AOP
Cairanne
1929 Vindyrkningen nåede et så betydeligt
omfang, at man besluttede at oprette et kooperativ i byen, Cave
de Cairanne
1937 blev Cairanne omfattet af appellationen Cotes
du Rhone.
1966 måtte de bedste kommuner, herunder Cairanne, kalde deres vine Cotes du
Rhone Village.
1974 Man må tilføje kommunenavnet: Cotes du
Rhone Village Cairanne.
2016 Cairanne opnår CRU-status og må
kaldes AOP Cairanne.
De facto blev reglerne godkendt på et møde i INAO i februar
2016.
På grund af indsigelser fra en gruppe af producenter, blev
reglerne endeligt stadfæstede i juni 2018.
Den nye appellation omfatter
rød- og hvidvine fra Cairanne kommune og dækker ca. 80% af det
område, der før dækkede Cotes du Rhone Village Cairanne. Det
potentielle areal af Village appellationen var 1350 ha. og vil
for Cairanne være 1088 ha.
Hvis man sammenligner disse tal med arealet, hvorfra der har
været produceret Cotes du Rhone Village Cairanne de senere år (Se skema
herunder) vil man se der i 2015 har været produceret Cotes
du Rhone village fra over 1000 ha., men der kun var tale 864 ha.
i 2017.
Cairanne
kommune dækker 22,51 km2
Højden varierer fra 89 til 339 m.o.h.
. |
Klik
for større billede
|
|
Klik
for større billede
|
|
Cahier
des Charges de l'appellation d'origine Controlée
"Cairanne"
Tilladte druer
Rødvine:
Primær drue: Grenache
Sekundære druer: Mourvedre, Syrah.
Andre tilladte druer: Bourboulenc Vaccarése Carignan, Cinsault,
Clairette, Clairette Rose, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Gris,
Marsanne Muscardin, Piquepoul Noir, Roussanne, Terret Noir,
Viognier.
Hvidvine:
Primære druer: Clairette, Grenache Blanc, Roussanne,.
Sekundære druer: Bourboulenc, Marsanne, Piquepoul Blanc, Viognier.
|
Regler for procentvise
andele af varieteter i vinmarker på den enkelte ejendom, der ønskes declareret
AOP Cairanne
Rødvin:
Grenache skal udgøre mindst 50%
Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre mindst 20%
Andre druer må ikke udgøre mere end 30%
Hvidvinsdruer må ikke udgøre mere end 5%
Hvidvin:
Clairette skal udgøre mindst 30%
Grenache Blanc skal udgøre mindst 20%
Roussanne skal udgøre mindst 20%
Andre varieteter må ikke udgøre mere end 20%
Regler
for blandingen (assemblage) i den enkelte vin (cuvée)
Rødvin:
Grenache skal udgøre mindste 40% og Syrah eller Mourvedre skal
indgå
Hvidvin
Den enkelte cuvée skal indeholde mindst to af de primære
varieteter (Clairette, Grenache Blanc, Roussanne), der hver
især skal udgøre mindst 20% af blandingen.
Andelen af sekundære varieteter (Bourboulenc, Marsanne,
Piquepoul Blanc, Viognier) må ikke udgøre over 30%, og hver
enkelt af de 4 varieteter må ikke udgøre over 10%.
Andre regler
Høsten skal foregå manuelt
Der skal foretages sortering,
så sygdomsramte druer (botrytis oîdum etc.) frasorteres.
Udbyttet må normalt ikke
overstige 38 hl./ha. for rødvin og 40 hl./ha. for hvidvin.
Rødvine skal have mindst 12,5% alkohol
- hvidvine 12%.
Deklareret areal og
udbytte 2015-2019
|
|