29.
april 2009: |
|
. |
|
Fra
Politikens netavis (28.4. 20.37):
"Der er gode nyheder til madglade danskere,
som skal på sommerferie i Frankrig.
De skal nemlig ikke hive så mange euro op af lommen som tidligere for at
kunne nyde godt af foie gras, frølår og andre franske specialiteter på
de lokale brasserier.
Fra 1. juli bliver momsen for restauranter og caféer i Frankrig sænket
fra 19,6 procent til 5,5 procent, oplyser den franske regering. Til gengæld
lover en jublende restaurationsbranche, at en stor del af besparelsen
sendes videre til kunderne."
I slutningen af artiklen:
"Rødvinen er ikke omfattet
Danskere med hang til fransk rødvin har dog ikke nogen besparelse at
hente i denne omgang.
Alkohol er holdt ude af momsnedsættelsen for ikke at opfordre til drikfældighed,
oplyser den franske regering."
Nå, ja, der bliver da måske råd til en bedre rødvin. |
|
. |
|
28.
april 2009: |
|
. |
|
Jeg
har udvekslet links med Julien Poujol fra Gigondas, som i samarbejde med
syndikatet arrangerer guided tours hos vinbønderne m.v.
I forbindelse med korrespondancen, har han forspurgt, om jeg (eller nogen
jeg kendte) ønskede at modtage billetter til The international wine tourism fair in Lyon (15 to
17th May).
Skulle nogen af mine besøgende føle lyst - så
send ham en mail.
Han kan kontaktes via http://www.viti-oenotourisme.com/
(henvis evt. til mig) |
|
. |
|
27.
april 2009: |
|
. |
|
Top
10 i Ventoux
Sider om besøgte producenter i Ventoux er nu alle opdateret.
Som en slags afslutning har jeg begået en side, hvor jeg forsdøge at
udpege de 10 bedste producenter. To af dem (1 og 2) kan man ikke besøge
uden at træffe en aftale. De øvrige kan man normalt bare besøge inden
for den åbningstid, der er anført på siderne om de pågældende
domæner.
Priserne på vinene er for gode vines vedkommende 8-14€. Enkelte
cuvéer mere.
Efter min mening er det ikke altid de dyreste cuvéer, der er de bedste.
Man kan få rigtig gode vine for 8-10€.
De luftige og tilsyneladende populære roséer kan fås noget
billigere.
Der kan fås rimeligt gode hvidvine for rimelige priser. Mange
producenter laver en Vin du Pays på 100% Viognier. De vil normalt koste
ca. 5€ - de bedste lidt mere.
Jeg har aldrig før besøgt et område, hvor der eksperimenteres så
løssluppent med at lave dessertvine, hvoraf mange smager udmærket. De er
ikke tunge og fede, men ganske friske og gode som aperitif eller til
dessert, evt. til foie gras. |
|
. |
|
23.
april 2009: |
|
. |
|
Parker
anbefaler varmt den bog om Chateauneuf du Pape af Harry Karis, som jeg
omtalte i Kort nyt 26.11.08:
"For me the two finest books on wine ever written are the Oxford
Companion and Hugh Johnson's Atlas of wine.....now there is a
third....just went over approx. 25% of Harry Karis's new book on
Chateauneuf-du-Pape,and it is a 500 page tour de force on this beautiful
region and its wines...it will be the definitive guide for some time to
come. The photos..history,domaine profiles, and finest maps to yet me done
on the vineyards, are fascinating as are the detailed discussions about
wine-making ...this is the book I wished I had written in my wildest
dreams...just an amazing effort from a man who has been a chef,a
musician,a doctor...and now an accomplished author and authority on
CNDP....he is self-publishing it,and because of that, it has been lavishly
produced and is as beautiful as it is important and relevant...it can be
pre-ordered at cdpwinebook.com.....it will be available in June..Harry's
talented son, Phil,added hundreds of exquisite photos and the graphic art
for the book....this is one exciting book....congratulations.....an
exceptional performance....and I wish them great success."
Bogen kan bestilles på http://www.cdpwinebook.com/ |
|
. |
|
22.
april 2009: |
|
. |
|
Sæt
kryds i kalenderen ved torsdag den 14. maj kl. 19.00
Denne aften får The Wine Company besøg af Baptiste Grangeon fra Domaine
De Cristia,
og man afholder en smagning i Menighedshuset Margrethevej
7B, Hellerup.
Der vil være et spændende smageprogram, som skulle se således ud:
Châteauneuf
du Pape Blanc 2007
Châteauneuf
du Pape, Blanc Cuvée Vieilles Vignes, 2007
Côtes du Rhône 2008
Côtes du Rhône 2007
Côtes du Rhône Villages 2007
Côtes du Rhône Villages 2005
Châteauneuf
du Pape 2007 (90-92 Parker)
Châteauneuf
du Pape 2006 (90-92 Parker)
Châteauneuf
du Pape 2004 (90 Parker)
Châteauneuf
du Pape 2001 (90 Parker)
Châteauneuf
du Pape, “Les Hauts de Cristia” 2006
Châteauneuf
du Pape, Cuvée Vieilles Vignes, 2007 (95-98 Parker)
Châteauneuf
du Pape, Cuvée Vieilles Vignes, 2006 (92-95 Parker)
Châteauneuf
du Pape, Cuvée Vieilles Vignes, 2004 (94-96 Parker)
Châteauneuf
du Pape, Cuvée Renaissance 2007 (93-96 Parker)
Châteauneuf
du Pape, Cuvée Renaissance 2004 (93 Parker)
Det
er ikke så ringe endda, som vi siger i Jylland.
Man kan sammenligne 2007 og 2008 - selv om det selvfølgelig må være
Cotes du Rhone.
Der blive gode muligheder for at få et indtryk af 2007, som Parker og jeg
forventer os meget af (lidt selvironi går vel an), men som andre sætter
spørgsmålstegn ved. Henri Bonneau siger, at den er for god.
Parker siger, at det er "the vintage of my life time" i
Chateauneuf du Pape. Egentligt er det også spændende med vinene fra
2004, som er ved at afsløre deres sande karakter nu i femårsalderen.
Sidst
jeg besøgte Menighedshuset var i maj
2008. Jeg håber for vinenes skyld, at det ikke bliver en for
varm sommeraften denne gang.
Vedr.
tilmelding m.v. henvises til http://www.thewinecompany.dk/
|
|
I april 2008 havde jeg den ære og
fornøjelse at overrække prisen for den bedste røde Chateauneuf
du Pape 2007 til Baptiste Grangeon (i
midten) . Han måtte godt nok dele den med Geoffrey Canto.
(Det var vinbønder og professionelle fra lokalområdet, der havde
bedømt et meget stort antal vine) |
|
. |
|
21.
april 2009: |
|
. |
|
http://www.therhonereport.com/
Siden på denne adresse er udgivet af en amerikansk wine lover, Jeb
Dunnuck, og er som det fremgår "Dedicated to the wines and grapes
of the Rhone valley".
Sidens største aktiv er nogle ganske velskrevne smagenotater for
temmeligt mange vine fra Rhone.
På denne
side, kan man læse om personen Jeb Dunnuck. |
|
. |
|
17.
april 2009: |
|
. |
|
Nu
jeg er i gang med at berette om Ventoux. I ugen, hvor jeg var der, fandt
en lokal begivenhed sted, som måske ikke har den store markedsmæssige
betydning, men som jeg ved betyder en del for vinbønderne, "Concours
des vins", som havde til formål at kåre den bedste Ventoux. Som det
fremgår af et par af de billeder, jeg har fået fra min
"veninde" på syndikatet eller mere præcist "Organisme
de Défense et de Gestion AOC Ventoux" deltog mange i
smagningen, og vinbroderskabet delte præmier ud.
.
|
|
Jeg ved i øjeblikket ikke, hvem den
stolte prismodtager er, men det vil jeg få fundet ud af.
Det er måske én af dem jeg burde have besøgt under turen.
Der er i øvrigt heller ikke nogen af de
andre, jeg har set på turen. Broderskabet hedder
tilsyneladende
La Confrérie des Vignerons des Côtes du Ventoux |
|
|
|
14.
april 2009: |
|
. |
|
Efter
turen til Ventoux har jeg nu fået orden på flaskerne og lagt det hele
på plads, sideløbende med genoptræningen på golfbanen. Her kan jeg nu
afsløre flaskefaste konstateringer af, hvilke vine, der virkede mest
overbevisende på mig - ved at berette, hvor jeg købte mindst 12 flasker.
Rækkefølgen er tilfældig. De næste par års nydelser sammen med Ullas
formidable mad, vil afsløre, hvilke køb, der var mest fornuftige:
Martinelle, Cascavel, Vindemio,
Fondrèche, Clos du
Patris, Terres d'Eole, Unang.
Der forestår et opdateringsarbejde af siderne for de besøgte
domæner. |
|
|
De mest "mindeværdige"
besøg på turen. |
|
|
|
11.
april 2009: |
|
. |
|
Tour
de Ventoux 5. og afluttende etape
Første del af etapen var temmelig flad. Nu forstår den flinke
Jean-Christophe på Domaine de Champ-Long
jo ikke dansk, så jeg vil tillade mig at sige, at det var en lidt
tynd kop te.
Der kunne ikke tages billeder på stedet, for strømmen var gået i
området. En generator sikrede dog, at man havde en enkelt lampe i
smagelokalet. Som det var tilfældet på flere andre af de besøgte
domæner foregår en rimelig stor del af salget fra stalddøren. Samtidigt
med at jeg var der, kom et yngre par (i tyverne). De skulle naturligvis kun
smage hvid og rosé, og indkøbet var 12 fl. rosé og 6 fl. af den
letteste hvidvin. Denne episode fremhæves fordi det understreger, hvad
jeg har hørt om på flere domæner, at rosévinene er blevet vældigt
populære blandt den unge generation - ikke nogle med tyngde eller for
meget alkohol, men de typiske roséer fra Ventoux - lyse og lette. Jeg har
for skams skyld smagt et væld af den slags vine på turen, og jeg skal jo
være forsigtig med at være alt for arrogant over for typen, men så ville
jeg nu alligevel foretrække en bajer på en varm sommerdag.
Der var mere tyngde både over vinene og manden på det sidste
Ventoux-domæne på denne tur, Le
Mas de Flauziéres. Jeg havde ikke besøgt domænet før, men har
mødt Jérôme Benoit ved et par lejligheder,
og havde lovet at besøge ham, hvis jeg kom i nærheden.
Jeg har aldrig opfattet domænet som Ventoux-producent, og det er bestemt
heller ikke vinene herfra, der er mest interessante. Halvdelen af
produktionen af Ventoux afleveres i øvrigt til kooperativet, fordi han
ikke har plads til at lave hele produktionen i sin egen kælder. Af en eller
anden grund er kooperativet i Vaison villig til at aftage druer fra ham,
selv om det ikke er normalt, at man selv kan aftappe og aflevere til et
kooperativ samtidigt. Han fortalte i øvrigt, at den første
appellationsændring, der vil ske i det sydlige Rhone vil være, at vinene
fra Vaison vil blive forfremmet fra Cotes du Rhone Village til Cotes du Rhone
Village Vaison Saint Romaine. Jérôme Benoit kender
de fleste vinavlere i Rhoneområdet, for han har en del tillidshverv i
diverse organisationer. Han spåede i øvrigt, at Rasteau måske ikke
havde så langt igen, før ophøjelse til Cru. Vi får se. Jeg har på
fornemmelsen, at der er et stykke vej til enighed om, hvilke marker, der
skal inkluderes.
Jeg lærte noget andet, som overraskede mig en smule. Når der sælges
olivenolie på et domæne - som bl. a. på Flauziéres - eller frugtjuice,
så vil det normalt ikke stamme fra ejendommens egne buske/træer. Man
afleverer frugterne på en oliemølle/mosteri og så får man et færdigt
produkt med hjem med samme, som man ikke ved, hvor stammer fra, men man
sætte egen etiket på flasken. Det ville vores danske forbrugerråd vist
ikke acceptere.
Gæringen foregår for alle vine i fibertanke - ikke
fordi de er bedst, men fordi de er billigst lyder den åbenhjertige
forklaring. Jérôme Benoit håber af få
bygger en helt ny kælder inden for de næste 2-3 år. Der findes faktisk
en del del træfade på stedet, så her spares der ikke.
Flauziéres er mest kendt for Gigondas-vinene. Her har man 12 ha.
beliggende i den højeste del af appellationen. Der laves en rigtig
elegant Vacqueyras, men man har kun 0,5 i denne appellation. Benoit ejer
den højest beliggende vinmark i Seguret, 3,5 ha. med blå druer.
Vinene fra disse 3 appellationer er alle udmærkede. Topcuvéen fra
Gigondas koster 25€.
Afslutningen fandt sted hos venner, der har
et hus 8 km fra Nyons. De foreslog, da jeg ankom, at vi skulle ud at smage
lidt vin, og det er jeg jo altid med på, selv om der har været smagt en
del de foregående fire dage. Vi besøgte først et sted i Valreas - det
glemmer vi. Så ville vi prøve at komme ind hos Gramenon i Montbrison, men
der var kun besøg efter aftale. På den videre færd, så vi et skilt til Domaine
Piallat, og det var ikke noget, man havde hørt
om før, men vi kunne da prøve. Her havde man et nyere og ganske nydeligt
smagelokale, og vi smagte fem vine, en hvid, en rosé og tre røde cuvéer.
De var alle Cotes du Rhone. Det var rene og velsmagende vine, som de fleste
vil kunne li', og så gør det jo ikke noget, at priserne holdes mellem 5,2
og 6,1€. Det er de absolut værd. Parrets første årgang var 2004.
Man har for nyligt fået lavet en hjemmeside, og den nøjes jeg med at
henvise til ved denne lejlighed. Formentligt vil der senere blive lavet en
side under sektionen "Hidden Secrets".
Domænets adresse er Quartier Suzaud, 26770 Montbrison - ikke så langt fra
Gramenon. Skulle man feriere deromkring, vil jeg anbefale et besøg.
Epilog:
Det var en tur, der var tæt besat med aftaler, og bilen blev tæt
pakket med gode vine.
Jeg tror, de kostede ca. 10€ i snit, men så er det også alle rigtig gode
vine, som jeg glæder mig til at prøve af igen sammen med mad.
Hvis jeg skulle et smut til Ventoux bare for
at købe vin nogle få steder, ville de første være Fondrèche og Vindemio.
Med tid og plads, kunne jeg sagtens finde på flere. Jeg har jo heller
ikke besøgt alle endnu.
|
|
. |
|
9.
april 2009: |
|
. |
|
Tour
de Ventoux 4. etape
Denne etape startede med en kat. 2 stigning i et vildsomt område.
Da der var et hul i planen her til morgen, ringede jeg til Yves Morard på
Clos des Patris -
det var ham, jeg traf i går. det viste sig, at han havde ventet en
bekræftelse på aftalen, og det forstår jeg på en måde godt. Jeg
troede, syndikatet havde bekræftet.
Jeg er meget glad for, at besøget kom i stand. Det var en meget
interessant person at træffe. Det er jo ikke ved hvert besøg, man
starter med at få tilbudt libanesisk kaffe og hjemmerullede
cigaretter.
Som ung tog Morard en ønologisk uddannelse, og tog derefter til
Bekaadalen i Libanon, hvor han arbejdede på forskellige vingårde fra
1980 til 1996. Han blev åbenbart en kendt mand der, han blev kaldt derned
igen i 1997-2005, hvor han var leder af oprettelsen af et meget stort
vinbrug.
Faderen døde kort efter at han var taget til Libanon i 1980, og moderen
sad tilbage med 3 ha. vinmarker. Disse marker passede Morard i de fri-uger,
han havde. Hans arbejdstider var, som man har det på boreplatforme - med
nogle fri-uger ind imellem. De penge han gennem årene tjente i Libanon,
brugte han til at købe gode vinmarker omkring Caromb, når sådanne var
til salg. På den måde har han i årenes løb fået anskaffet 15 ha. for
3 uger siden kom en mand fra Caromb til ham og bad ham passe nogle marker,
han havde købt og gøre dem klar til biologisk certificering, så
fremover har han 24 ha. at arbejde med. Han har en søn på 33, også med
ønologisk uddannelse. Sønnen vil gerne gå over til biodynamisk
dyrkning, så det ender det nok med i løbet af få år.
Der laves på stedet 4 cuvéer Rød Ventoux. Jeg smagte de 3 bedste (han
glemte den første) og det var alle 3 meget gode vine. Det var ikke den
fadlagrede, der var den bedste. Den meste Grenacheprægede smagte jeg i
2006 og 2007, og der var stor forskel. Da jeg sagde, at jeg foretrak 2007,
var hans kommentar: Yes, a very very very very good vintage.
Det er et af de besøg, jeg aldrig glemmer. En lille pudsighed: Jeg skulle
absolut se hans gamle vinpresse (kurvepresse). Han gik foran ud på vejen,
mens jeg undrende fulgte efter.
Den bruges som blikfang ved indkørselen de 11 mdr. af året. Jeg tør
ikke love, at det er ham, der tager imod, hvis man besøger stedet. Men
vinene er i sig selv en omvej værd.
Domaine du Grand Jacquet
var næste sving på ruten. Her vil jeg gøre omtalen lidt kortere.
Jeg smagte alle 10 cuvéer. De har en del salg til restauranter i
området, og skyldes nok bl. a. at de kan levere alle vintyper. De har i
alt 14 ha. og heraf ligger 3 ha. omkring ejendommen og er Vin du Pays, og
så kan man slå sig løs med at eksperimentere med fremmede druer:
Sauvignon, Cabernet Saugvignon, og Muscat Petit Grain (Den fra Beaumes de
Venise). VDP Le Gourmand de Vigne (50% Roussane og 50% Grenache Blanc) var
den vin, jeg syntes bedst om. Den var fra sent høstede druer - man lod to
klaser tilbage på hver stok under høsten og plukkede dem, når de var
angrebet af purriture noble. Måske er det ikke rigtig stavet, men
tænk på Sauternes - der bruges samme fremstillingsmåde. De røde vine
var lidt anonyme, men sikkert velegnede til brug på restauranter. De var
meget afbalancerede, både frugt- og syreindholdet var behersket. Lidt for
behersket for en Rhoneelsker. Bortset fra det var parret nogle meget
flinke mennesker, som tilsyneladende ikke havde besvær med at afsætte
vinene.
Ca. 7 km uden for Marzan i retning mod Carpentras - den
sydlige rute, D4, finder man
Domaine Terres de Solance. Igen gode Ventoux-vine helt uden mislyde.
Man tænker meget over tingene her. Jean Luc Isnard er en meget filosofisk anlagt
type. Hvis nu man spørger ham, hvad navnet på en ny hvid topcuvé, ICI
& Maintenant, egentligt betyder, så får man en nærmest pastoral
forklaring på, hvad der betyder noget her i livet. Pastoral, fordi han
ligesom præster har mange forklaringer på samme sag. Der forløb mindst
10 interessante minutter, hvor vi var omme omkring "grib
øjeblikket", "lev livet mens du lever", buddistisk
filosofi og al den slags. Der var også en del forklaringer
vedrørende cuvénavnet Moitié Pleine, Moitié Vide. Det forekommer
meget logisk, at man er i gang med "opgradering" fra biologiske
til biodynamiske dyrkningsmetoder - to år igen.
Man har en del praktiske ting at finde de rigtige løsninger på. Man er
ved at få lavet nye etiketter, man vil inden høsten skifte de gamle
store cementtanke ud med ståltanke og store koniske træfade (derfor var
der ingen mening i at tage fotos fra kælderen). Man er i færd med at
nedlægge de af vinmarkerne, der ikke giver tilfredsstillende kvalitet.
Sympatiske mennesker med sympatiske synspunkter og sympatiske vine. Det
er den græske gud for vindene, Eolos, der har inspireret til navnet på Domaine
les Terrasses d'Eole. Da de først havde fået denne ide, da de
skulle navngive domænet, førte det flere ting med sig, bl.a. at vinnavne
alle har fået et provencalsk navn på forskellige vinde. Ordet Mistrau
er ret tydeligt navnet på mistralen, men det hænger ikke sådan sammen,
at kraftige vine absolut bærer navne fra kraftige vinde.
Man praktiserer "viticulture Raissonne", der vel kan oversættes
som noget i retning af fornuftig og miljørigtig behandling af jord og
planter. "Rigtige" certificerede biologiske dyrkere har ikke
megen respekt for den slags. For dem er det at springe over, hvor gærdet
er lavest.
Isnard benægter at være på vej til biologisk certifikation. Han vil
ikke bindes på hænder og fødder. En anden producent udtrykte det
således, at han ikke ville have kontrollanter rendende i tide og utide.
Det er påfalden så mange biologisk eller "tæt på"
producenter, der er i Ventoux. Man forklarer det med, at det er lettere
der i det køligere klima (om natten).
Alle vine på stedet er af god kvalitet, men igen fandt jeg, at den
næstbedste rødvin var mere for mig end den bedste, der er fadlagret.
Sammenligner man priserne på de to vine, 8€ for Mistrau og 14€ for
Auro Roso, så er der slet ingen tvivl.
Igen her var en vintype, jeg aldrig har set før, og som er en nyfødt
cuvé: VDP Eissero (Sirocco), 2005 fra senthøstede (20.11.) Marselan (en
krydsning mellem Grenache og Cabernet Sauvignon). Den var faktisk go' og
helt anderledes. Det er snart ved at være sådan, at enhver producent i
Ventoux skal lave en dessertvin af vidt forskellig karakter. De
fleste franskmænd man møder undskylder altid deres "very little"
engelsk. Under næste besøg burde det være mig der gjorde det, for nu
mødte jeg en englænder, James King, der ejer Chateau
Unang. I første omgang havde jeg egentligt ikke stedet med på min
besøgsliste, men da jeg efterlyste ideer, kom der forslag om dette sted -
naturligvis fra en dansk importør, der lige har begyndt import fra stedet,
Jesper Mansted. Det var et udmærket forslag. Da min værtinde på
hotellet så min besøgsliste og kom til Unang, sagde hun: "Oh, he is
a real gentleman" (De er venner med parret på Unang - fru King har
jeg mødt på hotellet i ugens løb). Bortset fra det, så har hun ret.
Der er på én eller anden måde noget typisk engelsk over James King.
Da ægteparret købte stedet i 2001 var den store hovedbygning ret
forfalden, og vinmarkerne det samme. Det var klart fra starten, at det kun
var en del af markerne, der umiddelbart kunne bruges til fremstilling af
kvalitetsvin. En del planter stod ikke til at redde, andre var plantet på
marker af for ringe kvalitet, og sorterne var ikke plantet, hvor de burde
være.
De 19 ha svandt til 12 og er igen oppe på 15 ved nyplantninger. Med så
relativt mange unge stokke tager det nogle år, før produktionen er
økonomisk optimal. (Jeg kom ved at høre om det til at tænke på Croix
des Pins, som jeg "besøgte" i går. King kunne opklare for mig,
hvad der sket der. For et par år siden var manden død ved en tragisk
trafikulykke, og konen kunne slet ikke overskue at drive stedet, der nu er
til salg. Så var det jo ikke så mærkelig, at jeg var total
uinteressant, hvis jeg ikke ville købe vin). Hovedbygningen skulle også
renoveres, og det koster penge, for den er stor. Jeg så den nu ikke,
for besøgende, der ikke er inviteret privat, ser ikke bygningen. Den er
gemt et stykke fra kældrene og udsalget bag en grim kompakt
jernport.
Stedet er et besøg værd - ikke for at se Unang, men for at smage den. 2
ha er med grønne druer - nede i dalen - og de to hvide cuvéer er
udmærkede.
Hos den røde cuvé, Saint-Gabriel, er ordet Unang ikke fremtrædende på
etiketten, og det er forståeligt. Ventoux La
Source (Der løber en større vandåre under markerne og ind under selve
hovedbygningen) lagres en smule på brugte fade.Topvinen La Croix er fra en enkelt mark omkranset af
skov.
Jeg smagte La Source 2005 og 2006, der er runde, bløde, balancerede og
frugtmættede (især 2006). La Croix er lidt mere landadelig og koster 50%
mere -16€. Det blev La Source 2006, der kom med mig til Danmark.
|
|
. |
|
8.
april 2009: |
|
. |
|
Tour
de Ventoux 3. etape
Første del af etapen var noget flad. Jeg havde en aftale med Clos
de Patris i Caromb kl. 9.00 (syndikatet har lavet alle aftaler for
mig). Da jeg kørte fra Mazan til Caromb passerede jeg en traktor, og jeg
var ret sikker på, at det var Yves Morards prægtige hår- og skægpragt,
der befandt sig på traktoren. Jeg mødte da heller ingen på stedet, og
efter et kvarters tid opgav jeg at vente. Enten har han glemt aftalen,
eller også skulle jeg have mødt på en anden adresse, som jeg ikke
kendte noget til. Shit happens.
Jeg tog et billede, men det vil jeg ikke offentliggøre, for det kunne
antyde, at stedet er noget rodet. Er det nu bare hans privatbolig (ja, der
sælges vin om eftermiddagen), så må han jo indrette sig som han vil.
Da jeg i sin tid kom med ønsker til, hvem jeg ville besøge, havde jeg
peget på Chateau Croix des Pins. Damen
på syndikatet mente ikke, det var en god idé, så den var ikke med på
listen, men da jeg nu lige i den påtvungne pause kom forbi, ville jeg
lige kigge ind.
Der er noget helt galt på det sted. Alt var i sjældent set forfald -
også vinmarkerne.
Jeg smagte fire vine, og de var såmænd gode nok, men damen indbød ikke til,
at der blev talt om hjemmeside (Hun ville f.eks. ikke modtage mit
visitkort). Jeg har sådan på fornemmelsen, at manden må være bortgået
i én eller anden retning. De nyeste vine, jeg så var årgang 2005. Jeg
vil glemme dette sted og ikke anbefale besøg.
Så kom der gang i feltet igen. Næste planlagte besøg var hos Domaine
l'Estagnol, hvis udsalg ligger et par
hundrede meter ude ad vejen mod Caromb. Kælderen ligger et par kilometer
ude ad vejen mod Carpentras, men den behøver man ikke at se, hvis man har
set andre af slagsen. Favier har 21 ha. at lave
vin fra. Den mest interessante var Cuvée Prestige. Den er lavet fra 8 ha.
med 80% Carignan (+ Grenache) - plantet i 1922. Den var lidt interessant,
fordi så gamle Carignanstokke godt kan have noget at byde på. Den smagte var
fra 2003, hvilket også er den årgang, der p.t. tilbydes i udsalget. Favier
anbefalede at åbne den 3-4 timer før den skulle drikkes, og det lyder
fornuftigt. Det er den eneste af hans vine, der fadlagres - 13-14 mdr. på
barriques. Prisen var 10€, og det var der ikke noget at sige til alt
taget i betragtning.
De andre Ventoux rødvine var lidt for syrerige efter min mening. Det er
nok derfor han laver en Cuvée Safran, der må kaldes Vin du Pays, fordi
der er efterladt for meget restsukker. Jeg ved ikke, hvor god en idé den
slags er. Hovedparten af hans eksport udgøres af Cuvée Prestige, fortalte
han.
Sidste halvdel af etapen havde stigende
sværhedsgrad, først en halvsvær mindre stigning, så et kategori 1
bjerg - nærmest uden for kategori - og en spændende afslutning, der
endte med at gå svagt opad. Det var lidt svært
at finde frem til Chateau
Tour des Genêts. Måske fordi de ikke er så
interesserede i besøg lige i øjeblikket og måske har fjernet/nedlagt et
lille skilt. Måske var det bare mig, der overså et. Da jeg ankom til det
sted, hvor jeg forventede at finde domænet, kom jeg til en byggeplads af
temmelig store dimensioner. Der var et tårn, og det syntes logisk. Jeg
fandt frem til nogle bygningsarbejdere fra de tidligere kolonier, der
pegede i forskellige retninger, og så kom jeg rigtig på hul- og afveje.
Jeg måtte igen spørge om vej hos nogle markarbejdere, og så kom der et
holdepunkt - en bygning i horisonten med solfangere. Dem kørte jeg efter
og fandt frem til en af de der lukkede franske gitterporte. En
telefonopringning afslørede, at jeg var på den rigtig families
privatbolig. Porten blev åbnet, og så gik det derudaf. Den søde
Patricia ville køre foran ned til kældrene - byggepladsen, jeg var på i
første omgang! Undskyld den lange smøre, men det er bare for at
illustrere, at man let kan komme på herrens mark med de der temmelig
unøjagtige franske adresser.
Jeg ved ikke, hvor de får pengene fra, men der investeres godt nok en hel
del på domænet, og om et års tid vil det ganske sikkert fremtræde
meget flot. Kældrene findes faktisk helt intakte inde i alt byggerodet,
og de er meget praktiske og ganske flotte.
Vent med et besøg indtil 2010.
Vinene. Jeg smagte hele rækken, og dem er der sådan set ikke noget i
vejen med. Jeg synes, de har et problem med syren, og det ved de også
godt. Patricia fortalte, at hun havde været i Kbh. på et tidspunkt med
alt for unge vine og derfor ikke havde succes.
Alle rødvine, jeg smagte, var fra 2005, og det understreger vel nok det
faktum, at vinene skal gemmes i en del år for at være drikkevenlige. Nu
har jeg det svært med at adskille begreberne mineralitet og
syreholdighed. Mange værdsætter mineralitet højt, og nogen vil måske
finde vinene ganske gode. Efter smagningen blev jeg spurgt, hvilken af
vinene, jeg syntes bedst om - underforstået, at så ville jeg få
foræret en flaske. jeg valgte deres bedste hvidvin, som fakltisk var
rigtig god. Den har 80% Clairette, og det kan jeg rigtig godt li' - i
øvrigt samme andel, som hvidvinen fra Vindemio, som jeg glemte at
fremhæve fra besøget der i går - nok fordi rødvinene var så gode. Dagens
og formentligt hele turens højdepunkt var vinene på Domaine
de Fondrèche.
Det er ikke så ofte man besøger et sted, hvor alle cuvéer fra den
"svageste" til topcuvéen har en meget høj kvalitet, og det
syntes jeg vinene her havde - og det gjaldt både hvid- og rødvine.
Hvidvinene mindede mig om Beaucastel. De røde kan jeg ikke rigtig finde
en reference for - det skulle da måske lige være Santa Duc i Gigondas. I
alle vinene er der balance mellem frugt og syre og alkohol. Dette sted må
ikke forbikøres, hvis man er i området. Jeg vil helt sikkert komme igen,
hvis lejlighed gives - og reservere plads i bagagerummet.
I øvrigt lavede Sebastien Vincenti sine første årgange i André Brunels
kældre (les Caillou) i Chateauneuf du Pape 1993-95, samtidigt med at han
arbejdede der. Jeg synes altså, at lærlingen har overgået
læremesteren, hvis man kan opfatte Brunel som læremester. Det er jeg nu
ikke sikker på, at Vincenti vil skrive under på. Etapens
afslutning var Le
Repaire du Géant. Grunden til, at dette sted var sat på
ønskelisten var egentligt, at jeg ikke rigtig kunne tyde, hvad det var
for nogen vine, der blev lavet her. Nu har jeg et indtryk, og der var
flere sjove/særprægede ting imellem.
En vin lavet på spisedruen Muscat de Hambourg og Grenache Noir. Hvad
kommer der ud af det? Vinen hedder Gri du Gri - noget midt imellem hvid og
rød - Duften er Muscat så det brager, farven som en meget lys rosé, men
der er hverken tale om dessert- eller rosévin. Det er simpelthen bare en
Gri-Gri du Géant. (Vin du Table naturligvis).
En hvidvin lavet på 100% Ugni-Blanc er jeg heller ikke stødt på før.
Den kunne gå an sådan fra 50-årige vinstokke.
En 100% Carignan med maceration carbonique er da heller ikke almindeligt.
Alle rødvine laves i øvrigt efter denne gæringsmetode.
Bortset fra al det pjat, så laver man 2 gode Ventoux-vine til henholdsvis
8 og 12€, og det er de faktisk værd.
Man har kun 7 ha. og har ikke besvær med at afsætte vinene. 1/3
afsættes ved direkte salg til lokale og turister. Jeg tror ikke, man har
et smagelokale. Vi sad ved spisebordet, men man vil meget gerne modtage
gæster. |
|
|
|
|
|
7.
april 2009: |
|
. |
|
Tour
de Ventoux, 2. etape
Det var noget af en forandring fra sidste besøg i går at besøge
Chateau Pesquié. Her var der absolut ikke noget der rodede. der er godt
nok investeret nogle penge på at gøre dette smukke sted endnu mere perfekt.
Det var Frédéric Chaudiere, der tog imod. Han varetager salesment og
public service sammen med moderen, mens broderen tager sig af markerne -
han var ud på traktoren - og han laver vinene sammen med faderen. Man er inde
i en proces, hvor sønnerne nok snart overtager ansvaret fuldt og helt,
men det vil nok ikke betyde særlige forandringer. Det ser ud til, at man
ligger ret fast, når det gælder fremstilling af moderne vine, vine som
amerikanerne ønsker dem. Det vil bl.a. sige, at der skal bruges en del
nyere træfade. Man kan diskutere, om man synes om denne stil, der
varierer noget fra andre Ventoux-vine, så vidt jeg på nuværende
tidspunkt kan bedømme. De bedste cuvéer behøver en del tid, før de er
rigtig drikkemodne, og det kan nok ikke rigtig kaldes terroir-vine.
Hvis man smager deres bedste cuvé Artemis, må man dog indrømme, at den
er besnærende - lidt ligesom topcuvéerne i Chateauneuf du Pape. Jeg
glemte at få en prisliste, men næstbedste cuvé kostede 14€, og
Artemis koster en hel del mere er jeg sikker på. Når man skal op i de
priser, vil jeg hellere bruge pengene på mere spændende vine i
Chateauneuf du Pape.
Selvfølgelig kan man ikke undgå at blive lidt imponeret over hele
stedet, og det er nogle rigtig flinke mennesker.
Ved næste besøg på Domaine
Les Haut Briguières kommer man lidt mere i øjenhøjde og
nærmere en filosofi, der går på at lave vine, som mere er beregnet på
at drikke end på at smage. Her tænker man ikke så internationalt. 1/3
af produktionen sælges ved stalddøren eller på mandagsmarkedet i Bedoin,
hvor jeg i øvrigt mødte moderen i går. Rimbert lægger meget vægt på
at være med der, for her kommer rigtig mange turister om sommeren. Det er
et temmeligt stort marked, som fylder hele hovedgaden og mere til.
Alle vinene er af rigtig god kvalitet. Fremhæves bør Ventoux Prestige,
der i øvrigt udgør den største del af produktionen. Man laver også en
dejlig frisk VDP senthøstet Viognier Sweet November, der fadlagres i
barriques et år. Af de røde vine er det kun Cuvée Prestige, der
fadlagres. Stedet ligger lidt gemt væk. Hvis man kender vejen til
Pesquié, skal man blot dreje til venstre 200-300m før Pesquié.
(Efter en god middag lidt om eftermiddagens oplevelser, men forinden
lige en rapport fra forsyningzonen: jeg har nu for 3. aften spist på en
restaurant i udkanten af byen - mod Mormoiron. Første aften var vi 3
gæster, hvoraf de andre to kun drak vand, så det var en stille aften. I
går mandag var vi godt 10 gæster. Det var da noget af et fremskridt og
lidt mere hyggeligt. I aften tirsdag var der indtil flere rimeligt
diskuterende selskaber, så det var meget hyggeligt. Når jeg har holdt
fast, har det naturligvis været på grund af maden, som er som den skal
være på disse kanter. Skulle man have brug for en restaurant engang her
i Mazan kan jeg anbefale (som min værtinde her på hotellet - uden
spisemuligheder - har gjort) http://www.restaurant-lolulo.fr
Den findes lige uden for bygrænsen i retning Mormoiron)
Tilbage til ruten: Eftermiddagens besøg afslørede nogle nyheder - for mig.
Først Domaine Cascavel,
hvis vine jeg har smagt i Danmark, og som overbeviste mig meget om at
stedet skulle besøges på turen.
Desværre er stedet allerede nu historie. Der vil ikke i fremtiden være
noget, der hedder Cascavel - jo, selve mærket er reserveret til eventuel
senere brug. Raphaël Trouiller
har solgt sine vinmarker og vil fremover koncentrere sig om
negociantvirksomhed. Det har han arbejdet med de sidste par år under under
mærket In Fine. Indtil videre har han kun produceret Ventoux i tre
farver, men det kan udvikle sig til vine fra flere appellationer, hvis
tingene udvikler sig, som han håber. Han har faktisk aldrig selv lavet
vin. hans Cascavel, som har været og er en særdeles fortrinlig vin er
blevet lavet hos Marot på Murmurium, indtil dette domæne måtte erklære
sig konkurs. Hvor de sidste par årgange er lavet, ved jeg faktisk ikke,
men disse vine er historie. Navnet Cascavel er lagt i dvale og kan måske
genoplives, hvis Trouiller en dag får mulighed for at købe
biologisk dyrket Ventoux-vin fra en producent af tilstrækkelig god
kvalitet. Han har så altså valgt at gøre det, han mener han er bedst
til: at omsætte vine lavet af andre. Det skal han også nok være god
til, men det er nu lidt beklageligt, at disse vine (indtil årg. 2007)
forsvinder. De er rigtig gode, og jeg sikrede mig en pæn portion af
restlageret.
Nu er det ikke blot sådan, at man ikke kan besøge Cascavel mere. I
stedet for kan man på samme let findelige adresse i stedet købe vine fra
Vindemio Jean Marot har nemlig købt huset i Villes-sur-Auson og allerede
fra den kommende uge vil skiltet med Cascavel blive skiftet ud med et for
Vindemio. Det kalder jeg en god nyhed for os vinturister. .
Meget passende gjaldt næste besøg Marot på Vindemio.
Jeg var jo vel forberedt på at høre om hans planer.
Se, nu er det jo sådan, at Marot bor et sted, hvor der ingen kældre
findes. Da han var på Murmurium, lavede han vinene for Cascavel i sine
egne kældre (tæt på Pesquié). Efter at været nede at vende
økonomisk, laver han nu - indtil videre - sine vine på et andet domæne,
der har plads til at rumme hans remedier, Domaine Marsanne (tror jeg de
hedder) i Bedoin. Nu har andre trukket på ham, og heldigvis kan han nu
nyde godt af andres velvilje. Man kan udmærket forstå, at han har mange
venner. Han er godt nok en af de mest sympatiske mennesker, jeg har mødt
i lang tid. Han sælger normalt ikke vin fra privatboligen, men heldigvis
havde han en beholdning til smagning, og jeg var så privilligeret, at få
lov til at smage dem alle. Man kan ikke rigtig sammenligne vinene med andre
jeg kender fra Ventoux (måske Cascavel). Man kan også udtrykke det
sådan, at han er modpolen til Pesquié. Ingen af hans vine ser
træfade. Nogen taler om umanipulerede vine, og det må de være et skoleeksempel på. Han har en filosofi, som jeg holder meget af.
Vinene skal kunne drikkes og nydes unge. Om de så kan holde i 7, 10 eller 12 år
er mindre væsentligt. For en gangs skyld foretrak jeg basiscuvéen, som
er rigtig god, og ved I hvad, 7€, det er røverkøb.
Jeg vil meget anbefale, at man besøger hans nye caveau i Villes-sur-auzon,
hvis vejen falder forbi.
Jeg håber virkelig, at han får mulighed for at fortsætte med sin
passion.
I øvrigt vil han i nær fremtid blive certificeret biodynamisk. På
falderebet spurgte han, om jeg kendte til principperne, men det turde jeg
ikke sige nej til. jeg sagde bare, at jeg havde besøgt Montirius, og det
slog han sig vist til tåls med.
Domænet Murmurium eksisterer stadigt - med ny ejer, men vinene fra
markerne der sælges indtil videre til negociant, så også dette gode
navn er formentlig historie.
|
|
|
|
|
|
6.april
2009: |
|
|
|
Tour
de Ventoux 1. etape:
Det har været en dejlig dag i området. 21 grader og oplevelsen af at
møde mange interessante mennesker.
Det blev til 5 besøg. De fire af dem gav gode vinøse oplevelser, og det
femte var da også helt OK, men ikke ophidsende.
Det første besøg var hos Domaine Chaumard
i Caromb og var egentligt ikke planlagt hjemmefra, men der var pga.
ombytninger en "tom" periode, og det skal jo udfyldes. Derfor
fik jeg en sidste øjebliks aftale; dels lå det godt for resten af dagens
program, og dels kunne jeg se på min hjemmeside, at manden og konen havde
truffet hinanden på en vinskole. Det lyder jo lidt interessant.
Der er da heller slet ikke noget at udsætte, hverken på menneskene eller
kældrene, men når det kommer til vinene, så kan man godt savne lidt
mere effekt bag anstrengelserne.
Jeg spurgte til, om de havde prøvet at dyrke det danske marked. Jamen, er
det ikke noget med monopoler, lød det lidt opgivende svar. (Jeg har mødt
det før). Og det der med at eksportere langt væk, f.eks. til USA, det er
også besværligt. Alt i alt en lidt opgivende attitude, som også kunne
genfindes i vinene.
Den største del af eksporten gik til Tyskland - det skal man nok ikke
lægge noget i.
jeg kan fornemme, at jeg ikke orker at bringe oversigt over smagte vine,
men vil nøjes med at sige, at de smagte vine kostede mellem 4,2 og 5,6€
Den absolut bedste vin var Ventoux Cuvée Provinques 2005 til 6,7€ , og
den var nu meget hæderlig.
Næste besøg var vel nok en del mere spændende: Corinna
Kruse på Domaine
Martinelle
Her er der tale om en noget mere målbevidst personlighed, og også i
vinene genfinder man fortsættet og målbevidstheden.
Corinne er som nævnt på min side om stedet født i Tyskland, men
hvorfor endte hun i Rhone. jo, hun havde i mange år arbejdet med tysk
hvidvin, og det kan man jo sagtens få mig til at forstå, at det ikke
bør være et livsmål. Altså hun ville gerne lave rødvin og meldte sig
til hvad hun kaldte "a tasting course" på vinuniversitet i Suze
la Rousse, og sådan blev hendes hjerte solgt til Rhone Rouge. Det
forstår man også godt.
Den største nyhed for mig var, at hun bygger nye kældre, der vil være
klar til høsten 2009.
De ligger i Lafare, hvor hun for nogle år siden købte 1 ha. med gamle
Grenachestokke. De var slet ikke købt først og fremmest for vinstokkenes
skyld, men for at her skulle hendes nye hjem (altså bolig) sammen med
manden Thierry Faravel (Domaine la Bouissere)
være sammen med nye kældre.
De lidt interimistiske forhold hun har i "hangeren" i Beaumes de
Venise er altså snart historie.
Den fremragende VDT hun laver på gamle grenache-stokke på parcellen har
for halvdelens vedkommende måttet lade livet og give plads for kældrene.
Ikke mindst fordi hun har købt 3 ha. mere i Beaumes de Venise med en stor
andel af Syrah, kan det også meget vel blive tilfældet, at hendes VDT
også snart vil være historie.
Vinen fra de 3 ha. i Beaumes de Venise ligger i tankene og formentligt,
men måske endnu ikke helt sikkert, vil hun få debut i 2008 med Beaumes
de Venise.
Det vil ikke passe til Corinnas personlighed at sende noget på markedet,
som hun ikke selv er helt tilfreds med.
Næste besøg gjaldt kooperativet i Bedoin. Jeg må indrømme, at
kooperativer ikke er mine yndlingsmål, men dette besøg var nu vel
planlagt, for jeg har fornemmet, at her måske var noget at komme efter.
Havde nogen spurgt mig i går, hvilket kooperativ jeg fandt bedst i det
sydlige Rhone, ville jeg have sagt Cave Gigondas, men fremover må det
blive dette kooperativ, VMV (Vignerons
de Ventoux).
Jeg vil ikke her remse store tal op - det kræver en del arbejde med at
gennemse de papirer jeg fik, og jeg kan slet ikke huske alle de store tal
jeg fik præsenteret af den administrerende direktør. Det vigtigste er jo
altså også vinenes kvalitet. Jeg smagte de 10 bedste røde Ventouxvine,
og de havde altså et rimeligt højt kvalitetsniveau for et kooperativ.
Deres Ventoux Gigantis var da også dagens dyreste vin, 14€, men det var
altså også den bedste af dagens smagte vine - efter min smag.
Med den store produktion og med pligten til at aftage alt, hvad de 200
leverandører bringer ind (ganske vist til forskellige priser) kan det jo
ikke blive godt alt sammen.
De skulle være gode til Rosé (hævdede direktøren) - de laver faktisk
40% af al rosé i appellationen. Jeg smagte dem ikke, men jeg fik da
foræret én af slagsen, så den må jeg prøve senere, når det bliver
rigtig sommer. (21 grader her i området i dag.)
Da jeg spurgte, om der af og til var nogen, der forlod kooperativet og
begyndte for sig selv fik jeg fortalt, at der i de fire kommuner,
kooperativet har som kærneområde kun var én enkelt producent, som
lavede sin vin selv. Det kunne jeg ikke rigtig forstå, for jeg skulle
efter dette besøg besøge to i Flassan. Næ, næ - den ene fik sin vin
lavet på Terraventoux. OK, det måtte jeg jo så underøge.
Ham med Terraventoux skulle være Serge Pellegrini på Domaine
Grange de Louiset.
Det første sted jeg blev vist hen hos Pellegrin var en nydelig
fadkælder, hvor jeg smagte de fadlagrede vine - 2008. De var udmærkede.
Især bed jeg mærke i en fadlagret Rosé. Den kunne jeg faktisk godt li'
selv om jeg ikke betragter rosé som "rigtig" vin. Efter
kælderen stilede man så mod smagelokalet. Jeg spurgte så til
gæringstankene. Nah, de var et andet sted - i Mormoiron. Han måtte jo
så indrømme, at det var hos TerraVentoux.
OK Vi er så vante til spin og bortforklaringer i
Danmark, så det var da helt OK for mig.
På stedet laver man 3 cuvéer rød Ventoux. Basiscuvéen er for tynd, men
de to andre rimeligt gode, især den bedste, Cuvée Marie Jeanne. 7,8€
var meget udmærket.
Dagens sidste besøg gjaldt Domaine
Ferme Saint Pierre. Jeg ankom en halv time for tidligt og
tænkte at sådan lige så diskret kunne gå og slappe lidt af, for manden
havde nok travlt i markerne. Det lykkedes mig ikke rigtigt at finde gode
fotomotiver. Alting virkede så tilfældigt placeret. Bygningerne lå
spredt, så man tænkte, nå, ja der kunne man også bygge et eller andet.
Der var ingen, der antastede mig og ingen hund, der gøede, som der plejer
at være sådan langt ude på landet. Senere (efter at jeg havde mødt
Vendran) da vi kom ind i kældrene havde jeg samme indtryk. Det var svært
at finde et sted, hvor man sådan kunne få flere tanke med på samme
billede. Alt forekom placeret tilfældigt. Dog lå træfadene i pæne lige
rækker. Da besøget skulle afsluttes med smagning stod der vel 30 flasker
på bordet. Helt tilfældigt spredt. For nogen af cuvéerne blev der
alligevel trukket en ny flaske op - de havde stået lidt for længe. Jeg
spurgte ikke, om manden var gift. Han er jo en nydelig herre, så det er
han nok. En evt. kone har i givet fald nok opgivet at bringe orden. Jeg
tror Paul Vendran er den type, der gør lige præcist, det der nu passer
ham.
Man kunne tro, når man ser ham (eller billedet af ham), at her er nok en
fyr med megen sydlandsk temperament. Det er ingenlunde tilfældet. Han er
sindig som en god jyde. Udseendet skyldes en italiensk farmor.
Jeg skal have lavet en del rettelser på min side om
han. Sjældent har jeg oplevet at være blevet gjort opmærksom på så
mange små unøjagtigheder.
Nu til vinene. Der var ingen tvivl om, hvilken cuvée der skulle
hjemtages: Ventoux Roi Fainéant. Det er en rigtig god vin til 9€. Jeg
smagte den i 05, 06 og 07.
Valget faldt på 07, som jeg fandt bedst - det mente Vendran også.
Han er begyndt at lave en dessertvin, fordi turister
ofte har spurgt efter en sådan, og den er lavet på en måde jeg ikke
lige er stødt på før. Han kaldte det "moût de raisin
fortiellement fermenté". Det betyder, at gæringen forhindres i af
blive fuldført ved at den gærende most filtreres. Der har således kun
udviklet sig ca. 8% alkohol. Druerne er 50% Sauvignon, 25% Muscat og 25%
Viognier. Det er en ualmindelig dejlig og frisk vin, der ikke har den
tyngde og fedme, som f.eks. en Muscat de Beaumes de Venise ofte har -
8€.
Han nærmest undskyldte, at han lavede denne vin - det kan unge mennesker
jo godt li' den slags. Det kunne jeg også.
I øvrigt laves også en Vin du Pays på Viognier. Den
er god, hvis man kan li' den drue.
Det tog lidt tid før man "kom i" med ham, men
det lønner sig at tage det roligt.
|
|
. |
|
5.
april 2009: |
|
. |
|
Tour
de Ventoux Prolog:
Ankom til Mazan i dag i så god tid, at der godt kunne blive tid til et
enkelt besøg.
På en søndag er det kun kooperativer, der har åbent for besøg, så det
blev Cantepedrix, kooperativet her i Mazan. Jeg kendte intet til stedet
på forhånd, men ved, at der er flere danske importører.
Jeg orkede altså ikke at smage hele rækken af røde, rosé og hvide
vine, men bad om de 4 bedste rødvine: (Alle vine er AOC Ventoux rouge)
Vin |
Pris |
Min vurd. |
Les Générations Futures
2007 |
5,5€ |
14 |
Marquis de Sade 2006 |
5,8€ |
14 |
Prestige (barriques) |
6,5€ |
15 |
Gentélice 2007 (ny
cuvée) |
9,5€ |
16 |
De øvrige Ventoux-vine kostede 3,5 - 4,5€.
De hedder Seigneur de Carri, Un eté dans le Sud Rosé, Canteperdrix
rouge, rosé og blanc.
Min meget søde værtinde på Hotel le Siècle anbefalede en restaurant
i gåafstand, l'Oulo.
Den ligger lige ved byskiltet, når man forlader Mazan i retning af
Mormoiron. Det skal hun ikke have utak for. Maden var fortrinlig, og sjovt
nok var den eneste Ventouxvin på kortet fra det eneste af de ønskede
domæner, der ikke har responderet på ønsket om en aftale, Domaine de la
Bon Remède. Det var deres næstbedste cuvée, og jeg vil godt smage den
bedste, så de må efterprøves igen.
|
|
. |
|
1.
april 2009: |
|
. |
|
Jeg
har overgivet mig og har købt et password til http://www.erobertparker.com
Det skal mine besøgende da også have lidt glæde af, så jeg har
lavet en side med hans vurderinger af Chateauneuf du Pape i de sidste 4
årgange.
Måske vil jeg bruge oplysningerne på siderne om producenter af
Chateauneuf du Pape. Jeg er slet ikke tilfreds med de skilte jeg har på
siderne p.t.
I øvrigt er det gennemgående, at 2007 bedømmes meget højt af Parker,
mens det kniber med 2004 og delvis også med 2006.
Fra på mandag (6.4.) befinder jeg mig i Ventoux, så der skulle gerne
blive noget at berette om her på siden fra mandag aften. |
|
. |
|