30.
juli
2009: |
|
. |
|
Jeb
Dunnock fra THE RHONE REPORT har også være i Rhone for nylig og smage
07. Hans noter kan ses her.
Jeg har i dagbogen herunder flere gange talt om en karakteristisk sødme i
mange vine fra denne årgang. Dunnock taler om "sweet fruit".
Jeg forsøgte at få at vide fra producenterne, hvor denne sødme kommer
fra. Jeg fik undvigende svar - især fra dem, hvor sødmen var meget
fremtrædende.
Man forklarer det bl.a. med en "høj alkoholprocent". Det kan jeg
ikke rigtig gennemskue skulle give sødme. Det er nok mere noget med meget
modne druer - hvilket jo naturligvis også højner alkoholprocenten, men
Rhonevine når ofte op på nær 15%, uden at man mærker sødmen.
Alle påstod hårdnakket, at deres vine ikke indeholdt restsukker.
Er der en "ekspert", der kan forklare sødmen i netop denne
årgang? |
|
. |
|
28.juli
2009: |
|
. |
|
Déambulation
(betyder noget i retning af vandring i moderat tempo) Musicale
Så er jeg hjemme fra endnu en oplevelsesrig tur til Rhone. Sidste
aften, lørdag den 25. juli, bød på en speciel oplevelse, der sattet et
"kulturelt" punktum for turen.
Aftenen er beskrevet her. |
|
. |
|
25.
juli 2009: |
|
. |
|
Salg
af vin via Internet.
1) Jeg er stødt på en producent på turen, der oplyste, at en
dansk importør havde stoppet sin import, fordi vinene blev solgt på
internettet. Producenten havde fået en anden importør, så det var ikke
et stort problem.
2) Efter at jeg her i beretningen fra turen havde antydet, at det var
problematisk at få lov til at købe CDP hos Domaine Charvin modtog jeg en
mail, hvori det bl.a. hed:
"Du
omtaler Charvin og muligheden for at købe Chateauneuf du Pape.
www.weinhalle.de har gode priser på hans vine og der er ingen
restriktioner (det koster godt 1 euro i forsendelse per flaske)."
og senere fra samme: "Charvin 2004 sælges pt. Til spotpris 20
euro og 2006 til (26 tror jeg nok). Vieux Donjon (som også er lidt old
school) sælges til 20 euro for 2003+2004 ! Superkøb i årgang 03, medens
jeg mangler at smage 04´eren."
Så er det jeg tænker. Hvor pokker kommer de vine fra?
Jeg er helt sikker på, at både Charvin og Vieux Donjon er meget imod
denne trafik.
Er der nogen, der kan forklare, hvordan den slags går til? |
|
. |
|
24.
juli 2009: |
|
. |
|
Domaine la
Bastide Saint Dominique
Vi har igen i år boet i en lejlighed på Domaine la Bastide Saint
Dominique, og som det oftest er tilfældet, foregår turens sidste
smagning her.
I år var det en "nyansat", der forestod smagningen, Julie
Moro. Hun har boet sammen med Eric Bonnet (søn og chef på stedet
her) i flere år og har hidtil arbejdet på forskellige
kooperativer, men efter at der er kommet en søn i familien, kan hun
få mere fleksible arbejdstider ved at arbejde for samleveren.
Eric kan ikke få en mere kapabel pige til at tage imod de ret mange
gæster, der besøger stedet. Hun ved alt om vin og taler fint
engelsk.
Som andre steder er vinene her (2007) de bedste i flere år, bortset
fra den bedste Cuvée af Chateauneuf du Pape, Secret de Pignan, som
jeg finder for sød og næsten karamelagtig. Derimod er den
klassiske CDP den bedste årgang, jeg har smagt herfra. 07-sødmen
er kun ganske svag og har gjort denne vin rigtig god. Jeg plejer at
købe Pignan, men i år bliver det den alm. Chateauneuf du Pape.
Man fejer og pryder på gårdspladsen i dag. I morgen aften
forventes omkring 200 gæster til siddende spisning på
gårdspladsen. Der afholdes noget, man vist kan kalde musikalsk
vandring i vinmarkerne med indlagt gourmetmiddag.
Man mødes på Chateau de Vaudieu, der er beliggende nogle få km
syd for stedet her. Her vil der ved 18-tiden være koncert
(klassisk) af et hollandsk ungdomsorkester. Derefter går turen til
fods langs vinmarker til Clos du Caillou, 300 m herfra, hvor der vil
være mere musik. Endelig spisning på den smukke gårdsplads her
på stedet, og afsluttende gåtur til Vaudieu.
Michel Blanc fra federationen har insisteret på, at vi skulle blive
en dag længere og være med. Vi modtog invitationen på betingelse
af, at han skaffede et værelse til os. Vi skal forlade vores
lejlighed lørdag formiddag. Så vidt jeg har forstået, sker
overnatningen på "hotel" Michel Blanc.
Aftenens oplevelser kan jeg ikke fortælle om, før jeg er hjemme i
Danmark mandag aften.
Jeg har forstået, at vejret i Danmark ikke har været det
allerbedste i de 14 dage, vi har været væk. Her har vi hver dag
haft 30-34 grader uden en dråbe nedbør. Varmen har ikke generet os
så meget - der er køligt i kældrene rundt omkring!
|
|
|
. |
|
23.
juli 2009: |
|
. |
|
LePlan
Jeg har det sidste par år besøgt
mindst 5 domæner, hvor der ikke er noget med "i familiens
eje i x generationer", men hvor baggrunden har været en
mands/kvindes eller families drøm om at lave
god vin i herlige Provence. De 5 familier har haft rigelige
økonomiske ressourcer og har bygget (eller restaureret)
fantastisk flotte bygninger/kældre og har haft økonomisk
mulighed for at få hjælp fra dygtige rådgivere.
Der er jo ikke nogen ide i at lave vin, blot for at lave vin, og
derfor har de pågældende sat hensynet til kvalitet over hensynet
til økonomisk udbytte. De 5, jeg tænker på, er Isabel
Ferrando, James King, Vincent
Moreau og på denne tur Walter McKinlay
(ekstraordinær succesfuld) og Dirk
Vermeersch på LePlan.
Forhistorien vedr. Dirk Vermeesch kan læses på siden om ham, men
hvad der ikke fremgår, er den kompromisløshed, der opleves, når
man møder manden og smager hans vine. Det gør også et vist
indtryk, når han fortæller, at han var ked at at sælge vinene
"for tidligt" og derfor undlod at sælge vin et år -
på trods af beklagelser fra importørkredsen.
Hans nuværende kældre er ikke ret store, og derfor er han i gang
med at bygge nye, ikke så langt fra de nuværende. Det gælder
også privatboligen. De nuværende bygninger vil blive solgt i
løbet af de kommende par år.
Man kan som indbygger i jantelovens fædreland blive lidt
forarget, men vinenes kvalitet aftvinger respekt, og det gælder
alle fem personer omtalt ovenfor.
De sorte tern på etiketterne betyder - fik jeg fortalt -
motorsportens vinderflag. Kun vinderen ser flaget! Det er da en
symbolik, der vil noget.
Sébastien Barbara på billedet t.h. er Anns "nære ven"
og vinmager på stedet.
I øvrigt er en ny hjemmeside fra stedet stærkt på vej:
http://www.leplan-vermeersch.fr
/ http://www.leplan-vermeersch.com
Domaine Rabasse
Charavin
Dette domæne besøgte vi sammen med
nogle venner engang i 1990'erne, og det har formentligt været en
af de første Rasteauvine, jeg har smagt. Denne oplevelse
grundlagde en opfattelse af Rasteauvine som nogle meget mørke og
meget kraftige, kødfulde krabater.
Det var i første omgang en ansat dame, der satte gang i
smagningen. Hun startede med at skænke Rasteau (hvilket var en
fejltagelse, fortalte Laure senere), og det bragte straks minder
om turen i 90'erne frem. Jeg bryder mig ikke om den type vine. Der
var en stor gruppe gæster samtidig med os, så de lå ikke lige
for at spørge, om det var muligt at smage en nogle år gammel
Rasteau. Det er sandsynligt, at jeg så ville være mere positiv.
Derimod var det noget helt andet med vinene fra Cairanne. Alle de
6 vine, vi smagte herfra, var dejlige civiliserede vine, og det
samme gjaldt et par årgange fra Plan de Dieu.
Vi fik ikke rigtig noget indtryk af Corinne Couturier. Dels havde
hun meget travlt med noget i kælderen, og dels stressede det
hende nok en del, at moderens hus (den bolig, de ligger ved
domænet) udbrændte totalt for en måneds tid siden.
Datteren Laure taler i modsætning til Corinne engelsk og er meget
imødekommende, så vi fik en fin betjening. Jeg ville have haft
et billede af de to damer sammen, men det lykkedes ikke.
Domaine La Fourmente
Vi blev modtaget af madame Pouzin. Mændene var fraværende.
Det viste sig, at de var far og søn, og ikke som jeg har skrevet
på siden, brødre. (jeg får tilsendt et billede af familien)
Madame viste os velvilligt rundt og lod os smage, hvad vi
ønskede.
Jeg har meget lidt kendskab til vinene fra Visan. Næste gang jeg
støder på én af slagsen, har jeg vinene fra Fourmente som
referenceramme. Jeg tror, jeg vil kunne huske stilen fra disse
vine: Behersket frugt og en bæredygtig ramme af taniner. Jeg kan
godt li´ vinene fra domænet, så denne karakteristik er ment
positivt. Jeg har på fornemmelsen, at det godt kan være typiske
Visanvine. Jeg har lyst til at besøge et andet domæne på næste
tur til Rhone, for at få af- eller bekræftet antagelsen. Der
bruges ikke meget træ på stedet - der var mindre en 10 træfade.
Domaine Catherine
le Goeuil
Jeg havde nok forventet mig lidt mere af dette besøg, men
sådan er det jo, når man satser på at besøge steder, man ved
for lidt om og egentlig kun gør det for at få oplysninger.
Jeg fandt da ud af, at der fremover kun laves én cuvée, og at
det med cuvéenavne er væk fra og med årgang 2007. Vi smagte en
enkelt vin, årg. 2006, og det var en Cairanne under middel.
Hun ville ikke fotograferes og i det hele taget ikke rigtig ud med
oplysninger. Nu har jeg allerede et godt billede på siden fra
Michael Davis, så pyt med det. Fred være nu med dette domæne.
Jeg kommer ikke igen. |
|
|
. |
|
22.
juli 2009: |
|
. |
|
Domaine
des Pasquiers
Vi mødte den ene af de to brødre, der driver stedet, Philippe
Lambert. Jean-Claude var på ferie. Der er tale om et temmeligt
stort domæne på 90 ha. heraf er 25 ha. Sablet, hvorfra der laves
to rigtigt gode røde cuvéer, Tradition og Reserve, begge lagret
på tank. I årgang 2007 forsøgte man sig for første gang med
fadlagring af en special cuvée af Gigondas, kaldet L'Ennol. Det
er den eneste fadlagrede vin på stedet. Efter min mening var den
traditionelle Gigondas bedre. Fra 25 ha. marker i Violés laves
Cotes du Rhone Village Plan de Dieu. Det er nu vinene fra Sablet,
der er de bedste, men de er til gengæld rigtig gode. Der laves
slet ikke hvidvin på stedet.
Når det franske bureukrati får arbejdet færdigt, skulle
domænet kunne blive certificeret agriculture biologique. Det vil
formentligt ske fra årgang 2009 eller 2010.
Jeg vil tro, at man har forholdsvis let ved at afsætte
produktionen.Domaine de Mourchon
Walter McKinlay er fra England - sidste stop
før Frankrig var Scotland. I mange år arbejdede han på en
fremtrædende post i et firma, der udviklede EDB -programmer for
olieselskaber til brug ved seismologiske undersøgelser. Først
bosat i London og siden i Aberdeen. Da konen havde fået gang i en
restaurant her og senere udbyggede til tre af slagsen, gjorde
børnene "oprør". De ønskede mindre travle og mere
nærværende forældre samt et varmere klima, og så besluttede
familien at blive vinbønder i Provence eller Var. Sådan. Penge
til at realisere drømmen var der åbenbart nok af, for der er
investeret rigtig mange penge i privatbolig og helt nye kældre i
højdedragene bag Sablet.
Vi ankom kort tid før, der skulle ankomme et engelsk selskab, og
så ville manden jo godt slå to fluer med et smæk. Det førte
til en times rundtur i vinmarker og kældre, hvor der blev fortalt
en masse elementære ting, som jeg godt kendte i forvejen. Der var
ikke noget at udsætte på markerne. Især gæringskælderen var
meget smart indrettet, og da vi kom til vinene, var der bestemt
heller ikke noget at udsætte på dem. Der var sådan lidt tynde
Cotes du Rhone og rosé, men de to cuvéer rød Seguret (Tradition
og reserve) må kunne hævde sig blandt de bedste i byen. Man er
begyndt at lave to meget fadlagrede cuvéer på ren Grenache og
ren Syrah. Dem synes jeg ikke er pengene værd - 20 og 25€.
Ved en lejlighed, hvor jeg har bedre plads til vin i bilen, vil
jeg nok vende tilbage, og så vil der måske være tid til den
lille konkurrence, han foranstalter for specielle besøgende. Han
har en enkelt golfgreen, og den der kommer nærmest på flaget
(man får 20 forsøg) vinder en kasse Sablet reserve. Hullet er
vel 90 meter, og man slår hen over tennisbanen. Den slags er jeg
ikke stødt på før. Jeg fik taget en del billeder, som vil pynte
på siden om stedet - senere.
Eftermiddagens besøg gjaldt to domæner, der
var sådan lidt mere gennemsnitlige kvalitetsmæssigt og på anden
måde.
Domaine de Piaugier
Domænets bedste vin er efter min menig den hvide Cotes du
Rhone Village Sablet.
Gigondas forekommer mig en smule spinkel.
En Sablet (Ténébi) er lavet på 100% Counoise og lagret på fade
i 18 måneder. Det er interessant at smage en sådan enkeltdruevin,
men jeg ved nu ikke rigtig, hvad jeg skal mene om den.
De to andre special cuvéer Sablet Brigueres og Alphonce Vautour
er såmænd udmærkede. Både disse vine og konen, der tog imod,
kunne godt være lidt mere "oppe på dupperne", men
båden vinene og konen er da for så vidt meget flinke, men lidt
mere sprælskhed kunne ønskes. Det var godt nok én af de der
meget varme dage.
Domaine de Verquiere
På Verquiere tog en meget flink kone imod og fik hentet den
engelsktalende søn. Jeg må med skam melde, at jeg ikke fik fat i
hans navn, men det er enten Romain eller Thibaut. Han var, som det
fremgår af billedet en "fin fyr".
fra 40 ha. laver man både Cotes du Rhone Village Plan de Dieu,
Sablet, Rasteau og Vacqueyras til henholdsvis 7,5, 8,5, 7,7 og
8,3€. Som det ses er det moderate priser. Alle disse vine lagres
i ældre foudres, hvilket er lidt usædvanligt på de kanter. Jeg
tror, de skulle bruge cementtanke i stedet. Der er en vis mathed
over vinene, men bortset fra det er de da rimeligt gode - og meget
"venlige".
.
|
|
|
. |
|
21.
juli 2009: |
|
. |
|
Domaine les
3 Cellier
Da Jacumin-familien og Cellier-familien besluttede at splitte
Domaine Saint Benoit op, var det let nok at dele vinmarkerne, for
man fik den del af markerne, man hver især havde bragt ind i
foretagendet. Selve bygningerne tilhørende Saint Benoit vil blive
solgt, når resterne af vinene er solgt. Cellierfamiliens nye Domaine
les 3 Cellier laver deres vine i de kældre, der altid har
tilhørt familien, og som har været brugt af Saint Benoit.
Jacumis nye Domaine l'Or de Line bruger den gamle Jacumins
kældre, der ligger nabo til Saint Benoits bygninger. Jeg have
problemer med at få en aftale med dette domæne. Jeg tror ikke,
at de rigtig er kommet på plads og i orden endnu.
De to nye domæner har i øvrigt også delt Saint Benoits
importører imellem sig.
Den ældste af sønnerne Cellier, Ludovic, er vel nok
"chefen". Hans kone Nathalie er den bedste til at tale
engelsk, så det er nok hende, man vil møde, hvis man besøger
stedet - på sit visitkort angives hun som "Directrice". Det er nu godt nok ikke så let at finde stedet i
øjeblikket. Man har et udmærket kort på hjemmesiden, men skilte
er endnu ikke sat op. Ved indgangsporten er et lille klistermærke
med 1-2 cm høje bogstaver, så hvis man kigger godt efter...
Den yngste af brødrene, Benoit, er endnu under uddannelse, men
vil "komme hjem", når han er færdig.
Man laver en hvid (nærmest lysegul) Chateauneuf du Pape på 100%
Roussanne og 3 røde cuvéer. Den billigste røde Chateauneuf du
Pape Alchimie er ikke særlig voluminiøs. De to øvrige cuvéer
er ganske gode, især Cuvée Privilège.
Man fører en lang række negociantvine, som laves af de enkelte
producenter og markedsføres af "Les 3 Cellier".
Jeg hørte om en dansk importør, der skulle få vinene hjem inden
så længe.
Domaine les
Clefs d'Or
Det har indtil nu været en trio, der har drevet domænet.
Pierre Deydier, datteren Laurence Deydier og en nevø Jean-Francois
Deydier. I løbet af året træder Pierre et skridt tilbage og
overlader roret til de yngre kræfter.
Indtil (og med) 2006 har man kun lavet én Cuvée på domænet,
men den gode høst i 2007 inspirerede til at lave 2 special
cuvéer. Jean-Francois Deydier lagde ikke skjul på, at det var
man nødt til at gøre for at tækkes vinskribenterne (Parker
bl.a.) og dermed skabe opmærksomhed om stedet. Det er en vise,
man har hørt før.
I dette tilfælde forstår jeg det udmærket. jeg har altid følt
at vinen (altså den ene cuvée) har været lidt anonym, og jeg
må da indrømme, at min respekt er hævet en del efter at have
smagt de to nye cuvéer. Cuvée Selection er udvalgt fra de bedste
og ældste druer (70-80 år gamle) i de forskellige parceller med
65% Grenache, 15% Mourvedre, 15% Cinsault og 5% Syrah. En mindre
del af denne cuée er lagret i foudres. Den bedste Cuvée Les
Craus er lavet på 80% Grenache (plantet i 1896) og 20% Syrah.
I en så god årgang som 2007 er det rigtig gode vine. Parker har
givet de tre cuvéer henholdsvis (88-89), (90-92) og (92-94). Det
synes jeg lyder meget fornuftigt efter at have smagt vinene.
Priserne var 16, 20 og 33€, hvilket også forekommer rimeligt.
Den bedste cuvée vil kun blive lavet i gode år og altså ikke i
2008.
Man vil gerne have en dansk importør. Der er vist noget med en
advokat, men de ville godt sælge noget mere til danskerne.
Domaine Giraud
Købe 2007, det var målet med besøget - og så lige holde
kontakten ved lige med det dejlige unge søskendepar, der i dag
kører stedet - Marie og Francois . Man skal ikke regne med at
kunne købe special-cuvéer 2007, hvis man besøger stedet. De er
udsolgt. Der er p.t. lidt Tradition 2007 tilbage.
Tradition 2007 er - tror jeg - den bedste årgang fra stedet. Vi
fik også lige lejlighed til at smage Grenache Pierre 2007, som er
aldeles vidunderlig. En 07-sødme kan svagt anes, men gør kun de
traditionelt kraftige vine fra dette sted endnu mere indbydende.
I 2008 laver de ikke special-Cuvéen Gallimardes. Druerne, der
normalt bruges til denne Cuvée indgår i Tradition. Hvis man er
til den kraftige Gallimardes, kan jeg fortælle, at Tradition 2008
faktisk har lidt af denne stil over sig. Grenache Pierre 2008 er
udmærket, men kan naturligvis ikke helt måle sig med 2007.
Clos du Caillou
Jeg har ikke besøgt Caillou de seneste år, fordi jeg var
blevet lidt træt af at skulle gemme selv den mindste vin i en del
år, før de blev drikkevenlige. Jeg tænkte, at med 2007 som
aktuel årgang måtte det være nu. Vi smagte i årgang 2007 Cotes
du Rhone Bosquet des Garrigues (9,5€), Cotes du Rhone Les Quartz
(12,5€), Cotes du Rhone La Réserve (16,5€), Chateauneuf du
Pape Les Safres (22,5€) og Chateauneuf du Pape Les Quartz
(38€).
Alle vine i denne årgang er perfekte. Det blev Cotes du Rhone le
Réserve, der kom med hjem. Denne Cotes du Rhone måler sig med
gennemsnittet af vine i Chateauneuf du Pape. Jeg ville gerne have
købt en kasse af dem alle, men jeg er jo ikke kørende i en
lastbil. |
|
|
. |
|
20.
juli 2009: |
|
. |
|
Domaine
Galévan
Coralie Goumarre har kun 2 ha. i Chateauneuf du Pape og ikke mindre
end 47 ha. i Cotes du Rhone. Den allerdårligste
(mindre) del af høsten i Cotes du Rhone markerne sælges til negociant.
Fra den bedste del laves 2 cuvéer Cotes du Rhone, en fadlagret og en
cementlagret. Navnet på den ikke fadlagrede er Parole de Femme, hvilket
hentyder til, at hun som niende generation på domænet er den første
kvinde, der har ansvaret for det hele. Fra mellem-kvaliteten laves Vin du
Pays. Faderen solgte næsten hele produktionen til negociant, men da
Coralie kom til i 1995, ville hun selv "gøre arbejdet
færdigt".
Vi smagte hvid og rød Chateauneuf du Pape og de to cuvéer af rød Cotes
du Rhone.
Som det ofte er tilfældet, når man smager mindre og større vine på et
domæne, mærkes tydeligt en gennemgående stil. Alle vine er ranke og
mineralske terroir-vine - også den hvide Chateauneuf du Pape. Den sødme,
der har været gennemgående i mange af de vine fra 2007, vi efterhånden
har smagt, var dejligt fraværende her.
Det betyder noget for et nyere domæne, at man også har marker i
Chateauneuf du Pape - det giver lidt mere prestige. I dette tilfælde var
begge Cotes du Rhone så tiltalende, at de skal kunne afsættes. Alle
vinene er velegnede til mad, og skulle kunne gøre sig på restauranter.
Chateauneuf du Pape koster 24-25€ og de to Cotes du Rhone 7 og
11€. Det er gode Cotes du Rhone, og man er meget fristet til at købe
den dyre.
Respekt for endnu en kvindelig producent, der ved hvad hun vil og ikke
går på kompromis. Hun lagde ikke skjul på, at faderen somme tider
synes, at hun tager det med kvalitet frem for kvantitet lidt for
alvorligt.
Chateau de la Font du Loup
Stedet er på flere måder lidt specielt. Markerne ligger samlet i en
blok, med parceller adskilt at skovpartier. Markerne ligger ret højt, og
høsten starter normalt en uge senere her end hos andre producenter. Man
fremhæver selv vinenes særlige karakter.
Det er vel nok også vine, som man kan have forskellig mening om. Jeg kan
ikke umiddelbart finde nogle andre domæner, som minder om vinene her.
Vinene har megen kølig frugt som unge. Vi smagte en 2001 Puy de Rolland,
og det er absolut en dejlig vin, men det er ikke ordet elegance, der
først rinder i hu. Man har i markerne meget forskellige jordbundsforhold,
og derfor laver man flere cuvéer, der skulle udtrykke de forskellige
terroirs.
Anne Charlotte Melia-Bachas lagde megen vægt på,
at man ønskede at lave vine, der skal nydes sammen med mad, frem for
vine, der skal kunne gøre sig ved smagninger.
Anne Charlotte er "manager" på stedet og står sammen med sin
mand Laurent Bachas for det daglige arbejde. Faderen Charles Melia er
flyttet til Marokko, og har ikke noget med stedet at gøre længere. Anne
Charlotte ejer stedet sammen med moderen og 2-3 søskende. Hun omtalte
familien som "crazy",men er selv en sød og meget naturlig
pige med begge ben på jorden, så hun er i hvert fald meget
"normal".
Mas de Boislauzon
Det er nogle år siden, jeg sidst besøgte domænet, og dengang fandt
jeg ikke vinene særlig interessante, måske fordi vi blev betjent
af moderen til de to søskende, der driver stedet i dag. Hun var
ikke just en sælgertype. Jeg mindes dog, at Cuvée Quet gjorde et
vist indtryk.
Denne gang var der truffet en aftale, og så var det Christine
Chaussy, der tog imod. I modsætningen til moderen kunne hun tale
engelsk og var interesseret i, at vi skulle få et godt indtryk.
Først smagte vi Cotes du Rhone Village 2007. Det var en af de bedre
Cotes du Rhone, og prisen var så beskeden som 5,5€. De tre
cuvéer røde Chateauneuf du Pape, vi smagte, var alle årg. 2007,
og de var alle tre meget gode, også Tradition. Den gennemgående
stil for alle 4 vine var fyldig frugt vel afbalanceret med bløde
tanniner og fri for 07-sødme. Sådan skal det være.
Det er de to søskende der "regerer" på domænet, og det
gør de ganske godt.
Jeg må indrømme, at baggrunden for genbesøget var de pæne noter,
man har fået de seneste år fra Parker og andre kloge folk. Jeg er
enig.
Domaine de la Solitude
Egentlig tog vi bare til stedet for at købe en kasse 2007, men det
hele udviklede sig til en større smagning. Jeg har ved flere lejligheder
mødt de to brødre Jean og Michel Lancon (I København og i
Chateauneuf du Pape ved festlige lejligheder), men denne gang blev vi
modtaget af Michels søn Florent Lancon, som er "the coming
boss" på stedet. I begyndelsen var han lidt reserveret, men da han
mærkede vores interesse, kunne vi slet ikke stoppe ham. De to flasker (Cotes
du Rhone og Chateauneuf du Pape Tradition), der stod åbne på
smagebordet, blev afløst af hele batteriet af uåbnede flasker. Den
"almindelige" Chateauneuf 2007 var helt klart den bedste jeg
husker af de mange årgange, jeg efterhånden har købt på stedet. Før i
tiden købte jeg altid Cotes du Rhone her, men den synes jeg er blevet
lidt løs i det.
De øvrige cuvéer er rigtig gode vine. Den nye cuvée Cornelia Constanza
(debut 2005) er Florents opfindelse, som han fik lov at lave, da han efter
endt uddannelse (flere større grader) kom "hjem" i 2005.
Han eksperimenterer også med dessertvine i mindre målestok.
De to bedste cuvéer, Barberini og Reserve Secrète
er p.t. aktuelle i årgang 2004.
Den sidste er en fantastisk god vin, men den koster jo altså også
100€.
Tradition koster 17,5€ og det er røverkøb i årgang 2007. Jeg købte 6
flasker, men der viste sig at være nogle "hemmeligheder"
imellem. Det har visse fordele at lave en hjemmeside.
Clos Saint Jean
Vi smagte de tre røde cuvéer 2007. De to special cuvéer er
naturligvis rigtig gode. Vinene havde været trukket op nogle dage, og det
gør det lidt svært at vurdere dem retfærdigt. Cuvée Tradition er efter
min smag for sød. Da jeg antydede dette, fik jeg at vide, at det er
domænets stil for denne vin, og det kan der vist være noget om, men når
det sker i en årgang, hvor tendensen til sødme ligger i selve årgangen,
kan det blive lidt for meget.
De nybyggede kældre ved Chemin Bois de la Ville (Billede under
14. juli) skal bruges til lagring og opbevaring af aftappede vine. Selve
vinifikationen skal også fremover ske i de gamle kældre på Av. General
de Gaulle. På et tidspunkt forlød det, at der her skulle ske salg af
vinene, men det bliver der nok ikke noget af. Man er ikke særlig
interesseret i direkte salg, og det v il formentlig også fremover kun
kunne ske efter aftale. Det vil nok også blive sådan, at de to
specialcuvéer kun kan erhverves efter forudgående reservation senest i
januar i salgsåret. P.t. er Deux ex Machina 2007 udsolgt, for Parker har
vurderet den lidt højere end Combe des Foux. Får man lov til at købe de
to vine vil prisen være 53€ for Combe des Foux og formentligt lidt mere
for den anden cuvée.
For nogle måneder siden regnede man ikke med at lave special cuvéerne i
2008, men vinene har udviklet sig, så det nu er sandsynligt, at man vil
gøre det alligevel.
Vinene på de 5 besøgte domæner var meget
forskellige, men alle gode ud fra de forudsætninger og
målsætninger man har på domænerne. En dags oplevelser, der endnu
engang understregede, hvor forskellige vinene fra Chateauneuf du
Pape kan være. HERLIGT!
|
|
|
. |
|
19.
juli 2009: |
|
. |
|
Fête du Vin i
Violès
På en afslappet søndag, hvor der er
Fête du Vin i Violès, kan man på kort tid få smagt en masse
vine. Der kan være positive overraskelser imellem, og i dag var
der et par stykker.
Den ene var Domaine Bessac, et domæne jeg ikke har lavet en side
om, fordi dets eksistens indtil nu ikke har været kendt for mig.
Det kunne have været anført under sektionen om Plan de Dieu.
Da vi kom forbi første gang, skænkede Elodie op (se billedet) og
eftersom vinene var overraskende elegante, rene og friske, greb
jeg til lommen og fandt et visitkort
frem. Reaktion "How nice to meet you". Det viste sig
så, at Elodie var ansat i syndikatet i Gigondas i den stilling,
som Aude Olive havde indtil december 2008 og hun er på én eller
andet måde blevet gjort bekendt med eksistensen af min side.
Sådanne piger ansat i syndikaterne er uvurderlige hjælpere, hvis
jeg har brug for at få åbnet døre ved én eller anden
lejlighed.
At hun så har en mand, der laver ganske interessante vine, ja,
det gør jo ikke mødet mindre interessant. Her er lidt at arbejde
videre på under næste besøg i Rhone.
Under slentringen forbi flere
pølse-, oste-, brokante- og smagemuligheder nåede vi frem til et
bord med flasker, men uden betjening. Vinene, der stod på bordet
var fra Domaine du
Grand-Père-Jules. Når der ingen er ved bordet, kan man vel
betjene sig selv - og det gjorde jeg så. Det var for mig helt
klart de bedste vine blandt de 15 - 20 repræsenterede
producenter, og også dette sted vil være mål for et besøg
engang i fremtiden.
Der var flere rimelig gode producenter, f. eks. Domaine
des Geines og Domaine de
l'Espigouette.
I øvrigt mødte vi en del
danskere denne søndag i Violès. De har sikkert nydt stemningen ligesom
vi gjorde. Bl. a. var der et (sikkert lokalt) jazz (eller hvad det
nu var) orkester, der var med til at skabe kolorit. |
|
|
Hervé Bessac, Domaine Bessac og
Elodie Roux "Chargée de communication" hos syndikatet i
Gigondas |
|
. |
|
18.
juli 2009: |
|
. |
|
Chateau
le Devoy Martine
Datteren af Marc Lombardo, Veronique, vendte i 2008 hjem til
faderen efter en karriere i EDF, det franske elektricitetsselskab.
Hun har arbejdet i fjernøsten og i USA, men da Marc er ved være
op i årene og har svært ved at klare det hele selv, besluttede
hun at vende hjem og går nu i gang med at uddanne sig på
vinskolen i Suze-la-Rousse.
Med lidt uddannelse og med hjælp fra faderens erfaring vil hun om
nogle år blive i stand til at overtage efter faderen. Han er 67
her i 2009.
70% af produktionen afsættes til negociant. Der produceres kun
Lirac (i alle 3 farver) og lidt Cotes du Rhone fra Lirac-marker.
Vinene er elegante og har måske ikke så stor tyngde. Nogle vil
nok kalde dem bourgundiske i karakter eller måske sige
feministiske. Den bedste cuvée Circius (betyder Mistral på
latin), er fadlagret, og da den i hovedsagen
er lavet på Syrah og Mourvedre og en smule Grenache, forekommer
det meget naturligt.
Domaine la
Genestière
En engelsktalende dame fra kontoret skulle have vist os rundt,
men hun var syg, og Jean-Claude Garcin var vist ikke helt klar
over, at der forelå en aftale. En engelsktalende gæst hjalp os
lidt på vej. Hun kunne ikke oversætte "vin-ordene" men
dem kender jeg godt, og da Hr. Garcin naturligvis er meget
engageret og stolt over sit store flotte domæne, så forløb
besøget aldeles udmærket. Der blev gestikuleret en del, men med
sigende fagter og gensidig interesse i at kommunikere kommer man
langt.
Efter rundturen i kældrene var det "ham selv" der
forestod smagningen. Det gode ved at være en sådan lidt speciel
gæst er her - som de fleste andre steder - at man kun får vine,
der er nyoplukkede.
Vi smagte Tavel Tradition, Tavel Cuvée Raphaël (navngivet efter
barnebarn) samt en speciel fadlagret Tavel Typique (der kun
sælges i magnums - 25€). Den bedste efter min smag var Cuvée
Raphaël. Jeg har ikke så mange erfaringer med Tavel rosé, men
denne er én af de bedre.
Af rød Lirac smagte vi Cuvée Raphaël og Cuvée Eliott (et andet
barnebarn). Det er to rigtig gode Liracvine, som vil falde i de
flestes smag - både den der kan li' lidt volumen i en Rhonevin og
den, der synes, at de kan være for kraftige.
Domaine Duseigneur
Besøget varede næsten to timer, men
heldigvis var det dagens sidste aftale.
Frédéric Duseigneur begyndte at arbejde på faderens domæne i
1988, og siden 1992 har han haft ansvaret for arbejdet i
kældrene. Broderen Bernard var på ferie, så ham mødte vi ikke.
Domænet drives biodynamisk. Det er altid dejligt at møde og
høre engagerede vinbønder fortælle om deres philosofi vedr.
arbejdet. Hvis man har mødt en rigtig biodynamiker, vil man vide,
at det kan tage sin tid at forklare for udenforstående, hvad
"religionen" egentligt går ud på. Jeg har hørt det
hele før, men da jeg ikke rigtig har kunnet videreforklare det
til min kone, syntes jeg, at hun skulle have hele
"historien" fra "hestens egen mund". Jeg kunne
måske også selv forstå lidt mere ved at få det én gang til.
Jeg blev da også en smule mere afklaret, men jeg er ikke omvendt!
Jeg forstår, at der er to helt afgørende komponenter i
biodynamisk drift. De hedder "500" og "501"
"500" er kolort, der er puttet i kohorn og gravet ned i
jorden i et halvt års tid. Herefter spredes det ud over marken i
en væske, så det faste stof udgør 200g/ha. Det er godt nok lidt
mindre koncentreret, end det min mor gjorde for 60 år siden, når
hun tømte wc-spanden ved rabarberne.
"501" er hvidt kvarts "sand". Beholdningen
på domænet fyldt to små sylteglas, der stod placeret ved et
vindue orienteret mod det helt rigtige verdenshjørne - jeg tror
det var mod syd. Også dette produkt opløses i vand og sprøjtes
ud over vinplanterne i en koncentration, så der anvendes
4g/ha.(!)
I det biodynamiske "værksted" fremstilledes flere andre
naturprodukter, der ligeledes sprøjtes ud i lave koncentrationer.
De er fra planter, med "helbredende" kræfter, der
retter sig imod forskellige dele af vinplantens livscyklus. Fra
disse produkter fremstilles en plantete, som ligeledes sprøjtes
ud. Nogle af disse midler bruges af de fleste biodynamikere, mens
andre er mere eller mindre selvopfundne af Frédéric Duseigneur.
Naturligvis er virkningen af disse produkter helt og aldeles
afhængig af, at de tilføres vinplanterne på det helt rigtige
tidspunkt m.h.t. planeternes (først og fremmest månens) stilling
(fase).
Man kan let gøre grin med den slags, men for biodynamikerne er
det dødsens (eller rettere livsens) alvor.
Personligt har jeg meget svært ved at tage den slags alvorligt,
men på den anden side må jeg indrømme, at de biodynamikere, jeg
har mødt, laver god vin - og det er vel det vigtigste.
Min teori går nu mest på, at man bliver ikke biodynamiker, hvis
man ikke er meget seriøs og engageret, og seriøse og engagerede
vinavlere laver for det meste god vin.
Vinene på Duseigneur kan deles op i to meget forskellige
kategorier.
Den ene omfatter kun én vin, en Cotes du Rhone Village Laudun,
der laves med rådgivning fra en kendt fransk sommelier, Philippe
Faure-Brac. Jeg kan ikke forestille mig, at der laves andre vine i
denne appellation, der blot tilnærmelsesvis nærmer sig denne vin
i kvalitet. Den koster altså godt nok også 22€ (2005). Til det
kan jeg kun sige: "Nå ja, men det er den vel også
værd." Sjovt nok var første der faldt min kone og mig ind
(uafhængigt), da vi duftede til den nyoptrukne flaske: kolort.
Liracvinene fra domænet koster det halve eller mindre og er af en
helt anden type.
Phillippe Cambie er for nylig blevet tilknyttet som ønolog/rådgiver.
Jeg synes, at vinene godt kan trænge til lidt Cambie-påvirkning.
De er noget kantede.
Frédéric Duseigneur forklarer det
selvfølgelig med, at de er fulde af "liv".
Skulle man ønske at finde ud af, hvad det der biodynamiske
egentligt går ud på, så vil en lektion på Domaine Duseigneur
være meget oplysende.
Kan hænde, at man bliver overbevist, hvis man møder med et mere
åbent sind, end jeg gamle skeptiker gjorde. |
|
|
. |
|
17.
juli 2009: |
|
. |
|
Chateau des
Fines Roches
Jeg har mødt Amelie Barrot i København et par gange og har
der talt om, at jeg skulle besøge hende. Jeg ville, at det skulle
ske på et tidspunkt, hvor jeg samtidig kunne møde hendes søster
Gaelle. Det lod sig gøre denne gang.
Samtidig ville jeg gerne se kældrene på Fines Roches, da jeg kun
har set butikken på stedet. Jeg antog, at de befandt sig et sted
på det særprægede "slot", men den gren af familien,
der laver vinen Chateau des Fines Roches har ikke en tank eller et
fad på selve slottet. Det hele foregår i et kæmpemæssigt
kælderlokale (bygget i 1970'erne), der ligger tæt på Route de
Bedarrides (når man herfra drejer af mod Fines Roches). Her laves
vine fra 7 forskellige grene af Mousset-familien. Når man vandrer
hen langs rækken af tanke/fade står der de forskellige
producenters navne på tankene. Det er nærmest en form for
familie-kooperativ. Hvert familiemedlems vin laves naturligvis
helt separat (Se evt. om familien her)
Amelie Barrot er fortrinsvis ansvarlig for det administrative og
markedsmæssige, Gaelle er pigen i marken, og hendes mand Frédéric Maillet
er ansvarlig for arbejdet i kælderen (har tidligere været vinmager på
Genestiere i Lirac).
De to piger har ansvaret for et temmelig stort domæne, men man
kan næsten ikke tænke sig mere ligefremme og venlige mennesker
end de to søskende. Se bare på billedet, som fortæller
præcist, hvordan de er.
Jeg smagte ikke vine på stedet, men det var heller ikke det, jeg
kom efter.Domaine Durieu
Der er slet ingen tvivl om, at det er den ældste søn Vincent
Durieu, der har det afgørende ord på stedet, selv om
lillebroderen og en søster også er med i foretagendet. Faderen
Paul Durieu blander sig hist og pist, men det er nok godt, at det
er Vincent og ikke ham, der bestemmer længere. For nogle år
siden besluttede jeg, at dette sted ville jeg ikke interessere mig
for, men der er virkelig sket fremskridt, siden Vincent fik
ansvaret i 2004. Jeg smagte årgange 03-07, og der er sket en
tydelig udvikling til det bedre. Den bedste cuvée Lucile Avril er
en rigtig god vin, som Vincent kan være stolt af at stå fadder
til.
Man vil fra høsten 2009 have 16 ha. Chateauneuf du Pape mere end
før, som er arvet efter en tante, Genieve Avril. Disse marker
ligger tæt på markerne, hvorfra man laver Cuvée Lucile Avril og
har samme alder og kvalitet.
Herefter har Vincent ansvaret for i alt 107 ha. og det er jo ikke
så lidt efter Chateauneuf-forhold.
Vinene fremstilles og lagres i kældre i Orange. De gamle kældre
i bygningen på Avenue Baron le Roy er ikke velegnede og trænger
voldsomt til renovering.
Cuvée Lucile Avril laves ikke i 2008.
Domaine du Pere Caboche
Emilie Boisson (der danner par med Vincent Durieu) har ikke
problemer med at lave begge cuvéer i 2008, og det synes jeg lyder
rimeligt efter at have smagt dem fra fadene. Både hendes 2006 og
2007 har fået et kvalitetsløft - synes jeg.
Domaine la Barroche
Julien Barrot foreslog, at vi mødtes på Verger des Papes, og
at vi her smagte hans 2007 til middagsmaden. Det er da en perfekt
måde at smage vin på. Restauranten, der ligger et par hundrede
meter fra paveslottet, var for nogle år siden en bistro i lavere
klasse. I dag har Estevenin-brødrene udviklet den til noget af en
gastronomisk perle. Jeg mindes ikke at have fået en bedre
"plat du jour" og sikke en udsigt man har fra terrassen.
Jeg vil absolut anbefale, at man afprøver den ved lejlighed.
Nu var det jo ikke sådan, at tjeneren lige kom med en stak
flasker 2007 fra Barroche. Dem havde Julien med hjemmefra i en
køletaske. (Regn ikke med, at alle kan gøre det). Cédric Henri
Kragh (ja, det hedder han nu) fra den danske importør Erik
Sørensen deltog også i frokosten. og det blev det hele jo ikke
mindre hyggeligt af.
Efter frokosten var vi i kældrene hos Julien Barrot for at smage
2008 fra fadene.
Julien ser slet ingen problemer i at lave alle cuvéer i denne
årgang. Jeg kunne heller ikke finde svaghedstegn i fadprøverne.
Det er i hvert fald den bedste 2008, jeg endnu har smagt. Det var
ren Grenache, Syrah og Mourvedre, vi smagte. Jeg kunne unde enhver
vinelsker at smage de tre vine, som gav noget af det mest
illustrative indtryk af de tre druers karakter, jeg har oplevet.
Enhver kan jo have sine præferencer og hver drue har sin
distinkte karakter. Grenache er nu altså for mig druen over alle
her i området.
Domaine Pierre Usseglio
Jeg besøgte stedet for at købe vin og smagte kun VDT 2008 og
Cotes du Rhone 2008 samt Cuvée Tradition 2007. De to
førstnævnte var lidt lettere end vanligt, men det gør nu ikke
noget. Den sidste er nok den bedste Cuvée Tradition, jeg har
smagt fra stedet, selv om det er lidt for tidligt at være
skråsikker.
Domaine Bois de Boursan
Også her kom jeg kun for at købe vin, men kan berette at
2006 og 2007 (begge cuvéer) er perfekte. Der laves ikke Cuvée
Felix i 2008, men det gør formentligt, at Tradition bliver
næsten lige så god, som den plejer at være.
|
|
|
. |
|
16.
juli 2009: |
|
. |
|
Domaine
de Cristia
Unskyldningen for at besøge Cristia var, at jeg havde lovet at bringe
et nyt billede af Dominique. Hun var ikke tilfreds med det, jeg har på
siden nu. Det til højre er et af en ny serie.
Vi kunne få lov at smage, hvad vi ønskede, så vi smagte 05, 06 og 07
samt noget fra de bedste fade af 08. De to
specialcuvéer laves ikke i 08, men den vin, der kunne være blevet til
Renissance eller Vieilles Vignes går til Tradition. Det skulle ikke undre
mig, om den vil vise sig at blive ganske udmærket, årgangen taget i
betragtning.
En bror til Baptiste og Dominique vil fremover - efter 9 års fravær -
arbejde sammen med sine søskende. Jeg kan ikke huske navnet i
øjeblikket, men jeg har faktisk et billede af ham i Kort nyt 27. juni,
hvor han ses ved siden af Baptiste.
I Tradition 07 anes i øjeblikket en for årgangen typisk sødme, som lige
i øjeblikket gør vinen meget velsmagende, men som godt må aftage med
alderen og i hvert fald ikke må blive mere fremherskende. Det bliver nok
den eneste vin, jeg køber 4 kasser af på denne tur.
Dominique kunne godt forestille sig, at denne årgang kunne finde på at
gå i dvale om et år eller to. Det tør jeg ikke spå om, men det er da
muligt, at hun får ret. Domaine Pierre André
Jeg købte en del vine på stedet for 2-3 år siden, og dem har jeg
været glad for siden - inklusive 2003. Det var på tide at få
fyldt op.
Jaqueline André, det er noget med biodynamique (Hun var faktisk
den første i Chateauneuf du Pape, der blev biologisk - i 1980.)
og noget med traditionelle vins de terroir (ingen afstilkning) og
forsigtig brug af fadlagring. Vinene er meget rene og holdbare.
Prisen er rimelig, 20-22€. 2008 er lidt løs i fugerne. Da jeg
spurgte, om hun kunne sammenligne med en tidligere årgang,
tænkte hun meget længe over det og landede ved 1992.
Jaqueline har været lidt uheldig med en importør i Danmark og
vil meget gerne have en ny, der kan afsætte en vis mængde. Det
fortjener hun og vinene i den grad.
Jaqueline minder mig meget i sine holdninger om Dany Chastan på
Clos du Joncuas (se nedenfor), der var den første organiske
producent i Gigondas.
Domaine Roger Sabon
Kort sagt, det uanmeldte besøg var temmelig uinteressant på baggrund
af de foregående to besøg. Jeg vil fjerne mit "Good quality - to
me"- skilt. - især når man tager priserne i betragtning. Domaine
du Haut des Terres Blanches
Her er det priserne der er mest interessante. Jeg har nogle
gange været ude for henvendelser fra danske importører, der har
spurgt, om jeg kender en billig og rimelig Chateauneuf. Jeg har
peget på dette domæne, og da besøget hos Sabon blev kortvarigt,
kørte vi op til Terres Blanches for at tjekke, om kvalitet/priser
var som for nogle år siden. Det var som ventet uden ændringer.
Domænet er i år begyndt at samarbejde med Philippe Cambie. Jeg
håber faktisk ikke, at han "ødelægger" dette forhold.
Jeg gengiver priser på smagte årgange.
.
Årgang |
Pris - private |
Pris -
importører |
2007 |
11,66 |
7.92 |
2006 |
11,76 |
8,00 |
2005 |
11.85 |
8,08 |
2004 |
11,96 |
8,17 |
2000 |
13,78 |
9,69 |
1990 |
27,28 |
- |
Domaine du Pegau
Navnet Pegau er normalt forbundet med to personer, Laurence og faderen
Paul Feraud. Vi er formentlig ikke så mange, der er blevet
"betjent" af Pauls kone Odette. Det har vi prøvet i
dag. Hun er en dame, der er bidt af lækre biler og højhælede
italienske modesko samt lidt særprægede kunstige negle og et
godt lag make-up. Ja, det er faktisk en karakteristik jeg har
hørt fra datteren Laurence.
I dag var indkørselen spærret af en to-dørs Alfa Romeo. Hun
remsede op, at det var den 3. bil siden en grøn "et eller
andet", som jeg fotograferede hende i for ca. 5 år siden.
Nå, Paul var ude at køre på sin knallert, og da konen ringede
til ham, fik hun besked på at beskænke os. Hun var sgu virkelig
meget sød. Heldigvis var min fransktalende og - hvis jeg selv må
sige det - ganske flotte datter med under besøget, så vi drenge
kunne koncentrere os om vinene og lade damerne small-talke.
Heldigvis nåede Paul Feraud tilbage med styrthjælmen under
armen, før vi var helt færdige, så vi kunne få en hævert i
gang og smage 2007.
Nu er det jo vinene, det drejer sig om.
VDP Plan du Pegau er virkelig blevet meget bedre, end den var
engang. Nu er der faktisk noget mini-Pegau over den, og 6€ er
bestemt ikke en høj pris.
Pegau 2006: Pegau er normalt som ung en frugtbombe, og når så
årgangen i sig selv hos alle andre også er frugtrig, så kan det
måske godt blive lidt for meget.
Frugten hos en Pegau plejer at blive afbalanceret at andre
kvaliteter efter få år, så det skal nok blive en stor vin med
årene.
2007 er en fantastisk vin, så næste tur til Rhone vil helt
sikkert få ruten lagt forbi Pegau. Domaine Charvin
Det er bare sådan et sted, hvor man skal have den årlige ration af
Cotes du Rhone.
Denne gang smagte vi én fra 1996. Den var vidunderlig. For ikke
så længe siden var jeg med til at drikke en Rayas 1996. Cotes du
Rhone fra Charvin var meget mere interessant. Nu har jeg fundet ud
af, hvordan jeg får fat i nogle Neuf'er, men det vil jeg ikke
offentliggøre på nettet.
Bortset fra det, så er Cotes du Rhone 2007 aldeles pragtfuld. |
|
|
. |
|
15.
juli
2009: |
|
. |
|
Mon
ikke en del har været i samme situation, som os, hvis man befandt sig i
området på bastilledagen. Hvor tager man hen for at se et ordentligt
festfyrværkeri?
Jeg har fundet svaret: Vaison la Romaine. Jeg har aldrig set noget
flottere af slagsen. Det varede i ca. 20 minutter, begynder ca. 22.15 og
kan ses fra parkeringspladserne i udkanten af byen. Det finder sted neden
for udgravningerne af resterne fra romertiden.
Vi stod på vejen forbi udgravningerne og børnebørnene havde absolut
først parket.
Denne dag gav gode oplevelser hos 4 producenter,
som jeg ikke før har besøgt, og til sidst et besøg hos en
kending i Chateauneuf du Pape, hvis ny kældre, jeg ikke har set
før, fordi de først blev færdige for et par år siden.
Dagens første besøg gjaldt Clos
du Joncuas. Jeg blev meget glædelig overrasket både når det
gjaldt vinene og kvinden bag vinene, Dany Chastan.
Jeg havde måske forestillet mig nogle mere sekteriske, rustikke
og reserverede sanseindtryk.
Det er sjældent jeg er gået fra et besøg, hvor jeg personligt
følte mig i så god overensstemmelse med mennesket bag vinen. På
en eller anden måde fik Dany mig til at give udtryk for mine
oprigtige indtryk af vinene. Heldigvis kunne jeg hele vejen
igennem smagningen give udtryk for ting, hun satte pris på - fik
jeg da indtryk af.
Vinene kræver en vis lagring for at komme
én i møde, men det gør jo ikke så meget, når vinene først
sælges, når de nærmer sig det rigtige drikketidspunkt. Vinene,
der aktuelt er til salg er 2004 og 2005.
Jeg har gået og dannet mig en opfattelse af det typiske for
årgangene 2004-2008.
Jeg havde lejlighed til at smage alle 5 årgange Gigondas
Tradition, og blev bekræftet, bortset fra, at 2004 var noget
bedre end ventet.
Domænet er ikke biodynamisk, som jeg hidtil har berettet, men
"kun" biologisk certificeret.
Den specielle gammeldags flaske, som Clos du Joncuas har været
kendt for, var den oprindelige Gigondasflaske. Domænet var i
nogle år alene om at bruge flasken, men nu fås den ikke mere,
så de senere årgange er i en almindelig moderne Gigondas-flaske.
Gigondas lagres forsigtigt på ældre træfade, mens Vacqueyras og
Sablet slet ikke er fadlagret. For mig er alle vinene rigtige
terroirvine i ordets bedste forstand.
Domænet har ingen dansk importør, men vil gerne have en seriøs
importør. Jeg kan kun anbefale, at man besøger Dany Chastan og
stifter bekendtskab med hende og hendes gode vine. Hun er ikke
meget for offentliggørelse af priser, men den almindelige
Gigondas er prismæssigt sådan lige over gennemsnittet, hvilket
er fuldt berettiget.
Domaine du Grand
Bourjassot.
Desværre havde jeg ikke lejlighed til at møde datteren Cécilie,
der har travlt med forberedelser til sit bryllup. Hun vil snart
få efternavnet Perez. Hendes tilkommende laver også vin, og vi
så nogle tanke i kældrene påført hans navn.
Domænet er et godt eksempel på, at der kan laves rigtig god vin
i beskedne omgivelser og på fibertanke. Den traditionelle
Gigondas Cuvée Cécilie til 11€ er en
rigtig god vin og Gigondas Gutte Noire fortjener en placering i
top 10 i appellationen. Den koster så også 24,5€, men det
forekommer ikke urimeligt, når man er vant til Chateauneufpriser.
Sympatiske vine og sympatiske mennesker.
Domaine les Clos
des Cazaux
Her mødte jeg kun den ene af brødrene, Jean Michel.
Frédéric var på ferie.
Det er ikke hver dag man møder en producent, der erklærer, at
han ikke drikker sine egne vine - fordi de er alt for kraftige.
Der er noget om snakken. Vinene er noget kraftige, og det er nok
rigtigt, som det blev sagt, at de er på toppen i 7-8 års
alderen. Sammen med mad går det nok an at drikke dem lidt før,
vil jeg mene.
Kvaliteten som sådan er der ikke noget i vejen med. Jean Michel
påstod meget hårdnakket (han var en mand med stærke meninger,
der ikke snakkede én efter munden), at deres vine var lige gode i
alle årgange. Det han mente var, at hvis man under vinifikationen
konstaterede, at noget af vinen ikke var på samme kvalitetsniveau
som vanligt, blev det bare solgt i bulk. På Cazeaux leverer man
til både kooperativ (bedstefaderen var medstarter af
kooperativet) og til negociant.
Det er selvfølgelig en vis kvalitetsforsikring, når man sådan
kan pege til højre eller venstre, når det besluttes, hvad der
skal aftappes.
Selv om manden slet ikke ville høre tale om, at 2008 måske var
en lidt svag årgang, så er det dog sådan, at man ikke laver de
bedste cuvéer i årgangen.
Den bedste vin for mig (og her var der en sjælden enighed mellem
Jean-Pierre og mig) var Vacqueyras Cuvée Granat Noble. Navnet
"Noble" skyldes en kilde i marken, der leverer druer til
denne cuvée og som giver anledning til angreb af ædel
råddenskab. Disse specielle Grenache druer udgør ca. 1/4 af
blandingen. Det blev påstået, at det er den eneste rødvin i
verden, der blev lavet på den måde. Det kan jeg ikke lige
vurdere, men det blev den vin, der kom med i bilen. (Vinen laves
kun i årgange, hvor betingelserne er til stede - for
råddenskaben.
Domaine des
Amouriers
Jeg ville egentligt helst helt udelade omtale, for jeg er
temmelig sikker på, at de fleste vil mene, at vinene på stedet
er rigtig gode. Jeg kan ikke sætte en finger på kvaliteten -
eller på noget andet på stedet. Jeg må bare konstatere, at
vinene ikke rigtig talte til mig, og det kan meget vel være min
fejl.
I øvrigt er biledet af Patrick Gras t.h. taget ved et af de
morbærtræer, der har givet navn til stedet.
Domaine Albin Jacumin
Besøget her fandt sted for at se de nye kældre, der blev
taget brug for årgang 2007.
Jeg fik taget nogle billeder, som vil blive lagt på siden om
stedet.
Den røde Chateauneuf du Pape er OK. Jeg havde faktisk
fornøjelsen at overrække ham en præmie i forbindelse med Fête
Saint Marc i 2008, og han opnår pæne noter. F.eks. har jeg i dag
set, at han får 91 point i Wine Spectator.
Jeg skal imidlertid besøge 12 chateauneufproducenter
torsdag/fredag, og dem vil jeg hellere reservere plads til.
.
|
|
|
|
|
14.
juli 2009: |
|
. |
|
Det er bastilledag i Frankrig, og
alt er normalt lukket på denne
tilbringe-sammen-med-venner-familie-dag. Det var dog lykkedes at
få en morgenaftale med Philippe Bravay, Domaine
Ferrand.
Cotes du Rhone 2007 var udsolgt, og vi smagte ikke 2008 fra tank -
kunne godt have gjort det. Cotes du Rhone La Ferrande laves ikke
mere. Den var på 100% Syrah og smagedommeren fra
godkendelsesmyndighederne vil ikke acceptere den som Cotes du
Rhone af en eller anden grund, som heller ikke Bravay forstår.
Den vil på et tidspunkt genopstå som Vin du Table, for så kan
ingen myndigheder blande sig.
På et tidspunkt solgte Bravay en del af sin Cotes du Rhone fra en
bestemt parcel til negociant, men nu aftapper han selv hele
produktionen via en Cotes du Rhone Les Demoiselles - en lidt
billigere Cotes du Rhone, som er beregnet til salg i Frankrig.
Ingen af vinene på domænet kommer på egefade nu eller fremover.
Det er forbi med eksperimentering i den retning.
Chateauneuf du Pape fra domænet er lige min smag, og så er den
rørende billig.
Jeg skulle give 16,20€, og så vidt jeg ved, er det normalprisen
for besøgende. Jeg kender ingen bedre Chateauneuf til den
pris.
Jeg fortæller i øjeblikket på min side, at man bør lave en
aftale. Det skulle ikke være nødvendigt, hvis man kommer inden
for normal åbningstid på hverdage.
Jeg smagte 2007, aftappet i juni, og 2008 fra
tanken. 2008 går an her, selv om 2007 er bedre. Jeg smagte 2006 i
København for nylig, og den var måske endnu bedre, men jo altså
også et år ældre.
Vi kom i øvrigt til at tale om 2003. Bravay
havde en meget simpel forklaring på forskellene i denne årgang.
De, der høstede før 14 august, fik et dårligt resultat. De der
ventede og fik regn 15 august fik det bedste resultat.
Jeg har hørt den forklaring før. En
stille vandring i Chateauneuf en varm eftermiddag bragte mig forbi
de nye kældre, som Clos
Saint Jean har bygget ved Chemin Bois la
Ville bag udsalget for Clos Mont Olivet. Bygningerne ser udefra
færdige ud, men der er åbent endnu. Ingen skilte viser til
stedet, og der er ikke sat nogen op på bygningerne.
.
På Rue de la Republique 7 (hovedgaden) faldt
jeg ind i en butik, for at kigge mig lidt rundt. Det viste sig, at
butikken ejes af Danièle Brunel, som er gift med Patrick Brunel,
ansvarshavende på Chateau de la Gardine. I dag hedder stedet The
Best Vintage, men det vil blive ændret til Caveau de Vins de
Brunel. Udover vinene fra Gardine kan her købes vine fra en lang
række producenter. Jeg har ikke i øjeblikket et overblik over
priserne i forhold til prisen ab domain, men vil senere bringe en
oversigt over vine og priser. Jeg syntes, at svaret på et
spørgsmål herom var lidt undvigende. En hjemmeside skulle være
under opbygning. |
|
|
. |
|
13.
juli
2009: |
|
. |
|
I dag startede for mig et par ugers
besøg i Rhone med 5 besøg i Roaix og Rasteau.
De to af besøgene var indkøbsbesøg, mens de 3 andre var hos
mindre producenter, som "min næse" havde sagt mig kunne
være interessante, og som jeg kun har kunnet fortælle meget lidt
om, da de ikke før har været besøgt, bl.a. fordi de er mere
eller mindre nyetablerede.
Besøgene hos de to velkendte, Domaine
des Escaravailles og Domaine la
Soumade, skete også med en bagtanke om at finde ud af,
hvordan det egentlig går med oprettelsen af Cru Rasteau.
André Romero på Soumade var ikke til stede, men fruen kan
formentlig betragtes som et ekko. "I princippet kan det ske
om nogle måneder, men det gør det nok ikke". Det er ingen
hemmelighed, at man på Soumade ikke er tilfreds med at få
marker, der må bære navnet Rasteau, beskåret med op til 80-90%,
fordi de ligger for lavt og teoretisk set ikke fortjener
Cru-status - trods gentagne jordbundsprøver. Den måske
allerbedste Rasteau, Gourt de Mautens, er stillet i samme
situation sammen med flere andre producenter.
Spørger man på Escaravailles, får man indtrykket af, at sagen i
al væsentlighed er afgjort, og at 2009 vil blive opgraderet til
Cru-status. Der kan nok ikke rettes flere kommaer, og den sag må
på et tidspunkt afklares. Her er man altså heller ikke i
problemer, for markerne ligger i højderne, hvor den gode jord,
terroir, findes. Set herfra afgøres spørgsmålet ud fra, hvor
hurtigt "det bureaukratiske system" formår at realisere
afgørelser.
Man behøver kun at besøge et par domæner i
Rhone for at få bekræftet, at 2008 er en meget problematisk
årgang. På Escaravailles laves der ingen "bedste"
cuvéer i 2008.
Jeg vil antage, at dette vil være tilfældet på mange andre
domæner.
På nuværende tidspunkt kan man komme ud for, at 2007 er helt
udsolgt nogle steder, og så må man altså undgå at bedømme
kvaliteten på de pågældende domæner alt for hårdt. Jeg var
faktisk ude for dette under besøget på Domaine
Elodie Balme, hvor de tilbudte vine d.d. var Vin du Pays 2008,
Cotes du Rhone 2007 og 2008 samt Rasteau 2008. Umiddelbart må
tommelen vende nedad efter disse erfaringer.
Der er andre ting, der kalder på lidt tålmodighed og et besøg
igen om nogle få år:
Elodies far har ejet i alt 28 ha. og har altid afleveret druerne
til kooperativet uden videre dikkedarer. Da Elodie, den ene af to
døtre, viste sig at være interesseret i det der med vinene og
kom på vinskolen i Orange og fik øjnene op for andre muligheder,
ville hun gerne, at der skulle ske noget lidt mere spændende.
Havde hun nu været en dreng kunne hun muligvis have påvirket
faderen, som tilsyneladende er en noget patriarkalsk herre. Hun
nåede dog så vidt, at han lod hende få nogle få ha. - først 4
og nu 6 -, så hun kan bevise, at hun "kan noget".
Hendes første egen årgang blev 2006. Her i 2008 er hendes egne
kældre under opbygning og ser ud til at vil få plads til
produktion fra noget mere end de 6 ha. Går det godt, vil faderen
nok overgive sig og overlade flere og flere ha. til hende. Elodie
vil gerne gå i retning af biologiske dyrkningsmetoder, noget som
ikke interesserer faderen, så der vil gå nogle få år, før alt
er faldet helt på plads, og man kan bedømme de potentielle
muligheder for den unge og energiske Elodie Balme.
På Domaine
du Bramadou er udgangspunktet helt anderledes. Faderen Guy
Chave solgte vin til kooperativet fra 60 ha. Fra årgang 2005, da
sønnen overtog stedet, har man arrangeret sig således, at man
selv kan lave og aftappe den vin, man ønsker og så lade resten
gå til kooperativet. På den måde laver man i dag selv vin fra
5-10 ha. alt efter årgangen, og man bruger naturligvis hertil det
bedste druemateriale.
Faderen lod os forstå, at han skam godt vidste, hvad der var
bedst efter 50 år i markerne.
Det er et fornuftigt udgangspunkt for sønnen, især da de
nuværende kældre ikke kan klare vin fra 60 ha. Han har også
været så fornuftig at få Philippe Cambie til at hjælpe sig, og
det pynter jo på visitkortet.
Vi smagte 2005, 2006 og 2007 Cotes du Rhone Village Roaix. Alle
var vist årgangstypiske og var rimeligt velskårne. I 2005 blev
druerne ikke afstilkede og man kunne derfor måske godt savne et
eller andet i 06 og 07.
2007 var meget åben og tilgængelig. Var den en anelse sød - som
om, der var lidt meget restsukker? Jeg har en anelse om, at dette
fænomen for 2007 er udbredt for mange vine. Hvis det er
tilfældet er det ikke så godt - for min smag. Andre vil måske
finde, at det er en kvalitet ved vinene. Min kone har det f.
eks. sådan. Skiltene mod Domaine
des Auzières indeholder ikke ordet "Domaine", men
der står "chamdres d'hôtes". Måske derfor var
forventningerne til vinene ikke skruet så højt op.
Det er et særdeles fredeligt og smukt beliggende sted i
skovklædt område nord for Roaix. Ønsker man et sted som base i
dette område, kan stedet absolut anbefales.
De tre vine, der produceres fra 5 ha., var alle udmærkede: Cotes
du Rhone Village, Cotes du Rhone Village Roaix og Cotes du Rhone
Village Roaix Reserve.
Priserne var henholdsvis 6,5, 8 og 12€.
De smagte vine var alle 2007. Reserve er fadlagret, og jeg
foretrak personligt Village Roaix, som var mere "vin de
terroir" og en udmærket én af slagsen.
Igen et eksempel på, at sønnen har overtaget efter faderen, der
blot har afleveret til kooperativet (her indtil 2000), og så skal
der ske noget andet og mere spændende. Skulle
nogen ønske at udforske vinene fra Roaix, vil de 3 steder, jeg
her besøgte, være et godt valg. Der er skiltet fint til Bramadou,
der ligger lidt uden for byen nordpå. Lige før Bramadou holdes
til venstre mod Auzieres, og kører man forbi Bramadou finder man
via skiltene Escaravailles |
|
|
. |
|
6.
juli 2009: |
|
. |
|
Chateauneuf
du Pape 2003 - igen.
I Kort nyt februar 2009 var der en
række bemærkninger om årgang 2003.
Jeg tvivler på, om der har været en årgang, hvor der er så store
forskelle på (6- årige) Chateauneuf du Pape-vine, som i denne
årgang.
Jeg har gjort mit bedste for at få årgangen udryddet på hylderne.
Konklusion: Alle de vine jeg havde var drikkeklare. Rundt
regnet en 1/3 af vinene var værd at nyde. Mange var så skuffende, at det
for mig grænser til det utrolige.
De vine, jeg her taler om, er alle med en indkøbspris på 20-40€.
Billigere vine har for det meste været nærmest udrikkelige.
Der har været nogle stykker imellem, som har indfriet berettigede
forventninger. F.eks. Domaine du Banneret, Domaine Pierre Andre, Domaine
Bastide Saint Dominique (Secret de Pignan) og Bois de Boursan (Felix).
Der har været store skuffelser, f. eks. Terre Ferme, Font De Michelle
(Etienne Gonnet), Panisse (Noble Revalation) og ikke mindst den bedste
cuvée fra Fines Roches.
Hvis jeg ikke havde haft stor glæde af tidligere årgange, f.eks. 1998 og
2001, ville jeg nære megen tvivl om mine opbevaringsbetingelser, men det
er ikke der problemet ligger.
Fra min udbakke i aften:
....
I have had many disappointments during the recent months with Chateauneuf
2003. A remarkable decline of expectations.
The wines were really good when I bought them some years ago. I have tried
for the last months to drink quite many of my CDPs from that vintage.
I would say that 50% of them were reasonably good now, and some of them
have been a catastrophe.
This evening I have enjoyed your xxxx 03. This wine was just fantastic.
This has reminded me that I have to get hands of some 2007 (xxxx)
Is it possible to meet you ........
|
|
. |
|
2.
juli 2009: |
|
. |
|
Da
jeg mødte Philippe Cambie i april
2008 bad jeg, om han ville have ulejlighed med at kigge listen over
klienter igennem, som jeg havde bragt på siden
om ham og fortælle mig om evt. fejl og mangler. Cambie er en travl
herre, men i dag kom så nogle tilføjelser:
celler
de capcanes (montsant) 2007
chateau
puech haut (languedoc) 2007
chateau
castigno (saint chinian) 2007
domaine
de l'elephan (roussillon) 2004
domaine
de bramadou ( roaix 2005)
domaine
du garde temps (cote de provence)2007
chateau
paradis (coteaux d'aix) 2005
domaine
constan duqueynoi ( vinsobre) 2007
domaine
des terres blanches ( chateauneuf du pape ) 2008
domaine
duseigneur ( 2007) lirac / laudun
domaine
jean david roaix depuis 1999
la
ferme saint martin depuis 2003
Som
det ses, er der en del domæner også uden for det egentlige Rhone, der
bruger ham som rådgiver. Oplysningerne vil nu blive indarbejdet på de
relevante sider.
Han
oplyste i øvrigt, at han ikke er rådgiver på Domaine du Pegau, men kun
for negociant-firmaet Brunel-Feraud.
|
|
. |
|
1.
juli 2009: |
|
. |
|
"Rhonevinklubben"
Ny vinklub i Odense søger
medlemmer med interesse og smag for gode Rhonevine
(start 1 oktober 2009). Det
er planlagt, at der skal være max. 10 medlemmer, som
mødes ca. 10 gange om året
og smager/udveksler informationer om gode Rhonevine.
Hen ad vejen vil der blive
arrangeret besøg hos udvalgte vinhandlere og senere evt.
også besøg hos
interessante vinproducenter i Rhone-området.
Hvis du er interesseret, så
send en mail til Eskil Schultz Larsen på esl@galnet.dk
og fortæl lidt om dig selv
og jeg kommer herefter tilbage med nærmere oplysninger.
Udgiveren
af denne hjemmeside har ikke en finger med i spillet vedr. dette
initiativ, men jeg ønsker fynboerne al mulig held og lykke.
Eksisterer der mon andre vinklubber i Danmark med fokus på Rhonevine? |
Om
et par uger kører jeg vinvejene tynde i Rhone - måske krydses
vejene med alle de andre danskere, der helt sikkert er der i samme
periode. Skulle jeg møde nogle af jer, ville det være hyggeligt,
men jeg har nok ikke tid til lange passiarer.
Måske har man bemærket et diskret "P", nederst på min
forside. Det er et link til "Min (foreløbige) plan" for
besøg.
Hvis jeg får tid til at berette her på siden om de daglige
oplevelser, vil det blive i meget kortfattet form. Der vil være
børn og børnebørn omkring mig på hele turen i år, men jeg skal
nok berette fyldigere om oplevelserne - efter turen. |
|