AOP Luberon
Côtes du Luberon opnåede sin AOC-status i 1988.
Appellationsnavnet er nu ændret til "Luberon"
Appellationen omfatter 36 kommuner, der ligger
henholdsvis nord og syd for højderyggen Montagne du Luberon.
Kommunerne mod nord ligger i Vallée du Calavon langs med og
syd for N100.
Nord for N100 er man i Ventoux.
Kommunerne mod syd ligger i Vallée de la Durance langs med og
nord for D973.
Syd for D973 er man i appellationen Côteaux d'Aix en Provence.
Cahier des
Charges (Regler for appellationen -2014)
Druerne
Druer hvidvine:
Primære druer (cépages principaux): Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc,
Marsanne, Roussanne, Vermentino (lokalt kaldt Rolle).
Sekundære druer (cépage complémentaire): Ugni Blanc.
Andre druer (cépage accessoire): Viognier.
Druer rød- og rosévine
Primære druer (cépages principaux): Grenache, Syrah, Mourvedre.
Sekundære druer (cépage complémentaire): Bourboulenc (blanc), Carignan,
Cinsault, Clairette (blanc), Grenache Blanc (blanc), Marsanne (blanc), Marselan,
Roussanne (blanc), Ugni Blanc, (blanc) Vermentino (blanc) (lokalt kaldt
Rolle), Viognier (blanc)
Druernes andele i markerne (éncépagement)
Hvidvine
Ugni Blanc må højst udgøre 50%.
Viognier må højst udgøre 10%.
Rød- og rosévine
Grenache og Syrah skal udgøre mindst 60% .
Syrah skal udgøre mindst 20%.
Cinsault må højst udgøre 20%.
Carignan må højst udgøre 20%.
Marselan må højst udgøre 10%.
Hvidvinsdruer må højst udgøre 10% ved fremstilling af rødvin
Hvidvinsdruer må højst udgøre 20% ved fremstilling af rosé
Alkoholprocent
For rødvine 12%
For hvidvine og rosé 11,5%
Udbytte
Hvidvine 60 hl./ha.
Rød- og rosévine 55 hl./ha.
Areal
og udbytte 2015-2019
Årgang |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Hektar |
3405 |
3362 |
3405 |
3363 |
3397 |
Hektoliter |
164021 |
156001 |
136278 |
151391 |
154454 |
Kilde:
Inter-Rhone
Producenter af Luberon 2014
55 caves particuliéres, 11 kooperativer og 41 negocianter.
Vintyper
2011: Rouge 28%,
Rosé 47%.
Blanc 24%
2012: Rouge 30%,
Rosé 49%.
Blanc 21%
2013: Rouge 26%,
Rosé 53%.
Blanc 21%
2014: Rouge 27%,
Rosé 51%.
Blanc 22%
Sandra-Rose Prévôt me sin far og chef Jean-Jacques Prévôt
Restaurant Prevot i Cavaillon er et meget anbefalingværdigt
spisested.
|
|