Philippe Cambie
Oenologue-Consultant
14, Rue de l'Eglise 84230 Chateauneuf du Pape
Tel. +33 490 835 489
Mail: philippe.cambie@free.fr
Web: http://www.philippecambie.com
Blog: http://www.philippecambie.com/blog/
Instagram: https://www.instagram.com/philippecambie/
Philippe Cambie blev født i Pezenas i Herault,
hvor familien på moderens side ejede vinmarker, så for så vidt
er han født blandt vinstokke.
Hans første uddannelse var inden for fødevareindustrien, men
ikke specielt rettet mod oenologien.
Han gennemførte forskellige kurser DUT, (diplôme universitaire
tecnique d’industrielle alimentaire) og ENSIAA (école nationale
supérieure de l’industrie agro alimentaire). Under
uddannelserne gennemførte han flere praktikperioder i fødevareindustrien
herunder på bryggerier, hvor han opnåede indgående kendskab til
mikrobiologiske processer. Da han ikke følte sig helt tilfreds
med arbejdet, besluttede at skifte retning og tog en oenologisk
uddannelse (diplôme d’ œnologue) på universitet i
Montpellier.
En af studiekammeraterne her var Gilles Ferran fra Domaine des
Escavarailles i Rasteau. Samtidig var Cambie en habil rugbyspiller
på nationalt niveau, og spillede på Montpelliers rugbyhold, hvor
han bl.a. mødte spillere fra rugbyholdet fra Chateauneuf du Pape
(heriblandt mange vinbønder). Blandt disse gæve gutter fra
Chateauneuf fik han flere venner, og da han samtidig holdt meget
af vinene fra landsbyen og i særdeleshed var glad for den måde,
han blev modtaget på af folk der, blev det i dette område han
slog sig ned, da han i 1998 efter forskellige andre job i
vinindustrien blev ansat hos ICV i Beaumes de Venise. I 2000 blev
der oprettet en underafdeling under ICV specielt rettet mod rådgivning
af private vinproducenter, og her skabtes den rette platform for
Phillippe Cambie.
På Cambies eget sprog
udtrykker han sit syn på jobbet således:
”Ma philosophie et mon mode
de fonctionnement vont ensemble; tout passe par beaucoup d’échange
entre les vignerons et moi-même: quel sont leur envies, leurs
espoirs, leurs buts, leurs moyens.
Nous étudions ensemble le potentiel de leur
terroir (dans le cas ou les gens ne le maîtriserais pas a 100%)
mon mode de fonctionnement change du tout au tout en fonction des
vignerons bien sur.
Je pense que mon métier est un métier d’écoute
et d’échange pour accompagner les vignerons dans leur démarche
de révélation de leur terroir.
Tous démarre a la vigne, sans grand raisins
les plus sain possible rien n’est possible, c’est pour cela
que j’ai un gros faible pour l’agriculture biologique et
qu’un grosse majorité des domaines avec qui je travaille vont
dans cette direction.
je veux que tous
les vins soit l’expression de leur terroir. Et surtout ne se
ressemble en aucun point, leur seul ressemblance sera leur belle
qualité.”
På dansk noget i retning af følgende:
Min filosofi og min arbejdsmetode er
sammenfaldende: Alt sker under en betydelig meningsudveksling
mellem producenten og mig: Hvad er hans ønsker, hans håb, hans mål
og hans midler. Sammen drøfter vi derefter potentialet i hans
vinmarker, og hvis han ikke får det fulde udbytte heraf, vil han
måske overtage mine metoder lidt efter lidt. Min opgave er at
lytte og sammen med vinavleren udvikle potentialet i hans
muligheder. Alting starter med store og sunde druer og de er
forudsætningen for at lave god vin. Derfor vil min rådgivning gå
i retning af at indføre biologiske metoder i vinmarken, og langt
de fleste af min partnere bevæger sig i den retning. Jeg ønsker,
at alle vinene skal udtrykke den jord, de kommer fra. Vinene fra
forskellige producenter skal ikke ligne hinanden på noget punkt.
Det eneste fælles skal være en høj kvalitet.
For år tilbage var det
almindeligt, at producenter i området blandede al vin fra de ofte
mange forskellige parceller. De senere år har givet mange special
cuvéer. Philippe Cambie har ikke været uden indflydelse på den
udvikling. Når man vil lade jorden (le terroir) komme til udtryk
i vinen, er det naturligt, at udnytte de forskellige parcellers
potentiale i forskellige vine. Eksempelvis er det sikkert på
Cambies foranledning, at et domæne som Clos Saint Jean er nået
frem til at lave cuvéer som Combe des Fous og Deux ex
Machina.
Philippe Cambie præsenter sin vine på Dansk
Vincenter i København i 2011
Den rådgivende ønologs
opgaver
I princippet vil
den rådgivende ønolog følge arbejdet i marker og kældre på
domænerne året rundt, men der vil være nogle nøgleprocesser,
der kræver særlig opmærksomhed:
Vinhøsten, herunder specielt plukketidspunktet. Denne
beslutning træffes i høj grad på baggrund af
laboratorieanalyser af prøver, hvor ikke blot sukkerindholdet,
men også flere andre elementer indgår i vurderingen -
tanninernes modenhed og syreindhold f.eks.
Afstilkning eller ej. På mange domæner afstilker man
efterhånden konsekvent, men man på andre domæner tager man
beslutning herom, når man har set modenheden af stilkene det
pågældende år. For Grenache - især fra gamle vinstokke - er
der ikke så stor risiko for afsmag fra stilkene, men det kan ofte
være tilfældet for Syrah og Mourvedre, der har tykkere stilke.
Gæringsforløbet kan få stor indflydelse på det endelige
resultat, herunder den optimale temperatur under forløbet og ikke
mindst hvor lang tid man skal lade most og faste stoffer forblive
sammen. Der forekommer store variationer fra mindre end 14 dage
til mere end en måned (macerationsperioden). Der kan også
vælges forskellige metoder til at blande de faste dele med mosten
under forløbet, idet de faste dele under gæringen bestandig vil
søge op til overfladen i beholderen.
Lagringsmetoden i perioden fra gæringen til aftapningen
kan variere meget. Det kan ske i ståltanke, cementtanke eller i
træfade af meget forskellig størrelse fra 255 liter til 50 hl.
Den færdige vin vil naturligvis blive meget forskellig efter hvad
man vælger og ikke mindst i hvor lang tid vinen tilbringer i de
forskellige beholdere.
Blandingen (assemblage) er ofte en helt afgørende faktor.
Hvis man har prøvet at smage vine fra forskellige fade i en
vinkælder, vil man vide, at vine fra to forskellige fade kan
smage meget forskelligt, selv om de kommer fra samme drue.
Forskellene kan naturligvis (og vil oftest) bero på, at vinene
kommer fra forskellige parceller med forskellige jordbundsforhold,
men i høj grad også af fadenes størrelse, alder og stavenes
brændingsgrad ved fremstillingen.
Philippe Cambies klienter
Producenter af Chateauneuf du Pape
Domaine Giraud siden 1998
Domaine de Villeneuve siden 1999
Les
Cailloux siden 1999
Clos du Mont Olivet siden 1999
Domaine Jean Royer siden 2000
Domaine Patrice Magni siden 2000
Domaine de Saint-Paul siden
2000
Domaine
du Grand Tinel siden 2000
Chateau de la Font du Loup siden 2000
Domaine Olivier Hillaire siden 2000
Clos du Caillou siden 2001
Clos Saint Jean siden 2002
Domaine
Porte Rouge siden 2003
Chateau de Vaudieu siden 2003
Le Vieux Donjon siden 2003
Claire (Michel) Fabre
Le Vieux Donjon og Philippe Cambie
en dag i april 2014.
Domaine
Barville siden 2006
Domaine
Bosquet des Papes siden 2006
Domaine des Senechaux siden 2006
Domaine Duseigneur siden 2007
Domaine la Consonniere
siden
2007
Chateau Cabrieres siden
2010
Vignobles Mayard
siden 2011
Chateau Gigognan siden 2011
Domaine de la Charbonnière
Domaine l'Abbé Dîne
|