Chateauneuf du Pape april 2008
Home   Cairanne 2008

.

Domaine la Barroche

Julien Barrot fylder 28 i maj, og har masser af ungdommelig gåpåmod. Faderen Christian Barrot hjælper sønnen og blander sig ikke i afgørelserne. Julien har vist, at han kan stå på egne ben. På få år har han gjort vinene fra domænet velkendte i de betydende importlande.
Han fortalte på meget velformuleret engelsk om alle detaljer i vinfremstillingen. 
Sidst jeg besøgte ham, solgte han en del af produktionen til negociant, men siden 2006 vinificeres også denne del - fra de yngste vinstokke - på domænet under navnet Christian Barrot Terroir. 
Julien Barrots sparringpartner er ønologen Emmanuel Gragnepain fra Bourgogne, som skulle have flere klienter i området.
Vinene fra 2007 er ikke alle færdiggæret endnu. I et af fadene med Fiancé kunne man tydeligt høre, at det sydede. Det går i gang, når temperaturen i kælderen (nu 10 grader) stiger. Slet ikke noget problem i det,  siger Julien. For mig var det  overraskende, at lav temperatur kunne udstrække gæringsperioden over så lang en periode, men jeg bemærkede flere tilfælde senere på turen.

De smagte vine var fortrinsvis fadprøver fra 2006 og 2007:

Smagte vine Point
CdP Reserve 2007 - Cinsault og Syrah - tank 17
CdP Reserve 2007 Mourvedre 16
CdP Reserve 2007 Grenache 18
CdP Fiancé 2007 (tank) Grenache og Syrah 17
CdP Fiancé 2007 (fad) Grenache og Syrah 18
CdP Pure Grenache 2007 18
CdP Terroir 2006 - nylig aftappet 16
Clairette Vendange Tardive 2007 (lille parti for sjov og uden etiket) 19
.
Domaine Jean Royer

Jeg har aldrig før besøgt Jean Royer og kun en enkelt gang smagt hans vin, men jeg må sige, at det var en meget interessant mand at møde - og sikke en modtagelse. 4 flasker var åbnet på forhånd, og under dækklædet var også brød og ost. 
Han modtager ikke så ofte besøgende i kælderen, der er beliggende diskret lidt syd for byen, næsten nabo til Henri Bonneaus "nye kælder". Han er helt alene om al arbejdet i markerne (5-6 ha.) og kælder og har derfor ikke tiden til det. Han finder det heller ikke særlig interessant at bruge tiden på det, hvilket jeg bestemt ikke mærkede til. I mindre arbejdskrævende perioder, kan han godt li' at rejse og var netop kommet hjem fra en 3 ugers tur med familien til venner i Sydafrika. 
Egentligt var Jean Royer ikke destineret til at blive vinbonde. Hans far døde, da han var 1½ år gammel, men han hjalp en bedstemor i hendes marker. Ved hendes død arvede han nogle parceller og har siden købt arvelodder fra andre medlemmer af familien. Bedstemoderens små kældre ligger inde i byen, men de er for små til en produktion med egen aftapning, og derfor benytter han indtil videre en lejet kælder, men hvis lejlighed byder sig, vil han gerne flytte produktionen til et andet sted.
Det varierer en del, hvilke cuvéer der laves de enkelte år. I 2001, 2006 og 2007 har han lavet en cuvée på 100% Syrah. Er det så år med særlig gode Syrah? Næ, det er i år med særlig god Grenache, for i sadanne årgange behøver man ikke bruge Syrah til at forbedre Grenache!
Det også kun i særligt gode årgange, der laves en Cuvée Hommage på 100% Grenache. Indtil videre i 2001 og 2007.
En betydelig del af produktionen udgøres af en Vin du Table kaldt Le Petit Domaine. Denne vin indeholder høsten fra en parcel i nærheden af Campingpladsen syd for byen på 0,6 ha, som er helt uden for alle appellationer, samt en parcel på mindre end 0,5 ha. i Orange, som ligger i Cotes du Rhone appellationen. Den vigtigste del af indholdet er dog deklasseret Chateauneuf du Pape. I 2005 blev al vinen, der normalt indgår i Tradition brugt til denne Vin du Table, som da også fremtræder som en mindre Chateauneuf du Pape, men kan nydes et par år efter høståret og formentligt kan gemmes en del år.
Hans importører er ikke helt tilfredse med, at han ikke er mere stabil med de forskellige cuvéer, men det er ikke noget at gøre ved, og når Henri Bonneau kan gøre som det passer ham, så kan jeg vel også,  siger han.
Der er ikke årgang på en Vin du Table. Derfor anføres f.eks. 5 ème année, hvilket betyder 2005 osv.
Jean-Marie er en god ven (fra rugbyperioden) med Philippe Cambie og arbejder tæt samme med ham. Han var én af Cambies aller første klienter.

Vinene fra 2007 er smagt fra tank eller fad, mens 2006 er fra flasker. I øvrigt mener Jean-Marie Royer, at 2007 er en super årgang, bedre end 2006 og især bedre end 2005 - altså fra hans marker.
.
Smagte vine Point
Vin du Table Le Petit Domaine 2007 15
Vin du Table Le Petit Domaine 2006 14
CdP Tradition 2007 16
CdP Prestige 2007 17
Hommage 2007 19
Sola Syrah Regalis 2007 16
Sola Syrah Regalis 2006 16
CdP Prestige 2006 18
CdP Prestige 2005 18
CdP Prestige 2004 17
.
Clos des Papes

Forhistorien til dette ikke-besøg var, at jeg forespurgte, om det var muligt at besøge stedet, møde Avril og smage vine. Jeg fik det svar fra en eller anden dame, at jeg bare kunne komme i åbningstiden. OK, det gjorde jeg så og blev modtaget af en lidt træt mandlig caviste. Jo, jeg kunne smage de vine, der stod på en seddel.
Det drejede sig om 2 årgange hvid Chateauneuf du Pape, som sikkert er meget gode og så deres Vin du Table, Petit Avril, som jeg ved ikke er noget at skrive hjem om. Nej, jeg kunne ikke smage andre rødvine denne dag. Ok, så lagde jeg mit visitkort og gik igen.

Jeg fik ikke spurgt, om Paul Avril var til stede. Det var nok en fejl. Han skulle være en meget venlig mand, fortalte andre mig senere.

. .
Clos des Brusquières

Efter regn følger sol - sådan var det uden for kældrene denne dag. Sådan oplevedes forskellen på modtagelsen på Clos des Papes og Clos des Brusquières også!
Besøget var ikke planlagt, men jeg havde i baghovedet, at det var en mulighed, hvis tiden bød sig, for én der er klogere end mig har anbefalet 2005 og 2006 fra stedet.
Da det gik op for dem, hvem jeg var (ham der har lavet en side om dem), så kom hele familien til stede.
På billedet herunder er det fra venstre David, den ældste søn, fru Courtil-Thibaut, Courtil-Thibaut og den yngste søn Jêrome. Begge sønnerne er på vej til uddannelser, der gør dem til næste generation på stedet.
På smagetønden stod årgang 2005, og den er i hvert fald ikke ringere end de tidligere årgange, som jeg smagte en del af under mit sidste besøg. (Man kan stadig købe en del af disse årgange).
De var ikke helt klar over, at de havde 3 importører i DK. Da vi kiggede på listen over importører fik de øje på Domaine Saint Benoit og fortalte, at dette domæne ikke eksisterer længere, men er blevet delt op i to. Det må undersøges lidt nærmere ved lejlighed. 

Smagte vine Point
CDP 2005 17
.
Domaine Raymond Usseglio

Jeg ved ikke, om min smag har ændret sig, eller om den unge Stephane har ændret på stilen på vinene. Der er nok tale om lidt af begge dele. Farmand Raymond plejer at være en lystig fyr at besøge. I dag var han heller ikke helt den samme.

Smagte vine Point
CdP Blanc 2007 16
Cotes du Rhone 2006 14
CdP 2006 16
CdP Cuvée Imperiale 2006 17
.
Domaine Père Caboche

Jeg har fået et nærmest venskabeligt forhold til Emilie Boisson. Hun synes vist, jeg har været medvirkende til en del af hendes nu 2-årige eksport til DK. Da jeg mødte hende første gang, troede hun, at vi have et Vinmonopol her i landet. Det fortalte jeg hende ingenlunde var tilfældet.  Eftersom jeg skal møde hendes far, borgmesteren, fredag aften, syntes jeg lige, at jeg ville kigge ind. En af mine golfvenner importerer, og så var det rimeligt lige at vurdere alle vinene.
Eftersom man var i gang med en større rengøringsomgang på domænet fandt smagningen sted i smagelokalet i byens centrum.

Smagte vine Point
VDP Blanc 2007 15
VDP Rosé 2007 14
CdP Blanc 2006 16
CdP Blanc 2005 16
VDP 2006 14
Cotes du Rhone 2006 14
CdR Village la Cote 2006 14
CdP 2006 16
CdP Chambellan 2006 17
CdP Chambellan 2005 17
CdP Chambellan 2004 17
.

Bois de Boursan

Jean-Paul Versino er en meget talende (på engelsk) herre, som det er farligt at stille for mange spørgsmål, hvis man har en efterfølgende aftale. Det er sket mere end én gang, at jeg har måttet tage en lidt hastig afsked for at nå næste aftale til tiden.
Jeg kom til at spørge til forholdene på Saint Benoit (Se under omtalen af besøget hos Clos des Brusquieres). Så gik der et kvarters tid med at filosofere over de vanskeligheder, der kan opstå som følge af at domæner ofte ejes af flere i samme familie, når søskende deler jorden ved dødsfald. Bagefter var vi egentlig ikke helt klar over, hvorfor Saint Benoit synes opløst som domæne, og vi turde ikke spørge videre, for vi kom jo for at smage vinene.
Det kneb næsten lidt at kende kældrene igen. Der er blevet ryddet op, og alle fadene står på rækker og er af samme størrelse. Ja, væggene er endda blevet malet.
Vinene er der bestemt ikke noget i vejen med. Cuvée Felix 2005 er indtil videre toppen på denne tur - men vi mangler jo en del besøg.

Smagte vine Point
CdP 2006 (tank) 17
CdP Felix 2006 (fad) 18
CdP 2005 17
CdP Felix 2005 19
CdP 2007 17
.

Bosquet des Papes

Det er en del år siden, jeg sidst besøgte Bosquet des Papes, og kældrene havde jeg før dette besøg kun set små hjørner af. Jeg sikrede mig en aftale om at møde Nicolas Boiron, sønnen der måske snart bliver eneansvarlig. Jeg mødte ham kort ved smagningen i København i oktober 2006. Han er en meget festlig fyr, som altid er midtpunktet, når der er fest og ballade. Han har været én af de glade rugbydrenge i Chateauneuf. Glad er han stadig - bortset fra, at han savner en dansk importør.
Under turen i kældrene bemærkede jeg, at der kun findes foudres (de store fade) og demi-muids - ingen små træfade. Det skyldes, at man lægger megen vægt på at fremstille vin efter den traditionelle metode.
Man benytter sig af to forskellige ønologer. Én som er meget traditionel og så en yngre "lidt vildere type".
Det viste sig lidt senere at "den unge" var Phillippe Cambie - hver gang Nicolas fortæller den slags, sætter han i med en stor rund latter. Når ønologerne er uenige, så er det jo naturligt, at "jeg bestemmer".
Faderen Maurice Boiron (t.h. på billedet) er stadig med i arbejdet, men er på vej mod pensionisttilværelsen.
Der blev stillet et større batteri af flasker op til smagning - også her var Nicolas generøs.
Havde vi ikke afværget (til hans kones tilfredshed) kunne det være blevet til mange flere.
Man ligger inde med mange ældre årgange på domænet, men jeg finder deres vine et typisk eksempel på, at ældre vine ofte udviser træthed. Ingen tvivl om at de er ret holdbare, men alligevel.

Smagte vine Point
CdP Blanc 2007 17
CdP Blanc 2006 16
CdP Tradition 2006 17
CdP Chante le Merle 2006 (fad) 17
CdP Tradition 2005 17
CdP Chante le Merle 2005 18
CdP Gloire 2005 19
CdP Tradition 2000 16
.

Chateau de la Gardine

Dette var mit første besøg på Gardine. Mest fordi de der kraftige og rustikke vine, jeg har smagt i årenes løb, aldrig rigtig har forekommet mig tiltalende. Når man nu laver en hjemmeside om vinene fra Chateauneuf, er det svært i længden at komme uden om en af de største producenter - arealmæssigt.
Min aftale for besøget var egentligt truffet med en herre, der ikke hed Brunel. Måske var han optaget, for vi blev modtaget af Marie Odile Brunel (t.h. på billedet), datter af Maxime Brunel. Damen t.v. på billedet er Ere Brunel, gift med Patrick Brunel og vinmager på Chateau Saint Roch i Roquemaure. (Hun kom tilfældigt forbi, og så var det naturligt, at hun kom med på billedet.)
Marie Odile er uddannet ønolog, og arbejder i kældrene på Gardine, så hun er sammen med broderen Philippe Brunel "næste generation" på domænet.
Vi fik en særdeles grundig omvisning i alle (næsten tror jeg) hjørner af kældrene - lige fra druemodtagelsen med et stort sorteringsbord til de dybest liggende fadkældre.
Der var måske ikke så flot som kældrene på slottene i Bordeaux, men alting forekom fornuftigt indrettet, og der skulle egentligt kunne laves store vine på stedet. 
Hele rækken af vine blev sat frem, og de flest flasker blev åbnet umiddelbart før, de blev smagt.
I indledningen talte jeg om rustikke og kraftige vine. Jeg må ændre denne opfattelse. Jeg formoder, at man har besluttet at anlægge en ny og mere moderne stil på stedet. Egentligt forekom de fleste vine at være spinkle uden kraftige tanniner og overdreven frugt/farve. Skulle jeg have købt vine, ville jeg helt sikkert vælge Lirac Confidentielle som jeg fandt var "best buy". Hvis det havde været en blindsmagning, føler jeg mig ikke sikker på, at jeg ville have givet L’Immortelle 18 point, men når man nu ved, at der er tale om en produktion på ca. 1.500 flasker og en pris på 100€, så leder man jo efter alle tegn på udødelighed.

Smagte vine Point
Lirac Blanc Chateau Saint Roch 2007 16
Lirac Blanc 2006 17
CdP Blanc Generation Marie-Léoncie Vieilles Vignes 2002 18
Lirac 2005 15
Cotes du Rhone Village Rasteau 2005 14
Lirac Confidentielle 2005 16
CdP 2005 16
CdP 1999 16
CdP Cuvée des Générations Gaston Philippe 2005 17
CdP L'Immortelle 2005 18
.

Domaine la Millière

Egentligt var besøget på Milliere aftalt med Michel Arnaud for at få nogle nyere etiketter til siden.
Det kan skam godt lønne sig at besøge stedet uden en sådan undskyldning. Vinene er gode nok.
Arnaud var optaget andesteds, så vi blev modtaget af hans samlever, Irene Bonnot.
Der laves de tre vine på stedet, som blev smagt - alle berettiget kaldt Vieilles Vignes. Cotes du Rhone 2005 til 5€ er især et godt køb synes jeg, og vi købte et passende parti.

Smagte vine Point
CDR 2005 15
CDR Village 2006 15
CdP 2005 17
.

Henri Bonneau

Man vil måske undre sig over, at det lykkedes mig at fået åbnet døren til Bonneaus lyksaligheder. Derfor lidt forhistorie. Sidste år nævnte jeg over for Michel Blanc fra federationen, at nu manglede jeg egentlig kun én producent af dem, men normalt ikke kan besøge. Han påstod, at det problem kunne han løse. I forbindelse med planlægningen af min optagelse i broderskabet blev jeg bedt om at udfylde et skema, hvor der blev spurgt, om man ønskede arrangeret besøg hos producenter. Uden større forhåbninger skrev jeg Henri Bonneau. Nogle dage senere kom så beskeden om, at jeg kunne besøge Henri Bonneau med ledsagelse af Isabell Ferrando. Senere under planlægning af et møde med Philippe Cambi, viste det sig at også han kom med til besøget. Se det var jo et scoop. Hvis ingen af dem havde været med, ville det have været ret ynkeligt med kommunikationen mellem Henri Bonneau og mig. Det betød imidlertid også at smagningen blev noget mere udbytterig med hensyn til smagte vine. Isabell Ferrando fortalte mig bagefter, at det havde været en usædvanlig god smagning. Bonneau var i god lune, for Isabell og Phillipe er Bonneaus gode venner. Billedet: Henri Bonneau, Isabel Ferrando og Philippe Cambie.
Vinkendere ved, at alting er lidt "anderledes" hos Bonneau. Starten på smagningen var nu alligevel lidt overraskende. Efter at vi havde fået udleveret glas gik Bonneau hen og åbnede en dør på den lille gårdsplads til et skur på 3x3 meter. Han flyttede nogle flamingoplader på gulvet med nogen besvær og rodede med noget på gulvet. Hvad havde han gang i? Det viste sig at han skruede på et lille dæksel, vel 15 cm i diameter, og efter en del besvær fik han det skruet af. Ned med hæverten og op med vin fra en cementtank af ukendte dimensioner. Det viste sig at være 2007. Den smagte aldeles vidunderligt, blød, elegant og lækker og lige til at drikke med stor, stor fornøjelse. Ung vin behøver altså ikke at smage forfærdeligt fra en producent, hvis vine kan gemmes i årtier. Sådan skal det være!
Derefter tilbragte vi ca.11/2 time i de berømte - nogen vil sige berygtede - fadkældre. Fugtige, mugbelagte og trange. Der er en del små rum med trappetrin imellem og jord på gulvet - godt, for der var ingen spytbakker.
Min kone var lidt ked af, at jeg havde iført mig mine pæneste lyse bukser og strikketrøje, for seancen ville blive mindre synlig på tøjet, hvis jeg havde haft en kedeldragt på - de mugne vægge og fade. På billedet vil man kunne se ordet "propre" på nogle tomme opretstående fade. Det vil sige, at de er rengjorte - indeni.
Henri Bonneau laver op til 4 cuvéer: Domaine Henri Bonneau, Cuvée Marie Beurrier, i nogle år Reserve des Celestins og i specielt gode år Cuvée Speciale.
Der går omkring 5 år efter høsten, før det besluttes hvilke fade, der indgår i de forskellige årgange. Den yngste årgang, hvor tønderne var påført cuvéenavn var 2003. Her stod der på nogle tønder skrevet med kridt 03 MB. Vi smagte følgende vine. Jeg afstår fra pointgivning, for det vil fuldstændigt sprænge min 20-point-skala - Undtagen VDP (2004 blandet med 2005), der nok kunne fortjene 17 point.
Jeg har forstået på Isabell, at antallet af tilbudte vine varierer under hans smagninger, alt efter hvad han synes gæsterne fortjener, og hvor træt han er. Han var frisk og i godt humør, og Isabell og Philippe fortjente en god smagning: 

Smagte vine
CdP 2007
CdP 2006 La Crau
CdP 2006 fra andet terroir
CdP 2005 La Crau
CdP 2005 fra andet terroir
VDP 2003/2004
CdP 2004 fra?
CdP 2004 måske Marie Beurrier
CdP 2003 fra?
CdP 2003 Marie Beurrier
Cdp 1998 Cuvée Speciale fra flaske uden etiket (den bedste CdP jeg nogensinde har smagt)
.
.

Domaine de la Vieille Julienne

Besøget var først og fremmest møntet på at smage deres Cuvée Reserve, som de forlanger 240€ for.
Det kom kun til at vare 10 minutter, fordi Andreas Becker - næstkommanderende på stedet - havde fået dårlig ryg og skulle være hos lægen en halv time efter vores ankomst.
Det var så bare med at komme igang.
Vinene fra dette sted er af den slags, der ikke kan nydes unge. Dybt sortrøde, overdimensionerede, enormt koncentrerede - og den slags. Bestemt ikke en nydelse at drikke nu - måske om 7-10 år.

Smagte vine Point
Cdp 2006 17
CdP Reserve 2006 18

Domaine Giraud

Besøget var egentligt mest aftalt for at købe 2006, og da det altid er en fornøjelse at møde den søde Maria Giraud, var der lavet en aftale - også  fordi man efter min erfaring smager flere vine under et aftalt besøg. Det viste sig, at 2006 ikke var aftappet, men 7 flasker var linet op, og alle vine var gode:
Smagte vine Point
CdP Blanc 2007 18
CdP Tradition 2006 17
CdP Gallimardes 2006 18
Les Grenache de Pierre 2006 19
CdP Tradition 2007 18
CdP Gallimardes 2007 18
CdP Les Grenache de Pierre 2007 19

.
Domaine Bouvachon Nomine

Selvfølgelig skulle vi også besøge vores gode ven Jean-Paul Bouvachon for at få nogle billige onsdags-chateauneuffer og høre lidt om krigstilstanden i Chateauneuf. Der havde i denne uge været et møde mellem folk fra de to federationer, og det er blevet besluttet at oprette en fælles! organisation. Det har INAO krævet. Man vil kun have et sted at kommunikere med. Det er for besværligt for myndighederne at skulle henvende sig til flere lokale myndigheder, når ting skal besluttes. Nødtvunget har man så været nødt til at samarbejde på øverste plan. De to federationer vil også fremover bestå, men der oprettes et fælles organ med ansvar for samarbejde med INAO. Måtte det blive optakten til samling - men det bliver der nok ikke noget af.
CdP 2007 er til 16 point.

 

Domaine du Pegau

Der var ikke rigtig tid at at besøge Pegau, så denne gang nøjedes vi med udsalget i byen, der ligger tæt på vores næste mål Clos Saint Jean. Vi havde 10 minutter, men måtte næsten jage på manden i shoppen, der gerne ville have snakket lidt mere. Han kunne ikke forstå, at jeg ikke spurgte til prisen først.
Den er nu også godt nok steget til 34€, men det er en vin, der skal købes.

Smagte vine Point
CdP 2005 19
.
Clos Saint Jean

Vincent Maurel er engelsktalende og en meget venlig person. Man modtager kun besøg efter aftale, og en sådan havde den danske importør The Wine Company været så venlige at skaffe mig.
Sidst jeg besøgte stedet for et par år siden blev der talt om en mulig udflytning eller opsplitning af domænet. Det misforstod jeg nu dengang. Man har i februar i år påbegyndt bygning af en ny kælder på parkeringspladsen bag Cave Reflet/Clos Mont Olivet. Her vil der blive modtagelse af druerne, der så flyttes til de nuværende kældre, når vinen skal på træfade eller lagringstanke. Der bygges også kontorer og muligvis smagerum. I dag benytter man sig af kældre på 4 forskellige lokaliteter. Fremover bliver der så kun to. Domænet vil stadig være en enhed.
Man stopper nu med at sælge en del af høsten til negociant og har afhændet mindre og mindre de sidste par år.
Al vin fra 2005 var udsolgt. Telefonen have ringet uafbrudt i en uge, dengang Parker kom op med 100 point. 2006 stod foran aftapning, så den var ikke til salg endnu. Den første sending kommer til Danmark, sagde han. 2004 var en rigtig god vin nu, så den kunne vi så købe. På billedet er Vincent ved at skrive regningen til os.
Alle vine blev smagt fra fad, undtagen 2004.

Smagte vine Point
CdP 2007 17
CdP Combe des Fous 2007 18
CdP Deux ex Machina 2007 19
CdP 2006 17
CdP Combe des Fous 2006 18
CdP Deux ex Machina 2006 19
CdP 2004 17
..
Prix special du jury

Hvert år i forbindelse med Fête Saint Marc uddeles priser til rød- og hvidvine i 2 årgange - i år 2004 og 2007. De producenter, der ønsker at lægge billet ind, indsender et antal flasker. I år havde man bedømt ca. 200 vine, og der blev uddelt priser til 13 vine i hver kategori. Udvælgelsen af de bedste vine sker efter en serie af smagninger i løbet af april. Fredag morgen deltog jeg i en smagning i paveslottets kælder, hvor vi smagte de tre bedste vine i hver kategori. Vi skulle så give point efter en 20-point-skala, og sluttelig rangere de 12 vine og finde en vinder af  "Prix special de jury". Det var en blindsmagning. Nogle af vinene blev serveret under middagen fredag aften, og jeg tror, at den jeg satte øverst var Domaine Cristia 2004. Jeg mente at kunne  genkende den, da vi under middagen blandt utallige andre rød- og hvidvine også fik den serveret.
Resultatet af aftenens prisuddeling kan ses her.
Prix special du jury blev tildelt Chateau de la Gardine Blanc 2004.

Det skal noteres, at mange af de bedste domæner ikke deltager i "konkurrencen", og at kun medlemmer af den gamle federation kan være med.

.
Chateau de Beaucastel

På Chateau de Beaucastel modtager man kun besøgende efter aftale, men så varer besøget til gengæld næsten to timer. De sidste 5 år har man haft ansat en sommelier, Fabrice Langlois, (Han ses under Kort nyt 21. marts) til at forestå rundvisningen og den efterfølgende smagning. Han er en snakkemaskine af rang. Ordene væltede ud af ham i næsten halvanden time. Han snakkede mest filosofi og ikke meget teknik. Det var altså lidt søvndyssende, men for besøgende (Vi var 10 personer), der ikke har besøgt stedet før og ikke kendte det meste i forvejen, var det måske interessant. Naturligvis var den helt rigtige filosofi bag vinfremstilling den, man anvender på Beaucastel. Jeg bed mærke i et enkelt ord mineralitet, som han mente burde være til stede i en vin. Det havde jeg i baghovedet, da vi endelig nåede frem til smagningen, og mineralitet er tilstede i alle vine fra Beaucastel.
Alle dele af kældrene var rengjorte, da vi ankom. Det var nu ikke fordi vi ankom, blev jeg fortalt. Det gør man hver fredag.
Der stod ikke remedier og flød i nogen hjørner, og gulvene var vasket af overalt. Det gør man for at bekæmpe bakterier i at få fodfæste i kældrene - noget som ofte ses hos organiske/biodynamiske producenter. (Jeg kunne ikke lade være med at tænke på kældrene hos Henri Bonneau)
Smageprogrammet præsenterede alle sider af vinene fra Beaucastel, og selv om jeg ofte har undret mig over, at vinene herfra er så berømte, måtte jeg overgive mig, da vi smagte de sidste to vine.

Smagte vine Point
Reserve Perrin Blanc 2007 15
CDR Coudoulet Blanc 2006 14
CDP Blanc 2006 17
CDP Vieilles Vignes Blanc 2006 19
CdR Coudoulet 2005 15
CDP 2006 18
CDP 2005  18
CDP 1989 19
CDP Hommage 2001 20
.

Fête Saint Marc - Échansonnerie des Papes
Baggrunden for at vi netop sidst i april tog til Chateauneuf du Pape var en indbydelse, jeg modtog i november (Kort nyt 9. december 2007).
Jeg vil senere lave en separat side om denne min store aften. Derfor her kun et par billeder og en kort tekst.
Det er skik, at et medlem af broderskabet holder en lille tale, hvor man siger noget morsomt om den, der skal optages. Her er det Daniel Coulon fra Domaine de Beaurenard, der holder denne tale. Til venstre for ham Præsidenten for broderskabet, Francoise Bérard. Med glas i hånden anes manageren på Ogier/Caves des Papes, og til højre fylder Nicolas Boiron fra Bosquet des Papes godt i billedet. Han står med en protokol, hvor man skal indskrive sig.
.
Det store øjeblik - for mig. Francoise Bérard introniserer mig ved at hænge den gyldne nøgle på plads.
Udover nøglen modtager man et diplom, som skal have en fin ramme og hænges op på min arbejdsplads, kontoret, samt en magnum flaske Chateauneuf du Pape med specialetiket fra Echansonniere des Papes. Gad vist hvad den indeholder?
Det vigtigste "udbytte" er nok, at de mange producenter, der deltog i festen, vil modtage mig ved fremtidige besøg med genkendende smil.
.

Det fremgår vist tydeligt af billedet, at jeg har nydt seancen - meget.

Det lokale TV-Syd optog glimt af aftenens forløb 
På federationens hjemmeside:
LA REMISE DES PRIX - Jeg havde den ære at overrække priser for bedste rødvine årg. 2007.
LES INTRONISATIONS - 4 "Membre d'Honneur" blev udnævnt denne aften.
I øvrigt var en halv snes danskere tilfældigvis til stede denne aften - en gruppe fra SuperBrugsen. 
Mere om festen på en særlig side.

.
La Bastide Saint Dominique

Min datter og svigersøn kom ned fra Geneve for at være med til festen.  I weekenden skulle vi skaffe lidt forsyninger til deres kælder. Det var naturligt at starte her hvor vi bor, så Eric Gonnet havde lovet at lave en smagning, selv om der normalt er lukket på lørdage.
På billedet ses Eric (t.v.) og hans assistent, der gjorde det muligt for mig at få den bærbare på deres trådløse netværk.

Smagte vine Point
VDP Blanc 2007 13
CDR Blanc 2007 14
CdP Blanc 2007 17
VDP Rosé 2007 13
CDR Rosé 15
CDR 2006 13
CDR Village 2005 15
CDR Village Jules Rochebonne 2006 15
CdP 2006 17
CdP Secrets de Pignan 2006 18
.
Domaine de la Charbonnière

Jeg havde egentligt opgivet at få tid til at besøge Charbonnière i åbningstiden, men da jeg hilste på datteren Veronique Maret (billedet) fredag aften, sagde hun, ar vi var velkomne søndag formiddag. Nøglen kunne altså bruges til noget!
Der har de sidste 3 år været investeret en del på domænet - i første omgang i bygninger. Blandt andet stod der en endnu ikke udpakket etikeringsmaskine i kældrene. Der er indkøbt flere trætanke til gæringen (ses på siden om stedet), og der vil blive indkøbt flere endnu. Vi kunne forstå, at hr. og fru Maret ikke er helt enige om strategien. Michel Maret lægger vægt på at fremstille vine med lang levetid og Mireille ønsker, at vinene skal være mere tilgængelige i en ung alder. Gæringsfadene af træ har man fundet gjorde vinene bedre som unge, så måske har Mireille vundet første omgang af familiediskussionerne. Næste omgang drejer sig måske om at skifte ønolog.
Det ligger nu fast, at døtrene (sammen) er indstillet på at efterfølge forældrene til sin tid. Caroline Maret (26) var i USA for at promovere deres vine, og Veronique (23) er færdig med første år af sin vinuddannelse efter at have gennemgået en merkantil uddannelse. Veronique sagde, at de mange investeringer skyldes at faderen vil lette generationsskiftet. Det er et fænomen man ofte møder i Chateauneuf at forældrene er så glade for at næste generation vil tage over, at de skal have den bedst mulige uddannelse, og at der skal være gennemført investeringer, så den slags ikke er problemet de første år efter overtagelsen. 
Unge mennesker kan jo skifte mening, men når de har fået en uddannelse, og der er gode fremtidsmuligheder er der måske ikke så stor risiko for det.
Det betyder rigtig meget for vinbønderne i Chateauneuf (som det nok gør det alle andre steder), at der er nogen til at overtage familietraditionerne.

Efter vores besøg kom en journalist på besøg, og det var grunden til, at vi - efter at vores smagning var overstået - også blev tilbudt at smage et par spændene gamle hvidvine fra 1998 og 1988. 
Da 1988 blev lavet, var vinstokken kun 5 år gamle, men det kan fint lade sig gøre at lave meget holdbare hvidvine af så unge stokke.

.
Smagte vine Point
CdP Blanc 2007 17
Vacqueyras 2006 15
CdP 2006 17
CdP Mourre du Perdrix 2006 18
CdP 2005 17
CdP Mourre du Perdrix 2005 18
CdP Vieilles Vignes 2005 19
CdP Blanc 1998 17
CdP Blanc 1988 17

Home