Le Clos du Caillou  

E.A.R.L Pouizin - Vacheron
Sylvie Vacheron 
Clos du Caillou,
Chemin Saint-Dominique 84350 Courthezon
Tel. +33 490 707 305
Direkte salg: Mandag-fredag 9.00-12.00 og 13.30-17.30. Lørdag 9.00-12.30.
M
ail: closducaillou@wanadoo.fr
Web: http://www.closducaillou.com

I 1895 købte den berømte ingeniør Elie Dussaud (1821-1899) Le Clos, der på dette tidspunkt var træbevokset. Hensigten med købet var at bruge området som "jagtslot". Inden sin død 4 år efter købet byggede Dussaud en min kælder med cementtanke til vinfremstilling, der stadig fungerer. 
Han opførte også bygninger, der ombygget og udvidet i dag tjener som som bolig for familien Vacheron. Elie Dussaud ejede i forvejen Clos Val Seille, det smukke slot, der tjener som borgmesterkontor i dag, og hvis udbygninger i dag tjener som kældre for Domaine Clos Val Sielle. Han ejede også Chateau de Beaucastel  i 1860-erne, hvor vinlusen lammede vinproduktionen i området. 
Da man skulle fastlægge grænserne for AOP Chateauneuf du Pape, ønskede den daværende ejer ikke at høre tale om den slags. Da de geologiske eksperter ankom til stedet for at undersøge jordbundsforholdene, blev de mødt af et jagtgevær med kraftig opfordring til at forføje sig fra domænet, og derfor er kun 9 ha. af domænets marker inden for appellationsgrænsen for Chateauneuf du Pape.

Den egentlige start på domænets vej fra en træbevokset jagtidyl til et domæne, der er anerkendt som et af de allerbedste domæner i appellationen, begyndte, da den nuværende ejers far Claude Pouizin erhvervede ejendommen i 1955. Han gik i gang med at rydde skoven væk og plante vinstokke i stedet. Størsteparten af domænets vinmarker er plantet mellem 1955 og 1978. Vinifikation og lagring fandt sted i de gamle kældre fra slutningen af 1890-erne. Afsætning af vinene skete i tank til negocianter, men med tiden blev en større del aftappet og solgt fra domænet. Den første eksportordre ekspederet i 1980. Den sidste levering til en negociant skete i 1993.

I 1995 - efter 40 års hårdt arbejde med at opbygge domænet - ønskede
Claude Pouizin at gå på pension. Det var kun Sylvie, den yngste af hans tre døtre, der var interesseret i at overtage domænet. Hun var gift med en søn af en vinbonde i Sancerre, Jean-Denis Vacheron. I 1996 flyttede parret sammen med deres to børn, den 2-årige datter Marilou og den nyfødte søn Axel til Clos du Caillou og overtog domænet.

Generationsskiftet betød, at ejendommens vine fik et vældigt kvalitetsløft. Vinskribenter, især i Amerika, berømmede Vacherons indsats, og eksporten til Amerika steg voldsomt. I marts 2002 omkom Jean-Denis Vacheron på tragisk vis i en trafikulykke, og Sylvie var overladt til at tage ansvaret.

Ønologen Philippe Cambie begyndte at rådgive på domænet allerede i 2001.
En anden heldig alliance var ansættelsen af vinmageren på Chateau du Trignon Bruno Gaspard, der har haft ansvaret for vinfremstillingen siden 2002.

Begge
Sylvies børn har gennemgået en uddannelse, der godt ville kunne bruges på domænet i fremtiden. Axel har en BTS Viticulture Oenologie fra Lycée Frédéric Bazille Agropolis i Montpellier, men er under fortsat uddannelse, og Marilou en har uddannelse fra IESEG School of Management i Lille og fundegerer i dag på domænet som 

I AOC Chateauneuf du Pape har man kun 9 ha., hvoraf ca. 1 ha. er med grønne druer. Størstedelen af produktionen er Cotes du Rhone, hvor man ejer 44 ha. 
Alle 53 ha er certificeret agriculture biologique siden 2010.
Nogle af markerne drives efter biodynamiske metoder, og på et tidspunkt forventes det at komme til at gælde alle marker.

Vine:

Chateauneuf du Pape Tradition
2016:
80% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Syrah. Lagret i foudres i 14 mdr.

Chateauneuf du Pape Les Safres  
2016: 95% Grenache samt 5% Mourvedre, Vaccarese og Cinsault.
Fra sandende jorde på Lieu-dit Les Bédines, plantet mellem 1954 og 1972. 
Maceration i 32 dage. Lagret på 8-10 på gamle foudres i 14 mdr. 

Chateauneuf du Pape Les Quartz
201
5: 85% Grenache og 15% Syrah.
Grenache er fra lieu-dit Les Cassanets med rullesten og plantet i 1956-58.
Syrah er fra lieu-dit Les Bédines og plantet i 1979. Gæring i koniske trætanke. Modning i demi-muids eller amphoras i 14 mdr. 

Chateauneuf du Pape La Réserve
2016: 65% Grenache og 35% Mourvedre. 
Maceration i 30 dage i koniske trætanke. Lagret 14 mdr. i demi-muids (88%) eller amphoras. 

Chateauneuf du Pape Blanc Les Safres
2017: 40% Roussanne, 30% Grenache Blanc og 30% Clairette fra lieux-dits Les Bédines og Pignan. Gæring og derefter lagring på pièces i 4 mdr.

Cotes du Rhone Le Caillou
2016: 90% Grenache, 10% Syrah, Mourvedre og Counoise. 60+-årige stokke.
I årgang 2016 bedste køb - "value for money". Efter aftale med ejeren (for en del år siden) publiseres priser ab domain ikke.

Cotes du Rhone Le Bouquet des Garrigues
2016: 85% Grenache, 10% Syrah og 5% Carignan, Mourvedre og Cinsault.
Denne vin udgør en betydelig del af produktionen på domænet, idet den laves fra ca. 30 ha. på Lieu dit Codoulet og Garrigues. Stokkene er over 50 år. Lagret i demi-muids eller foudres i 14 mdr.

Cotes du Rhone Nature
2017: 75% Grenache, 20% Carignan, 5% Mourvedre. Ikke tilsat sulfater.

Cotes du Rhone Les Quartz
2016: 85% Grenache og 15% Syrah. Stokkene er domænets ældste på mere end 60 år og vokser i samme jordbundstype som Chateauneuf du Pape Les Quartz. Gæring/maceration i ca. 35 dage. Lagres i opretstående store træfade, foudres eller demi-muids i 14 mdr.

Cotes du Rhone La Réserve
2016: 75% Grenache og 25% Mourvedre. 
Lagret i demi-muids and amphoras i 14 mdr.

Cotes du Rhone Le Caillou Rosé
2017: 40% Grenache, 35% Counoise og 25% Syrah. Direkte presning.

Cotes du Rhone Le Caillou Blanc
2017: 45% Grenache Blanc, plantet i 1951, 20% Clairette, 20% Bourboulenc og 15% Viognier. Druerne afstilkes ikke

Cotes du Rhone Blanc Le Bouquet des Garrigues
2017: 40% Clairette 30% Grenache Blanc, 20% Viognier og 10% Bourboulenc.

Cotes du Rhone Blanc La Réserve
2017: 97% Clairette Rose og 3% Grenache Blanc.
Vinifikation i demi-muids (40%) eller i ståltank (60%).

  

Dansk importør:  H. J. Hansen

Der udlejes en lejlighed på domænet. 


Sylvie Vacheron på Marché aux Vins i Cairanne 2014


Bruno Gaspard. Bruno er i praksis den daglige leder på domænet.
Fotos på denne side er, hvor ikke andet er anført, fra juli 2018.


Marilou er færdiguddanet og fungerer i dag som sales manager for export.
Foto fra Les Printemps i Chateauneuf du Pape 2018. 
Hun var travlt optaget og måtte "kontaktes" gennem "sidedøren"


Axel Vacheron er fortsat under (videre-)uddannelse. Foto fra Facebook


Til højre Aude Chabot (ønolog), der i en årrække har været en del af teamet på domænet, fortrinsvis i kældrene sammen med Bruno Gaspard


Fortid og fremtid. Den ældste del af kælderen og et eksperiment med foreløbig 3 amphoras for de to bedste rødvine


Gærings- (vinifikations) kældre. Ståltanke, trætanke og cementtanke til rødvinene og ståltanke til hvidvinene, også modning/lagring af hvidvine/visse Cotes du Rhone.


Lagringskælderen rummer demi-muids (600l) of traditionelle foudres (450 hl - mindst) 

Home  Index Chateauneuf du Pape

Siden opdateret 11-08-2018