Kort nyt - juni 2009
.

27. juni 2009:
.
Det har knebet med at få svar på mails til vinbønder i Rhone i den seneste uge. Mange har været til den største vinudstilling af alle i Frankrig, VINEXPO. Michel Blanc fra federationen i Chateauneuf var naturligvis med og brugte kameraet. Her er nogle smagsprøver. Flere kan ses på www.chateauneuf.com
.
Forrest: Agnés og Albin Jacumin (Domaine Albin Jacumin) og bagerst: Mireille og Fabrice Porte (Domaine Tour Saint Michel)

.

Vincent Durieu (Domaine Durieu) og Emilie Boisson (Domaine Père Caboche) præsenterer hver især et større domæne, men i det daglige danner de par.
Phil og Harry Karis, der deltager for at reklamere for The Wine Book,
som jeg har bestilt og betalt og håber at modtage før turen til Rhone i juli.
.
.
.
.
.
Baptiste Grangeon, (T.v.) Domaine Cristia.
.
26. juni 2009:
.
Niels Lillelund skriver i Jyllandsposten 23.6. om Chateau Rayas.
I Kort nyt 19. maj skrev jeg selv i Kort nyt om Rayas 1996: "Jeg vidste egentligt godt, at den skulle havde været drukket noget før, og det blev bekræftet. Jeg ville bare lige gemme den sidste flaske. Heldigvis hjalp mine gæster."
Det er altid rart, når eksperterne give én ret. Lillelund skriver: "De røde skuffede ikke med en enkelt undtagelse. I det forholdsvis svage år 1996 har jeg faktisk haft mange fine oplevelser i Châteauneuf-du-Pape, men Rayas 1996 levede ikke helt op til det. Lidt træt var den. Tiden er gået..."
19. maj kritiserede jeg også Pegau 1999. Den smager meget bedre, hvis den ikke kommer i karaffel og drikkes umiddelbart.
.
17. juni 2009:
.
Danmarks bedste Chateauneuf
Onsdag den 17. juni havde jeg fornøjelsen af at deltage i en særdeles interessant vinsmagning i København arrangeret af Smag & Behag v/ Henrik Oldenburg.
Egentligt var det meningen, at smagningen skulle foregå i Smag & Behags nye lokaler Abildgårdsparken 5 i Birkerød, men byggeriet er blevet forsinket, så smagningen fandt sted hos Henrik Oldenburg privat. 
Da jeg modtog indbydelsen for nogle måneder siden var oplægget, at der skulle smages 20 vine. Der har imidlertid være så stor interesse fra importørerne, at det blev til 30 vine - efter at et større antal var "frasorteret".
Før smagningen kunne vi se de tomme flasker (billedet t.h.), og man blev klar over, at der var mange spændende smagsopleveler i vente. Jeg savnede måske enkelte vine, f. eks. Pegau og Clos des Papes - Ja, og så var der jo heller ingen fra Bonneau, Rayas og Mordorée, men alle de 30 vine fortjente i høj grad at være med i "testen".

Smagepanelet var på 12 personer, hvor grundstammen var Smag & Behags normale smagepanel. Dertil enkelte indbudte i forbindelse med smagningens specielle tema.
Vi blev opdelt i 6 hold af 2 personer, der skulle diskutere vinene og give notater samt vurdere vinene efter en 40 point skala. Var der uenighed om vurderingen af en vin, skulle man indgå et kompromis. Oldenburg vil således drage konklusionerne på baggrund af 6 pointtal for hver vin.

Jeg aner p.t. - naturligvis - intet om, hvilken vin, der bliver udnævnt til Danmarks bedste Chateauneuf. Jeg ved, hvad mit hold, Niels Ehler og jeg, enedes om, og vi er også enige om, at det må jeg godt offentliggøre. Vore vurderinger kan ses her. Det er ikke  "resultatet", men måske kan det kaldes en prognose på baggrund af 1/6 af stemmerne. Måske er de andre hold lige så uenige om visse vine, som Ehler og jeg var.

Resultatet af smagningen vil blive offentliggjort i Smag & Behag 1. september.
På Rhonevinfestivalen 19. september vil der blive overrakt "præmie(r?)" af Henrik Oldenburg.

.
16. juni 2009:
.
En stor personlighed i Chateauneuf du Pape er gået bort. Robert Parker udtaler:
"Sorry to bring the news that Paul Avril..the long-revered proprietor of Clos des Papes in Chateauneuf-du-Pape, died last Saturday, after a long battle with cancer. One of the first to estate bottle CNDP,and a bastion of traditionalism, Avril was one of the men who graciously educated me about the appellation and its terroirs in the early days of my career. His legacy cannot be underestimated. His son, Vincent, who has been running the estate for the last several years, is fully capable of carrying on.
I was just thinking of my all-time favorite Clos des Papes 1978, 1981, 1990, 2001, 2003, 2006 and 2007...." 

Paul Avril. Foto: federationen

.
15. juni 2009:
.
Oz og James' Big Wine Adventure - den næsten uudholdelige serie på DR2 
handler i episode 4 om Rhone. Episoden sendes vist nok søndag den 21.6.
Ifølge seriens website besøger de Chapoutier, Domaine Viret, Domaine du Joncier, Chateau de Beaucastel og Gerard Betrand i Languedoc.

Der er formentlig ikke så mange danskere, der har besøgt Viret. Det er på mange måder et spændende sted. Alene det indslag vil få mig til at kigge med. 

11. juni 2009:
.
Under en mailveksling vedr. en aftale om besøg hos en producent i Rasteau faldt flg. bemærkning: "The new appellation Rasteau will be in place maybe in few months".
Selv om jeg er lidt skeptisk, må jeg - kildens troværdighed taget i betragtning - antage, at det kan blive tilfældet. Jeg vil bore lidt dybere under mit besøg i juli.
.
8. juni 2009:
.
Den mest betydende negociant i Chateauneuf du Pape er Ogier, hvis vine også har været kendt under mærket Caves des Papes, og som vil være bekendt for kunder i Brugsen (COOP), Ogier ejer, som det måske er bekendt, et domæne i Chateauneuf du Pape, Clos de l'Oratoire des Papes. Denne vin har de sidste 20-30 år været til købs i Danmark og har været af skiftende kvalitet gennem årene.
Èn af de ledende ansatte i Ogier, Jérôme d'Hurlaborde, har fået til opgave at træffe alle beslutninger vedr. vinene fra dette domæne, og han er meget opsat på, at navnet skal blive kendt for høj kvalitetet. Ved Fête Saint Marc i april 2009 blev vinen anerkendt af de lokale vinbønder og fik i årg. 2005 2oPRIX. Jérôme har nu oprettet en blog, der fremover bl. a. vil berette om "my wine baby".
.
3. juni 2009:
.
Jeg nød i aften en vin, som jeg føler, jeg nærmest har pligt til at fortælle om.
Det var en Cotes du Rhone - uden videre dikkedarer. Jeg kom nærmest til at åbne den ved en fejltagelse. Altså Cotes du Rhone 2004 - det må da være nu. Da jeg kom til at håndtere den tunge flaske og næsten ikke kunne få den meget kvalitetsfulde prop fri, blev jeg klar over, at jeg var i gang med noget særligt.
Det var Cotes du Rhone Mourvedre 2004 fra Domaine des Aphillanthes i Tulette.
For 10-15 år siden smagte jeg en del vine i Bandol - også de bedste. Denne vin kunne sagtens matche de fleste af disse vine (Bandol er Mourvedre-land).
Ak ja, jeg skulle nok have gemt den i 5 år eller måske 10. Havde jeg flere, ville jeg prøve at gøre det, men jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne lade den ligge.
Flasken var en gave fra Daniel Boulle. Hermed kvitteret med en hjertelig tak. Han laver vist ikke denne vin hvert år, men skulle jeg i fremtiden få lejlighed til at købe den i en god årgang, så køber jeg en kasse. Helt sikkert!
.
1. juni 2009:
.
Jens Hork beretter:
Lørdag den 30. april 2009 mødtes 44 biodynamiske vindyrkere på Axelborg i København under overskriften "Biodynamics, Wine growing for the Future".  Alle er medlemmer af gruppen La Renaissance des Appellations - Return to Terroir, som blev dannet i 2001 af Nicolas Joly fra Loire-ejendommen Coulée de Serrant i Savennières, og som har i alt 153 medlemmer fra 13 forskellige lande. La Renaissance des Appellations var sidst i København i 2006, og er i Danmark repræsenteret af vinimportøren Jørgen Kristian Krüff fra L'Esprit-du-Vin

På Axelborg kunne man blandt andre møde Nicolas Joly selv og dennes datter, som repræsenterede Coulée de Serrant, og danske Peter Sisseck fra Dominio de Pingus i Ribera del Duero. Sisseck skænkede ud af kultvinen Pingus i årgang 2006 samt andenvinen Flor de Pingus fra samme årgang, og han præsenterede også vin fra sin anden Ribera del Duero-ejendom, Quinta Sardonia. Nicolas Joly og Peter Sisseck holdt et velbesøgt og meget interessant seminar om filosofien bag biodynamisk vindyrkning og den mere praktiske tilgang set fra Sissecks synsvinkel.  Udover disse to personligheder var der lejlighed til at møde biodyrkere fra Australien, Frankrig, Italien, Portugal, Spanien, Sydafrika, Tyskland og Østrig - flest fra Frankrig, hvor man blandt andet kunne smage vine fra Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Jura, Loire, Provence, Rhône og Buzet.

Af særlig interesse for denne side kan nævnes, at ejerne af Rhône-ejendommen, Montirius, Christine og Eric Saurel (billedet) sammen med deres danske importør, Corentin Bauer, præsenterede ejendommens hvide Vacquéyras, "Minéral" 2007, de to røde Vacquéyras'er, "Garrigues" og "Le Clos", begge fra 2007 samt deres Gigondas, "Terre des Ainés" og "Confidentiel" begge fra 2004.  Aftenen før var der lejlighed til at møde Christine og Eric Saurel hos Gl. Kongevej Vin på Gl. Kongevej 108, Frederiksberg, hvor forretningen i dagens anledning var blevet indrettet som vinbar, og lørdag aften var de værter ved en "Winemaker's dinner" i vinbaren "Tire-Bouchon" i Teglgårdsstræde 5 i det indre København.

Alt i alt var La Renaissance des Appellations en stor oplevelse - blot synd at der - formentlig på grund af manglende markedsføring - ikke var flere besøgende.

Christine og Eric Saurel. Fotos: Jens Hork

.

Arkiv:

Maj 2009
April 2009
Marts 2009

Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home