Kort nyt - august 2009
.
31. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
I
morgen skulle det så blive afsløret i Smag
& Behag, hvilken chateauneuf, der er blevet vurderet til at være
Danmarks bedste.
Jeg har stadig ikke fået bogen om Chateauneuf du Pape, så ingen
omtale endnu! Der skulle komme lidt forbigående regn - måske tordenbyger - i Chateauneuf på onsdag ,men det er nok kun godt med lidt saftspænding i trængte druer. |
|||||||||
. | |||||||||
28. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
Denne
kommentar til høsten 2009 er godt nok nogle dage gammel, men forekommer
mig alligevel interessant. Den fremkom i et nyhedsbrev fra Vinergie, det
agentfirma, som Cambie er medejer af/rådgiver for:
Characteristics
of the vintage 2009 at the 19th of August :
(by
Philippe CAMBIE)
"The
maturation is around 15 days earlier than in 2008 which able us to do a
pertinent comparison. Compared to 2007, we have very similar maturities
for all varieties despite the white & Black Grenache and the Mourvèdre
which are around a week in advance. |
|||||||||
. | |||||||||
27. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
Høsten
er i gang i Chateauneuf du Pape Jeg opdagede i dag på bloggen fra Domaine du Beurenard, at man allerede i dag er startet med at høste Syrah (billede t.h.). I går (se herunder) gav Julien Barrot udtryk for, at "The grapes are nearly ripe." Fra Beaurenard siger man at høsten er startet tidligt ligesom i 2003 og 2007 og tilføjer (i min oversættelse) "the wines are still better than these 2 years". Det lyder jo meget fint! Hvad
så med Ban des Vendanges - må man sådan starte? Svar:
"The ban des vendanges will be 4 of September, we have moved it today |
|
||||||||
. | |||||||||
26. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
I
en mailveksling med Dominique på Domaine Cristia, der handlede om noget
helt andet end den kommende høst, indskød hun - formentlig fordi hun var
så glad - "I hope that everything's fine in Danemark! Here it's more than hot, 2009 seems to be a new exciting vintage!" Det fik mig til at spørge en anden bekendt, Julien Barrot, hvilke forventninger han havde på nuværende tidspunkt, og her er hans reaktion: "09
vintage is not yet in the cellar but it looks like again a particular
vintage. Jeg
har fulgt vejret i Chateauneuf i de sidste par uger - og det har været
ret varmt. |
|||||||||
. | |||||||||
23. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
Høsten
nærmer sig Om godt en uges tid vil høsten i Rhone være i gang. Kan hænde man enkelte steder begynder på at høste grønne druer i den kommende uge. Ved høstens begyndelse er der mange steder Ban des Vendanges En del af disse festligheder finder sted af turistmæssige årsager, og der er spectacles af forskellig art med optog og den slags - naturligvis efter en indledende gudstjeneste. Der er dog også en mere seriøs baggrund: Det erklæres lovligt at starte høsten (af blå druer). Kooperativerne åbner ikke for modtagelse afdruer, før høsten er annonceret lovlig. Seriøse producenter, der skal leve af selv at lave god vin, kan nok selv finde ud af at vente, til druerne er optimalt modne. De første festligheder plejer at finde sted i Avignon. Det sker i år lørdag den 29. august. I Chateauneuf du Pape venter man til 11. september: .
|
|
||||||||
. | |||||||||
22. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
|
|
||||||||
. | |||||||||
18. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
|
Harry Karis,médecin hollandais vient de consacrer ces deux dernières années à écrire le plus exhaustif des ouvrages jamais écrit sur les vins de Châteauneuf-du-Pape. 500 pages où textes, photos, graphiques, tableaux récapitulatifs vont permettre aux amateurs et aux professionnels de tout apprendre sur les vins de Châteauneuf-du-Pape, sur l'appellation et bien entendu sur les vignerons et les vigneronnes qui l'animent au quotidien. Cet ouvrage sera présenté aux visiteurs et aux touristes le mardi 25 août aprés-midi à la maison des vins de Châteauneuf-du-Pape. | ||||||||
. | |||||||||
17. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
|
|||||||||
. | |||||||||
14. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
Peter
Bækgård er i Sydfrankring i disse dage: "Ville lige rapportere, at jeg har købt 2010 udgaven af La Revue du Vin de France - min favorit publikation (bog) når det kommer til Franske vine generelt. Interessant nok har de vurderet 2004 og 2006 til at være væsentligt bedre i det sydlige Rhone end 2007. 2005 mener de er den bedste årgang i 20 år". Ser man det! |
|||||||||
13. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
Fête
de la Véraison i Chateauneuf du Pape 7.-9. august: Video fra sudTV Local - også klip fra andre begivenheder i byen og omegnen. Seminaret på det års Rhonevinfestival 19. september handler om Côte
Rôtie. Seminaret forestås af vinjournalist Niels Lillelund fra
Jyllands-Posten. Seminaret vil fokusere på regionens forskellige
stilarter og terroirs og der vil være 10 spændende Côte
Rôtie på smagning. |
|||||||||
. | |||||||||
2. august 2009: | |||||||||
. | |||||||||
(Indlægget
her blev anført i Kort nyt 30. juli) Jeb Dunnock fra THE RHONE REPORT har også være i Rhone for nylig og smage 07. Hans noter kan ses her. Jeg har i dagbogen herunder (Juli 2009) flere gange talt om en karakteristisk sødme i mange vine fra denne årgang. Dunnock taler om "sweet fruit". Jeg forsøgte at få at vide fra producenterne, hvor denne sødme kommer fra. Jeg fik undvigende svar - især fra dem, hvor sødmen var meget fremtrædende. Man forklarer det bl.a. med en "høj alkoholprocent". Det kan jeg ikke rigtig gennemskue skulle give sødme. Det er nok mere noget med meget modne druer - hvilket jo naturligvis også højner alkoholprocenten, men Rhonevine når ofte op på nær 15%, uden at man mærker sødmen. Alle påstod hårdnakket, at deres vine ikke indeholdt restsukker. Er der en "ekspert", der kan forklare sødmen i netop denne årgang?
|
Reaktion fra Peter
Sunesen: Det Jeb Dunnuck refererer til når han taler om "sweet fruit" er simpelthen sødmen fra perfekt modne druer. Ligesom en Lafite 1959 (et perfekt år for Bordeaux og Lafite i særdeleshed) dufter og smager mere sødmefyldt -uden selvfølgelig at besidde noget ikke udgæret sukker- end en sur,kantet, hård og ucharmerende 1957 (et år hvor druerne aldrig blev rigtigt modne pga usle vejrforhold). VI SKRIVER HISTORIE med CdP 2007: et fantastisk år ....sandsynligvis det bedste siden 1990 eller måske 1978 (selvom det sagtens med tiden kan vise sig at blive endnu bedre end disse to fremragende årgange) Så det du (parakdoksalt nok for en mand der angiveligt er begejstret for vinene fra dette herlige område) finder frastødende og som du omtaler nedsættende som "alt for søde" er i virkligheden CdP af ALLERHØJESTE KLASSE........ Selv om du ikke bryder dig om disse "alt for søde" vine, og jeg egentlig burde lade dig blive i hvad jeg vil kalde din afsindige vildfarelse ud fra tanken om at der så er mere til os andre, vil jeg alligevel opfordre dig til at købe nogle af de vine du indtil nu har veget væk fra. Om nogle år vil du sandsynligvis takke mig for mit storatede råd. Gå ikke glip af hvad Parker kalder "a vintage of a lifetime"......... PS Jeg læste engang om en godsejers reaktion på den da nytappede Bordeaux årgang 1929 (ET LEGENDARISK ÅR ) Han udbrød til sin vinkyper "den kan De godt sætte syltetøjs-etiketter på...den er jo sød, mand! |
||||||||
. |
Arkiv: