Gigondas
og Vacqueyras
De to appellationer behandles her sammen, fordi de fleste smagte
vine fra Vacqueyras blev smagt hos producenter, der også laver
Gigondas.
Ved et tilfælde kom jeg under planlægning af turen i forbindelse
med Aude Olive, der er ansat af Syndicat d'AOC Gigondas med ansvar
for promovering af appellationens vine.
Det blev af stor betydning for turens forløb og udbytte. Aude Olive
insisterede på at arrangere en blindsmagning, selv om jeg gjorde
opmærksom på, at jeg ikke er ekspert.
Tilbuddet var dog så spændende, at jeg ret hurtigt opgav mine
indvendinger!
Aude havde forberedt denne smagning meget grundigt, idet alle
producenter var blev spurgt, om de ville levere vin sammen med
tekniske oplysninger om vinen. 49 havde efterkommet opfordringen.
Det var en noget speciel oplevelse at ankomme til smagelokalet i
syndikatets smukke bygning ved siden af kirken i Gigondas og se 49
flasker opmarcheret tildækket med røde fløjlskapper ventende på
at Søren fra Sdr. Omme skulle komme og vurdere dem i løbet af 2-3
timer.
To unge vinproducenter (Jérôme Benoit, ejer af Le Mas de Flauzieres,
Bertrand Stehelin, der er søn af ejeren af Paillere et Pied Gu, men
som er begyndt lidt for sig selv under navnet Domaine Bertran
Stehelin)
og Aude smagte vinene sammen med mig, men gav ikke vurderinger.
Til lejligheden havde jeg konstrueret et pointsystem, der kunne
resultere i max. 20 point.
Det kunne jeg ikke have undværet. Resultatet af mine vurderinger
(kun for vine der fik 17 point eller derover) fremgår af denne
side. Det blev til 16 og 16,5 for en del vine, mens den laveste
vurdering lød på 12,5 - givet til en vin, som Parker plejer at
bedømme rimeligt højt. Jeg fandt den ude af balance med alt for
mange tanniner, hvilket gjaldt flere af vinene. Jeg øvede mig på
at bruge skemaet på hele turen, hvilket også fremgår af siden,
jeg har henvist til.
De oplysninger, der fulgte med vinene, har givet anledning til
større eller mindre rettelser for siderne om næsten alle de 49
producenter.
I øvrigt blev smagningen efterfulgt af en dejlig middag på
Restaurant l'Oustalet.
Det var også Aude Olive, der foreslog et besøg på byens
ønologiske laboratorium og ledsagede mig under besøget. Billeder
fra stedet kan ses på denne side.
Besøg hos producenter:
Rækkefølgen er tilfældig. De var blevet valgt, fordi jeg regnede med, at det var de
bedste producenter. Det anser jeg dem stadig med en enkelt
undtagelse for at være, men en række andre kunne også være
valgt.
Burle
Der er formentlig en del danskere, der har besøgt stedet for
nogle år siden, mens faderen til de nuværende to ejere drev
domænet. Dengang var stedet en værre rodebutik, men nu ser der
pænt ud overalt. Det var Florent
Burle, der tog imod, og selv om vi havde visse sproglige problemer
(jeg forstår ikke meget fransk) gik det helt fint, når vi skrev
lidt ned engang imellem - tal og sådan. Florent er en meget
sympatisk ung mand. Vinene er for så vidt også OK, men måske lidt
løse i fugerne. Det er nok en god idé, at den danske importør har
fået ham til at fadlagre en del af vinene, som de så hjemtager.
Disse vine smagte jeg ikke, men det bliver der nok lejlighed til på
Rhonevinfestivalen i september.
Domaine
Grapillon d'Or
Grapillon er en
meget lille drue. 1814 er året for domænets grundlæggelse af en
forfader til de nuværende ejere, og årstallet bruges på
etiketterne fra stedet.
Det er altid dejligt at blive modtaget af en imødekommende person,
og Celine var bestemt venlig og åben på alle måder. Hun driver
domænet sammen med sin far. Kældrene er nydelige og i orden. Det
er der tilsyneladende på alle områder på domænet. Vinene er
bestemt også i orden.
Gigondas Special Reserve 2005 er efter min opfattelse en rigtig
dejlig Gigondas.
Der skal nok være mange danskere, der har besøgt stedet, for man
kommer lige forbi, når man kører til Gigondas.
Domaine
les Goubert
Domaine des Goubert har jeg
besøgt flere gange før, men stedet er altid et besøg værd.
Ejerne taler ikke engelsk, men de har en dygtig receptionist, så
det er ikke noget problem. Det er den snart lidt ældre Jean-Pierre
Cartier, der selv har ansvaret for alt på domænet. Han er måske
af den gamle skole, men kældrene er eksemplariske. Der er indtil
flere kældre med 228 liter bourgondiske piéces, som bruges til
lagring af alle de bedre vine fra stedet. Som det ikke er
ualmindeligt i området sker aftapning ved hjælp at et mobilt
tappeanlæg. På én gang - løbet af to dage pr. år - aftappes al
vin på domænet.
Jeg bringer på min side om domænet Cartiers
egen beskrivelse af den ret usædvanlige Cotes du Rhone L'Interdit.
Den laves fra 50% Vaccarese, 25% Syrah og 25% Carignan. Især
Vaccarese og Carignan er meget gamle stokke. Den lagres i ni måneder
på træfade. Vaccarese
er en af de druer, der i minimale mængder indgår i Chateauneuf du
Pape og er med til at bringe vinene herfra op på de berømte 13
druer. Her er lejlighed til at smage en vin, hvor denne drue er
dominerende. Mon det kan ske andre steder?
Denne vin kom med i bagagen og vil komme det også i fremtiden.
Hans Gigondas Cuvée Laurence skal helst have 6-7 år på bagen.
La
Cave - kooperativet i Gigondas
Kooperativet har altid været anset for at have en høj
gennemsnitskvalitet på deres vine. Det var første gang jeg
besøgte stedet, og der var interessante vine iblandt. Man sælger
lidt ældre årgange, end man ellers bliver præsenteret for, f.
eks. L'Intense 1999.
Chateau
des Tours
Jeg kom en halv time for tidligt, og
Emmanuel
Reynaud kom en halv time for sent. Det gjorde nu ikke så meget, for
så kunne jeg i al ro og mag gå rundt og kigge mig omkring i
kældrene, der var mere imponerende, end jeg egentligt havde ventet.
Der var åbent overalt, for der var håndværkere, der var i gang
med et eller andet. Et så grundigt eftersyn ville der nok ikke have
været tale om, hvis jeg ikke havde været alene, for Emmanuel er ikke sådan
én man hyggesnakker med - og da slet ikke på engelsk. Jeg har
lavet en fotoserie med nogle
af billederne.
Jeg havde fået en veninde til at oversætte mine sider om Tours og
Rayas til fransk, så de kunne blive godkendt af ejeren.
Jeg smagte rækken af vine, og dem er der mange, der finder rigtig
gode. Jeg foretrak hans Cotes du Rhone frem for Vacqueyras.
Domaine
Raspail Ay
Dominique Ays vine har den ulempe, at de skal gemmes nogle år
for at blive "venlige" og velsmagende. Ejeren er præsident for Syndikatet i
Gigondas. Han mente, at min side burde hedde gigondas.dk.
Aude ledsagede mig under besøget, for Dominique taler ikke engelsk,
og han er jo hendes arbejdsgiver og på en måde også min vært
under den store blindsmagning.
I øvrigt lød hans afsked sådan: "Som præsident for syndikatet vil jeg gerne
takke dig, for det du gør for Gigondas, og som ejer af Raspail Ay
vil jeg takke dig for, at du ville besøge mig." Det lød da
meget godt!
Domaine
Saint Gayan
Dette domæne har altid været et mål for mig, når vejen faldt
om ad Gigondas, og jeg er aldrig blevet skuffet. Det bedste, han kan
præstere, samles i Cuvée Fontmaria. Cuvéen må aldrig overstige
2% af produktionen, for så kan kvaliteten devalueres, og det kan
gå ud over basiscuvéen. En sådan filosofi kan jeg godt lide.
Hertil kommer, at det altid er dejligt at møde de sympatiske
mennesker. En tur i kældrene viste mange
træfade og næsten udelukkende demi-muids (600l). Tre rum fyldte
de. Når han køber nye demi-muids trækkes "tænderne ud",
ved at den almindelig Gigondas tilbringer en kortere tid i dem. Først
derefter og helst efter et års brug får hans Cuvée Fontmaria og
hans Chateauneuf du Pape lov til at komme i dem. Han er meget stolt
af sit meget sofistikerede tappeanlæg (pris ca. 30.000€)
Domaine
Santa Duc
Yves
Gras første replik var, at han godt kendte min hjemmeside. Han
brugte den ofte som telefonbog, når han skulle i kontakt med andre
producenter. Ja, det sagde han!
I øvrigt var han glade for danskere, for de drikker en hel del af
hans vin.
Domænets kældre var meget flotte og bygget for få år siden. Yves
Gras er en meget dynamisk (det franskmænd kalder en entrepreneur)
og en flink person, og hans vine er der ikke noget at sige på.
Gigondas 2005 (ikke aftappet men hentet frem i karaffel fra fadene)
var noget bedre end 2004. Hans Cotes du Rhone Les Quatre Terres er
det bedste køb - for 8€ er det en rigtig god vin. Han ville ikke
rigtig ud med priser - det afhang af hvad folk ville give, sagde
han. De to Gigondas’er er lidt dyre efter mit synspunkt. Vel det
er rigtig gode vine, men 17€ og 25€ er meget for Gigondas. Man
kommer kun ind på stedet efter aftale, men jeg kan på det varmeste
anbefale Cotes du Rhone Les Quatre Terres 2005,
der ville blive aftappet midt i april.
Chateau
de Saint Cosme
Louis Barruol er om muligt endnu mere entreprenant end Yves Gras.
Jeg blev modtaget
af en pige, der vist kan kaldes Barrouls næstkommanderende. Barroul
selv havde så umanerligt travlt med byggeri af nye kældre, at han
ikke havde tid, men han forsikrede, at jeg var i gode hænder, og
det skal jeg love for, at jeg var. Hendes passion for stedet og
vinene kan - tror jeg - ikke være mindre, snarere større end hos
Barroul selv. Der var ikke den detalje, hun ikke kunne svare på, og
hun talte aldeles udmærket engelsk. Hun sagde f.eks. til mig, at
hver morgen, når hun tager på arbejde, siger hun til sig selv:
"Dette er paradis". Vi gik en tur i markerne, der
ligger ret samlet nær ved domænet og det middelalderlige kapel,
der har givet navn til stedet, men kældrene var ikke visible pga.
ombygningen.
De 3 cuvéer Gigondas fra 2005, Gigondas, Cuvée Valbelle og Cuvée Hominis
Fides er simpelthen toppen af Gigondas. Basiscuvéen koster kun
11,80€, og det synes jeg er et rigtigt godt køb.
Jeg smagte også 2004, der er næsten lige så god.
Jeg fik
gennemgået alle sider af det at lave negociantvine fra steder uden
for Gigondas, hvilket er en bureaukratisk og besværlig affære.
Bl.a. skal man bringe træfade op til det nordlige Rhone og lagre vinene
der, hvis de skal bære den pågældende appellations navn. Jeg
smagte St. Joseph, som jeg ikke brød mig om. Så var hans
Chateauneuf du Pape da lidt bedre.
Domaine
la Fourmone
Der var en hjælper fra kontoret, der talte et udmærket
engelsk, og der var ikke det, hun ikke kunne svare på. Jeg fik lidt
rettelser til siden, og før jeg forlod stedet, fik jeg en CD-rom
med billeder. Ellers gik vi en tur gennem kældrene, der var i den
skønneste orden, ligesom det er udvendigt på domænet, der er særdeles
smukt og velholdt.
Der laves 3 cuvéer af både Gigondas og Vacqueyras. Kun de bedste
cuvéer fadlagres.
Alle vinene er rigtig gode og sælges for rimelige priser. Det er et
sted, der absolut kan anbefales.
Domaine
le Sang des Cailloux
Man kan ikke undgå lige at studse
engang, når man møder Serge Férigoule - sikke et flot overskæg.
Man kan, når man lige ankommer til stedet, godt tænke, at det var
dog godt nok nogen grimme bygninger (farven). Når man så kommer
indenfor og smager vinene, ja, så må man medgive, at manden godt
kan lave vin. Jeg vil tro, at hans vine hører til blandt den bedste
håndfuld i Vacqueyras - i hvert fald er de i top-ti.
Moulin
de Gardette
Jean
Baptiste Meunier hentede mig ved deres caveau på torvet, og vi kørte
om til hans kældre lidt uden for byen. De er helt nybyggede - 2003.
Derfor var planen for kældrene meget gennemtænkte og praktisk
indrettede. Al fermentationen forgår i næste nye cementtanke uden
emaljering eller maling, hvilket tillader en lille smule oxydering.
Det er derfor han foretrækker sådanne frem for ståltanke. Næsten
al lagring foregår i bourgondiske fade - 228 liter. ikke fordi han
foretrækker disse frem for barriques fra Bordeaux, men fordi hans
ven i Bourgogne fremstiller disse fade.
De smagte vine var udelukkende fra fadene. Det var lidt interessant
at smage ren Syrah fra et fad og derefter Grenache fra et andet og
endelig en lidt tilfældig blanding af begge. Jeg foretrak Syrah. Jean
Baptiste vil meget gerne være så organisk som muligt. Markerne
plejes defor med mindst mulig tilførsel af kemiske stoffer. Han gav
udtryk for, at den dag nok snart ville oprinde, hvor der ville blive
fundet et vidundermiddel, der helt kunne eliminere brugen af de såkaldt
farlige stoffer i markerne.
Et fad indeholdt en ren (ældre) Grenachevin, som er lovet bort til
en japansk chefkok et sted i Sydfrankrig, og to andre fade havde båret
deres indhold siden datterens fødsel for 8 år siden. De skulle
snart - med hendes hjælp aftappes - en hyggelig historie. Jeg ville
ikke have kunne gætte, at vinen havde ligget så længe på fad.
Den smagte meget viril.
Vi smagte selvfølgelig også de to cuvéer af Gigondas, som han
producerer. Basis cuvéen er ikke så mindeværdig, men Cuvée
Ventabren er udmærket.
Domaine
le Clos de Caveau
Dette domæne ligger i en enklave mellem skovene fra
Vacqueyras og op mod Gigondas, øst for den normale rute mellem
byerne. Naboerne producerer Gigondas, men her producerer man kun
Vacqueyras fra marker, der ligger noget højere end normalt i denne
appellation. Ejerne er først begyndt med vinproduktion i 1993.
Henri Bungener arbejder på deltid som psykoanalytiker (tror jeg det
må hedde på dansk), og Janet måtte have hjælp fra den nyansatte
vinmager for at forklare visse ting om produktionsmetoden, der er
organisk (ECOCERT).
Montirius
På dette domæne er man
biodynamiske af inderste
overbevisning, men da jeg kun havde en time til rådighed, og da
filosofien bag beskrives grundigt på deres website, bad jeg om kun
at få de vigtigste ting beskrevet.
Der er bygget helt nye kældre for få år siden, der er meget
praktisk indrettede i tre etager. På øverste etage findes nogle ståltanke,
der egentligt kun benyttes kortvarigt under vinifikationen. Her
findes også deres aftapnings- og etikeringsmaskiner. I gulvet
findes store låg til cementtanke på næste etage, hvor vinene gærer,
og hvor der findes mindre låg til lignende tanke på underste
etage, hvor vinene modnes.
Når vinene er modnet, og aftapningstiden nærmer sig, bliver vinene
- denne gang ikke ved tyngdekraften med ved pumpning bragt op i ståltankene
på øverste etage. Denne proces anses for så voldsom for vinene,
at den må hvile her, indtil den er den faldet til ro og opfattes
som svarende til "tilstanden", den havde, da den befandt
sig i tankene i nederste etage. Det kan vare nogle dage, måske
uger.
Jeg smagte deres 2 udgaver Vacqueyras og deres to udgaver af
Gigondas - alle i årgang 2005 fra tankene. Det er alle vine med en
høj kvalitet. Jeg ville gerne have købt nogle flasker, men da jeg
hørte prisen 29€ for den bedste, må jeg sige, at min interesse kølnedes.
Jeg havde samme dag købt Cuvée Valbelle fra Saint Cosme for 20€.
Ægteparret er meget engagerede i at lave god vin, og de er meget imødekommende.
Det kan være lidt svært at finde derud den første gang. Da jeg
skulle tage afsked udtrykte de håbet om, at jeg ville vende tilbage
en anden gang. Jeg følte, at jeg nu kendte dem så godt, at kunne
bemærke, at ville jeg nok også gøre, hvis de sænkede deres
priser lidt. Jeg håber ikke, at de blev fornærmede.
Domaine
Brusset
Her var tale om et besøg hos en ofte før besøgt producent for
at gøre nogle indkøb. Det giver ikke anledning til kommentarer,
udover at jeg måske var lidt skuffet over udviklingen hen i retning
af meget frugtdominerede vine - som jeg oplevede det.
Taverne
de Raimbaut
Jeg opdagede under mit besøg, at der her i foråret er åbnet en
butik i Vacqueyras med salg fra 30 producenter til samme priser som
på domænet.
Havde
Robert Parker så ret i sin bredside mod vinbønderne i Gigondas?
(refereret i Kort nyt
19.3. Eftersom man i Gigondas var noget fortørnede over, at jeg
overhovedet havde citeret ham, vil jeg ikke gengive hans
bemærkninger her.)
Efter
min bedste overbevisning er det noget forfærdeligt vrøvl. Skulle folk som Louis Barruol og Yves Gras
have en laissez-faire
holdning
til det at lave vin? Jeg følte, at der var en stor entusiasme hos
alle, jeg mødte.
Jeg har altid personligt vurderet Gigondas til
at være bedre end Vacqueyras. Den opfattelse har jeg ikke revideret
under besøget. Jeg havde på flere domæner lejlighed til at smage
vine fra begge appellationer, og Gigondas blev vinderen hver gang.
En gennemsnitlig Gigondas-producent behøver i hvert fald heller
ikke at frygte konkurrencen fra den gennemsnitlige Rasteau-producent.
Man havde naturligvis svært ved i Gigondas at forstå Parkers
udfald. Det er ikke så længe siden, han besøgte byen og bagefter
roste vinene meget.
Årgangene
Jeg er under
besøget blevet endnu mere overbevist om, at 2005 bliver en rigtig
god årgang. 2004 forekom naturligvis mere moden, men jeg tror, 2005
bliver noget bedre. Man sagde i øvrigt ved flere lejligheder, at
2004 er inde i en lidt lukket periode. Den vil være bedre til
efteråret - til september, sagde et par producenter. |
... |