Philippe Cambie  

Oenologue-Consultant
14, Rue de l'Eglise 84230 Chateauneuf du Pape
Tel. +33 490 835 489
Mail:
philippe.cambie@free.fr
Web:
http://www.philippecambie.com
Blog:
http://www.philippecambie.com/blog/
Instagram: https://www.instagram.com/philippecambie/

 

Philippe Cambie blev født i Pezenas i Herault, hvor familien på moderens side ejede vinmarker, så for så vidt er han født blandt vinstokke.
Hans første uddannelse var inden for fødevareindustrien, men ikke specielt rettet mod oenologien.
Han gennemførte forskellige kurser DUT, (diplôme universitaire tecnique d’industrielle alimentaire) og ENSIAA (école nationale supérieure de l’industrie agro alimentaire). Under uddannelserne gennemførte han flere praktikperioder i fødevareindustrien herunder på bryggerier, hvor han opnåede indgående kendskab til mikrobiologiske processer. Da han ikke følte sig helt tilfreds med arbejdet, besluttede at skifte retning og tog en oenologisk uddannelse (diplôme d’ œnologue) på universitet i Montpellier.
En af studiekammeraterne her var Gilles Ferran fra Domaine des Escavarailles i Rasteau. Samtidig var Cambie en habil rugbyspiller på nationalt niveau, og spillede på Montpelliers rugbyhold, hvor han bl.a. mødte spillere fra rugbyholdet fra Chateauneuf du Pape (heriblandt mange vinbønder). Blandt disse gæve gutter fra Chateauneuf fik han flere venner, og da han samtidig holdt meget af vinene fra landsbyen og i særdeleshed var glad for den måde, han blev modtaget på af folk der, blev det i dette område han slog sig ned, da han i 1998 efter forskellige andre job i vinindustrien blev ansat hos ICV i Beaumes de Venise. I 2000 blev der oprettet en underafdeling under ICV specielt rettet mod rådgivning af private vinproducenter, og her skabtes den rette platform for Phillippe Cambie.

På Cambies eget sprog udtrykker han sit syn på jobbet således:

Ma philosophie et mon mode de fonctionnement vont ensemble; tout passe par beaucoup d’échange entre les vignerons et moi-même: quel sont leur envies, leurs espoirs, leurs buts, leurs moyens.
Nous étudions ensemble le potentiel de leur terroir (dans le cas ou les gens ne le maîtriserais pas a 100%) mon mode de fonctionnement change du tout au tout en fonction des vignerons bien sur.
Je pense que mon métier est un métier d’écoute et d’échange pour accompagner les vignerons dans leur démarche de révélation de leur terroir.
Tous démarre a la vigne, sans grand raisins les plus sain possible rien n’est possible, c’est pour cela que j’ai un gros faible pour l’agriculture biologique et qu’un grosse majorité des domaines avec qui je travaille vont dans cette direction.
je veux que tous les vins soit l’expression de leur terroir. Et surtout ne se ressemble en aucun point, leur seul ressemblance sera leur belle qualité.”

På dansk noget i retning af følgende:

Min filosofi og min arbejdsmetode er sammenfaldende: Alt sker under en betydelig meningsudveksling mellem producenten og mig: Hvad er hans ønsker, hans håb, hans mål og hans midler. Sammen drøfter vi derefter potentialet i hans vinmarker, og hvis han ikke får det fulde udbytte heraf, vil han måske overtage mine metoder lidt efter lidt. Min opgave er at lytte og sammen med vinavleren udvikle potentialet i hans muligheder. Alting starter med store og sunde druer og de er forudsætningen for at lave god vin. Derfor vil min rådgivning gå i retning af at indføre biologiske metoder i vinmarken, og langt de fleste af min partnere bevæger sig i den retning. Jeg ønsker, at alle vinene skal udtrykke den jord, de kommer fra. Vinene fra forskellige producenter skal ikke ligne hinanden på noget punkt. Det eneste fælles skal være en høj kvalitet.  

For år tilbage var det almindeligt, at producenter i området blandede al vin fra de ofte mange forskellige parceller. De senere år har givet mange special cuvéer. Philippe Cambie har ikke været uden indflydelse på den udvikling. Når man vil lade jorden (le terroir) komme til udtryk i vinen, er det naturligt, at udnytte de forskellige parcellers potentiale i forskellige vine. Eksempelvis er det sikkert på Cambies foranledning, at et domæne som Clos Saint Jean er nået frem til at lave cuvéer som Combe des Fous og Deux ex Machina.


Philippe Cambie præsenter sin vine på Dansk Vincenter i København i 2011

Den rådgivende ønologs opgaver

I princippet vil den rådgivende ønolog følge arbejdet i marker og kældre på domænerne året rundt, men der vil være nogle nøgleprocesser, der kræver særlig opmærksomhed: 
Vinhøsten, herunder specielt plukketidspunktet. Denne beslutning træffes i høj grad på baggrund af laboratorieanalyser af prøver, hvor ikke blot sukkerindholdet, men også flere andre elementer indgår i vurderingen - tanninernes modenhed og syreindhold f.eks.
Afstilkning eller ej. På mange domæner afstilker man efterhånden konsekvent, men man på andre domæner tager man beslutning herom, når man har set modenheden af stilkene det pågældende år. For Grenache - især fra gamle vinstokke - er der ikke så stor risiko for afsmag fra stilkene, men det kan ofte være tilfældet for Syrah og Mourvedre, der har tykkere stilke.
Gæringsforløbet kan få stor indflydelse på det endelige resultat, herunder den optimale temperatur under forløbet og ikke mindst hvor lang tid man skal lade most og faste stoffer forblive sammen. Der forekommer store variationer fra mindre end 14 dage til mere end en måned (macerationsperioden). Der kan også vælges forskellige metoder til at blande de faste dele med mosten under forløbet, idet de faste dele under gæringen bestandig vil søge op til overfladen i beholderen.
Lagringsmetoden i perioden fra gæringen til aftapningen kan variere meget. Det kan ske i ståltanke, cementtanke eller i træfade af meget forskellig størrelse fra 255 liter til 50 hl. Den færdige vin vil naturligvis blive meget forskellig efter hvad man vælger og ikke mindst i hvor lang tid vinen tilbringer i de forskellige beholdere.
Blandingen (assemblage) er ofte en helt afgørende faktor. Hvis man har prøvet at smage vine fra forskellige fade i en vinkælder, vil man vide, at vine fra to forskellige fade kan smage meget forskelligt, selv om de kommer fra samme drue. Forskellene kan naturligvis (og vil oftest) bero på, at vinene kommer fra forskellige parceller med forskellige jordbundsforhold, men i høj grad også af fadenes størrelse, alder og stavenes brændingsgrad ved fremstillingen.

Philippe Cambies klienter

Producenter af Chateauneuf du Pape
Domaine Giraud siden 1998
Domaine de Villeneuve siden 1999
Les Cailloux siden 1999
Clos du Mont Olivet siden 1999
Domaine Jean Royer siden 2000
Domaine Patrice Magni siden 2000
Domaine de Saint-Paul siden 2000
Domaine du Grand Tinel
siden 2000
Chateau de la Font du Loup siden 2000
Domaine Olivier Hillaire siden 2000
Clos du Caillou siden 2001
Clos Saint Jean siden 2002
Domaine Porte Rouge siden 2003
Chateau de Vaudieu siden 2003
Le Vieux Donjon siden 2003


Claire (Michel) Fabre Le Vieux Donjon og Philippe Cambie en dag i april 2014.

Domaine Barville siden 2006
Domaine Bosquet des Papes siden 2006
Domaine des Senechaux siden 2006
Domaine Duseigneur siden 2007
Domaine la Consonniere siden 2007
Chateau Cabrieres
siden 2010

Vignobles Mayard siden 2011
Chateau Gigognan siden 2011
Domaine de la Charbonnière
Domaine l'Abbé Dîne


Når en klient får besøg af Jeb Dunnock, skal Philippe Cambie naturligvis være med. Her under et besøg på Chateau de la Font du Loup. Damen er ejeren Anne Charlotte Melia-Bachas. En vertikal smagning med en hel del årgange.
Philippe betragtes af klienterne som noget nær et kært familiemedlem.
Det er ingen hemmelighed - når man følger Philippe på facebook - er han er meget glad for god mad. Derfor kan han også regne køkkencheferne i området for gode venner, der plejer at gøre deres allerbedste og servere store portioner, når Philippe er på besøg. De får jo også oftest god reklame af hans flotte billeder på de sociale medier.

Andre producenter i Rhone
Domaine Boisson (Cairanne) siden 1998
Domaine Cros de Romet (Cairanne) siden 1998
Domaine la Garrigue (Cairanne) siden 1998
Domaine des Esvaravailles (Rasteau) siden 1999
Domaine Grand Nicolet (Rasteau) siden 1999
L'Oratoire Saint Martin (Cairanne) side 2000
Domaine de la Bastadonne (Ventoux) siden 2000
Domaine de Marotte (Ventoux) siden 2000
Domaine Coteaux des Travers (Rasteau) siden 2000
Vignoble Charles Tyrand (Puyméras) siden 2001
Domaine Dionysos (Cairanne) siden 2001
Domaine la Collière (Rasteau) siden 2002
Domaine les Aphillanthes (Plan de Dieu) siden 2004
Domaine des Bosquets (Gigondas) siden 2004
Michel Gassier (Costières de Nîmes) siden 2006
Domaine du Bramadou (Roaix) siden 2006
Domaine Constant-Duquesnoy (Vinsobes) siden 2007
La Gramière (Uden appellation) siden 2008
Domaine Rouvre St Leger (Laudun) siden 2008
Domaine de Font Croze (Rasteau) siden 2008
Chateau Bizard (Grignan-les-Adhémar) siden 2009
Romain Roche (Cairanne) siden 2009
Domaine Galuval (Cairanne) siden 2009 avec Thomas Oui
Domaine Longue Toque (Gigondas)
Domaine des Florets (Gigondas) siden 2010
Chateau Juvenal (Ventoux) siden 2011
Domaine Maby (Lirac/Tavel) siden 2011
Mas des Volques (Duchés d'Uzès)
Domaine Clos du Palay (Seguret) siden 2015

Producent fra Languedoc
Chateau Puech Haut siden 2009

Producent fra Makedonien
Tikves Winery AD Skopje siden 2009

Sammen med Michel Tardieu er Philippe Cambie konsulent for flg. producenter:

Michel et Bastien Tardieu Lourmarin siden 2000
Bodega Mas Alta, Priorat, Spanien siden 2004
Chateau Paradis, Coteaux Aix en Provence siden 2005

Chateau Castigno
, Saint-Chinien. Languedoc Roussillon siden 2006.

ICV - Institut Coopératif du Vin
ICV er en større ønologisk sammenslutning, med centre (laboratorier) 10 steder i Sydfrankrig fra Roussillon i vest til Brignoles i øst.
Centret, der betjener producenter i Rhonedalen, er placeret i Beaumes de Venise. Cambie har, siden han kom til Rhone, været tilknyttet ICV som
Oenologue-Consultant

Vinergie
Philippe Cambie blev rådgiver for Philippe du Roy de Blicquy, efter at Blicquy i 1990 sammen med en notar, hr. Wallut fra Paris, havde købt Domaine de Villeneuve. De etablerede sammen en mindre negociantvirksomhed, Les Grandes Vignes du Roy, hvorfra de markedsførte leverandørernes vine, herunder også vine aftappet under domænernes egne navne. Denne virksomhed videreføres i dag af agenturfirmaet Vinergie. Philippe Cambie er tilknyttet firmaet eftersom han er ønologisk rådgiver for producenter, hvis vine markedsføres af agenturet:
Domaine de Villeneuve, Domaine Patrice Magni, Domaine des Esvaravailles og Domaine Grand Nicolet.


Under et besøg på Domaine de Villeneuve i april 2011 ankom jeg tilfældigvis, mens Stanislav Wallut var ved at forklare Philippe Cambie et eller andet - mytisk? De var naturligvis i færd med at smage 2009 og 2010.

Les Halos de Jupiter
Et negociantprojekt i samarbejde med Michel Gassier fra  Chateau de Nages blev etableret i 2007. Philippe Cambie skaffer vinene, fortrinsvis hos sine klienter, og de markedsføres - kun til export - af Michel Gassie
r

Domaine de Calendal
I 2004 erhvervede Philippe Cambie en parcel på ca. 1,5 ha. i et område, der ligger på Plan de Dieu med vinstokke af en anseelig alder. Udbyttet herfra har siden debutårgangen i 2006 været vinificeret på Domaine des Escaravailles i Roaix hos Cambies gode ven fra studieårene på vinuniversitetet i Montpellier, Gilles Ferrand. Efter høsten 2008 overtog Cambie en naboparcel på 3 ha. med næsten lige så gamle vinstokke.


Gilles Ferrand og Philippe Cambie

Tenet Wines
Det projekt er et samarbejde mellem
Chateau Ste. Michelle i staten Washington, repræsenteret ved denne producent chefvinmager Bob Bertheau, og Michel Gassier / Philippe Cambie fra Rhone. Formålet med projektet er finde frem til de bedste dyrkningsmetoder, terroirs, og vininiceringsmetoder af druen Syrah i Washington. Ikke for at efterligne Syrahvine fra Rhone, men for at udvikle den bedst mulige Syrahvin under de betingelser, der nu engang foreligger i Washington State.


Bob Bertheau, Chateau Ste. Michelle, Michel Gassier og Philippe Cambie
Fotos fra en video, der fortæller om deres fælles projekt


Home
   Diverse emner


Opdateret 18-10-2016