Tour
de Ventoux i påskeugen 2009 af Søren Gudiksen Forårsbesøget i Rhone var i år helliget
Ventoux appellationen. Det var der flere grunde til. Jeg blev på det
nærmeste presset til at lave en sektion om producenterne her, og så er
det naturligvis bedst at få syn for sagn i muligt omfang. Desuden har jeg
i 2008 smagt en del vine fra appellationen, som har vakt min interesse, og
endeligt kan det jo være interessant at besøge et område, som man ikke
rigtig kender og måske samle ny energi til at "blive ved". |
. | ||||||||||||||||||||
Tour
de Ventoux 1. etape - 6. april 2009
Det har været en dejlig dag i området. 21 grader og oplevelsen af at
møde mange interessante mennesker. Det første besøg var hos Domaine Chaumard
i Caromb og var egentligt ikke planlagt hjemmefra, men der var pga.
ombytninger en "tom" periode, og det skal jo udfyldes. Derfor
fik jeg en sidste øjebliks aftale; dels lå det godt for resten af dagens
program, og dels kunne jeg se på min hjemmeside, at manden og konen havde
truffet hinanden på en vinskole. Det lyder jo lidt interessant. Næste besøg var en del mere spændende: Corinna
Kruse på Domaine
Martinelle Corinne er som nævnt på min side om stedet født i Tyskland, men
hvorfor endte hun i Rhone. jo, hun havde i mange år arbejdet med tysk
hvidvin, og det kan man jo sagtens få mig til at forstå, at det ikke
bør være et livsmål. Altså hun ville gerne lave rødvin og meldte sig
til hvad hun kaldte "a tasting course" på vinuniversitet i Suze
la Rousse, og sådan blev hendes hjerte solgt til Rhone Rouge. Det
forstår man også godt. Næste besøg gjaldt kooperativet i Bedoin. Jeg må indrømme, at
kooperativer ikke er mine yndlingsmål, men dette besøg var nu vel
planlagt, for jeg har fornemmet, at her måske var noget at komme efter.
Havde nogen spurgt mig i går, hvilket kooperativ jeg fandt bedst i det
sydlige Rhone, ville jeg have sagt Cave Gigondas, men fremover må det
blive dette kooperativ, VMV (Vignerons
de Ventoux). Ham med Terraventoux skulle være Serge Pellegrini på Domaine
Grange de Louiset. OK Vi er så vante til spin og bortforklaringer i
Danmark, så det var da helt OK for mig. Dagens sidste besøg gjaldt Domaine
Ferme Saint Pierre. Jeg ankom en halv time for tidligt og
tænkte at sådan lige så diskret kunne gå og slappe lidt af, for manden
havde nok travlt i markerne. Det lykkedes mig ikke rigtigt at finde gode
fotomotiver. Alting virkede så tilfældigt placeret. Bygningerne lå
spredt, så man tænkte, nå, ja der kunne man også bygge et eller andet.
Der var ingen, der antastede mig og ingen hund, der gøede, som der plejer
at være sådan langt ude på landet. Senere (efter at jeg havde mødt
Vendran) da vi kom ind i kældrene havde jeg samme indtryk. Det var svært
at finde et sted, hvor man sådan kunne få flere tanke med på samme
billede. Alt forekom placeret tilfældigt. Dog lå træfadene i pæne lige
rækker. Da besøget skulle afsluttes med smagning stod der vel 30 flasker
på bordet. Helt tilfældigt spredt. For nogen af cuvéerne blev der
alligevel trukket en ny flaske op - de havde stået lidt for længe. Jeg
spurgte ikke, om manden var gift. Han er jo en nydelig herre, så det er
han nok. En evt. kone har i givet fald nok opgivet at bringe orden. Jeg
tror Paul Vendran er den type, der gør lige præcist, det der nu passer
ham. Jeg skal have lavet en del rettelser på min side om
han. Sjældent har jeg oplevet at være blevet gjort opmærksom på så
mange små unøjagtigheder. Han er begyndt at lave en dessertvin, fordi turister
ofte har spurgt efter en sådan, og den er lavet på en måde jeg ikke
lige er stødt på før. Han kaldte det "moût de raisin
fortiellement fermenté". Det betyder, at gæringen forhindres i af
blive fuldført ved at den gærende most filtreres. Der har således kun
udviklet sig ca. 8% alkohol. Druerne er 50% Sauvignon, 25% Muscat og 25%
Viognier. Det er en ualmindelig dejlig og frisk vin, der ikke har den
tyngde og fedme, som f.eks. en Muscat de Beaumes de Venise ofte har -
8€. I øvrigt laves også en Vin du Pays på Viognier. Den er god, hvis man kan li' den drue. Det tog lidt tid før man "kom i" med ham, men det lønner sig at tage det roligt.
|
|
. | ||||||||||||||||
Tour
de Ventoux, 2. etape
Det var noget af en forandring fra sidste besøg i går at besøge
Chateau Pesquié. Her var der absolut ikke noget der rodede. Der er godt
nok investeret nogle penge på at gøre dette smukke sted endnu mere perfekt. Ved næste besøg på Domaine
Les Haut Briguières kommer man lidt mere i øjenhøjde og
nærmere en filosofi, der går på at lave vine, som mere er beregnet på
at drikke end på at smage. Her tænker man ikke så internationalt. 1/3
af produktionen sælges ved stalddøren eller på mandagsmarkedet i Bedoin,
hvor jeg i øvrigt mødte moderen i går. Rimbert lægger meget vægt på
at være med der, for her kommer rigtig mange turister om sommeren. Det er
et temmeligt stort marked, som fylder hele hovedgaden og mere til. (Efter en god middag lidt om eftermiddagens oplevelser, men forinden lige en rapport fra forsyningzonen: jeg har nu for 3. aften spist på en restaurant i udkanten af byen - mod Mormoiron. Første aften var vi 3 gæster, hvoraf de andre to kun drak vand, så det var en stille aften. I går mandag var vi godt 10 gæster. Det var da noget af et fremskridt og lidt mere hyggeligt. I aften tirsdag var der indtil flere rimeligt diskuterende selskaber, så det var meget hyggeligt. Når jeg har holdt fast, har det naturligvis været på grund af maden, som er som den skal være på disse kanter. Skulle man have brug for en restaurant engang her i Mazan kan jeg anbefale (som min værtinde her på hotellet - uden spisemuligheder - har gjort) http://www.restaurant-lolulo.fr Den findes lige uden for bygrænsen i retning Mormoiron) Tilbage til ruten: Eftermiddagens besøg afslørede nogle nyheder - for mig. Først Domaine Cascavel,
hvis vine jeg har smagt i Danmark, og som overbeviste mig meget om at
stedet skulle besøges på turen. Meget passende gjaldt næste besøg Marot på Vindemio.
Jeg var jo vel forberedt på at høre om hans planer. |
|
. | ||||||||||||||||
Tour
de Ventoux 3. etape
Første del af etapen var noget flad. Jeg havde en aftale med Clos
de Patris i Caromb kl. 9.00 (syndikatet har lavet alle aftaler for
mig). Da jeg kørte fra Mazan til Caromb passerede jeg en traktor, og jeg
var ret sikker på, at det var Yves Morards prægtige hår- og skægpragt,
der befandt sig på traktoren. Jeg mødte da heller ingen på stedet, og
efter et kvarters tid opgav jeg at vente. Enten har han glemt aftalen,
eller også skulle jeg have mødt på en anden adresse, som jeg ikke
kendte noget til. Shit happens. Da jeg i sin tid kom med ønsker til, hvem jeg ville besøge, havde jeg
peget på Chateau Croix des Pins. Damen
på syndikatet mente ikke, det var en god idé, så den var ikke med på
listen, men da jeg nu lige i den påtvungne pause kom forbi, ville jeg
lige kigge ind. Så kom der gang i feltet igen. Næste planlagte besøg var hos Domaine l'Estagnol, hvis udsalg ligger et par hundrede meter ude ad vejen mod Caromb. Kælderen ligger et par kilometer ude ad vejen mod Carpentras, men den behøver man ikke at se, hvis man har set andre af slagsen. Favier har 21 ha. at lave
vin fra. Den mest interessante var Cuvée Prestige. Den er lavet fra 8 ha.
med 80% Carignan (+ Grenache) - plantet i 1922. Den var lidt interessant,
fordi så gamle Carignanstokke godt kan have noget at byde på. Den smagte var
fra 2003, hvilket også er den årgang, der p.t. tilbydes i udsalget. Favier
anbefalede at åbne den 3-4 timer før den skulle drikkes, og det lyder
fornuftigt. Det er den eneste af hans vine, der fadlagres - 13-14 mdr. på
barriques. Prisen var 10€, og det var der ikke noget at sige til alt
taget i betragtning. Sidste halvdel af etapen havde stigende sværhedsgrad, først en halvsvær mindre stigning, så et kategori 1 bjerg - nærmest uden for kategori - og en spændende afslutning, der endte med at gå svagt opad. Det var lidt svært
at finde frem til Chateau
Tour des Genêts. Måske fordi de ikke er så
interesserede i besøg lige i øjeblikket og måske har fjernet/nedlagt et
lille skilt. Måske var det bare mig, der overså et. Da jeg ankom til det
sted, hvor jeg forventede at finde domænet, kom jeg til en byggeplads af
temmelig store dimensioner. Der var et tårn, og det syntes logisk. Jeg
fandt frem til nogle bygningsarbejdere fra de tidligere kolonier, der
pegede i forskellige retninger, og så kom jeg rigtig på hul- og afveje.
Jeg måtte igen spørge om vej hos nogle markarbejdere, og så kom der et
holdepunkt - en bygning i horisonten med solfangere. Dem kørte jeg efter
og fandt frem til en af de der lukkede franske gitterporte. En
telefonopringning afslørede, at jeg var på den rigtig families
privatbolig. Porten blev åbnet, og så gik det derudaf. Den søde
Patricia ville køre foran ned til kældrene - byggepladsen, jeg var på i
første omgang! Undskyld den lange smøre, men det er bare for at
illustrere, at man let kan komme på herrens mark med de der temmelig
unøjagtige franske adresser. Dagens
og formentligt hele turens højdepunkt var vinene på Domaine
de Fondrèche. Etapens
afslutning var Le
Repaire du Géant. Grunden til, at dette sted var sat på
ønskelisten var egentligt, at jeg ikke rigtig kunne tyde, hvad det var
for nogen vine, der blev lavet her. Nu har jeg et indtryk, og der var
flere sjove/særprægede ting imellem. |
|
. | ||||||||||||||||||||
Tour
de Ventoux 4. etape
Denne etape startede med en kat. 2 stigning i et vildsomt område. Domaine du Grand Jacquet
var næste sving på ruten. Her vil jeg gøre omtalen lidt kortere. Ca. 7 km uden for Marzan i retning mod Carpentras - den
sydlige rute, D4, finder man Det
er den græske gud for vindene, Eolos, der har inspireret til navnet på Domaine
les Terrasses d'Eole. Da de først havde fået denne ide, da de
skulle navngive domænet, førte det flere ting med sig, bl.a. at vinnavne
alle har fået et provencalsk navn på forskellige vinde. Ordet Mistrau
er ret tydeligt navnet på mistralen, men det hænger ikke sådan sammen,
at kraftige vine absolut bærer navne fra kraftige vinde. De
fleste franskmænd man møder undskylder altid deres "very little"
engelsk. Under næste besøg burde det være mig der gjorde det, for nu
mødte jeg en englænder, James King, der ejer Chateau
Unang. I første omgang havde jeg egentligt ikke stedet med på min
besøgsliste, men da jeg efterlyste ideer, kom der forslag om dette sted -
naturligvis fra en dansk importør, der lige har begyndt import fra stedet,
Jesper Mansted. Det var et udmærket forslag. Da min værtinde på
hotellet så min besøgsliste og kom til Unang, sagde hun: "Oh, he is
a real gentleman" (De er venner med parret på Unang - fru King har
jeg mødt på hotellet i ugens løb). Bortset fra det, så har hun ret.
Der er på én eller anden måde noget typisk engelsk over James King. (Jeg kom ved at høre om det til at tænke på Croix des Pins, som jeg "besøgte" i går. King kunne opklare for mig, hvad der sket der. For et par år siden var manden død ved en tragisk trafikulykke, og konen kunne slet ikke overskue at drive stedet, der nu er til salg. Så var det jo ikke så mærkelig, at jeg var total uinteressant, hvis jeg ikke ville købe vin). Hovedbygningen skulle også
renoveres, og det koster penge, for den er stor. Jeg så den nu ikke,
for besøgende, der ikke er inviteret privat, ser ikke bygningen. Den er
gemt et stykke fra kældrene og udsalget bag en grim kompakt
jernport. 2
ha er med grønne druer - nede i dalen - og de to hvide cuvéer er
udmærkede. |
|
. | ||||||||||||||||
Tour
de Ventoux 5. og afluttende etape
Første del af etapen var temmelig flad. Nu forstår den flinke
Jean-Christophe på Domaine de Champ-Long
jo ikke dansk, så jeg vil tillade mig at sige, at det var en lidt
tynd kop te. Der var mere tyngde både over vinene og manden på det sidste
Ventoux-domæne på denne tur, Le
Mas de Flauziéres. Jeg havde ikke besøgt domænet før, men har
mødt Jérôme Benoit ved et par lejligheder,
og havde lovet at besøge ham, hvis jeg kom i nærheden. Gæringen foregår for alle vine i fibertanke - ikke
fordi de er bedst, men fordi de er billigst lyder den åbenhjertige
forklaring. Jérôme Benoit håber af få
bygger en helt ny kælder inden for de næste 2-3 år. Der findes faktisk
en del del træfade på stedet, så her spares der ikke. Afslutningen fandt sted hos venner, der har
et hus 8 km fra Nyons. De foreslog, da jeg ankom, at vi skulle ud at smage
lidt vin, og det er jeg jo altid med på, selv om der har været smagt en
del de foregående fire dage. Vi besøgte først et sted i Valreas - det
glemmer vi. Så ville vi prøve at komme ind hos Gramenon i Montbrison, men
der var kun besøg efter aftale. På den videre færd, så vi et skilt til Domaine
Piallat, og det var ikke noget, man havde hørt
om før, men vi kunne da prøve. Her havde man et nyere og ganske nydeligt
smagelokale, og vi smagte fem vine, en hvid, en rosé og tre røde cuvéer.
De var alle Cotes du Rhone. Det var rene og velsmagende vine, som de fleste
vil kunne li', og så gør det jo ikke noget, at priserne holdes mellem 5,2
og 6,1€. Det er de absolut værd. Parrets første årgang var 2004. Eftertanke: En ting er vist de fleste private producenter i Ventoux enige om: Viognier burde ikke være begrænset til at indgå med 20%. Derfor støder man på mange Vin du Pays lavet på ren Viognier. I det relativt kølige klima (i hvert fald om natten) bliver disse vine ret gode og vil sikkert tiltale mange hvidvins-drikkere. I det hele taget nyder hvidvinene godt af dette kølige klima. Man har ikke problemer med manglende syreholdighed, som det ofte er tilfældet i de lunere appellationer i Sydrhone. Mon ikke jeg smagte de 3 bedste hvidvine, der laves i appellationen: Fondrèche Cuvée Persia på 100% Roussanne, som minder meget om den bedste fra Beaucastel, Chateau Pesquié Quintessence fra 80% Roussanne og 20% Clairette samt Vindemio Regain på 80% Clairette og 20% Grenche Blanc. Sidstnævnte var måske ikke helt på højde med de to andre, men den var umiddelbart charmerende og velsmagende. Rosévine spiller en meget stor rolle, og mange producenter øger produktionen og påstår, at vinene er lette at afsætte. Alle vine har en meget lys farve og er i alle henseender modsætninger til de berømte Tavel-vine - og så er de så dejligt umiddelbare. Nu tager jeg ikke rosé vine særligt alvorligt, men jeg forstår godt, at de er populære i Provence på de varme sommerdage. Der kan laves rigtig gode rødvine i Ventoux,
hvis man er parat til at begrænse udbyttet. Jeg har bemærket, at mens man
taler om et begrænset udbytte i f. eks. Chateauneuf du Pape på f.eks. 25
hl/ha., så synes man i Ventoux at 35 hl./ha. er et meget begrænset
udbytte, der nævnes med en vis patos. Når det gælder årgange, så synes jeg ikke, der alt i alt er stor forskel på 05-06-07. 2005 er også her en endnu ikke tæmmet vildbasse - på de bedste domæner. 2006 har mest frugt og bliver tidligst drikkemoden, men er meget charmerende og umiddelbar. 2007 anses af producenterne for den bedste årgang - og når det gælder det korte tidsperspektiv i den forholdsvis unge appellation - nok den bedste nogen sinde. 2008 er noget af et problem. Flere sagde, at de nok ikke laver deres bedste cuvée i denne årgang. Hvidvinene og rosévinene var nu lige så gode som tidligere årgange. Jeg smagte ikke rødvine fra 2008 fra fade eller tanke. Jeg skal ikke kunne sige hvorfor. Det plejer at blive tilbudt, men måske er der ikke tradition for den slags i Ventoux. Måske kan der være en anden nærliggende årsag. Jeg følte ikke trang til at spørge. Efter besøget er lavet en side med et forsøg på at opstille en Top 10 over producenterne fra Ventoux. |
|