27.
februer 2009: |
|
. |
|
Le
Foudre est mort, vive le Foudre !
Julien Barrot
fortæller på sin blog
(22.2.) om, hvorledes han tager afsked med de 80-årige foudres i
kælderen. De foudres, som er så velegnede til lagring af Grenache, fordi
de bibringer en langsom iltning af mosten fra denne drue, som ikke har det
så godt med den træsmag, der kan komme fra mindre (især nye eller
nyere) fade og som desuden let kan blive oxyderet - iltet for meget.
Én ting er, at det piner den unge
innovative Julien, men faderen (Christian), han er smerteligt berørt, kan
man fornemme. Måske er det for at lindre faderens smertelige følelser,
at Julien fremhæver de gamle fades sundhedstilstand, og siger, at det er
fordi, de altid har været grundigt rengjorte.
Hvad kommer der nu i kældren i stedet for de gamle foudres? Jeg er helt
sikker på, at Julien har en plan, men foreløbig er han forsigtig med
udmeldingen: "Toute la question reste maintenant de savoir quel type
de contenant va remplacer ce foudre ..."
Der er nok to muligheder: koniske cementtanke (smallere foroven end
forneden og uden nogen belægning) eller demi-muids (600 l træfade).
Disse typer er er blevet in i området. Men Julien kan være fuld af
overraskelser.
Les
Entrepôts de Bercy
- de gamle vinhaller i Paris
Ak
ja, i krisetider kan man blive lidt nostalgisk. Jeg har aldrig oplevet
dette sted i Paris, men en af mine mail- vinvenner gjorde mig opmærksom
på et link, og når han nu siger "Jeg
var der selv som pæn ung mand på én af mine dengang utallige ture til
Paris - i 1975-78 vil jeg tro. En sommerdag, hvor jeg også tog en række
billeder, og var fascineret af den utrolige stemining, som stadigvæk
herskede på stedet. Jeg tror ikke, jeg mødte ét eneste levende
menneske, den time jeg gik omkring blandt de gamle bygninger. Jeg
havde på det nærmeste glemt alt om stedet, indtil jeg læste
artiklen."
ja, så bliver den gamle historielærer jo lidt nysgerrig. Det
var et hyggeligt bekendskab med en svunden tid. |
|
. |
|
23.
februar 2009: |
|
. |
|
I februarnummeret af Penge & Privatøkonomi
(løssalg fra 25.2) kåres månedens vin, udvalgt blandt 18 vine fra
Rhone.
Smagepanelet skulle ved blindsmagning vurdere, hvad de fandt den enkelte vin var
værd og evt. give den bemærkninger.
Herunder de 7 vine, der omtales i bladet, dvs de 7 vine, som efter smagepanelets
vurderinger var "bedste køb".
Der er således ikke tale om de syv "bedste" vine og slet ikke dem,
der blev vurderet til den højeste pris.
Det bemærkelsesværdigt, at mellem de 7 vine er 3 fra Ventoux.
Personligt må jeg indrømme, at jeg blev noget beskæmmet, da det blev
afsløret, hvilke vine, vi egentligt havde smagt. Nu har jeg heldigvis aldrig udråbt mig selv til ekspert, selv om jeg omtales
som sådan i bladet.
|
|
Rundt om bordet fra
venstre: Adam Fleischer, Søren Lorentzen, Henrik Yde, Morten
Steiniche, Nils Thyge og Jacqueline Jensen. Ved bordet sad også
fotografen og for bordenden anes André Devald, der holdt
styr på notater og vurderinger. |
|
. |
|
21.
februar 2009: |
|
. |
|
Mere
om 2003 og så også lige lidt om den (alt for dejlige?) 2007.
Jeg må jo nok sige, at ikke alle er helt
enige om vurderingen af Chateauneuf du Pape 2003.
"Min reporter" i NY, som følger
ganske godt med i, hvad der rører sig der,
og
som - af en eller anden grund - altid er med, hvor der sker noget
spændende, har sendt mig et indlæg fra Josh
Raynolds (rangerer en smule under Parker i det amerikanske univers). Jeg
kan jo ikke sådan lige bringe hele hans indlæg, uden hans samtykke, så
jeg vil nøjes med et par citater:
“The
unrelenting heat of the summer of 2003 ensured that the wines were going
to be very rich and powerful—but hopefully not overly so.”
Philippe Cambie
"Clearly,
from the outset many wines came across as overblown, hot and porty—even
in the context of a region whose reputation was built on wines that are
weighty, rich and ripe. This is the south of
France
, after all. Just as clearly, more than a few wine-lovers are put off by
the style of this vintage in the
Rhône
Valley
, in the north as well as in the south. But many others, including some
experienced tasters who are usually more rational, have begun to look for
fatal flaws in the vintage. Other very ripe vintages (1998 comes to mind)
were similarly prematurely dismissed by some early tasters, only to come
into their own with additional bottle aging, as the 1998s are now
doing......
One
big issue is when people harvested,” Paul Feraud of Domaine de Pegau
told me. “The numbers said you could harvest in the middle of August,
and the ones who were scared of the heat did that. But the grapes
weren’t truly ripe, which meant that the fruit flavors weren’t strong
enough to handle the thick skins, and thus these wines don’t have sweet
fruit.” At Pegau the Ferauds waited until September 15 to pick their red
grapes because, as Feraud put it, “you had to wait for rain, which we
got toward the second half of September, to unblock the ripening process.
Unfortunately, a lot of vineyards had been picked three weeks or more
earlier, so those growers didn’t get the benefit of the rain and the
added freshness it brought.”
John
Livingstone-Learmonth har ikke opgivet årgangen. Han noterede i i 2008:
"...
a vintage that by instinct I sense is coming together, and is less jumbled
up than it used to be. There is certainly a sweet mid-palate in many of
the wines. The main issue remains the lingering dryness on the finish, an
observation that occurs in many of the notes. Putting aside to 2010 is
often the counsel given."
Og så den lidt humoristiske fra Jesper Mansted.
"Du har ganske ret med
03, det er ikke noget at løbe efter... og dog!!! Har smagt Pegau, Banneret
og Janasse.... og de var faktisk ret gode... men ellers nej tak!!!
Men nu hvor alle synes 2007
er verdensklasse.... havde jeg en snak med Bonneau sidste sommer. Han
siger at det er for godt!!! Lidt à la 2000, som alle sagde var
fantastisk!!! Den var generelt god ung...men flere 2000 jeg har smagt
i de sidste 2-3 år, har været mindre gode....
Så jeg regner da med at købe
noget 07, men mener ikke den holder sig længe... den er for tilgængelig
ung....(men rigtig god) jeg tror ikke den holder længe... den vil
begynde at miste noget af dens charme efter 3-4 år....
Bonneau forklarede det således:
Den smukke og dejlige kvinde, du ser i dag... eller gifter dig med i
dag...er ofte ikke lige så smuk om 2-3 år...
Dermed mener han, at 07 er
for fantastisk nu... hvor den skulle være lidt kantet, lukket, tæt
og ikke fundet sig selv endnu.... Så det er hans mening, at det kun
kan gå den forkerte vej...."
Jesper
Lindekilde vil godt bytte med nogen, hvis..
"Jeg har med interesse fulgt
skriverierne ang. 2003. Det er klart, at året var usædvanlig varmt, men
de dygtige har altså lavet klassevine, og jeg kan slet ikke finde den
kogte marmeladestil, der beskrives.....
Har fornylig smagt: Clos
des Papes, Vieux Donjon, Pegau (res + Capo), Beaucastel, Deus Ex Machina
og Janasse V.V., alle supervine med stort potentiale. Den eneste, der har
skuffet, er Clos St. Jean standardcuvee. Pierre Usseglio Standard er i øvrigt
også fantastisk.
Hvis der er nogen, der har
lyst, bytter jeg gerne hvad jeg har af 2004 til 2003......"
|
Konfronteret med bemærkningerne i venstre spalte -
herunder det uforkortede indlæg fra Josh Raynolds - har
André Devald flg. bemærkninger:
Ser at der er kommet flere interessante indlæg om årgang 2003 -
du burde ha’ et forum på din webside udelukkende dedikeret til
Châteauneuf! J
Mht. bemærkningerne fra Josh Reynolds kan jeg ikke se, at
Philippe Cambie’s udtalelse nødvendigvis skal tolkes positivt.
Jeg har diskuteret årgang ’03 med ham flere gange, og selvom vi
ikke er 100% enige (han kan personligt bedre lide stilen end mig),
har han også sine tvivl om vinenes udvikling. Det samme gælder
et stigende antal af producenterne. Josh Raynolds’ udsagn om, at
”Most of the Châteauneuf growers I tasted with believe that
their 2003s are built for the long haul”, var måske gældende
for 2-3 år siden, men i dag indrømmer mange, at de overvurderede
årgangen - og nogle afskriver endda 2003 som en direkte dårlig
årgang. Men jeg taler åbenbart ikke med de samme producenter...
Josh Raynolds forsvarer også årgang 2003 ved at sammenligne med
1998 og hævder, at den årgang også var ”prematurely dismissed
by some early tasters”. Det kan jeg slet ikke nikke genkendende
til. For mig (og alle andre, jeg i sin tid smagte fadprøver med)
var ’98 forrygende som helt ung og virkelig en gennembrudsårgang
for vinene fra Sydrhône. Jo, vinene var ekstremt kraftfulde med
en meget moden frugt, men i modsætning til 2003 var der ingen
problemer med druernes fenolske modenhed - med andre ord var
tanninerne modne. Forskellen mellem de to årgange illustreres
ganske godt af, at der kun var ganske få, der afstilkede i 1998,
mens selv de mest traditionelle producenter i 2003 måtte erkende
det nødvendige i at afstilke i hvert fald en del af høsten. Og
mens kun få syrejusterede i 1998, var det snarere normen i 2003.
At Josh Raynolds yderligere argumenterer for, at 2003ernes dårlige
performance skyldes flasker erhvervet under ”less than ideal
circumstances”, f.eks. købt til ”close-out prices” og
derfor af ”questionable provenance” er direkte latterlig. Jeg
husker ikke, at have set nogle CdP ’03 på slagtilbud, og det
kan jeg heller ikke forestille mig har været tilfældet i USA -
dertil var Parkers ratings alt for høje.
Paul Féraud rammer i øvrigt fuldstændig hovedet på sømmet
mht. årgang 2003. Selvom frugten allerede tangerede det overmodne
i midten af august, var det altafgørende at slå koldt vand i
blodet og vente med at høste, for vinstokkene var stressede af
varmen og tørken, og modningen af fenolerne var ganske enkelt gået
i stå. Derfor har producenter som netop Pégau og notoriske senthøstere
som Janasse og Clos des Papes klaret sig bedst. At jeg så
personligt stadig har det svært med selv de vine, er et spørgsmål
om personlig smag. Årgang 2003 har altid delt vandene, men jeg må
konstatere, at flere og flere - selv blandt de mest indædte
fortalere for årgangen - i stigende grad skuffes over vinene...
Og til Jesper Mansted: årgang 2007 ER virkelig fremragende -
uden sammenligning den mest imponerende årgang i CdP, jeg
nogensinde har smagt fra fad. At Bonneau så synes, den er for
flatterende og nem at gå til, kan næppe komme bag på nogen J. Sammenligningen med årgang 2000 holder ikke, selvom de også
var meget charmerende og let tilgængelige som unge. Men i 2000
var udbyttet langt højere (ofte for højt), og det er en af
grundene til, at en del af årgangens vine alt for tidligt er
begyndt at vise svaghedstegn - her har jeg desværre helt samme
oplevelser som dig. Årgang 2007 har også en langt større
friskhed end 2000, og det er netop kombinationen af koncentration,
overmoden frugt og en fantastisk friskhed, der gør vinene så
usandsynlig lækre. Er det så nok til, at de vil holde længe?
Det er et godt spørgsmål. Personligt tror jeg på dem, og det
samme gør samtlige af de producenter, jeg har talt med + Philippe
Cambie. For Philippe er det den største årgang nogensinde i CdP.
Så langt vil jeg nok ikke gå - mine personlige favoritter er
snarere 2001 og ’78. Men havde jeg ikke allerede nok Châteauneuf
i kælderen til de næste årtier, er 2007 afgjort en årgang, jeg
ville købe i endog meget store mængder...
Beklager den lange smøre, men årgang 2003 fortsætter åbenbart
med at skabe debat. Spørgsmålet er hvor længe endnu..
|
|
. |
|
20.
februar 2009: |
|
. |
|
Opfordring til at
få drukket de sidste 2003
Under en mailveksling
om helt andre ting havde André Devald følgende bemærkninger til
mine bemærkninger under 9. februar herunder - og jeg må gerne
viderebringe dem, for som han siger ".. jo flere, der hurtigst muligt får drukket deres flasker, desto bedre... J."
"Og så glæder jeg mig overordentligt meget over dine
bemærkninger ang. årgang 2003! Jeg har sagt det igen og igen
gennem årene: den årgang er vildt overvurderet og vil ikke stå
distancen, hverken på kort eller - slet ikke - på langt sigt. Og
det har jeg ment lige fra starten. Med få undtagelser er det
ganske enkelt den ringeste årgang i CdP, jeg nogensinde har smagt
fra fad (bortset fra 2002). Jeg husker det som en virkelig sej
omgang at komme igennem, og jeg elsker ellers at smage purung CdP.
Men det skal siges, at jeg var den eneste blandt mange
superdygtige, internationale kolleger, der dengang havde den
holdning - og så kommer man selvfølgelig i tvivl, om det nu er
ens egen form, der var noget galt med. Derfor har jeg nok testet
flere vine fra 2003 igen og igen end fra nogen anden årgang, og
jeg kan kun sige, at de stort set aldrig har rykket ved mit førstehåndsindtryk.
Bortset fra nogle få overskydende prøveflasker har jeg da heller
ikke en eneste flaske CdP ’03 i kælderen, og det siger i sig
selv alt om min holdning til den årgang..." |
|
Jeg har efterhånden nogle gange
været ude for en henvendelse lignende denne:
"På din forside står henvist til kort nyt
19.2. Når jeg går ind på siden, er der ikke noget nyere end 9
februar. Hvordan kan det være?"
Dette skyldes det fænomen, at en computer
gemmer indlæste sider i en cache (en slags beholdning at sete
sider), så de kan hentes på ens pc i stedet for at blive taget
ned fra nettet hver gang.
Den enkle og hurtige løsning er at bruge
Opdater-knappen, så hentes siden straks på "from
outsite"
Hvis man har en hurtig forbindelse og gerne vil
være sikker på altid at få "friske" sider kan man
sikre sig dette via Funktioner/Internetindstillinger/Indstillinger
(under browserdata) og her sætte hak ved Hver gang jeg
besøger webstedet. |
|
. |
|
18.
februar 2009: |
|
. |
|
Inspireret
af arbejdet med siderne om producenter i Ventoux, har jeg leget lidt med
en skitse til, hvem jeg måske kunne tænke mig at besøge, hvis jeg
skulle bruge "forårsbesøget" (påskeugen) i dette område. Jeg
er en novice, når det gælder Ventoux. Jeg er sikker på, at mange
danskere har vinøse erfaringer i det smukke område. Jeg modtager meget
gerne et vink, hvis nogen skulle kunne rådgive mig - fortælle
mig, om der skulle være en spændende producent, jeg har "overset".
Jeg forestiller mig, at jeg vil have basis på et hotel i Mazan, bl. a.
fordi denne by forekommer mig at være geografisk centrum i appellationen
- og en by, der rummer mange gode producenter.
Skitsen:
Mazan Croix des Pins - Tour
des Genets - Fondreche
- Bon Remède - Grand
Jaquet - l'Estagnol
- Terrasses d'Eole - Terres
de Solence - Repaire du
Gèant
Beaumes de Venise Martinelle
(kælder i Beaumes)
Caromb Patris
- Chaumard
Flassan Grange
de Loiset - La Ferme Saint
Pierre
Bedoin VMV
Mormoiron Pesquie
- Hautes Briuguiéres
Villes-sur-Auzon
Cascavel - Vindemio
Entrechaux Champ-Long
- Flauzieres (Kan udsættes til en
anden gang - ligger lidt afsides) |
|
Hotel Le Siècle
i Mazan ser da indbydende ud. |
|
. |
|
17.
februar 2009: |
|
. |
|
Phillipe
Gimel kommer til Danmark og præsenterer sine vine ved forskellige
arrangmenter i Jylland og København:
28/02 :
Winemaker Dinner på A Hereford Kruså - Holdbi
Kro. kl. 18.30
Der serveres en 4 retters vintermenu. 6 vine deriblandt Beaucastel 1998,
Chateauneuf du Pape.
Hele dette arrangement koster kr. 690,-/ €
94,50 pr. person, inkl. 6 vine, vintermenu, kaffe og
chokolade.
Desuden er der verdens premiere på Gimels nye topcuvée Cuvée no.
5.
Reservation: Tlf. (+45)
74 67 30 00
04/03 :
Special Smagning hos Midtjysk Vinselskab - kl. 19.30. Herning.
Tilmelding gennem A
Vinstouw.
Pris
150,- pro persona
05/03 :
L-Deseo Vestergade. Tapasbar Århus. kl. 15.00
Venligst tilmelding.
06/03 :
Brdr. D Vinhandel, Rolighedsvej 9, 1958 Frederiksberg C kl. 16.30-18.00
Åben gratis smagning
07/03
:
Prima Jægersborg Alle Charlottenlund kl. 12.00-15.00
Åben gratis smagning
|
|
. |
|
16.
februar 2009: |
|
. |
|
Ventoux
Så blev jeg foreløbig færdig med at lave sider om producenter i
Ventoux.
Jeg startede ud fra en liste over medlemmer af syndikatets medlemmer
hentet på http://www.cotes-ventoux.com/.
Her anføres godt og vel 150 producenter.
Nogle af disse producenter havde jeg sider om - dem, der også laver
vine fra andre appellationer.
Efter at have droppet de producenter, der ikke kunne findes stof om, og
enkelte som forekom helt uinteressante, indeholder menuen
nu ca. 80 domæner eller kooperativer.
De fleste af de nye sider kunne trænge til bedre illustrationer. Det
kræver, at stederne besøges eller et langsommeligt arbejde med at få
tilsendt materiale fra domænerne. Det må så komme hen af vejen.
Faktisk findes der adskillige domæner og måske endda et par
kooperativer, som kunne være et besøg værd.
Der er slet ingen tvivl om, at kvalitetsniveauet er hævet betydeligt de
senere år, og priserne er endnu rimelige. Der er langt mellem vine, der
koster over 10€.
Frem for alt er det jo et smukt område at besøge.
Det er mit håb, at disse sider kan give inspiration at planlægge besøg
under ferie i området.
Det vil jeg selv bruge dem til.
Fotos på collagen t.h. er lånt fra les
bioventoux, en sammensluning af biologiske producenter i området. Det
kunne måske inspirere til en "biotur".
Jeg er sikker på, at de har haft det sjovt, den dag de samledes om
vintønderne for at blive fotograferet.
|
|
Hvem det er? Klik på billederne
og se. |
|
. |
|
15.
februar 2009: |
|
. |
|
I
www.vinavisen.dk kan man i dag læse:
"Ny fransk alkohollov på
trapperne
I disse dage er den franske regering i gang med den helt store debat
omkring en ny alkohollov, hvis formål er at stoppe mindreåriges
drikkeri. Hele fyrre lovforslag er kommet på bordet, og flere af dem vil
– hvis de vedtages – få vidtrækkende konsekvenser for den franske
vinindustri.
Det er blandt andet nu, regeringen skal afgøre, om der skal indføres et
forbud mod gratis smagning af vin, om det overhovedet skal være lovligt
at omtale vin på Internettet, og om advarslerne på vin- og
spiritusflasker skal skærpes yderligere.
Hos foreningen Vin & Société, der støtter de franske
vinproducenter, er man naturligvis i oprør og kalder nogle af
lovforslagene for direkte vanvittige.
Hvis alt går efter planen, skal der stemmes om de mange lovforslag i løbet
af den kommende uge."
Nu
har jeg gennem flere år undret mig over de temmeligt anti-autoritære
følelser, man kan mærke hos mange vinbønder i Provence. Jeg har nu
altid haft en vis sympati for dem. Nu føler jeg mig helt solidarisk med
dem. Det er da utroligt, så mange forbud en moderne demokratisk statsmagt
kan pålægge én.
Den slags sker heldigvis ikke i Danmark - Vel??
Verden
er af lave - Vogt jer mod puritanerne!
"Un
bonne attitude" - Det er fint. Jeg har lært at spytte.
|
|
. |
|
9.
februar 2009: |
|
. |
|
2003
har måske ikke udviklet sig så overbevisende
Peter Bækgaard har deltaget i en smagning i New York, bl. a. sammen med
Josh Raynolds, Philippe Cambie og Vincent Maurel (Clos Saint Jean). De
smagte bl.a. flg. vine fra 2003:
- Clos des Papes
- Cote de Lange VV
- Janasse VV
- Marcoux
- Mas de Boislauzon Quet
- Vieux Donjon
- Pegau
- Gardine Generations
- Clos des Pontifes
- Santa Duc (Gig)
- Des Tours Vacqueyras
Peter
konkluderer:
De fleste var enige om, at det er en ret dårlig årgang
– for mange kogte vine med marmeladesmag.
De fleste havde Marcoux, Janasse VV og Pegau som de bedste vine.
Senere hen drak vi
nogle ældre vine, bl.a. en 1989 Les Cailloux CdP, som
var en af aftenens bedste vine.
|
Personligt vil jeg sige, at
jeg udmærket forstår, at d'herrer oplever årgang 2003 på den
måde.
Jeg har det seneste års tid været i gang med at
"udrydde" årgangen fra mine hylder.
Vine fra enkelte domæner har været meget meget skuffende. En
kasse fra en mindre producent Domaine
Les Girard du Boucou var næsten
udrikkelig - og den var ret go', da jeg købte den i 2006.
Det glæder mig, at Pegau har klaret testen i NY, for den mener
jeg nu også er ganske go' - endnu da!
Sjovt nok havde jeg lige fundet
"aftenens vin", Cotes du Rhone 2003 fra Chateau des
Tours, da jeg modtog Peters mail.
Den har altså også det der "kogt" og
"marmelade" i sig, og det ligner bestemt ikke, hvad man
forventer fra den kant.
Den smager nu rimelig godt, men den er på "drikkes
nu"-listen fra nu af. |
|
. |
|
4.
februar 2009: |
|
. |
|
Et
par spændende personligheder besøger Danmark:
Julien Barroche besøger Erik
Sørensen, og 5. februar kan man møde ham til Winemakers Dinner på
Premisse.
I begyndelsen af marts besøger Phillipe
Gimel A
Vinstouw med afstikkere til Århus og København.
Se importørernes websites.
De store smagninger i Rhone "Découvertes
en Vallée du Rhone" finder i år sted 16.-21. marts.
Vælg evt. menupunktet "Prepare
your visit"
I forbindelse med min store dag i Chateauneuf du Pape i april 2008 mødte
jeg grundlæggeren af "Guernsey Châteauneuf-
du-
Pape Society" Graham Edwards. Jeg var ikke klar over, at
selskabet har en website, men det har de altså, har jeg opdaget - måske er den ny.
Adressen er http://www.chateauneuf.co.cc/
|
|
. |
|
3.
februar 2009: |
|
Siden
med oversigt over importører og importerede vine er nu opdateret.
Der mangler nogle få importører, som det ikke i farten har været muligt
at finde frem til på nettet af forskellige grunde. De er mærket med
"- - -".
Hvis disse importører selv henvender sig med oplysninger, vil der
naturligvis straks ske opdatering, ligesom ændringer, der modtages fra
øvrige importører straks vil blive anført.
Fra og med denne opdatering er medtaget vine fra Ventoux.
Linkene ved disse producenter henviser indtil videre til producenternes
eget website.
Sektionen om Ventoux vil fremover
være tilgængelig fra siden med Villageappellationer.
For god ordens skyld: Denne side nås fra linket på forsiden til
"Andre appellationer".
|
|
|
|
. |
|