Henri Bonneau
Jaqueline og Marcel Bonneau
Rue Joseph Ducos 35, 84230 Chateauneuf-du-Pape.
Henri Bonneau (1938-2016) var 12. generation af vinavlere. Han startede
egen vinproduktion i
1956.
Ejendommen marker omfatter kun 6 ha., hovedsageligt beplantet med Grenache, der udgør
ca. 90% blandingen. Hertil kommer små mængder Mourvedre, Counoise og
Vaccarèse, som han kalder "peber og salt". Bonneaus
vine hører til de sjældneste og meste efterspurgte i verden.
Derfor handles de bedste af cuvéerne til meget høje priser.
Dette skete ikke med Bonneaus gode vilje.
Han var et menneske, der levede yderst beskedent, men de mange led
vinene går igennem, før de ender på hæderspladsen i
vinkøbernes samlinger, tjener mere på vinene end Bonneau gjorde.
Det siges, at mange havde sagt til Bonneau, at han roligt kunne
sætte prisen op, men det afslog han. Bonneau
besluttede år for år, hvor mange cuvéer han ville aftappe.
Der har i årenes løb været tale om 4 cuvéer, herunder listet
efter stigende kvalitet: Henri Bonneau
Marie Beurrier
Reserve des Célestins
Cuvée Speciale Kun lavet i 1990 og 1998
Cuvéernes antal afgjordes nogle år efter
høståret. Under et besøg i april 2008 var visse fade fra
årgang 2003 mærket MB. Der blev kun blive aftappet
2 cuvéer fra denne årgang, Den sidst
aftappede årgang af Cuvée Speciale blev årg. 1998 (i 2008)
Blandingen, der indgår i de fire cuvéer er i princippet ens. En
del af Bonneaus marker ligger i La Crau, og det er formentlig
herfra de bedste cuvéer udvælges.
Under mit eget besøg i 2008, var vi så heldige at smage fra to
forskellige fade fra hver årgang, ikke fra La Crau og fra La Crau Høstudbyttet
holdes meget lavt 10-12 hl/ha.
Der høstes relativt sent
Macerationsperioden er relativt kort
Selve
vinfremstillingen er i virkeligheden yderst simpel. Når vinene er
færdiggærede i cementtanke, kommer de i ældgamle bourgondiske
træfade, og her forbliver de i mange år, indtil Bonneau finder
dem klar til aftapning, hvilket sagtens kan være efter 8-10 år
for de bedste vine. Bonneaus
kældre fra 1600-tallet er legendariske. Der findes ikke et fad,
som synes at være under 25 år gammel, og de fleste er af
ubestemmelig alder. (Se fotos herunder). Det
kan undre, at det er muligt at lave så kostelige vine under disse
forhold, og der har været fremsat mange teorier herom. Udgiveren
af denne side skal ikke vove at berette om egne teorier, men skal
blot konstatere at alle smagte vine i 2008 (2003-2007 fra fadene)
smagte
helt vidunderligt, uanset årgang og alder. Cuvée Speciale 1998 (aftappet)
var en af de bedste vine, jeg nogen sinde har smagt. Under
billedet af Marcel til højre fortælles om status efter
Henri Bonneaus død.
Det er unægtelig en stabiliserende faktor, at der i
kælderen ligger en del ikke aftappede årgange. Uanset om
Regis Charmasson vil være i stand til at lave vine, der
objektivt set er lige så gode som Henri Bonneaus vine, må
man formode at det kultiske ved vinene vil forsvinde for
årgange efter 2015.
Dansk importør: Catching
Wines
Herunder nogle billeder fra et besøg april
2008.
I besøget deltog Isabell Ferrando,
Philippe Cambie |