Chateauneuf du Pape
april 2008
Home
Cairanne
2008 |
. |
Domaine la Barroche
Julien Barrot fylder 28 i maj, og har masser
af ungdommelig gåpåmod. Faderen Christian Barrot hjælper
sønnen og blander sig ikke i afgørelserne. Julien har
vist, at han kan stå på egne ben. På få år har han gjort
vinene fra domænet velkendte i de betydende importlande.
Han fortalte på meget velformuleret engelsk om alle
detaljer i vinfremstillingen.
Sidst jeg besøgte ham, solgte han en del af produktionen til
negociant, men siden 2006 vinificeres også denne del - fra
de yngste vinstokke - på domænet under navnet Christian
Barrot Terroir.
Julien Barrots sparringpartner er ønologen Emmanuel
Gragnepain fra Bourgogne, som skulle have flere klienter i
området.
Vinene fra 2007 er ikke alle færdiggæret endnu. I et af fadene
med Fiancé kunne man tydeligt høre, at det sydede. Det går i
gang, når temperaturen i kælderen (nu 10 grader) stiger. Slet
ikke noget problem i det, siger Julien. For mig var
det overraskende, at lav temperatur kunne udstrække
gæringsperioden over så lang en periode, men jeg bemærkede
flere tilfælde senere på turen.
De smagte vine var fortrinsvis fadprøver fra 2006 og
2007:
Smagte vine |
Point |
CdP Reserve 2007 -
Cinsault og Syrah - tank |
17 |
CdP Reserve 2007
Mourvedre |
16 |
CdP Reserve 2007 Grenache |
18 |
CdP Fiancé 2007 (tank)
Grenache og Syrah |
17 |
CdP Fiancé 2007 (fad)
Grenache og Syrah |
18 |
CdP Pure Grenache 2007 |
18 |
CdP Terroir 2006 - nylig
aftappet |
16 |
Clairette Vendange
Tardive 2007 (lille parti for sjov og uden etiket) |
19 |
|
|
|
. |
|
Domaine
Jean Royer
Jeg har aldrig før besøgt Jean Royer og kun en enkelt
gang smagt hans vin, men jeg må sige, at det var en meget
interessant mand at møde - og sikke en modtagelse. 4
flasker var åbnet på forhånd, og under dækklædet var
også brød og ost.
Han modtager ikke så ofte besøgende i kælderen, der er
beliggende diskret lidt syd for byen, næsten nabo til Henri
Bonneaus "nye kælder". Han er helt alene om al
arbejdet i markerne (5-6 ha.) og kælder og har derfor ikke
tiden til det. Han finder det heller ikke særlig
interessant at bruge tiden på det, hvilket jeg bestemt ikke
mærkede til. I mindre arbejdskrævende perioder, kan han
godt li' at rejse og var netop kommet hjem fra en 3 ugers
tur med familien til venner i Sydafrika.
Egentligt var Jean Royer ikke destineret til at blive
vinbonde. Hans far døde, da han var 1½ år
gammel, men han hjalp en bedstemor i hendes
marker. Ved hendes død arvede han nogle parceller og har
siden købt arvelodder fra andre medlemmer af familien.
Bedstemoderens små kældre ligger inde i byen, men de er
for små til en produktion med egen aftapning, og derfor
benytter han indtil videre en lejet kælder, men hvis
lejlighed byder sig, vil han gerne flytte produktionen til
et andet sted.
Det varierer en del, hvilke cuvéer der laves de enkelte
år. I 2001, 2006 og 2007 har han lavet en cuvée på 100%
Syrah. Er det så år med særlig gode Syrah? Næ, det er i
år med særlig god Grenache, for i sadanne årgange
behøver man ikke bruge Syrah til at forbedre Grenache!
Det også kun i særligt gode årgange, der laves en Cuvée
Hommage på 100% Grenache. Indtil videre i 2001 og 2007.
En betydelig del af produktionen udgøres af en Vin du Table
kaldt Le Petit Domaine. Denne vin indeholder høsten fra en
parcel i nærheden af Campingpladsen syd for byen på 0,6
ha, som er helt uden for alle appellationer, samt en parcel
på mindre end 0,5 ha. i Orange, som ligger i Cotes du Rhone
appellationen. Den vigtigste del af indholdet er dog
deklasseret Chateauneuf du Pape. I 2005 blev al vinen, der
normalt indgår i Tradition brugt til denne Vin du Table,
som da også fremtræder som en mindre Chateauneuf du Pape,
men kan nydes et par år efter høståret og formentligt kan
gemmes en del år.
Hans importører er ikke helt tilfredse med, at han ikke er
mere stabil med de forskellige cuvéer, men det er ikke
noget at gøre ved, og når Henri Bonneau kan gøre som det
passer ham, så kan jeg vel også, siger han.
Der er ikke årgang på en Vin du Table. Derfor anføres
f.eks. 5 ème année, hvilket betyder 2005 osv.
Jean-Marie er en god ven (fra rugbyperioden) med Philippe
Cambie og arbejder tæt samme med ham. Han var én af
Cambies aller første klienter.
Vinene fra 2007 er smagt fra tank eller fad, mens 2006 er
fra flasker. I øvrigt mener Jean-Marie Royer, at 2007 er en
super årgang, bedre end 2006 og især bedre end 2005 -
altså fra hans marker.
|
|
|
. |
Smagte vine |
Point |
Vin du Table Le Petit
Domaine 2007 |
15 |
Vin du Table Le Petit
Domaine 2006 |
14 |
CdP Tradition 2007 |
16 |
CdP Prestige 2007 |
17 |
Hommage 2007 |
19 |
Sola Syrah Regalis 2007 |
16 |
Sola Syrah Regalis 2006 |
16 |
CdP Prestige 2006 |
18 |
CdP Prestige 2005 |
18 |
CdP Prestige 2004 |
17 |
|
|
. |
|
Clos des
Papes
Forhistorien til dette ikke-besøg var, at jeg
forespurgte, om det var muligt at besøge stedet, møde
Avril og smage vine. Jeg fik det svar fra en eller anden
dame, at jeg bare kunne komme i åbningstiden. OK, det
gjorde jeg så og blev modtaget af en lidt træt mandlig
caviste. Jo, jeg kunne smage de vine, der stod på en
seddel.
Det drejede sig om 2 årgange hvid Chateauneuf du Pape, som
sikkert er meget gode og så deres Vin du Table, Petit Avril,
som jeg ved ikke er noget at skrive hjem om. Nej, jeg kunne
ikke smage andre rødvine denne dag. Ok, så lagde jeg mit
visitkort og gik igen.
Jeg fik ikke spurgt, om Paul Avril var til stede.
Det var nok en fejl. Han skulle være en meget venlig mand,
fortalte andre mig senere.
|
|
|
. |
. |
Clos
des Brusquières
Efter regn følger sol - sådan var det uden for
kældrene denne dag. Sådan oplevedes forskellen på modtagelsen
på Clos des Papes og Clos des Brusquières også!
Besøget var ikke planlagt, men jeg havde i baghovedet, at
det var en mulighed, hvis tiden bød sig, for én der er
klogere end mig har anbefalet 2005 og 2006 fra stedet.
Da det gik op for dem, hvem jeg var (ham der har lavet en
side om dem), så kom hele familien til stede.
På billedet herunder er det fra venstre David, den ældste
søn, fru Courtil-Thibaut, Courtil-Thibaut og den yngste
søn Jêrome. Begge sønnerne er på vej til uddannelser,
der gør dem til næste generation på stedet.
På smagetønden stod årgang 2005, og den er i hvert fald
ikke ringere end de tidligere årgange, som jeg smagte en
del af under mit sidste besøg. (Man kan stadig købe en del
af disse årgange).
De var ikke helt klar over, at de havde 3 importører i DK.
Da vi kiggede på listen over importører fik de øje på
Domaine Saint Benoit og fortalte, at dette domæne ikke
eksisterer længere, men er blevet delt op i to. Det må
undersøges lidt nærmere ved lejlighed.
Smagte vine |
Point |
CDP 2005 |
17 |
|
|
|
. |
|
Domaine Raymond
Usseglio
Jeg ved ikke, om min smag har ændret sig, eller om den
unge Stephane har ændret på stilen på vinene. Der er nok
tale om lidt af begge dele. Farmand Raymond plejer at være
en lystig fyr at besøge. I dag var han heller ikke helt den
samme.
Smagte vine |
Point |
CdP Blanc 2007 |
16 |
Cotes du Rhone 2006 |
14 |
CdP 2006 |
16 |
CdP Cuvée Imperiale 2006 |
17 |
|
|
|
. |
|
Domaine
Père Caboche
Jeg har fået et nærmest venskabeligt forhold til
Emilie Boisson. Hun synes vist, jeg har været
medvirkende til en del af hendes nu 2-årige eksport til DK.
Da jeg mødte hende første gang, troede hun, at vi have et
Vinmonopol her i landet. Det fortalte jeg hende ingenlunde
var tilfældet. Eftersom jeg skal møde hendes far,
borgmesteren, fredag aften, syntes jeg lige, at jeg ville
kigge ind. En af mine golfvenner importerer, og så var det
rimeligt lige at vurdere alle vinene.
Eftersom man var i gang med en større rengøringsomgang på
domænet fandt smagningen sted i smagelokalet i byens
centrum.
Smagte vine |
Point |
VDP Blanc 2007 |
15 |
VDP Rosé 2007 |
14 |
CdP Blanc 2006 |
16 |
CdP Blanc 2005 |
16 |
VDP 2006 |
14 |
Cotes du Rhone 2006 |
14 |
CdR Village la Cote 2006 |
14 |
CdP 2006 |
16 |
CdP Chambellan 2006 |
17 |
CdP Chambellan 2005 |
17 |
CdP Chambellan 2004 |
17 |
|
|
|
. |
|
Bois
de Boursan
Jean-Paul Versino er en meget talende (på engelsk)
herre, som det er farligt at stille for mange spørgsmål,
hvis man har en efterfølgende aftale. Det er sket mere end
én gang, at jeg har måttet tage en lidt hastig afsked for
at nå næste aftale til tiden.
Jeg kom til at spørge til forholdene på Saint Benoit (Se
under omtalen af besøget hos Clos des Brusquieres). Så gik
der et kvarters tid med at filosofere over de
vanskeligheder, der kan opstå som følge af at domæner
ofte ejes af flere i samme familie, når søskende deler
jorden ved dødsfald. Bagefter var vi egentlig ikke helt
klar over, hvorfor Saint Benoit synes opløst som domæne,
og vi turde ikke spørge videre, for vi kom jo for at smage
vinene.
Det kneb næsten lidt at kende kældrene igen. Der er blevet
ryddet op, og alle fadene står på rækker og er af samme
størrelse. Ja, væggene er endda blevet malet.
Vinene er der bestemt ikke noget i vejen med. Cuvée Felix
2005 er indtil videre toppen på denne tur - men vi mangler
jo en del besøg.
Smagte vine |
Point |
CdP 2006 (tank) |
17 |
CdP Felix 2006 (fad) |
18 |
CdP 2005 |
17 |
CdP Felix 2005 |
19 |
CdP 2007 |
17 |
|
|
|
. |
|
Bosquet
des Papes
Det er en del år siden, jeg sidst besøgte Bosquet des
Papes, og kældrene havde jeg før dette besøg kun set små
hjørner af. Jeg sikrede mig en aftale om at møde Nicolas
Boiron, sønnen der måske snart bliver eneansvarlig. Jeg
mødte ham kort ved smagningen
i København i oktober 2006. Han er en meget festlig
fyr, som altid er midtpunktet, når der er fest og ballade.
Han har været én af de glade rugbydrenge i Chateauneuf.
Glad er han stadig - bortset fra, at han savner en dansk
importør.
Under turen i kældrene bemærkede jeg, at der kun findes
foudres (de store fade) og demi-muids - ingen små træfade.
Det skyldes, at man lægger megen vægt på at fremstille
vin efter den traditionelle metode.
Man benytter sig af to forskellige ønologer. Én som er
meget traditionel og så en yngre "lidt vildere
type".
Det viste sig lidt senere at "den unge" var
Phillippe Cambie - hver gang Nicolas fortæller den slags,
sætter han i med en stor rund latter. Når ønologerne er
uenige, så er det jo naturligt, at "jeg
bestemmer".
Faderen Maurice Boiron (t.h. på billedet) er stadig med i
arbejdet, men er på vej mod pensionisttilværelsen.
Der blev stillet et større batteri af flasker op til
smagning - også her var Nicolas generøs.
Havde vi ikke afværget (til hans kones tilfredshed) kunne
det være blevet til mange flere.
Man ligger inde med mange ældre årgange på domænet, men
jeg finder deres vine et typisk eksempel på, at ældre vine
ofte udviser træthed. Ingen tvivl om at de er ret holdbare,
men alligevel.
Smagte vine |
Point |
CdP Blanc 2007 |
17 |
CdP Blanc 2006 |
16 |
CdP Tradition 2006 |
17 |
CdP Chante le Merle 2006
(fad) |
17 |
CdP Tradition 2005 |
17 |
CdP Chante le Merle 2005 |
18 |
CdP Gloire 2005 |
19 |
CdP Tradition 2000 |
16 |
|
|
|
. |
|
Chateau
de la Gardine
Dette var mit første besøg på
Gardine. Mest fordi de
der kraftige og rustikke vine, jeg har smagt i årenes løb,
aldrig rigtig har forekommet mig tiltalende. Når man nu
laver en hjemmeside om vinene fra Chateauneuf, er det svært
i længden at komme uden om en af de største producenter -
arealmæssigt.
Min aftale for besøget var egentligt truffet med en herre,
der ikke hed Brunel. Måske var han optaget, for vi blev
modtaget af Marie Odile Brunel (t.h. på billedet),
datter af Maxime Brunel. Damen t.v. på billedet er Ere
Brunel, gift med Patrick Brunel og vinmager på Chateau
Saint Roch i Roquemaure. (Hun kom tilfældigt forbi, og så
var det naturligt, at hun kom med på billedet.)
Marie Odile er uddannet ønolog, og arbejder i kældrene på
Gardine, så hun er sammen med broderen Philippe Brunel
"næste generation" på domænet.
Vi fik en særdeles grundig omvisning i alle (næsten tror
jeg) hjørner af kældrene - lige fra druemodtagelsen med et
stort sorteringsbord til de dybest liggende fadkældre.
Der var måske ikke så flot som kældrene på slottene i
Bordeaux, men alting forekom fornuftigt indrettet, og der
skulle egentligt kunne laves store vine på stedet.
Hele rækken af vine blev sat frem, og de flest flasker blev
åbnet umiddelbart før, de blev smagt.
I indledningen talte jeg om rustikke og kraftige vine. Jeg
må ændre denne opfattelse. Jeg formoder, at man har
besluttet at anlægge en ny og mere moderne stil på stedet.
Egentligt forekom de fleste vine at være spinkle uden
kraftige tanniner og overdreven frugt/farve. Skulle jeg have
købt vine, ville jeg helt sikkert vælge Lirac
Confidentielle som jeg fandt var "best buy". Hvis
det havde været en blindsmagning, føler jeg mig ikke
sikker på, at jeg ville have givet L’Immortelle 18 point,
men når man nu ved, at der er tale om en produktion på ca.
1.500 flasker og en pris på 100€, så leder man jo efter
alle tegn på udødelighed.
Smagte vine |
Point |
Lirac Blanc Chateau Saint
Roch 2007 |
16 |
Lirac Blanc 2006 |
17 |
CdP Blanc Generation
Marie-Léoncie Vieilles Vignes 2002 |
18 |
Lirac 2005 |
15 |
Cotes du Rhone Village
Rasteau 2005 |
14 |
Lirac Confidentielle 2005 |
16 |
CdP 2005 |
16 |
CdP 1999 |
16 |
CdP Cuvée des Générations
Gaston Philippe 2005 |
17 |
CdP L'Immortelle 2005 |
18 |
|
|
|
. |
|
Domaine
la Millière
Egentligt var besøget på Milliere aftalt med Michel
Arnaud for at få nogle nyere etiketter til siden.
Det kan skam godt lønne sig at besøge stedet uden en
sådan undskyldning. Vinene er gode nok.
Arnaud var optaget andesteds, så vi blev modtaget af hans
samlever, Irene Bonnot. Der laves de tre vine på stedet, som blev smagt - alle
berettiget kaldt Vieilles Vignes. Cotes
du Rhone 2005 til 5€ er især et godt køb synes jeg, og vi
købte et passende parti.
Smagte vine |
Point |
CDR 2005 |
15 |
CDR Village 2006 |
15 |
CdP 2005 |
17 |
|
|
|
. |
|
Henri
Bonneau
Man vil måske undre sig over, at det lykkedes mig at
fået åbnet døren til Bonneaus lyksaligheder. Derfor lidt
forhistorie. Sidste år nævnte jeg over for Michel Blanc
fra federationen, at nu manglede jeg egentlig kun én
producent af dem, men normalt ikke kan besøge. Han påstod,
at det problem kunne han løse. I forbindelse med
planlægningen af min optagelse i broderskabet blev jeg bedt om at udfylde et skema, hvor der blev spurgt, om man
ønskede arrangeret besøg hos producenter. Uden større
forhåbninger skrev jeg Henri Bonneau. Nogle dage senere kom
så beskeden om, at jeg kunne besøge Henri Bonneau med
ledsagelse af Isabell Ferrando. Senere under planlægning af
et møde med Philippe Cambi, viste det sig at også han kom
med til besøget. Se det var jo et scoop. Hvis ingen af dem
havde været med, ville det have været ret ynkeligt med
kommunikationen mellem Henri Bonneau og mig. Det betød
imidlertid også at smagningen blev noget mere udbytterig
med hensyn til smagte vine. Isabell Ferrando fortalte mig
bagefter, at det havde været en usædvanlig god smagning.
Bonneau var i god lune, for Isabell og Phillipe er Bonneaus
gode venner. Billedet: Henri Bonneau, Isabel Ferrando og Philippe Cambie.
Vinkendere ved, at alting er lidt "anderledes"
hos Bonneau. Starten på smagningen var nu alligevel lidt
overraskende. Efter at vi havde fået udleveret glas gik
Bonneau hen og åbnede en dør på den lille gårdsplads til
et skur på 3x3 meter. Han flyttede nogle flamingoplader på
gulvet med nogen besvær og rodede med noget på gulvet.
Hvad havde han gang i? Det viste sig at han skruede på et
lille dæksel, vel 15 cm i diameter, og efter en del besvær
fik han det skruet af. Ned med hæverten og op med vin fra
en cementtank af ukendte dimensioner. Det viste sig at være
2007. Den smagte aldeles vidunderligt, blød, elegant og
lækker og lige til at drikke med stor, stor fornøjelse.
Ung vin behøver altså ikke at smage forfærdeligt fra en
producent, hvis vine kan gemmes i årtier. Sådan skal det
være!
Derefter tilbragte vi ca.11/2 time i de berømte - nogen vil
sige berygtede - fadkældre. Fugtige, mugbelagte og trange.
Der er en del små rum med trappetrin imellem og jord på
gulvet - godt, for der var ingen spytbakker.
Min kone var lidt ked af, at jeg havde iført mig mine
pæneste lyse bukser og strikketrøje, for seancen ville
blive mindre synlig på tøjet, hvis jeg havde haft en
kedeldragt på - de mugne vægge og fade. På billedet vil
man kunne se ordet "propre" på nogle tomme
opretstående fade. Det vil sige, at de er rengjorte -
indeni.
Henri Bonneau laver op til 4 cuvéer: Domaine Henri Bonneau, Cuvée Marie
Beurrier, i nogle år Reserve des
Celestins og i specielt gode år Cuvée Speciale.
Der går omkring 5 år efter høsten, før det besluttes
hvilke fade, der indgår i de forskellige årgange. Den
yngste årgang, hvor tønderne var påført cuvéenavn var
2003. Her stod der på nogle tønder skrevet med kridt 03
MB. Vi smagte følgende vine. Jeg afstår fra pointgivning,
for det vil fuldstændigt sprænge min 20-point-skala -
Undtagen VDP (2004 blandet med 2005), der nok kunne fortjene
17 point.
Jeg har forstået på Isabell, at antallet af tilbudte vine
varierer under hans smagninger, alt efter hvad han synes
gæsterne fortjener, og hvor træt han er. Han var frisk og i
godt humør, og Isabell og Philippe fortjente en god
smagning:
Smagte vine |
CdP 2007 |
CdP 2006 La Crau |
CdP 2006 fra andet terroir |
CdP 2005 La Crau |
CdP 2005 fra andet terroir |
VDP
2003/2004 |
CdP 2004
fra? |
CdP 2004
måske Marie Beurrier |
CdP 2003
fra? |
CdP 2003
Marie Beurrier |
Cdp 1998
Cuvée Speciale fra flaske uden etiket (den bedste CdP
jeg nogensinde har smagt) |
|
|
|
. |
|
Domaine
de la Vieille Julienne
Besøget var først
og fremmest møntet på at smage deres Cuvée Reserve, som
de forlanger 240€ for.
Det kom kun til at vare 10 minutter, fordi Andreas Becker -
næstkommanderende på stedet - havde fået dårlig ryg og
skulle være hos lægen en halv time efter vores ankomst.
Det var så bare med at komme igang.
Vinene fra dette sted er af den slags, der ikke kan nydes
unge. Dybt sortrøde, overdimensionerede, enormt
koncentrerede - og den slags. Bestemt ikke en nydelse at
drikke nu - måske om 7-10 år.
Smagte vine |
Point |
Cdp 2006 |
17 |
CdP Reserve 2006 |
18 |
|
|
Domaine Giraud
Besøget var egentligt mest aftalt for at købe 2006, og
da det altid er en fornøjelse at møde den søde Maria
Giraud, var der lavet en aftale - også fordi man
efter min erfaring smager flere vine under et aftalt besøg.
Det viste sig, at 2006 ikke var aftappet, men 7 flasker var
linet op, og alle vine var gode:
Smagte vine |
Point |
CdP Blanc 2007 |
18 |
CdP Tradition
2006 |
17 |
CdP Gallimardes
2006 |
18 |
Les Grenache de Pierre
2006 |
19 |
CdP Tradition
2007 |
18 |
CdP Gallimardes
2007 |
18 |
CdP Les
Grenache de Pierre 2007 |
19 |
|
. |
|
Domaine
Bouvachon Nomine
Selvfølgelig skulle vi også besøge vores gode ven
Jean-Paul Bouvachon for at få nogle billige
onsdags-chateauneuffer og høre lidt om krigstilstanden i
Chateauneuf. Der havde i denne uge været et møde mellem
folk fra de to federationer, og det er blevet besluttet at
oprette en fælles! organisation. Det har INAO krævet. Man
vil kun have et sted at kommunikere med. Det er for
besværligt for myndighederne at skulle henvende sig til
flere lokale myndigheder, når ting skal besluttes.
Nødtvunget har man så været nødt til at samarbejde på
øverste plan. De to federationer vil også fremover bestå,
men der oprettes et fælles organ med ansvar for samarbejde
med INAO. Måtte det blive optakten til samling - men det
bliver der nok ikke noget af.
CdP 2007 er til 16 point.
|
|
Domaine
du Pegau
Der var ikke rigtig tid at at besøge Pegau, så denne
gang nøjedes vi med udsalget i byen, der ligger tæt på
vores næste mål Clos Saint Jean. Vi havde 10 minutter, men
måtte næsten jage på manden i shoppen, der gerne ville
have snakket lidt mere. Han kunne ikke forstå, at jeg ikke
spurgte til prisen først.
Den er nu også godt nok steget til 34€, men det er en vin,
der skal købes.
Smagte vine |
Point |
CdP 2005 |
19 |
|
. |
|
Clos Saint Jean
Vincent Maurel er engelsktalende og en meget venlig
person. Man modtager kun besøg efter aftale, og en sådan
havde den danske importør The Wine Company været så
venlige at skaffe mig.
Sidst jeg besøgte stedet for et par år siden blev der talt
om en mulig udflytning eller opsplitning af domænet. Det
misforstod jeg nu dengang. Man har i februar i år
påbegyndt bygning af en ny kælder på parkeringspladsen
bag Cave Reflet/Clos Mont Olivet. Her vil der blive
modtagelse af druerne, der så flyttes til de nuværende
kældre, når vinen skal på træfade eller lagringstanke.
Der bygges også kontorer og muligvis smagerum. I dag
benytter man sig af kældre på 4 forskellige lokaliteter.
Fremover bliver der så kun to. Domænet vil stadig være en
enhed.
Man stopper nu med at sælge en del af høsten til negociant
og har afhændet mindre og mindre de sidste par år.
Al vin fra 2005 var udsolgt. Telefonen have ringet uafbrudt
i en uge, dengang Parker kom op med 100 point. 2006 stod
foran aftapning, så den var ikke til salg endnu. Den
første sending kommer til Danmark, sagde han. 2004 var en
rigtig god vin nu, så den kunne vi så købe. På billedet
er Vincent ved at skrive regningen til os. Alle vine blev smagt fra fad, undtagen 2004.
Smagte vine |
Point |
CdP 2007 |
17 |
CdP Combe des Fous 2007 |
18 |
CdP Deux ex Machina 2007 |
19 |
CdP 2006 |
17 |
CdP Combe des Fous 2006 |
18 |
CdP Deux ex Machina 2006 |
19 |
CdP 2004 |
17 |
|
|
|
.. |
|
Prix special du jury
Hvert år i forbindelse med Fête Saint Marc uddeles
priser til rød- og hvidvine i 2 årgange - i år 2004 og
2007. De producenter, der ønsker at lægge billet ind,
indsender et antal flasker. I år havde man bedømt ca. 200
vine, og der blev uddelt priser til 13 vine i hver kategori.
Udvælgelsen af de bedste vine sker efter en serie af
smagninger i løbet af april. Fredag morgen deltog jeg i en
smagning i paveslottets kælder, hvor vi smagte de tre
bedste vine i hver kategori. Vi skulle så give point efter
en 20-point-skala, og sluttelig rangere de 12 vine og finde
en vinder af "Prix special de jury". Det
var en blindsmagning. Nogle af
vinene blev serveret under middagen fredag aften, og jeg
tror, at den jeg satte øverst var Domaine Cristia 2004. Jeg
mente at kunne genkende den, da vi under middagen
blandt utallige andre rød- og hvidvine også fik den
serveret.
Resultatet af aftenens prisuddeling kan ses her.
Prix special du jury blev tildelt Chateau de la Gardine Blanc
2004.
Det skal noteres, at mange af de bedste domæner
ikke deltager i "konkurrencen", og at kun medlemmer af
den gamle federation kan være med.
|
|
|
. |
|
Chateau
de Beaucastel
På Chateau de Beaucastel modtager man kun besøgende
efter aftale, men så varer besøget til gengæld næsten to
timer. De sidste 5 år har man haft ansat en sommelier,
Fabrice Langlois, (Han ses under Kort
nyt 21. marts) til at forestå rundvisningen og den
efterfølgende smagning. Han er en snakkemaskine af rang.
Ordene væltede ud af ham i næsten halvanden time. Han
snakkede mest filosofi og ikke meget teknik. Det var altså
lidt søvndyssende, men for besøgende (Vi var 10 personer),
der ikke har besøgt stedet før og ikke kendte det meste i
forvejen, var det måske interessant. Naturligvis var den
helt rigtige filosofi bag vinfremstilling den, man anvender
på Beaucastel. Jeg bed mærke i et enkelt ord mineralitet,
som han mente burde være til stede i en vin. Det havde jeg
i baghovedet, da vi endelig nåede frem til smagningen, og
mineralitet er tilstede i alle vine fra Beaucastel.
Alle dele af kældrene var rengjorte, da vi ankom. Det var
nu ikke fordi vi ankom, blev jeg fortalt. Det gør man hver
fredag.
Der stod ikke remedier og flød i nogen hjørner, og gulvene
var vasket af overalt. Det gør man for at bekæmpe
bakterier i at få fodfæste i kældrene - noget som ofte
ses hos organiske/biodynamiske producenter. (Jeg kunne ikke
lade være med at tænke på kældrene hos Henri Bonneau)
Smageprogrammet præsenterede alle sider af vinene fra
Beaucastel, og selv om jeg ofte har undret mig over, at
vinene herfra er så berømte, måtte jeg overgive mig, da
vi smagte de sidste to vine.
|
|
Smagte vine |
Point |
Reserve Perrin Blanc 2007 |
15 |
CDR Coudoulet Blanc 2006 |
14 |
CDP Blanc 2006 |
17 |
CDP Vieilles Vignes Blanc
2006 |
19 |
CdR Coudoulet 2005 |
15 |
CDP 2006 |
18 |
CDP 2005 |
18 |
CDP 1989 |
19 |
CDP Hommage 2001 |
20 |
|
. |
|
Fête Saint Marc -
Échansonnerie des Papes
Baggrunden for at vi netop sidst i april tog til
Chateauneuf du Pape var en indbydelse, jeg modtog i november
(Kort nyt 9. december
2007).
Jeg vil senere lave en separat side om denne min store
aften. Derfor her kun et par billeder og en kort tekst.
|
|
Det er skik, at et medlem af broderskabet holder en lille
tale, hvor man siger noget morsomt om den, der skal optages.
Her er det Daniel Coulon fra Domaine de Beaurenard, der
holder denne tale. Til venstre for ham Præsidenten for
broderskabet, Francoise Bérard. Med glas i hånden anes
manageren på Ogier/Caves des Papes, og til højre fylder
Nicolas Boiron fra Bosquet des Papes godt i billedet. Han
står med en protokol, hvor man skal indskrive sig. |
. |
|
Det store øjeblik - for mig. Francoise Bérard
introniserer mig ved at hænge den gyldne nøgle på plads.
Udover nøglen modtager man et diplom, som skal have en fin
ramme og hænges op på min arbejdsplads, kontoret, samt en
magnum flaske Chateauneuf du Pape med specialetiket fra
Echansonniere des Papes. Gad vist hvad den indeholder?
Det vigtigste "udbytte" er nok, at de mange producenter,
der deltog i festen, vil modtage mig ved fremtidige besøg
med genkendende smil. |
. |
|
Det fremgår vist tydeligt af billedet, at jeg
har nydt seancen - meget.
Det
lokale TV-Syd optog glimt af aftenens forløb
På federationens hjemmeside:
LA
REMISE DES PRIX - Jeg havde den ære at overrække
priser for bedste rødvine årg. 2007.
LES
INTRONISATIONS - 4 "Membre d'Honneur" blev
udnævnt denne aften.
I øvrigt var en halv snes danskere tilfældigvis til stede
denne aften - en gruppe fra SuperBrugsen.
Mere om festen på en særlig side. |
|
|
. |
|
La
Bastide Saint Dominique
Min datter og svigersøn kom ned fra Geneve for at være
med til festen. I weekenden skulle vi skaffe lidt
forsyninger til deres kælder. Det var naturligt at starte
her hvor vi bor, så Eric Gonnet havde lovet at lave en
smagning, selv om der normalt er lukket på lørdage.
På billedet ses Eric (t.v.) og hans assistent, der gjorde det
muligt for mig at få den bærbare på deres trådløse
netværk.
Smagte vine |
Point |
VDP Blanc 2007 |
13 |
CDR Blanc 2007 |
14 |
CdP Blanc 2007 |
17 |
VDP Rosé 2007 |
13 |
CDR Rosé |
15 |
CDR 2006 |
13 |
CDR Village 2005 |
15 |
CDR Village Jules
Rochebonne 2006 |
15 |
CdP 2006 |
17 |
CdP Secrets de Pignan
2006 |
18 |
|
|
|
. |
|
Domaine de
la Charbonnière
Jeg havde egentligt opgivet at få tid til at besøge
Charbonnière i åbningstiden, men da jeg hilste på datteren
Veronique Maret (billedet) fredag aften, sagde hun, ar vi var
velkomne søndag formiddag. Nøglen kunne altså bruges til
noget!
Der har de sidste 3 år været investeret en del på domænet
- i første omgang i bygninger. Blandt andet stod der en endnu ikke
udpakket etikeringsmaskine i kældrene. Der er indkøbt flere
trætanke til gæringen (ses på siden om stedet), og der vil
blive indkøbt flere endnu. Vi kunne forstå, at hr. og fru
Maret ikke er helt enige om strategien. Michel Maret lægger
vægt på at fremstille vine med lang levetid og Mireille
ønsker, at vinene skal være mere tilgængelige i en ung
alder. Gæringsfadene af træ har man fundet gjorde vinene
bedre som unge, så måske har Mireille vundet første omgang
af familiediskussionerne. Næste omgang drejer sig måske om
at skifte ønolog.
Det ligger nu fast, at døtrene (sammen) er indstillet på at
efterfølge forældrene til sin tid. Caroline Maret (26) var i
USA for at promovere deres vine, og Veronique (23) er færdig
med første år af sin vinuddannelse efter at have gennemgået
en merkantil uddannelse. Veronique sagde, at de mange
investeringer skyldes at faderen vil lette generationsskiftet.
Det er et fænomen man ofte møder i Chateauneuf at
forældrene er så glade for at næste generation vil tage
over, at de skal have den bedst mulige uddannelse, og at der
skal være gennemført investeringer, så den slags ikke er
problemet de første år efter overtagelsen.
Unge mennesker kan jo skifte mening, men når de har fået en
uddannelse, og der er gode fremtidsmuligheder er der måske
ikke så stor risiko for det.
Det betyder rigtig meget for vinbønderne i Chateauneuf (som
det nok gør det alle andre steder), at der er nogen til at
overtage familietraditionerne.
Efter vores besøg kom en journalist på besøg, og det var
grunden til, at vi - efter at vores smagning var overstået -
også blev tilbudt at smage et par spændene gamle hvidvine
fra 1998 og 1988.
Da 1988 blev lavet, var vinstokken kun 5 år gamle, men det
kan fint lade sig gøre at lave meget holdbare hvidvine af så
unge stokke.
|
|
|
. |
Smagte vine |
Point |
CdP Blanc 2007 |
17 |
Vacqueyras 2006 |
15 |
CdP 2006 |
17 |
CdP Mourre du Perdrix 2006 |
18 |
CdP 2005 |
17 |
CdP Mourre du Perdrix 2005 |
18 |
CdP Vieilles Vignes 2005 |
19 |
CdP Blanc 1998 |
17 |
CdP Blanc 1988 |
17 |
|
|