
Mail: closducaillou@wanadoo.fr
Web: http://www.closducaillou.com
I 1895 købte den berømte ingeniør Elie
Dussaud (1821-1899) Le Clos, der på dette tidspunkt var
træbevokset. Hensigten med købet var at bruge området som
"jagtslot". Inden sin død 4 år efter købet byggede
Dussaud en min kælder med cementtanke til vinfremstilling, der stadig fungerer.
Han opførte
også bygninger, der ombygget og udvidet i dag tjener som som
bolig for familien Vacheron. Elie Dussaud ejede i forvejen Clos
Val Seille, det smukke slot, der tjener som borgmesterkontor i
dag, og hvis udbygninger i dag tjener som kældre for Domaine
Clos Val Sielle. Han ejede også Chateau
de Beaucastel i 1860-erne, hvor vinlusen lammede
vinproduktionen i området.
Da man skulle fastlægge grænserne for AOP Chateauneuf du Pape,
ønskede den daværende ejer ikke at høre tale om den slags. Da
de geologiske eksperter ankom til stedet for at undersøge
jordbundsforholdene, blev de mødt af et jagtgevær med kraftig
opfordring til at forføje sig fra domænet, og derfor er kun 9
ha. af domænets marker inden for appellationsgrænsen for
Chateauneuf du Pape.
Den egentlige start på domænets vej fra en træbevokset
jagtidyl til et domæne, der er anerkendt som et af de
allerbedste domæner i appellationen, begyndte, da den
nuværende ejers far Claude Pouizin erhvervede ejendommen i
1955. Han gik i gang med at rydde skoven væk og plante
vinstokke i stedet. Størsteparten af domænets vinmarker er
plantet mellem 1955 og 1978. Vinifikation og lagring fandt sted
i de gamle kældre fra slutningen af 1890-erne. Afsætning af
vinene skete i tank til negocianter, men med tiden blev en
større del aftappet og solgt fra domænet. Den første
eksportordre ekspederet i 1980. Den sidste levering til en
negociant skete i 1993.
I 1995 - efter 40 års hårdt arbejde med at opbygge domænet -
ønskede Claude Pouizin at gå på
pension. Det var kun Sylvie, den yngste af
hans tre døtre, der var interesseret i at overtage domænet.
Hun var gift med en søn af en vinbonde i Sancerre, Jean-Denis Vacheron. I 1996 flyttede parret sammen med deres to børn, den
2-årige datter Marilou og den nyfødte søn Axel til Clos du
Caillou og overtog domænet.
Generationsskiftet
betød, at ejendommens vine fik et vældigt kvalitetsløft. Vinskribenter, især i
Amerika, berømmede Vacherons indsats, og eksporten til Amerika steg voldsomt. I marts
2002 omkom Jean-Denis Vacheron på tragisk vis i en trafikulykke, og Sylvie var
overladt til at tage ansvaret.
Ønologen Philippe Cambie begyndte at rådgive på domænet
allerede i 2001.
En anden heldig alliance var ansættelsen af vinmageren på
Chateau du Trignon Bruno Gaspard, der har haft ansvaret for
vinfremstillingen siden 2002.
Begge Sylvies børn har gennemgået en
uddannelse, der godt ville kunne bruges på domænet i fremtiden.
Axel har en BTS Viticulture Oenologie fra Lycée Frédéric
Bazille Agropolis i Montpellier, men er under fortsat
uddannelse, og Marilou en har uddannelse
fra IESEG School of Management i Lille og arbejder i dag
på domænet.
I
AOC Chateauneuf du Pape har man kun 9 ha., hvoraf ca. 1 ha. er med grønne
druer. Størstedelen af produktionen er
Cotes du Rhone, hvor man ejer 44 ha.
Alle 53 ha er
certificeret agriculture biologique siden 2010.
Nogle af markerne drives efter biodynamiske metoder, og på et
tidspunkt forventes det at komme til at gælde alle marker.
Vine:
Chateauneuf du Pape Tradition
2016: 80% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Syrah. Lagret i foudres i
14 mdr.
Chateauneuf du Pape Les Safres
2016: 95% Grenache samt 5% Mourvedre, Vaccarese og Cinsault.
Fra sandende jorde på Lieu-dit Les
Bédines, plantet mellem 1954 og 1972.
Maceration i 32 dage. Lagret på 8-10 på gamle foudres i 14 mdr.
Chateauneuf du Pape Les Quartz
2015: 85% Grenache og 15% Syrah.
Grenache er fra lieu-dit Les Cassanets med rullesten og plantet
i 1956-58.
Syrah er fra lieu-dit Les Bédines og plantet i 1979. Gæring i
koniske trætanke. Modning i demi-muids eller amphoras i 14 mdr.
Chateauneuf du Pape La Réserve
2016: 65% Grenache og 35% Mourvedre.
Maceration i 30 dage i koniske trætanke. Lagret 14 mdr. i
demi-muids (88%) eller amphoras.
Chateauneuf du Pape Blanc Les Safres
2017: 40% Roussanne, 30% Grenache Blanc og 30% Clairette fra lieux-dits Les
Bédines og Pignan. Gæring og derefter lagring på pièces i 4
mdr.
Cotes du Rhone Le Caillou
2016: 90% Grenache, 10% Syrah, Mourvedre og Counoise. 60+-årige stokke.
I årgang 2016 bedste køb - "value for money". Efter
aftale med ejeren (for en del år siden) publiseres priser ab
domain ikke.
Cotes du Rhone Le Bouquet des Garrigues
2016: 85% Grenache, 10% Syrah og 5% Carignan, Mourvedre og Cinsault.
Denne vin udgør en betydelig del af produktionen på domænet, idet den laves fra
ca. 30 ha. på Lieu dit Codoulet og Garrigues. Stokkene er over 50 år. Lagret i
demi-muids eller foudres
i 14 mdr.
Cotes du Rhone Nature
2017: 75% Grenache, 20% Carignan, 5% Mourvedre. Ikke tilsat sulfater.
Cotes du Rhone Les Quartz
2016: 85% Grenache og 15% Syrah. Stokkene er domænets ældste
på mere end 60 år og vokser i samme
jordbundstype som Chateauneuf du Pape Les Quartz. Gæring/maceration i ca.
35
dage. Lagres i opretstående store træfade, foudres eller demi-muids i 14 mdr.
Cotes du Rhone La Réserve
2016: 75% Grenache og 25% Mourvedre.
Lagret i demi-muids and amphoras i 14 mdr.
Cotes du Rhone Le Caillou Rosé
2017: 40% Grenache, 35% Counoise og 25% Syrah. Direkte presning.
Cotes du Rhone Le Caillou Blanc
2017: 45% Grenache Blanc,
plantet i 1951, 20% Clairette, 20% Bourboulenc og 15% Viognier. Druerne
afstilkes ikke
Cotes du Rhone Blanc Le Bouquet des Garrigues
2017: 40% Clairette 30% Grenache Blanc, 20% Viognier og 10%
Bourboulenc.
Cotes du Rhone Blanc La Réserve
2017: 97% Clairette Rose og 3% Grenache Blanc.
Vinifikation i demi-muids (40%) eller i ståltank (60%).
Dansk importør: H. J.
Hansen
Der udlejes en lejlighed
på domænet.
|