AOP Cairanne 

     

1929 Vindyrkningen nåede et så betydeligt omfang, at man besluttede at oprette et kooperativ i byen, Cave de Cairanne
1937
blev Cairanne omfattet af appellationen Cotes du Rhone.
1966 måtte de bedste kommuner, herunder Cairanne, kalde deres vine Cotes du Rhone Village.
1974 Man må tilføje kommunenavnet: Cotes du Rhone Village Cairanne.
2016
Cairanne opnår CRU-status og må kaldes AOP Cairanne.
De facto blev reglerne godkendt på et møde i INAO i februar 2016. 

På grund af indsigelser fra en gruppe af producenter, blev reglerne endeligt stadfæstede i juni 2018.

Den nye appellation omfatter rød- og hvidvine fra Cairanne kommune og dækker ca. 80% af det område, der før dækkede Cotes du Rhone Village Cairanne. Det potentielle areal af Village appellationen var 1350 ha. og vil for Cairanne være 1088 ha.
Hvis man sammenligner disse tal med arealet, hvorfra der har været produceret Cotes du Rhone Village Cairanne de senere år (Se skema herunder) vil man se der i 2015 har været produceret Cotes du Rhone village fra over 1000 ha., men der kun var tale 864 ha. i 2017.

Cairanne kommune dækker 22,51 kmHøjden varierer fra 89 til 339 m.o.h.
.


Klik for større billede


Klik for større billede

Cahier des Charges de l'appellation d'origine Controlée "Cairanne"

Tilladte druer

Rødvine:
Primær drue: Grenache
Sekundære druer: Mourvedre, Syrah.
Andre tilladte druer: Bourboulenc Vaccarése Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris, Marsanne Muscardin, Piquepoul Noir,  Roussanne, Terret Noir, Viognier.

Hvidvine:
Primære druer: Clairette, Grenache Blanc, Roussanne,.
Sekundære druer: Bourboulenc, Marsanne, Piquepoul Blanc, Viognier.

Regler for procentvise andele af varieteter i vinmarker på den enkelte ejendom, der ønskes declareret AOP Cairanne

Rødvin:
Grenache skal udgøre mindst 50%
Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre mindst 20%
Andre druer må ikke udgøre mere end 30%
Hvidvinsdruer må ikke udgøre mere end 5%

Hvidvin:
Clairette skal udgøre mindst 30%
Grenache Blanc skal udgøre mindst 20%
Roussanne skal udgøre mindst 20%
Andre varieteter må ikke udgøre mere end 20%

Regler for blandingen (assemblage) i den enkelte vin (cuvée)

Rødvin:
Grenache skal udgøre mindste 40% og Syrah eller Mourvedre skal indgå

Hvidvin
Den enkelte cuvée skal indeholde mindst to af de primære varieteter (Clairette, Grenache Blanc, Roussanne), der hver især skal udgøre mindst 20% af blandingen. 
Andelen af sekundære varieteter (Bourboulenc, Marsanne, Piquepoul Blanc, Viognier) må ikke udgøre over 30%, og hver enkelt af de 4 varieteter må ikke udgøre over 10%.

Andre regler

Høsten skal foregå manuelt
Der skal foretages sortering, så sygdomsramte druer (botrytis oîdum etc.) frasorteres.
Udbyttet må normalt ikke overstige 38 hl./ha. for rødvin og 40 hl./ha. for hvidvin.

Rødvine skal have mindst 12,5% alkohol - hvidvine 12%.

Deklareret areal og udbytte 2015-2019

Årgang 2015 2016 2017 2018 2019
Hektar 1025 853 864 835 865
Hektoliter 37795 30194 23813 22926 29075
Kilde: Syndicat des Vignerons des Cotes du Rhone

 


Producenter fra Cairanne på ViniSud 2016. Foto fra Facebook. (Domaine Brusset)
Forrest: Audry Armand Domaine Armand, Phillippine Besnardeau Domaine les Grand Bois, Laure Couturier Domaine Rabasse Charavin
, Laurent Brusset Domaine Brusset og Vincent Moreau (tidligere Domaine du Galuval - nu Chateau de Ruth.
Bagerst:  Denis Alary Domaine Alary, Mireille Besnardeau Domaine les Grand Bois, Theophile Couturier, med kæreste, Domaine Rabasse Charavin, Thomas Barbieri Domaine de Cremone og Romain Roche Domaine Roche.

Home   Home Cairanne

Opdateret 09-02-2020