I efteråret 2007 modtog jeg en
invitation fra federationen i Chateauneuf du Pape, der bl.a.
indeholdt følgende passage:
"For several years you have been contributing
to the promotion of Châteauneuf-du-Pape wines in your home country,
but also wherever the occation arises.
We know how much you are attached to our wines and to the
winegrowers who produce them, and that you never fail to seize the
opportunity to meet your friends here, and even to visit the estates
you are not familiar with.
To honour your passion for the wines of Châteauneuf-du-Pape we have
decided to purpose to the Échansonnerie des Papes to establish you
as a member of the brotherhood during the meeting which will be held
on friday the 25th of april 2008 during the Saint Marc
festival dinner."
En sådan indbydelse tager man naturligvis imod
med stor glæde, og jeg skal da ikke lægge skjul på, at jeg har
været pavestolt over at blive tildelt denne ære.
Seancen skulle starte kl. 19.30. Jeg var ledsaget af Ulla, min kone,
og min datter og svigersøn. Begivenheden var henlagt til Salle
Philippe Dufays, der udefra ikke ser ud af så meget, men som faktisk med
lethed kunne rumme de 500-600 mennesker, der deltog.
Det var lidt sjovt at se Dannebrog i den lille ankomst-sal. |
|
|
. |
|
Det, der "bandt aftenen
sammen", var en større middag. Jeg ved, at der er en vis
interesse for, hvad man får at spise en sådan aften, så jeg kan
lige så godt med det samme afsløre menuen. (ses t.h.)
Drikkevarerne? Ja, der var mange forskellige hvide og røde
Chateauneuf du Pape på bordene, de fleste af dem var faktisk slet
ikke de ringeste af slagsen.
Skulle man blive skuffet over én af dem, kunne man bare hælde ud
i en skål og prøve en ny. Rødvinene var 2004 og 2007, og de
hvide alle fra 2007.
Før middagen gik i gang, skulle vi naturligvis
påhøre taler af borgmesteren Jean-Pierre Boisson (Domaine Pére
Caboche) og præsidenten for federationen Bruno Le Roy (Chateau
Fortia).
Man havde været så venlig til visse personer at uddele en
oversættelse af Le Roys tale. Heri hed det bl.a.
"..we have tonight the privilege to welcome people who work
every day to defend and promote French wines and our
Châteauneuf-du-Pape. We are going to have the honour to make them
becoming members of the Echanconnerie des Papes.
Four men coming from Danemark, Guernesey, Alsace and Sweden will
show you their love and their passion for Châteauneuf-du-Pape
wines.
A retired webmaster, a professor president of a club in which are
only admitted Châteauneuf-du-Pape wines, a professor of the
Sorbonne Law University, the best sommelier of the world ... We
couldn't have get more for this Saint-Marc 2008!" |
|
Mises en bouche
Pince Courgette grillée & crème de
curry
Sucette de Foie Gras en habit de Betterave
Diapason de Radis noir & Saumon fumé
Cuillière de Carpaccio de bæuf & Brousse au basilic et
copeau de parmesan
Pain polaire rond au Mascarpone & Thon fumé
Menu
Trio "Chic" de Saumon
Facon Tartare à l'huile valinée - Facon Gravlax - Facon
Chiffonnade fumée d'Ecosse
Accompagné d'un émincé de concombre à la crème aigrelette et
l'aneth
***
Filet de Cantte et sauce au poivre de Sechouan
Cæur de laitue Iceberg & Gnocchi de pomme de terre
***
Dégustation de Stilton & Porta avec
crackers et Chutney
***
Trifle servi en verre |
|
. |
|
Til gensidig overraskelse var vi
flere danskere til stede denne aften.
Min sidemand ved bordet hed også Søren - Søren
Friis (indsat på billedet t.h.).
Han har bl.a. været vinindkøber hos FDB/COOP. Denne
aften var han i Chateauneuf du Pape sammen med en flok uddelere/vindisponenter
fra en række SuperBrugsen butikker i det sydjydske, som havde
været på vinsmagningsrejse til flere vindistrikter. De sad ved
nabobordet.
Vi havde lidt diskussioner om, hvorvidt flaget i ankomsthallen var
til ære for dem eller mig.
Ved mit bordkort lå en seddel, hvorpå der
stod: "You will be called on stage by the speaker to be
enthroned and to give the price "Rouge 2007" at 9.50 pm
approximately".
Der blev flere og flere sommerfugle i maven,
efterhånden som tiden nærmede sig.
Ved optagelsen i broderskabet var jeg nr. 3 og ved
prisoverrækkelsen den sidste af 4, så der var mulighed for at
berede sig på, hvad der ville ske.
Herunder en præsentation af de tre andre.
Svenskeren havde jeg ikke lejlighed til at møde. De to andre
interessante mennesker mødte jeg fredag formiddag ved en smagning
i paveslottets kælder.
|
|
|
|
|
|
Den svenske sommelier Andreas
Larsson blev i 2007 kåret til "Best sommelier of
the world".
Jeg kan godt li' hans præsentation af sig selv:
Andreas, a fervent wine taster who considers himself
"as a wine lover and not as a wine critic" wants
to share his passion for good wine and good food with all of
you. |
|
|
Norbert
Olszak er fra Alsace og forelæser på universitet i
Sorbonne, bl. om "Appellations of Origin and Geographical indications".
Han har ved visse lejligheder været rådgiver i sådanne
emner for federationen i Chateauneuf du Pape, der jo af og
til har problemer med at beskytte navnet "Pape". |
|
|
Graham M. Edwards er fra
Guernsey, en af kanaløerne.
Her er han Chairman og stifter af
"Guernsey Chateauneuf du Pape Society". Man har
ca. 150 medlemmer, der jævnligt mødes og sammen drikker og
diskuterer vine (kun) fra Chateauneuf du Pape.
Mere om dette interessante society en anden gang. |
|
|
. |
|
Selve optagelsen/udnævnelsen
indledes med en lille tale, ved denne lejlighed holdt af Daniel
Coulon fra Domaine de Beaurenard (Grands Échanson)
Kort efter indbydelsen til at deltage besvarede jeg et
spørgeskema om mig selv, som dannede grundlag for talen, der godt
må være lidt drillende og spøgefuld.
Jeg fik talen udleveret - på fransk. Den indeholdt bl. a.
følgende elementer:
Michel Blanc (direktøren for federationen)
siger, at du er utrættelig, infatigable.
Din hustru mener, at du bruger for megen tid på uvæsentlige ting
i stedet for at hjælpe i køkken og have.
I hvert fald bruger du megen tid foran din computer til at
fortælle om vin og vinbønder, som du beundrer meget.
Du siger selv, at du ikke er en ekspert, men en amatør.
Netsurferne mener, du er meget mere end det.
Man aner bag din præcision i dette arbejde en høj disciplin
erhvervet gennem dine 35 år som lærer.
Under talens forløb forstod jeg ikke et
ord af det, der blev sagt, men fulgte interesseret med og
fornam, hvornår der skulle smiles. |
|
|
. |
|
Som afslutning på
introduktionstalen skulle jeg smage en vin og udtale mig om den.
Det slap jeg nu ikke så godt fra, men kunne da konstatere, at det
var en rigtig god Chateauneuf du Pape - og det var det faktisk.
Heldigvis var diplomet trykt på forhånd. Her står, at jeg har
svaret tilfredsstillende på alle stillede spørgsmål. |
|
|
. |
|
Det store øjeblik, hvor Le Grand
Auditeur du Conseil, Francoise Bérard, hænger
nøglen om halsen på mig.
Herren med puden er manager på Ogier/Caves des Papes. |
|
|
. |
|
Afslutningsvis
skulle man indskrive sig i en protokol.
Det er Nicolas Boiron fra Domaine Bosquet des
Papes, der er
protokolholder.
Det sker kun en gang imellem, at man optager
æresmedlemmer i forbindelse med Fête Saint-Marc.
Den 3. maj holder broderskabet 40 års jubilæum og i
forbindelse med denne begivenhed optages en række celebre
personer.
Man kan se mere om jubilæet på federationens hjemmeside, ici
et ici.
Jeg skal bestemt ikke beklage, at jeg var
inviteret ved Fête Saint Marc og var i selskab med de mange
vinbønder og indbyggere i Chateauneuf du Pape.
Her følte jeg mig mere i samklang med forsamlingen end jeg
formentligt ville have gjort det ved jubilæet, hvor de hædrede
ligesom var i en lidt anden kategori. |
|
|
. |
|
Det synlige "udbytte" af udnævnelsen
består af et diplom, en nøgle og en magnumflaske Chateauneuf du Pape -
af ukendt indhold, men påtrykt broderskabets navn og nøgle.
Teksten på diplomet lyder:
|
ESCHANSONERIE DES PAPES
Chasteauneuf-de-Pape
Messire Soren Gudiksen
Estant venu du Danemark |
Pardevant Messieres les Hauts-Escahnsson du
lieu de Chasteauneuf de Pape, a respondu sagement aux questions
qui lui estoient possés, a remply tous les offices néseccaires
et, estant sa requeste receue par lesdicts Haults-Eschannson a
jouyssance de se faire en tous lieulx et tousjours recognoistre es
qualité de Eschanson
des Papes Camera Paramenti et,
soules les yeulx desdicts Haults-Eschannson de Chasteauneuf de
Pape, la clef qui ouvre les celliers d'iceluy, a été suspendue
à son col Ce vingt
cinquième d'Avril 2008
LE GRAND AUDITEUR
DU CONSEIL
Francoise Bérard |
LE
VICE-CHANSELIER
DE L'ESCANCONNEIRE
Daniel
Coulon
|
|
|
|
. |
|
PALMARES
DU CONCOURS DE LA SAINT MARC 2008
Hovedbegivenheden
ved den årlige Saint Mark fest er afsløringen
af årets prisvindere ved Concours de la Saint Marc.
De producenter, der ønsker det, kan indlevere vine til konkurrencen.
I første halvdel af april foretages en række smagninger, hvori
deltager professionelle og producenter.
Konkurrencen er delt op i 4 kategorier hvid- og rødvine fra
foregående års høst og hvid- og rødvine vine, der er 4 år gamle.
Man finder gennem smagningerne frem til 13 vine i hver kategori,
hvoraf 10 modtager Diplome d'Honneur. De øvrige får diplom for 3e
Prix, 2e Prix samt 1e Prix (Cep d'Or - den
gyldne vinstok)
Vi 4 nyudnævnte medlemmer af broderskabet havde den ære at uddele
priserne i hver vores kategori. Det tilfaldt mig at uddele priserne
for rødvin årg. 2007.
Det var med stor fornøjelse jeg uddelte priserne til producenterne,
hvoraf jeg kendte de fleste ret godt.
Der er en del producenter, der af én eller anden grund ikke deltager,
og prisen har ikke stor kommerciel betydning. Men tag ikke fejl. De er
glade for priserne, som spiller en vis rolle i lokalsamfundet, og som
giver producenterne noget at drille hinanden lidt med det følgende
års tid. Der var da også en af prismodtagerne, der holdt en
spøgefuld tale, hvor han sagde, at nu kunne de andre se, at også han
kunne lave god vin.
Herunder nogle billeder fra "min" prisuddeling.
Liste over modtagerne af alle uddelte priser kan ses her. |
|
. |
|