Kort nyt - november 2007
28. november 2007:
.
Det har grebet lidt om sig, det med at lave sider om Cotes du Rhone Village. Når det holdes på et plan som siden om Signargues (se nedenfor), så er det i grunden ikke så svært - selv om det tager lidt tid. Der er nu lavet tilsvarende sider om de tre andre "nye" appellationer. Jeg har ingen intentioner om at udbygge disse afsnit til at lave sider om de enkelte producenter. 
Det bemærkes, at kun producenter der bor i byer i de omfattede appellationer er medtaget. I naboområder, vil der være en del andre producenter, der også laver vine fra disse appellationer. Det vil gøre listerne uoverskuelige, hvis de også medtages.
Betragt listerne som en guide for de vinturister, der besøger de pågældende områder.
Hovedkilden til listerne er www.vins-rhone.com . Jeg har erfaring for, at man ikke altid kan stole på de her angivne åbningstider, men de er viderebragt "uden ansvar". Det samme gælder i øvrigt email-adresser, men man kan jo prøve dem af, hvis man har behov for det.
Hvis domænernes navne indeholder et link, vil der være en side om producenten under andre appellationer.
Kære importører, hvis I ikke er anført, er det fordi jeg i skyndingen har overset jer. En mail vil afhjælpe mangelen øjeblikkeligt.
.
26. november 2007:
.
AOC Rasteau
"Min kilde" i Rasteau forventer, at der i 2008 skal laves nye etiketter hos producenterne. I løbet af 2008 vil der formentlig komme en afgørelse fra INAO, der ophøjer appellationen fra Cotes du Rhone Village Rasteau til  AOC Rasteau. Hvis man følger proceduren fra fortilfælde, vil det nok betyde, at man kan kalde også årgang 2007 for AOC Rasteau, hvis vinen ellers følger reglerne for den nye appellation.
Så venter vi på Cairanne, men der går nok et par år.

Cotes du Rhone Village Signargues.
Det er en to år gammel nyhed. Mon ikke andre er i samme situation, som jeg var, da en importør gjorde mig opmærksom på, at han importerede vine derfra. Jeg var knap klar over, hvor Signargues befinder sig på kortet, men jeg blev lidt provokeret, og så fik jeg et bedre overblik over fænomenet efter lidt research på nettet. Jeg kunne lige så godt delagtiggøre andre i, hvad jeg fandt ud af, og det er baggrunden for en ny side om denne appellation. Der skal nok være en del danske turister, der besøger Gard, og forhåbentligt kan denne side give inspiration til at aflægge besøg hos nogle af producenterne her. Her kan man formentligt gøre et godt køb hist og her. Jeg er ikke i stand til at fremhæve nogen, for jeg har ikke besøgt nogen af dem, men kommer man nu på disse kanter, så kunne det da være lidt interessant! Rent faktisk kunne 3 producenters vine smages på Rhonevinfestivalen i 2007. 

Danske importører af Cotes du Rhone Village Signargues

BWI Vin
CH-Vin
The Wine Company
Cavalcade Vine
Viticole den Blå Port
  Restaurant Piaff Silkeborg
Maison de Provence
Måske har jeg overset nogen?
.
24. november 2007:
Endnu et eksempel på "Specielle" navne - se herunder.
Denne gang en vin, der p.t. skulle være på tilbud hos IRMA, som hedder "Domaine de la Pierre". Det må være en vin fra kooperativet i Chateauneuf du Pape, Cellier des Princess. Kilde:
http://dat.erobertparker.com/newsearch/vintageSearchResults.aspx?id=11&yy=2005
.
17. november 2007:

De "specielle" navne på vine.
Det er altså ikke let at leve op til forventningerne hos besøgende på mit website om, at alle de mærkelige vinnavne, man støder på, er repræsenteret på siden.
Jeg vil jo så gerne være så "dækkende" som muligt, og jeg går altid med iver i gang med at søge på nettet, når én stiller et spørgsmål - jeg ka' jo li' det. Jeg vil give nogle eksempler:

På Parkers rating for nylig sås en vin rated til 98 point, Domaine du Pegau Chateauneuf du Pape Inspiration. Jeg besøger Pegau hvert år, men den vin havde jeg godt nok ikke hørt om før. Det viser sig at være en vin, der kun er aftappet i 240 magnumflasker og formentlig kun er beregnet for det amerikanske marked (pris 150$), og så er det jo ikke en vin de ligefrem reklamerer med på Pegau.
"La Bouquetière", hvad er det for en vin? En søgning førte mig frem til en negociant fra Bourgogne. Her ses Cotes du Rhone og hvid/rød Chateauneuf du Pape med navnet "La Bouquetière". Etiketten siger, at vinen er aftappet af Patrick Jaume i Orange, og druesammensætningen angives. Disse oplysninger svarer helt til Chanssaud d'Antan fra Domaine des Chanssaud. I dette tilfælde må der være tale om at få afsat en vin (der i øvrigt er rimelig god) ad alternative kanaler.
Flor de Ronce, topvinen fra Domaine de la Roncalière sælges i USA under navnet "Louis Geoffrey". Det er et navn, som den amerikanske importør har ønsket i stedet for Flor de Ronce - Det er i øvrig navnet på sønnen på Ronciére. Dette er et ikke usædvanligt eksempel på at en importørs/vinhandlers ønsker imødekommes. Det kan hænge sammen med, at så kan priser ikke sammenlines, men der kan også være tale om, at vinen ønskes aftappet ufiltreret eller evt. fadlagret, som det for eksempel er tilfældet med Cuvée Sirius fra Brødrene Burle i Gigondas, der fadlagrer en Vacqueyras efter ønske fra The Wine Company i Danmark.
I Parkers rangering fra for nylig optræder 3 navne:
Edmond & David Duclaux,  Macovilla og Domaine Salevan. Hvem mon laver disse vine? De gives dog trods alt 90-91 point, og selv om det ikke er overvældende i Parker-sammenhæng, så er det da lidt mærkeligt, at det er umuligt at finde noget præcist om dem på nettet. Det er nok noget negociant stads, ender man så op med at konstatere, og så er det jo ikke så interessant.
Så er der jo også de vinnavne, der kun optræder i en enkelt årgang, f. eks. Cuvée Baud fra Domaine de Bois Boursan, der kun blev lavet (på 100% Mourvedre) i 2003.

.

.
16. november 2007:

Wine Spectator har offentliggjort sin TOP 100 liste over vine vurderet i 2007. Der har været vurderet 15.000 vine fra 13 lande. For os Chateauneuf-elskere er det ikke overraskende, at WINE OF THE YEAR blev en Chateauneuf, Clos des Papes 2005, heller ikke at nummer tre på listen også var det, Le Vieux Donjon. Placeringen er baseret på 4 kriterier: "quality (represented by score), value (reflected by release price), availability (measured by case production or cases imported (US)), and an X-factor we call exitement."
Jeg har hørt, at prisen i USA øjeblikkelig er steget fra 80$ til 150$ og at vinen ikke er til at opdrive længere.

I dag har jeg udsendt en side om ønologen Philippe Cambie. Bl.a. indeholder siden en liste over producenter, der benytter ham som rådgiver/ønolog. Skulle nogen kunne oplyse om andre producenter, hører jeg gerne om det - måske én eller anden importør kender nogen.
Jeg har endnu ikke mødt manden personligt, så derfor må man tage oplysningerne med et lille forbehold. Nu er siden lavet, og jeg vil henvende mig til folk, der kender ham godt (inklusive ham selv) og søge yderligere oplysninger.
På baggrund af de listede producenter har jeg den opfattelse, at han tilskynder producenterne til at lave vine, der er drikkevenlige i en rimelig ung alder. Det er en egenskab ved Chateauneuf du Pape, som jeg selv sætter pris på.
Man kan spørge, om en så indflydelsesrig rådgiver ikke er med til at gøre vinene ens. Den frygt deler jeg slet ikke. Jeg synes, at disse domæners vine er meget forskellige.
Lokalt siger man to lidt modstridende ting om manden: Han lytter til producenten og finder ud af hvilken vintype den enkelte gerne vil lave, og så leder han ham/hende i den ønskede retning.
På den anden side siger man også, at det er ikke en mand man siger imod, eller hvis råd man ikke følger.
Frem for alt anses han for at være en fænomenal "taster".
Under alle omstændigheder er der tale om en meget spændende person - personlighed
.

Philippe Cambie 2007  Foto: Michael Davis

8. november 2007:

Merlot i Chateaneuf og omegn.
Druen Merlot (måske mest kendt fra Pomerol og Saint-Emilion) må man som bekendt ikke benytte til AOC-vine i Rhonedalen. Alligevel støder man på druen adskillige steder i området, hvor den indgår i Vin du Pays. Den synes at være den "fremmede" blå drue, som man har mest lyst til at eksperimentere med, når man ikke behøver at tage hensyn til AOC-regler. Den anden hoveddrue i Bordeaux, Cabernet, er også set i Rhone, men slet ikke så ofte som Merlot. Årsagen til druens popularitet hos producenterne i Rhone er formentlig, at vinene på Merlot bliver umiddelbart drikkevenlige som unge. Vin du Pays er ikke ment som gemmevine, men som det franskmændene kalder "vin de plaisir". - Lidt spydigt: det er et udtryk de bruger, hvis deres vine er lidt tynde.
De rødeste ører jeg har fået under besøg, har jeg før refereret:
"Jeg vil ikke undlade at afsløre en for mig lidt pinlig prøve, jeg blev sat på af den unge mand på Mordorée: Han kom med en prøve fra et fad og bad mig gætte, hvad det var. Det smagte helt fantastisk og jeg gættede på, om det mon kunne være hans meget sjældne La Plume du Peintre. Det viste sig at være pressevin af Merlot!! Jeg blev lidt flad". 
For kort tid siden nød jeg en flaske fra Pierre Usseglio, Panorama VDP 2006 på 100% Merlot. Jeg synes, det var en rigtig dejlig dagligvin til prisen (3,60€). Hellere en sådan vin end en Cotes du Rhone i samme prisklasse - og langt bedre end billige merlotvine fra den nye verden.
For nylig blev jeg opmærksom på, at Laurent Charvin også laver en VDP på 80% Merlot og 20% Grenache. Han kalder den "à côté" .Navnet der betyder noget i retning af "tæt på" eller "ved siden af", er en hentydning til filmen "Sideways". Jens Hork har en plausibel forklaring:
"I filmen gøres der jo meget ud af, at vores vinkyndige hovedperson er en stor pinot noir-fan, og under en vintur med en ven i Napa og Sonoma har han på forhånd sagt fra over for 'any fucking merlot'.  Filmen har jo haft den følge, at det i flere år har været endog meget svært at sælge merlot-vine i USA med noget lavere priser på disse vine til følge - en tendens som vor ven, Gary Vaynerchuk, også har kommenteret et par gange med den bemærkning, at det er typisk for amerikanerne at rende efter noget, som andre kan lide (fx Robert Parker) i stedet for at trust their own palate.
Så 'À Côté'  er vel en ironisk hilsen til filmen, idet den jo består af 80 % merlot, hvilket er lidt 'ved siden af' eller 'skævt' i forhold til de druer, man normalt bruger på disse kanter."

For eksempel laver følgende producenter VDP på Merlot enten alene eller sammen med andre druer:

Domaine Pierre Usseglio (Chateauneuf du Pape)
Domaine Beau Mistral (Rasteau)
Domaine le Colombier (Vacqueyras)
Domaine Elodie Balme (Rasteau)
Domaine des Tours (Vacqueyras)
Domaine du Grapillon d'Or (Vacqueyras)
Domaine Juliette Avril (Chateauneuf du Pape)
Domaine du Pegau (Chateauneuf du Pape)
Clos Saint Michel (Chateauneuf du Pape)
Domaine de la Soumade (Rasteau)
Domaine de la Mordoree (Tavel - Chateauneuf du Pape)

Producent: Domaine de la Mordorée

.
5. november 2007:

Tilfældigvis faldt jeg i dag over en omtale af Den Danske Spiseguide 2008 på Jyllandspostens netavis. Heri omtales bl.a. årets restaurant (Formel B) og årets vinkort (Søllerød Kro).
Det faldt mig ind at undersøge, hvad disse top (formentlig) restauranter egentligt har af vine fra Chateauneuf du Pape.
Herunder bringes resultatet uden andre kommentarer end denne ene: Var det ikke en godt idé at tilbyde en (bare én) vin fra Chateauneuf du Pape til en rimelig pris. Jeg er helt overbevist om, at der kunne findes mange vine til den halve pris, som ville give mindst lige så store oplevelser sammen med mad.
Jeg medgiver, at Søllerød Kro har et par stykker: Domaine Charvin og Domaine du Pegau Reserve. Begge fra 2004 og dermed lidt unge, for nu at sige det på jysk.

Formel B

2001 Châteauneuf-du-Pape,"Cuvée Laurence", Domaine Du Pegau   1500,-  
 1998 Châteauneuf-du-Pape,"Cuvée Laurence", Domaine Du Pegau   1300,-  
 2003 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   2250,- 
 2002 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   1500,- 
 2001 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   1650,- 
 2000 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   1650,- 
 1999 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   1850,- 
 1998 Châteauneuf-du-Pape, Château Rayas   2250,- 
 2000 Châteauneuf-du-Pape, Henri Bonneau   1100,- 
 2000 Châteauneuf-du-Pape,"Réserve des Célestins", Henri Bonneau   2000,- 
 1999 Châteauneuf-du-Pape,"Réserve des Célestins", Henri Bonneau   2500,-  
 2004 Châteauneuf-du-Pape, Hommage A Jacques Perrin,Château De Beaucastel   3600,-  
 2003 Châteauneuf-du-Pape, Hommage A Jacques Perrin,Château De Beaucastel   3600,-  
 1990 Châteauneuf-du-Pape, Château De Beaucastel   2400,-
.
Søllerød Kro
.
2005 Domaine de Marcoux 960,-
1995 Vieilles Vignes Domaine de Marcoux 2.150,-
2004 Domaine Charvin 875,-
2004 Cuvée Reservé Domaine du Pegau 995,-
1998 Cuvée Laurence Domaine du Pegau 1.195,-
2003 Da Capo Domaine du Pegau 3.500,-
2000 Da Capo Domaine du Pegau 2.795,-
2001 Rayas, Réserve Château Rayas 1.995,-
1999 Rayas, Réserve Château Rayas 2.100,-
1998 Rayas, Réserve Château Rayas 2.500,-
2001 Vieilles Vignes Domaine la Vieille Julienne 2.300,-
2001 Reservé Domaine la Vieille Julienne 2.300,-
1999 Reservé Domaine la Vieille Julienne 1.800,-
1995 Cuvée Centenaire Les Cailloux - André Brunel 2.135,-
1994 Cuvée Boréale Les Cailloux - André Brunel 1.550,-
1980 Les Olivets Roger Sabon 1.850,-
1978 Les Olivets Roger Sabon 3.495,-
2000 Le Secret de Sabon Roger Sabon 1.950,-
1999 Le Secret de Sabon Roger Sabon 1.980,-
1998 Le Secret de Sabon Roger Sabon 3.800,-
1996 Le Secret de Sabon Roger Sabon 2.250,-
1995 Le Secret de Sabon Roger Sabon 2.400,-
1990 Le Secret de Sabon Roger Sabon 3.500,-
2004 Château de Beaucastel 1.395,-
2003 Château de Beaucastel 1.295,-
1999 Château de Beaucastel 1.135,-
1997 Château de Beaucastel 990,-
2004 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 4.700,-
2003 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 4.500,-
2001 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 4.500,-
2000 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 3.960,-
1999 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 3.660,-
1998 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 4.500,-
1995 Grande Cuvée Hommage A Jacques Perrin Château de Beaucastel 3.665,-
2000 Cuvée Marie Beurrier Henri Bonneau 2.200,-
1999 Cuvée Marie Beurrier Henri Bonneau 2.100,-
1998 Cuvée Marie Beurrier Henri Bonneau 2.250,-
1997 Cuvée Marie Beurrier Henri Bonneau 2.000,-
1989 Cuvée Marie Beurrier Henri Bonneau 3.960,-
2000 Réserve des Céléstins Henri Bonneau 3.495,-
1999 Réserve des Céléstins Henri Bonneau 3.360,-
1998 Réserve des Céléstins Henri Bonneau 4.500,-
1990 Cuvée Speciale Henri Bonneau 13.200,-
.
3. november 2007:

Et dansk ægtepar Evy og Mogens Troelsen, ejer et landsted i Frankrig. Her udlejer de 4 lejligheder til turister. En fin hjemmeside fortæller om stedet: http://www.bastideleluget.com/.
Gæster, der har boet på stedet, beretter:

".... Først og fremmest er selve huset, lejlighederne og den tilhørende park så meget Provence, som det overhovedet kan blive. Utroligt velholdt i den oprindelige stil, der straks får gæsterne til at føle sig som franske godsejere i det forrige århundrede med dertil hørende lavere puls og langsom nedgearing til et tempo, der burde være det normale i ens hverdag. En tilstand der i øvrigt forstærkes ved at Bastide er TV-frit område, så der bliver masser af tid til hyggelige samtaler på gårdspladsen og familiære discipliner som kortspil, boule og bordtennis, der er til disposition i haven. Eller bare at slappe af ved pool'en, der med sit indhold af saltvand, fritager en fra at få klor-stinkende reminiscenser til de kommunale badeanstalter....
Vor lejlighed var en perle beliggende på 2. sal med en fantastisk udsigt over vinmarker og det fra Tour de France så berømte Mont Ventoux. Korrigér mig hvis jeg tager fejl, men der må have været mindst 6 meter til loftet, og kombinationen af det nyindsatte, lyse køkken, det høje loft og det smukke lysindfald gav lejligheden en dejlig lys og hyggelig stemning. Marianne og jeg kan godt lide selv at lave mad en gang i mellem, når vi er på ferie, og så er det en befrielse at komme til et køkken, der virkelig har alt i køkkenudstyr, og det må man sige, der var i vores lejlighed....

....Er man golfspiller, er det i øvrigt en glimrende idé at kombinere 18 huller på Provence Country Club med et besøg i L'Isle-sur-la-Sorgue. Provence Country Club ligger blot nogle få km. fra de fristende antikvitetsforretninger, så det giver mulighed for nogle forskellige, spændende oplevelser på én og samme dag.
Hvis man i øvrigt vil kombinere golf med andre oplevelser på samme dag, kan vi foreslå en runde på Golf Grand Avignon (afkørsel Avignon Nord) kombineret med et besøg i den spændende paveby Avignon. Grand Avignon er en relativt flad bane, men med flere interessante og lidt anderledes huller og en driving-range, hvor boldene slåes ud i vandet. Skønt, at kunne gøre det med god samvittighed!
En anden god mulighed er at kombinere golfbanen i Montelimar  med den lille smukke by Grignan og det flotte slot, hvor Frankrigs kendte forfatterinde grevinde Sevigne skrev de berømte breve til sin datter.... 
De 7 dage gik med lynets hast, og der er meget mere at opleve i området omkring Bastide le Luget. Så det er ikke sidste gang vi har været der, og måske var det et sted at afholde vort næste møde i "vinklubben" - synonym for 4 par der går mere op i at drikke vin og spise god mad end at studere druesorter og produktionsmetoder - eller medbringe nogle af vore golfspillende venner til en turnering over 3 baner." (Anbefalingen er forkortet)

.

2. november 2007:

De "fremmede" i Chateauneuf du Pape

"Things are rather simple here. In Bordeaux, wealthy people went there to make wine. Here, the people are farmers, and they were born here."
-Mark Perrin, Chateau de Beaucastel, citat fra Wine Spectator juli 2006.

Man mærker en vis lokalpatriotisme og en stolthed over at være en del af en tradition bag citatet af Mark Perrin, som er en af de fire unge, der vil udgøre den kommende generation på Chateau de Beaucastel.
Når en vinbonde i området beslutter sig for at få lavet en hjemmeside, vil man normalt se, at den indledende side fortæller om stedets historie, og her lister man gerne op, hvor mange generationer, der har været på domænet eller i hvert har været vinbønder i området. Ofte fortælles om flere århundreders tilstedeværelse.
Chateauneuf du Pape er - eller har i hvert fald været - et landsbysamfund. Det har været således, at de fleste blev i området og stiftede familie med en ægtefælle også fra området. Mange domæner er faktisk opstået ved giftermål mellem sønner og døtre af vinbønder.
Der har dog gennem især de sidste 80 år været tale om "indvandring" til byen. Indbyggerantallet fordobledes fra omkring 1920 til i dag. Især i perioden mellem de to verdenskrige steg antallet af arbejdere i vinsektoren betydeligt, og mange var "fremmede".
En opgørelse fra 1936 over ansatte i landbruget - først og fremmest hos vinbønderne - viser, hvor den stærke befolkningsvækst kom fra. Der var 188 ansatte, og kun 15 var født i Chateauneuf du Pape, 39 var født andre steder i Vaucluse, 62 kom fra andre departementer i Frankrig og 72 var født i udlandet (38 i Italien og 30 i Spanien). Ud af 145 vinavlere (jordbesiddere) var 55 ikke født i Chateauneuf du Pape.
Tilflytterne kom først og fremmest for at få arbejde, men mange blev hængende og købte lidt jord og blev selv selvstændige vinavlere. Måske giftede de sig til jord. 

Vi er mange danskere, der gennem en del år besøgt byen og lært at sætte stor pris på vinene, men en stor del af fornøjelsen ved at besøge producenterne har været, at man her møder producenten selv eller evt. hans nærmeste familie. Gennem de senere år er der kommet en del "fremmede" til, men det er sket i et tempo, som ikke har betydet de store forandringer, og heldigvis har det ikke ændret helhedsbilledet særlig meget. Forhåbentligt vil det også fremover forblive en appellation med fortrinsvis private producenter, hvor ejerne selv har "jorden under neglene". Det værste, der kan ske - efter min mening - er at kapitalinteresser kommer til at få afgørende indflydelse på vinproduktionen. De seneste "overtagelser" i byen har rejst nogle faresignaler. Domaine des Relagnes (80% af domænet) blev for et års tid siden solgt til en schweitsisk pengemand, Philippe Kessler, der for nogle år siden købte et større vinslot i Sydfrakrig, og som har fundet det interessant også at investere i Chateauneuf du Pape. Senest er Domaine des Sénéchaux blevet overtaget af en slotsejer fra Bordeaux. Muligvis vil der i disse to tilfælde vise sig at ske noget positivt med vinene fra de to domæner, men man vil disse steder kun kunne møde nogle "ansatte" og så forsvinder altså lidt af charmen ved at besøge stederne. Det bliver lige så upersonligt, som hvis man besøger en negociant. Domaine de Nalys ejes af en forsikringskoncern og Chateau de la Nerthe af en kapitalstærk familie fra Nordfrankrig. Disse ejere har måske nok haft kapital til at modernisere bygninger og kældre, men har ikke derved øget kvaliteten af vinene.
Et forhold, som kan forøge tendensen til kapitalinteressers øgede indflydelse er de meget høje jordpriser, 1-2 mill. kr./ha. Mange kan blive fristede til at sælge til højstbydende, hvis man ikke lige har børn, der kan overtage.
Der kan sagtens komme noget godt ud af, at "fremmede" kommer til, men de skal helst komme med intentionen om at blive en del af byen og traditionen, og hvis de gør det med krop og sjæl, er det helt fint. Det er f.eks. sket på flg. domæner: Domaine de Villeneuve, Domaine Bouvachon Nomine og Domaine Saint Prefert.

Ægteparret på Brusquières - ægte hjemmefødinge

Brødrene Usseglio - Vel integrerede 3. generations-invandrere

Næste generation på plads - La Bastide Saint Dominique

.
1. november 2007:

27.8. kunne federationens website berette:

ROBERT PARKER IS BACK !

"Den berømte amerikanske kritiker, som for nyligt af Decanter blev betegnet som den mest inflydelsesrige person, ankom mandag den 27 til Maison des Vignerons og vil forblive til tirsdag den 28. august 2007. På programmet er rød Chateauneuf du Pape 2005 og 2006, hvid 2006 og Cotes du Rhone." (min oversættelse)

Nu har Parker offentliggjort resultaterne af "antrengelserne".
To vine gives 100 point:
Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf du Pape Reserve 2005
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2005.

Det er der ikke noget mærkeligt i. Selv om jeg ikke har smagt den førstnævnte, tror jeg gerne på rimeligheden i vurderingerne. Det der forekommer lidt interessant i Parkers vurderinger er at sammenligne, hvordan han vurderer 2005 og 2006. Vi chateauneuf-elskere står de næste par år og skal tage stilling til, hvilken af de to årgange, vi skal investere i. Derfor bringes her nogle eksempler på samme vine vurderet i de to årgange. Rimeligvis vurderes med en margin (min-max) for 2006, mens 2005 er "endeligt" vurderet - i hvert fald foreløbig.

Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2005 100
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2006 (94-96)

Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf du Pape 2005 95
Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf du Pape 2006 (93-95)

Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape la Combe des Fous 2005 98
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape la Combe des Fous 2006 (94-97)
Ja, det var den de fleste bedst kunne li' på Rhonevinefestivalen.
Det forekommer mig helt utroligt, hvad ønologen Phillippe Cambie har udrettet her. 
For få år siden var vinene herfra noget halvbilligt stads - så vidt jeg ved.

Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Vieilles Vignes 2005 98
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Vieilles Vignes 2006 (95-96)

Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape Reserve des Deux Freres 2006 (98-100) 
Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape Reserve des Deux Freres  2005 95 

Domaine la Barroche Chateauneuf du Pape Pure 2005 96
Domaine la Barroche Chateauneuf du Pape Pure 2006 (91-94)
Det er da utroligt, hvad den unge Julien har præsteret på 2-3 år.
Det har styrket min selvtillid, at denne knøs duperede mig så meget i april 2006.
Hans succes skyldes ikke en kendt ønolog, men entusiasme, selvtillid og arbejdsomhed..
Hans slags er der flere af i Chateauneuf du Pape! Bare vent og se.

Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2006  (96-98)
Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2005 95

Domaine Grand Veneur Chateauneuf du Pape Cuvee les Origines 2005 95 
Domaine Grand Veneur Chateauneuf du Pape Cuvee les Origines 2006 (93-95) 

Lad det være eksempler nok til at illustrere, at begge årgange efter Parkers smag er rigtig gode årgange. Der er bragt eksempler fra de bedste producenter, men jeg mener, at de er repræsentative. Man vil nok blive præsenteret for citater fra Parker, der udtrykker, at 2005 ikke "helt svarer til forventningerne", men gå nu ikke i panik. Lad amerikanerne om det!

Parker. Foto: federationen 2007

Arkiv:

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home