Kort nyt - maj 2009
.

24. maj 2009:
.

Udbyttet 2008 i Sydlige Rhones CRU + Carianne og Rasteau

Den deklarerede høst i årgang 2008 i Chateauneuf du Pape androg 83.867 hl.
Dermed kom udbyttet næsten ned på samme lave niveau som i 2002 (81.000 hl.)
Udbyttets størrelse siger naturligvis ikke noget om høstens kvalitet.
Normaludbyttet i appellationen er på 100.000-105.000 hl.
Beaumes de Venise 20.083 hl. Lirac 20.654 hl. Vinsobres 14.242 hl.
Cairanne 24.137 hl. Rasteau 32.780 hl.
Chateauneuf du Pape 83.867 hl. Tavel 36.790 hl. Muscat de B.d.V 10.882
Gigondas 37.160 hl. Vacqueyras 42.755 hl. VDN Rasteau 639 hl.
21. maj 2009:
.
Et hængeparti - Clos des Papes - se under kort nyt 16. maj

Først lidt pædagogisk manuduktion. Producenter af vine kan groft deles op i 3 kategorier:
Private producenter, der selv laver og aftapper den vin, der laves fra deres marker.
Negocianter, der opkøber mere eller mindre færdiglavet vin fra private producenter og derefter blander de købte vine og markedsfører dem under et mærkenavn.
Kooperativer, der køber druer fra private producenter - lige fra marken, og derefter blander al vin fra de indleverede druer.

Det er normalt i Rhone, at hvis man vil sælge druer til et kooperativ, må man ikke samtidig selv lave og aftappe vin. (Der findes dog eksempler på producenter, der får lov til begge dele.)
En negociant interesserer sig normalt ikke for, om han aftager al vin fra en producent.

En betydelig del af de private producenter sælger derfor en del af deres vin (som de selv har gæret og lagret) til negocianter, der på et tidspunkt ankommer med en tankvogn og afhenter vinen for derefter af aftappe den under eget navn.
Det kan være vin fra yngre vinstokke. Det kan være vin fra prodcentens "svageste" marker. Det kan være vin, som producenten ikke har kapacitet i kældrene til at færdiglagre, eller det kan være, at producenten har brug for likvid kapital.

Tilbage til Clos des Papes. Her sælger man en varierende del af høsten til negociant og aftapper selv den part, som man kan sælge til en høj pris under navnet Clos des Papes.
Når domænet fremhæves som et domæne, der ikke forfalder til at lave special cuvéer, og derved bevarer kvaliteten af "basis" cuvéen, er det således en sandhed med visse modifikationer.

Man kunne jo også udtrykke det på den måde, at de kun laver en special cuvée.

.
19. maj 2009:
.
"Danmarks største Rhônevinfestival"
Nøglepunkter på programmet fremgår måske endnu ikke fra festivalens hjemmeside, men chateauneuf.dk skjuler jo ikke nyheder, så du kan smugkigge her.

I øvrigt har Chateau Saint Cosme i Gigondas fået lavet egen hjemmeside.
Der er måske endnu lige et par links, der endnu ikke virker, men det tegner til at blive en interessant side.

Jeg havde gæster i søndags, der skulle smage nogle lidt "usædvanlige" vine.
Chateau Rayas 1996. Jeg vidste egentligt godt, at den skulle havde været drukket noget før, og det blev bekræftet. Jeg ville bare lige gemme den sidste flaske. Heldigvis hjalp mine gæster.
Domaine Pegau 1999. Det er utrolig, at en vin fra Pegau kan være så skuffende. Der er altså noget med den årgang, der er helt galt. Jeg skal måske til at revurdere mine gentagne udtalelser om, at det er mit favorit-domæne. 
Ja, og så var der en Rasteau, som slog disse to med flere længder: Domaine Gourt de Mautens 2003. Det går jo altid sådan på den slags aftener, at man lige skal have en flaske mere, så vi sluttede af med Domaine de Cristia Reniassance 2003. Det kneb den at matche vinen fra Rasteau, men de to andre kunne den nemt overskygge.

Hvis I kan tåle at lytte til Gary Vaynerchuk, så har han i gårsdagens episode smagt 3 vine fra Gigondas. Chateau Raspail (som jeg tror, han overvurderer lidt), Guigal (som jeg tror, han indrammer meget præcist) og Chateau Saint Cosme Valbelle 2006 (som han måske hyper en del, hvilket jeg er helt enig i er retfærdigt). Episoden ses - og især høres - her.

Tak til Jens H. for henvisning til de to hjemmesider.

.
16. maj 2009:
.
Jeg har her for nylig fået svaret på noget, jeg har grublet over i snart flere år.
Hvordan kan det egentlig være, at man på Clos des Papes er i stand til fra 29 ha. at lave en enkelt cuvée af rød Chateauneuf du Pape i en kvalitet, så man opnår højere priser end man gør for de fleste special cuvéer i appellationen? 
Send en mail, hvis I kender en forklaring - om nogle dage bringer jeg et svar under kort nyt, og er andre forsøg på forklaringer relevante, bliver de også bragt.
.
13. maj 2009:
.
"Sur røv" - "alzheimerramte amerikanske vinguru Robert Parker" - "bærme af vine fra det sydlige Rhône" - "For mig smager neuf og resten af sydrhône mere af portvin end bordvin" - Søren Frank. (blog på Berlingske Tidende!!! 12.5.)
Jeg kunne jo have tænkt mig at bringe et billede her t.h. af den flinke og positive mand, men så får jeg nok røven på komedie eller hvad det nu hedder nu om dage der ovre i Københavnstrup.
Jeg sidder tilbage med en simpel tanke: Hva' ka' manden mon egentlig li' ?
Han har selvfølgelig en pointe i det med kooperativer og negocianter og en kvart sandhed i det med specialcuvéerne, og hvis det er hans egentlige ærinde, så kan jeg være enig, men der må ligge noget meget mere alvorligt bag, som jeg ikke har fattet. Jeg sidder her og får vældig ondt af Frank og Parker. Jamen, det er da synd for folk, når de har det så dårligt.
11. maj 2009:
.
Lieux-dits
Kortet over liex-dits i Cairanne er fulgt op af kort over Rasteau og Vacqueyras.
Der er lavet en side, som har link til sådanne kort i 6 af de betydeligste vinbyer.

En af mine trofaste besøgende har gjort mig opmærksom på en beretning fra 
Escapade des Gourmets søndag den 10. maj i Rasteau arrangeret af en organisation i Rasteau, der hedder Terres de Lumiere. En af deltagerne Kristin Espinasse (gift med Jean-Marc Espinasse på Domaine Rouge-Bleu) fortæller levende om turen på sin blog: http://french-word-a-day.typepad.com/ (11. maj 2009).

Vi ses måske i Menighedshuset i Hellerup torsdag aften ?

 

 

 

Escapade des Gourmets blev ringet igang af kirkeklokken i Rasteau. Foto: Kristin Espinasse.
.
8. maj 2009:
.
Lieux-dits i Cairanne
En blæsende og regnfuld golffri dag gav anledning til at lege lidt med GPS'en.
I Frankrig har man den ucivilicerede vane, at de mindre veje ikke har navne, og "husnumre" findes kun sporadisk i landområderne. 
Det er programmørerne bag GPS-systermet naturligvis klar over, så derfor er man ofte henvist til at søge på navne på lieux-dits (gamle stednavne).
Det fandt jeg ud af og havde gavn af på min tur til Ventoux for en måneds tid siden. 
Dagens nørdede puslerier gav anledning til et kort / en side om lieux-dits i Carianne, som kan blive nyttig næste gang .... Måske også for andre.
.
1. maj 2009:
.
PALMARES DU CONCOURS DE LA SAINT MARC 2009

I forbindelse med den årlige lokale fest i Chateauneuf du Pape fredag den 24. april deltog en del medlemmer af den oprindelige federation i den kammeratlige indbyrdes kappestrid om, hvis vin der får den højeste bedømmelse blandt smagere, der består af vinbønderne selv og professionelle smagere, hvoraf de fleste også er lokale. Selv om det ikke er priser, der giver genlyd i verdenspressen, går deltagerne nu en del op i "konkurrencen". 
Jeg kan da f. eks. fortælle, at jeg dagen efter festen blive ringet op af en producent, der med en vis stolthed fortale, at han havde fået en fin placering. 

Jeg deltog selv i festen i april 2008, og kan bevidne, at det er hyggelig aften, som samler 5-600 deltagere.
Som det fremgår af billedet til højre, er humøret højt, og de yngre deltagere plejer at "feste videre et eller andet sted", når den officielle fest er forbi ved 1-tiden.

I år var det 2008 og 2005, der blev bedømt. Resultatet kan ses her.
Der er ikke specialcuvéer blandt de bedømte vine.

Julien Barrot, Domaine la Barroche.  Foto: Federationen

Arkiv:

April 2009
Marts 2009

Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home