Rhone - mest Chateauneuf du Pape - juli 2007
Af Søren Gudiksen

En dag i Vinsobres

Turen i vinland startede denne gang med et par overnatninger hos venner, der har et hus mellem Valreas og Nyons. Deres hus kan lejes.
Vi havde aftalt, at vi skulle bruge en dag til at besøge vinproducenter i Vinsobres. Jeg besøgte det nye AOC-område i april, men havde dengang ikke lejlighed til at møde mere end et par producenter, så en sådan dag passede godt ind i mit kram.
De 6 besøg, vi nåede, kom - helt tilfældigt - til på en meget overbevisende måde at illustrere stilforskellene hos, hvad jeg tror, man kan kalde de bedste producenter i appellationen. De første 3 lavede vine, der var elegante og behagelige. De sidste 3 lavede efter vores mening vine, der var alt for prægede af fadlagring og vel også ekstraheret for meget. Skulle andre få lyst til at opleve vinene fra Vinsobres, vil jeg anbefale, at man gør det i den rækkefølge, som vi gjorde. Vi vidste ikke på forhånd, at det var en "rigtig" rækkefølge. Den var ganske enkelt bestemt af de geografiske forhold, hvilket er illustreret med kortet t.h.
1:
Domaine Constant-Duquesnoy 2: Domaine Chaume−Arnaud
3: Chateau de Rouanne  4: Domaine Jaume
5: Domaine du Moulin  6: Domaine du Coriancon
.
Besøget hos Domaine Constant-Duquesnoy faldt tilfældigvis sammen med, at det mobile aftapningsanlæg arbejdede på stedet. Den røde slange fører ind til tankene i kælderen. Afslutningen på transportbåndet se på billedet t.h.
På nogle domæner bruger man et mobilt aftapningsanlæg og sætter senere etiketter på med egen maskine. På billedet her ses de nyligt fyldte flasker blive ført over i en mobil etikeringsmaskine. Processen afsluttes med pakkede kasser, der anes til venstre.
.
Efter mit besøg i april og en dags smagninger her i juli, føler jeg, at nu har jeg Vinsobres på plads i bevidstheden. Der er for mig slet ingen tvivl om, at det var rimeligt, at de fik deres egen appellation. Jeg tør ikke garantere, at jeg ville kunne genkende enhver vin fra Vinsobres, men vinene herfra har et umiskendeligt fællespræg. Stik mig en flaske, og jeg tror jeg ville kunne udelukke, at det kunne være en vin fra Chateauneuf, Gigondas, Vacqueyras, eller Rasteau. Vinene fra Vinsobres har ikke den "varme", man vil forvente fra disse appellationer. Sådan skal det naturligvis også være. De er "deres egen", som katten på vejen. Når vin fra et bestemt område har sin egen "personlighed", er det rimeligt, at de også har deres egen appellation.
Man kan så li' vinene eller ej. Jeg er ikke sart over for en special cuvée fra Chateauneuf du Pape, der har "fået lidt meget fad", for de smager jo oftest vidunderligt, men jeg synes ikke rigtigt, at vinene fra Vinsobres kan klare al den fadlagring, de ofte får - ikke mindst de dyreste cuvéer.

Efter besøget har jeg genlæst André Devalds artikel i Vinbladet fra April/Maj 2006, "Vinsobres - Ny appellation i Rhone". Jeg synes virkeligt, at han har ramt plet i sin beskrivelse af vinene.

Hvis jeg ad åre igen skulle komme til Vinsobres for at få lidt vin med hjem, ville jeg besøge disse to gutter. Naturligvis mest på grund af deres vine, men også lidt p.g.a. deres (meget forskellige) personligheder. T.v. Philippe Chaume. T.h. Gérard Constant.
Livingstone-Learmonths taler om STGT-vine, der vist betyder "Soil to Glass Tranfer". Andre vil måske tale om "Vins de Terroir". Hvis nogen i Vinsobres laver vin uden at påvirke for meget med fadlagring og for lang macerationsperiode, så må det være disse to producenter.
.
Korte besøg i Cairanne og Violes
Turen fra vennerne i nord til Chateauneuf du Pape fører naturligt forbi Cairanne, og vi benyttede lejligheden til at kigge ind hos Nick Thompson på Domaine de l'Ameillad.
Nick Thompson er sekretær i Syndikatet i Cairanne og er englænder.
Det er to ting, som kan være til stor nytte for mig, når siderne om Cairanne skal udbygges.
Jeg fik mindst det ud af besøget, jeg havde håbet. Jeg kan få hjælp fra Nick, og jeg fik oven i købet et tilbud om at kunne bo gratis på stedet en uges tid, hvis jeg ville udforske appellationen og besøge producenterne, hvilket han så ville arrangere for mig. Jeg skal blot komme "off season". Det må der tilrettelægges en tur efter engang næste år.
Nick fortalte, at han ville tro, at 60% af de besøgende på hans domæne kom fra Danmark!

Eftersom man ikke rigtig kan besøge nogen på en søndag, ville vi holde en "fridag" og køre en tur, der førte os gennem Violés. Her var der Fête du Vin. Vi benyttede lejligheden til at tale med de producenter fra Violés, der producerer vin fra Vacqueyras eller Gigondas, og som jeg har lavet en side om, uden at have set menneskene bag. Det blev til nogle smagsprøver og nogle billeder, som er lagt ind på siderne om
Domaine Bois des Meges, Domaine Saint Pierre (en helt ny side) og  La Bastide Saint Vincent. Især  først- og sidstnævnte domæner er et besøg værd en anden gang.

Nick Thompson

.
En uge i Chateauneuf du Pape
..
De ukendte (for mig).
Nogle af de besøgte domæner var indtil for ikke så længe siden helt ukendte for mig: Domaine de l'Arnesque, Domaine Saint Laurent, Domaine la Destinée, Domaine le Pointu, Domaine Benedetti og Domaine Lucien Barrot et Fils
.
Domaine de l'Arnesque er det eneste domæne - mig bekendt - der er beliggende i Jonquieres (5 km nordøst for Courthezon). Julien Biscarrat overtog domænet i 2005 sammen med sin søster. Søsterens mand laver vinene, der udviser gode takter. Man har ikke helt nået, hvad man ønsker endnu, men har klart ambitioner om at blive bedre.
Robert-Henri Sinard er en bastant og vennesæl mand, og det kan vel også siges om hans vine.
Basis-cuvéen sælges i Danmark, hvilket han er ret stolt af, for 125-130 kr. Det er en rimelig pris. Hans special-cuvée Passion des Papes er slet ikke uinteressant, men prisen, 26€, forekommer mig i overkanten.
En etiket var det eneste, jeg fik ud af mit besøg på Domaine la Destinée.
Jeg havde ikke på forhånd fået en aftale, men droppede bare ind. Ejerne var på ferie, og man kunne ikke smage vin blot købe. Måske er det sådan på det sted, hvilket jo ikke er helt almindeligt på de kanter. Jeg har før prøvet med en mail til ejerne, men ikke fået svar, så jeg gider nok ikke besøge stedet igen.
.
De nyetablerede kældre på Domaine le Pointu virker rummelige, velordnede og praktiske. 
Scenen synes at være sat til
producere gode vine. De smagte vine lover godt. 
Det bliver spændende at følge, hvad det unge par på domænet kan drive det til.
Der er mange ting, der skal tages stilling til på et helt nyt domæne, og de foretagne investeringer vil kræve en vis omsætning for at kunne forrentes.
Forhåbentligt vil det lykkes for Karine og Patrice Coste.
Aftalen gjaldt et besøg i kældrene hos Domaine Benedetti. Godt, at vi havde fået et mobilnummer at ringe til, for udefra set var det svært at bedømme, om det var en entreprenørs oplagsplads eller en vinkælder, vi havde fundet frem til. Ingen skilte.
Vi møvede os rundt i kældrene og smagte en række meget koncentrerede vine.
Specialcuvéen Larmes Papale, (pavelige tårer) er lavet på druer, tørret i solen før gæringen. Vinen blev ikke smagt på stedet, men ved en særlig lejlighed bliver det spændende at smage en foræret flaske.
Man kan næppe forestille sig en mere traditionel måde at lave vin på end den enkle måde det sker på hos Domaine Lucien Barrot.
Ikke noget med afstilkning. Gæring i store cementtanke og derefter over i store ældre foudres i indtil flere år. Aftapning sker, når vinen sælges, eller når der mangler plads til en ny høst i de ret mange foudres.
Besøget var en illustration af, at man udmærket kan kommunikere, selv om man ikke taler samme sprog. Med kendskab til visse vinudtryk, god evne til at gestikulere, megen interesse og god vilje fra begge parter går det helt fint.
.
De mere kendte men ikke tidligere besøgte (af mig).
Andre af de besøgte domæner kendte jeg mere eller mindre til og havde smagt vinene tidligere, men havde aldrig besøgt dem før: Chateau Mont Thabor, Domaine de Fontavin, Domaine de Panisse, Domaine Olivier Hillaire, Domaine Giraud, Le Vieux Donjon
.
Det var faktisk dejligt en varm formiddag at starte med et glas juice, mens vi gennemgik siden om Mont Thabor.
Det danske flag var sat frem. Besøget var aftalt.
Mobiltelefonen måtte i brug for at finde frem til stedet, for der er intet skilt. "Kør til højre ved de 3 høje træer".
Stehelin har ikke rigtig tid til at modtage uanmeldte gæster. Derfor er stedet, som han siger, "a secret".
Den røde vin er "free run", for der er ingen presse på stedet. Den hvide Chateauneuf - lille produktion - må trædes med fødderne. 
Alle vinene på stedet er udmærkede uden at være prangende.

Dejlig oplevelse at besøge stedet. Man bliver i godt humør af at møde denne spøgefulde mand.

.
Besøget på Domaine de Fontavin var uanmeldt. Hèléne Chouvet var ikke hjemme, men det gjorde nu ikke noget, for vi blev modtaget af en meget kompetent pige i stedet for, vinmageren på stedet, Agathe Lauziere. Der laves vin fra mange appellationer, og alle har et pænt kvalitetsniveau og sælges til rimelige priser.
Man har nogle meget fine kældre, hvilket gerne skulle fremgå af siden om domænet.
Sådan lidt undseeligt fortalte Agathe, at Parker under et besøg havde opfordret dem til at lave en special cuvée i 2006. Den befandt sig i to nye demi-muids, hvor der på den ene stod David og på den anden Goliat. Det vil blive vinens navn. Kvaliteten af denne vin bliver fuldt på højde med andre special cuvéer, man møder på de bedste domæner i appellationen.
.
Besøget hos Domaine de Panisse var måske det mest positivt overraskende af turens besøg. Jeg havde godt på fornemmelsen, at det kunne blive tilfældet, ud fra hvad jeg har set/hørt om domænet, men at vinene var gode, det overraskede mig nu lidt.
Cuvée Tradition er måske lidt ordinær, men der er en kraftig øgning af kvaliteten med Confidence Vigneronne, der måske prisen taget i betragtning er det bedste køb. Noble Révélation (ædel åbenbaring) er den allerbedste, men er også noget dyrere.
Den meget sympatiske Christine tog imod ved det uanmeldte besøg. Hun var så venlig at sende et par fotos via mail. De var næsten for flotte - et af dem ses her. Bemærk stil-ligheden på kjolen og etiketten.
Christine har nok haft a
fgørende indflydelse på etikettens udformning.
.
Med hjælp fra den danske importør Henrik Knudsen fra CH Vin var det lykkedes at få en aftale med Olivier Hillaire. Henrik Knudsen og jeg besøgte ham sammen.
Hillaire har overtaget det udsalg på Rue Maréchal Foch 1, der tilhørte Domaine des Relagnes indtil dette domæne ophørte med at eksistere.
Først smagte vi de aftappede vine her, og derefter besøgte vi de lokaler i et forhenværende æblelager i Sorgues, hvor Hillaire (sammen med mange andre producenter) har lejet sig ind og har lagringskældre.
Vi smagte adskillige prøver fra de fade, der vil blive Les Petits Pieds d'Arnaud 2006. Det var gode sager!
Det var også spændende at møde den entreprenante Olivier Hillaire.
Min kone og jeg plejer at nyde vores siesta- forfriskninger på Mule des Papes. Fremover vil det nok blive på Hillaires nyindrettede restaurant på den anden side gaden.
.
I 2003 tog de to søskende Francois og Marie Giraud over efter faderen, og man må nok sige, at der er sket ting og sager med vinene de senere år.
På Rhonevinfestivalen sidste år blev vinene præsenteret af to importører, og da indså jeg (efter at have smagt vinene), at her var et domæne, jeg manglede at besøge.
Jeg var en smule overrasket over, hvor kraftfulde vinene var. Måske var det den smagte årgang 2005. Da jeg sådan antydede over for Maria, at de var lidt kraftige, fik jeg et hurtigt svar: "Sådan kan vi li' dem". Slut.
Den absolut bedste og mest "feminine" vin var Les Grenache de Pierre. Formentlig hænger det sammen med, at den kommer fra sandet jord, mens den meget kraftige Gallimardes kommer fra leret jord.
Jeg ved ikke, om slutningen er rigtig. Jeg har aldrig gået så meget op i jordbunden bag vinene, men jeg vil huske dette eksempel. 
.
Trods ihærdige forsøg gennem adskillige år, var det aldrig lykkedes mig at finde Vieux Donjon endsige at få aftalt et besøg. I år havde jeg med bistand fra lokale fået en aftale, og når jeg nu kendte husnummeret, måtte jeg kunne finde stedet. Det lille skilt på nr. 9 afslørede da også stedet, når man kiggede godt efter.
Der viste sig sandelig også at være et skilt. Det er dog kun stillet frem, når man venter besøg.
Nu må man ikke tro, at der er tale om ugæstfrie mennesker - tværtimod. De har bare ikke rigtig noget vin at sælge til private, idet produktionen gennem mange år har solgt sig selv på forhånd til en trofast kreds af importører fra mange lande.
Priserne på rød- og hvidvinen er holdt på et rimeligt leje, 18-20€. Det er vinene værd, selv om de ikke just kan kaldes topvine - nu om dage - i Chateauneuf du Pape.
.
De kendte, som jeg tidligere har besøgt - men som jeg følte lyst til at kigge nærmere på.
Domaine Pierre Usseglio, Domaine de Cristia, Chateau Fortia, Domaine de Nalys
.
Jeg var beæret over, at begge brødre Usseglio stillede sig til rådighed. Det gør de formentlig ikke ved alle aftaler.
Jeg har i modsætning til de fleste eksperter ikke været så gode venner med basis cuvéen fra stedet, men 2005 er i hvert fald den bedste årgang, jeg har smagt.
De to special cuvéer er fremragende vine i 2005.
Jeg havde lejlighed til at smage delelementer fra forskellige fade af Deux Frères 2006. Skal man dømme ud fra dem, bliver 2006 en lige så god årgang som 2005.
Hvidvinen (2006) fra domænet er efter min mening en af de bedste hvidvine fra appellationen. Brødrene mente, at 2004 og 2006 var gode årgange for hvidvine i Chateauneuf du Pape - bedre end 2005.
Cotes du Rhone 2005 er også en rigtig dejlig vin, der ikke behøver lang tid i gemmerne.
.
Hvem er egentlig bossen på dette domæne. Ja, det er jo nok Baptiste, men når man spørger søsteren Dominique, så er det fint at anføre "Dominique og Baptiste". Egentlig så er faderen Alain også nævnt på nogle "papirer" fra domænet. Det spørgsmål er nu heller ikke så vigtigt. Det er vinene, der er afgørende. 

Basiscuvéen er på et ret højt kvalitetsniveau. De to andre cuvéer er selvfølgelig endnu bedre - og også noget dyrere. Måske vil nogen foretrække den lidt billigere (forskellen er 17€) Vieilles Vignes frem for Renaissance.
De smagte vine under besøget var alle 2005.
.
Mit forhold til vinene fra Domaine de Nalys daterer sig tilbage til 1997 eller 1998, hvor jeg besøgte stedet og købte årgang 1995, som jeg måtte hælde i vasken, da de var 5 år. Dengang var der ikke et smagelokale. Købet foregik i er rum, der mindede om en entré.
Det var noget overraskende at se de smukke bygninger og det meget flotte smagelokale anno 2007.
Vinene er der nu ikke sket så mange forandringer med, men jeg købte nogle få flasker (2001) til en meget rimelig pris. Jeg tror, de kan holde sig nogle år, men der er nu ingen grund til at gemme dem, og de er da også fremstillet med henblik på at kunne nydes unge.
Det er jo i grunden heller ikke en fejl ved en vin.
Kældrene er meget flotte med duperende rækker af fade og foudres.
.
Mødet med den nye (siden 2004) manager på Chateau Fortia, Pierre Pastre, var en anelse atypisk for, hvad man kommer ud for. Nu var det nok p.g.a. mit specielle ærinde, at få et indblik i de faktiske forhold på stedet, at jeg blev sådan nærmest fanget i en uventet diskussion. 
F. eks. mente Pastre ikke, at det overhovedet var relevant at tale om en gennemsnitsalder for et domænes vinstokke. Han ønskede alderen angivet lavere for Fortias vedkommende - noget med fra 45 år til til 24 år. Hans argumentation var overbevisende. Tænk f.eks. på en mark, hvor alderen angives at være gennemsnitligt 80 år. Når nu ca. 10% af disse stokke skal udskiftes hvert år p.g.a. udgåede planter. Hvad er så gennemsnitsalderen efter 1 år, 2 år osv. ?
Mr. Pastre satte også spørgmålstegn ved myten om, at Grenache skulle være bedre end en hvilken som helst anden (uædel) drue. Det afgørende er ikke druesorten, men beskæringen - og hermed udbyttet fra den pågældende druesort.
Han argumenterede for, at én af de mest udskældte druer, den grønne Airen fra hans egen hjemegn Faugères, kunne give lige så god vin, som en hvilken som helst anden drue, blot den blev beskåret, så udbyttet blev tilstrækkeligt lavt.
Mr. Pastre argumenterede også for, at det er en myte, at ældre vinstokke giver bedre vine end unge. Hans mente, at Fortias bedste vin kommer fra 7-årige Syrah-stokke.
Faktisk fik vi ikke rigtig smagt Fortias vine!
Jeg havde før besøget nævnt svogeren Bruno Le Roys navn 3 gange på siden om Fortia. Disse sætninger ønskede han fjernet.
Jeg har bemærket, at den danske importør taler om visse familiestridigheder på stedet de senere år.
Det var min fornemmelse, at det nok ikke er overdrevet. Pastre lagde ikke skjul på, at han havde reddet stedet fra fallit for et par år siden.
Jeg spurgte hos andre med indsigt, hvad der egentligt foregår på Fortia. Svaret var, at det stadig er Bruno Le Roy, der har ansvaret for marker og kældre.
.
De kendte som altid besøges, og hvor indkøb foretages i forhold til resterende plads i bilen
Domaine du Pegau, Domaine Bouvachon Nomine, La Bastide Saint Dominique og Domaine de la Charbonnière

På Domaine du Pegau var 2005 endnu ikke aftappet. Efter at have smagt 2004 fra flaske bad jeg om at smage 2005 fra fadene. Det førte til, at jeg undlod at købe flasker i år. Pengene gemmes til et større køb næste år.
Jean-Pierre Bouvachon havde heller ikke aftappet 2005 endnu, men her var 2004 udmærket (altså, det er en vin til 12€), selv om 2005 bliver bedre.
Vi boede i år i lejligheden på La Bastide Saint Dominique, så her blev fyldt godt op med forskellige vine.
På Domaine de la Charbonniere plejer jeg hvert år at købe nogle få flasker af basis cuvéen og nogle få flasker af den bedste af de andre 3 cuvéer. Det bliver efterhånden en tradition, at det er Hautes Brusquieres, der vinder testen. Alle smagte vine var 2005.

Årgangene

Det diskuteres blandt eksperter hvilken årgang, der er den bedste i Chateauneuf du Pape 2004 eller 2005.
I 2006 var jeg ikke meget i tvivl om, at 2004 var bedre end 2003, og det tror jeg, at de fleste i dag vil være enige i. Der kan altid være undtagelser for de enkelte domæner. Jeg synes, at én af mine personlige favoritter, Domaine du Pegau, var noget bedre i 2003 end i 2004, men jeg betragter dette domæne som den undtagelse, der bekræfter reglen. I 2007 er jeg ikke meget i tvivl om, at 2005 er en bedre årgang end 2004. 2004 forekommer i dag mere lukket og præget af tanniner end 2005. Det gælder også for naboerne østpå, Gigondas og Vacqueyras. De vine, jeg har smagt fra fade fra årgang 2006, minder meget om 2005.

Den forestående høst

De foregående års historie om årgangene beretter om tørke i forårs- og sommerperioden. I 2007 fik man en del regn i juni måned, hvilket gav en del ekstra arbejde i markerne, fordi vinplanterne afsatte mange skud og derfor skulle beskæres oftere. Juli måned var tør og solrig, og der skulle vel ikke være noget til hinder for endnu en god årgang, hvis høstperioden ikke bringer for meget nedbør, og druerne derfor kan høstes på det optimale tidspunkt. Der er i skrivende stund (17. august) ikke givet varsel om, hvornår høsten kan begynde (Ban des vendanges), men det vil formentlig ske i første halvdel af september.

De bedste vine?

Jeg har nok antydet ovenfor, hvilke vine jeg rigtig godt kunne lide.
For at opsummere:

Cuvée Tradition eller Ba
sis cuvéer: 
Domaine du Pegau 2005 (fadprøve) Domaine de Cristia 2005, Le
Vieux Donjon 2005

En række fantastisk gode special cuvéer (nævnt i tilfældig rækkefølge):
Domaine de Fontavin David et Goliat 2006 (fadprøve), Domaine de Panisse
Confidence Vigneronne 2005, Domaine de Panisse Noble Révélation 2005, Domaine Olivier Hillaire Les Petits Pieds d'Arnaud 2006 (fadprøve), Domaine Pierre Usseglio Cuvée de mon Aïeul 2005, Domaine Pierre Usseglio Réserve des Deux Frères 2006 (fadprøve) Domaine de Cristia Vieilles Vignes 2005, Domaine de Cristia Renaissance 2005.

Endnu engang kom jeg hjem fra turen fyldt med gode indtryk af en masse prægtige mennesker og med mange informationer og billeder, som jeg håber kan være med til at gøre min side mere interessant for andre, der skal besøge området - eller må nøjes med en flaske Chateauneuf du Pape derhjemme og godt lige vil vide lidt om producenten.

Søren Gudiksen
17. august 2007

Home   Rejsebreve


Opdateret 30-01-2008