Turist i Gigondas  


Byens ældst kendte navn er Jucunditas, der er et latinsk ord, der betyder fryd og glæde. Man kan vel ikke fastslå, at navnet havde noget med vin at gøre, men det er ikke mærkeligt, at man gerne vil udlægge det sådan. Der er fundet utallige rester af mønter, potteskår og andre andre levninger fra Romertiden. Det siges, at pensionerede legionærer fik lov til at slå sig ned i Provence som belønning for tro tjeneste. Naturligvis har de også dyrket vin i mindre omfang.
På stedet, hvor Chateau de Saint Cosme ligger i dag, har der for et par tusinde år ligget en Gallo-Romansk Villa, og der er også rester af 
Gigondas var i den tidlige middelalder en del af det hellige tysk-romerske kejserdømme og tilhørte Kongeriget Burgundy (Bourgogne). Gigondas historie er tæt knyttet til byen Orange. Orange blev et såkaldt principality i 1181. Den prins eller hertug, der regerede over byen, havde feudale rettigheder over indbyggerne. Ud over Orange bestod Principauté d'Orange af de områder, der i dag udgør Jonquières, Violès, Courthézon, Gigondas, Suzette, Lafare samt Hameau de Derboux i Mondragon. Vin der kaldes IGP de la Principauté d'Orange, kommer bl. a. fra disse kommuner.
Hertugdømmer kunne i Middelalderen arves, erhverves ved krig eller ved giftermål.
3 berømte slægter har haft herredømmet over Orange: Le Baux, Châlon-Arlay og Orange-Nassau. Under de fransk-engelske krige i 1600-tallet hørte hertugdømmet i flere omgange under den engelske konge. 
Ludvig den 14. (Solkongen) indtog Orange i 1672 under den fransk-hollandske krig, og siden fredsslutningen i Utrect i 1713 har Orange - og Gigondas - været en del af kongedømmet / republikken Frankrig. Ingen pavelig overhøjhed her.


Disse to fotos er lånt fra fotografen Michel Vincendeau, som på sin site bringer adskillige fotos fra Gigondas - og andre byer i Frankrig. 
Det fremgår, at der faktisk er en del murrester, der fortæller om middelalderens urolige tider..Der er 2 veje mod højbyen (kirken og Auspice). Man kan køre øst om 
byen. Man ankommer normalt til Gigondas via D79 (den ensrettede vej ind til byen)Lige efter at man har passeret Domaine du Cayron drejer man skarpt til venstre.
 Vejen er ikke ligetil.Måske er det godt at plotte Montée des Auspices på GPS'en.
Man kan også fra torvet vælge turen til fods op gennem byen ad stejle gader og trapper og dvæle / hvile ved smukke steder. Gåturen er ca. 250m. Føles længere.

Byens kirke Saint Catherine d'Alexandrie er genopbygget i det 18. årh. Man vil fra pladsen opleve en betagende udsigt over byens tage og de omgivende vinmarker samt Dentelles de Montmirail. 

Chapelle Saint Côme et Saint Damien ligger i vimarkerne bag Chateau Saint Côsme. Det stammer oprindeligt fra det 12. århundrede og bygget oven på bygninger fra det 7. århundrede. 


Udsigt fra kirken mod den plane del af Gigondas

Vinmarkerne har varierende højde fra et fladt plateau ved floden Ouvèze og opad skråningerne af Dentelles de Montmirail. De eroderede foldninger af massivet giver mange forskellige jordbundstyper.
Disse terroir-forskelle giver Gigondas vine en forskellige karakter og høsttidspunktet kan på grund af temperaturforskellene variere en del fra de lavtliggende til de højtliggende marker.
Se evt. geologisk kort over Gigondas
.
Dentelles de Montmirail tiltrækker mange vandrere og klatrere. Der findes flere afmærkede vandrestier.
Hvis man ønsker at vandre eller klatre fra Gigondassiden, findes en parkeringsplads ved vejen op til hotellet Les Florets (fortsæt forbi hotellet). Hvis man vil vandre fra sydsiden fører flere veje op i højderne fra vejen mellem Beaumes de Venise og Suzette (D90 ). En god hjælper kan være La Carte de Randonnée 3040ET (1:25.000) Kortudsnit her (4 MB)
En smukt restaureret bygning tæt på kirken (le Auspice) tilhører Syndicat d'AOC Gigondas. Her findes bl. a. et smagelokale, og her afholdes Auspice du Gigondas. Se evt. private fotos fra 2017
Indtil 2015 var det store lokale med egen indgang ramme for en mere interessant udgave af Auspice du Gigondas. Private fotos fra 2014 og 2015 
Det større lokale, hvor Auspice blev afholdt indtil 2015, arrangeres der nu en kommentaret smagning af ældre årgange - 8 vine. Forrest i billedet ses geologen og ønologen Georges Truc, der bidrager med sin viden om de forskellige terroirs i Gigondas.


Hvis man vandrer fra bymidten op til kirken og Auspice vil man møde en del skulpturer, der udskiftes en gang årligt. 


På det centrale torv ligger Caveau du Gigondas, hvor man gratis kan smage og købe næsten alle appellationens vine. Bygningen er blevet restaureret.
En trappe i lokalet fører op til syndikatets kontorlokaler og smagelokale for VIP gæster

Spise i Gigondas


Restaurant l'Oustalet, der ligger på torvet, hvor alle turister nødvendigvis passerer forbi. I 2009 skiftede resturanten ejer fra negociantfirmet Gabril Meffre til 
Perrinfamilien på Chateau de Beaucastel.  Kvaliteten er meget høj og betjeningen meget professionel. Photo fra juli 2017


Hôtel Les Florêts. Man kommer forbi skilt til stedet, kort før man når til byen - samme afkørsel som mod Saint Cosme. (Herfra 1,4 km) Stedet ejes af Bernardfamilien, 
der er kendt fra Domaine de la Garrigue. Stedet blev i en årrække drevet af Pierre Bernard, men siden 2005 har hans søn Thierry Bernard haft ansvaret.

Gigondas sur Table


Gigondas sur Table. Photo fra juli 2018 en halv time før tilskuerne bliver lukket ind. Ved de røde skilte er chefs ved at gøre klar til servering af deres retter, der var
bedre end tidligere år - bortset fra ostene. Private fotos fra begivenheden de senere år: 20152017 - 2018

Home    Home Gigondas

Opdateret 04-02-2020