Le Clos du Caillou  

E.A.R.L Pouizin - Vacheron
Sylvie Vacheron 
Clos du Caillou,
Chemin Saint-Dominique 84350 Courthezon
GPS: N 44' 05 04 03 - E 4' 51 27 07
Te. +33 490 707 305
Direkte salg: Mandag-fredag 9.00-12.00 og 13.30-17.30. Lørdag 9.00-12.30.
M
ail: closducaillou@wanadoo.fr
Web: http://www.closducaillou.com

I 1895 købte den berømte ingeniør Elie Dussaud (1821-1899) Le Clos, der på dette tidspunkt var træbevokset. Hensigten med købet var at bruge området som "jagtslot". Inden sin død 4 år efter købet byggede Dussaud kældre til vinfremstilling, der stadig fungerer som kældre for det nuværende domæne på stedet. Han opførte også bygninger, der ombygget og udvidet i dag tjener som som bolig for familien Vacheron. Elie Dussaud ejede i forvejen Clos Val Seille, det smukke slot, der tjener som borgmesterkontor i dag, og hvis udbygninger i dag tjener som kældre for Domaine Clos Val Sielle. Han ejede også Chateau de Beaucastel  i 1860-erne, hvor vinlusen lammede vinproduktionen i området. 
Da man skulle fastlægge grænserne for AOP Chateauneuf du Pape, ønskede den daværende ejer ikke at høre tale om den slags. Da de geologiske eksperter ankom til stedet for at undersøge jordbundsforholdene, blev de mødt af et jagtgevær med kraftig opfordring til at forføje sig fra domænet, og derfor er kun 9 ha. af domænets marker inden for appellationsgrænsen for Chateauneuf du Pape.

Den egentlige start på domænets vej fra en træbevokset jagtidyl til et domæne, der er anerkendt som et af de allerbedste domæner i appellationen, begyndte, da den nuværende ejers far Claude Pouizin erhvervede ejendommen i 1955. Han gik i gang med at rydde skoven væk og plante vinstokke i stedet. Størsteparten af domænets vinmarker er plantet mellem 1955 og 1978. Vinifikation og lagring fandt sted i de gamle kældre fra slutningen af 1890-erne. Afsætning af vinene skete i tank til negocianter, men med tiden blev en større del aftappet og solgt fra domænet. Den første eksportordre ekspederet i 1980. Den sidste levering til en negociant skete i 1993.

I 1995 - efter 40 års hårdt arbejde med at opbygge domænet - ønskede
Claude Pouizin at gå på pension. Det var kun Sylvie, den yngste af hans tre døtre, der var interesseret i at overtage domænet. Hun var gift med en søn af en vinbonde i Sancerre, Jean-Denis Vacheron. I 1996 flyttede parret sammen med deres to børn, den 2-årige datter Marilou og den nyfødte søn Axel til Clos du Caillou og overtog domænet.

Generationsskiftet betød, at ejendommens vine fik et vældigt kvalitetsløft. Vinskribenter, især i Amerika, berømmede Vacherons indsats, og eksporten til Amerika steg voldsomt. I marts 2002 omkom Jean-Denis Vacheron på tragisk vis i en trafikulykke, og Sylvie var overladt til at tage ansvaret.

Ønologen Philippe Cambie begyndte at rågive på domænet allerede i 2001.
En anden heldig alliance var ansættelsen af vinmageren på Chateau du Trignon Bruno Gaspard, der har haft ansvaret for vinfremstillingen siden 2002.

Begge
Sylvies børn har gennemgået en uddannelse, der godt ville kunne bruges på domænet i fremtiden. Axel har en BTS Viticulture Oenologie fra Lycée Frédéric Bazille Agropolis i Montpellier, og Marilou en uddannelse fra IESEG School of Management i Lille

I AOC Chateauneuf du Pape har man kun 9 ha., hvoraf ca. 1 ha. er med grønne druer. Størstedelen af produktionen er Cotes du Rhone, hvor man ejer 44 ha. domænet har 44 ha. Alle 53 ha er certificeret agriculture biologique siden 2010.
Nogle af markerne drives efter biodynamiske metoder, og på et tidspunkt forventes det at komme til at gælde alle marker.

Vine:

Chateauneuf du Pape Tradition
2012:
100% Grenache. Lagret i foudres i 17 mdr.
2013: 85% Grenache, 10% Mourvedre og 5% Syrah.
Lagret i foudres i 17 mdr.

Chateauneuf du Pape Les Safres  
2013: 95% Grenache samt 5% Mourvedre, Vaccarese og Cinsault.
Les Safres (Navnet Safres hård sandjord) er fra sandende jorde på Lieu-dit Les Bédines, plantet mellem 1954 og 1972. 
Maceration i 28 dage. Lagret på 8-10 pår gamle foudres i 15 mdr. 

Chateauneuf du Pape Les Quartz
2013: 85% Grenache og 15% Syrah.
Grenache er fra lieu-dit Les Cassanets med rullesten og plantet i 1956-58.
Syrah er fra lieu-dit Les Bédines og plantet i 1979. Gæring i koniske trætanke. Modningen af Grenache sker i foudres, mens Syrah lagres i pièces i 14 mdr. 

Chateauneuf du Pape La Réserve
2012: 60% Grenache og 40% Mourvedre. Fra Guigasse og Pignan.
2013: 55% Grenache og 45% Mourvedre. 
Maceration i 29 dage i koniske trætanke. Lagret 15-17 mdr. i demi-muids. 

Chateauneuf du Pape Blanc Les Safres
2014: 40% Roussanne, 30% Grenache Blanc, og 30% Clairette. og  fra lieux-dits Les Bédines og Pignan. Gæring og derefter lagring på barriques i 8 mdr.

Cotes du Rhone Le Caillou
2014: 85% Grenache, 10% Syrah, 5% Mourvedre/Counoise.

Cotes du Rhone Le Bouquet des Garrigues
2012: 85% Grenache, 10% Syrah og 5% Carignan, Mourvedre og Cinsault.
2013: 65% Grenache, 15% Syrah, 10% Carignan og 10% Mourvedre.
Denne vin udgør en betydelig del afproduktionen på domænet, idet den laves fra ca. 30 ha. på Lieu dit Codoulet og Garrigues. Stokkene er over 50 år. Lagret i foudres i 15 mdr.

Cotes du Rhone Nature
2012: 65% Grenache og 35% Mourvedre. Ikke tilsat sulfater.
2013: 50% Grenache og 50% Carignan. Ikke tilsat sulfater.
2014: 50% Grenache, 30% Carignan og 20% Syrah. Ikke tilsat sulfater.

Cotes du Rhone Les Quartz
2013: 85% Grenache og 15% Syrah. Stokkene er domænets ældste på mere end 60 år og vokser i samme jordbundstype som Chateauneuf du Pape Les Quartz. Gæring/maceration i ca. 30 dage. Grenache lagres i opretstående store træfade i 11 mdr. og derefter i foudres i 6 mdr. Syrah i demi-muids i 16 mdr.

Cotes du Rhone La Réserve
2011: 75% Grenache og 25% Mourvedre.  Lagret i foudres i 17 mdr.
2013: 70% Grenache og 30% Syrah. Lagret i demi-muids i 14 mdr.

Cotes du Rhone Rosé Le Clos
2012: 70% Counoise og 30% Mourvedre. Direkte presning.
2013: 70% Mourvedre og 30% Counoise. Direkte presning.
2014: 54% Mourvedre, 23% Counoise og 23% Grenache. Direkte presning.

Cotes du Rhone Blanc Le Clos
2014: 80% Grenache Blanc, plantet i 1951 og 20% Clairette Rose.

Cotes du Rhone Blanc Le Bouquet des Garrigues
2014: 35% Clairette Rose, 30% Grenache Blanc, 20% Viognier og 15% Bourboulenc.  

Cotes du Rhone Blanc La Réserve
2014: 65% Clairette Rose, 20% Grenache Blanc og 15% Viognier.
Clairette Rose vinificeres i nye demi-muids og Viognier i barriques. Grenache Blanc i ståltank

Der udlejes en lejlighed på domænet. 

  

Dansk importør:  H. J. Hansen


Sylvie Vacheron på Marché aux Vins i Cairanne 2014


Bruno Gaspard på Decouvertes i Avignon 2013
Bruno er i praksis den daglige leder på domænet


Foto: Philippe Cambie.


Sylvie Vacherons to børn Axel og Marilou sammen med Bruno og Sylvia. Bruno og Sylvia danner ikke par. Bruno opfattes som et familiemedlem. 
Foto: facebook


Foto t.h.: Jeb Dunnock ved en smagning på domænet i 2015. Fra venstre: Philippe Cambie, Audy Perche, Sylvie og Marilou Vacheron samt Bruno Gaspard  

Home  Index Chateauneuf du Pape


Siden opdateret 14-01-2016