Rejsebrev
fra Rhone april 2012
Søren Gudiksen
|
"Bilag"
til denne side: Marché aux Vins i Cairanne
"Albums" på Facebook. Massif
d'Ucahux, Marché
aux Vins, Rhone
2012 |
.
|
|
Chateauneuf du Pape
|
|
|
|
Mandag den 12. april - 2. påskedag kom vi til lidt tidligt til Rhone og
nød solen under en gåtur i Chateauneuf du Pape. På Vejen op mod
slottet, Rue Ducos, fandt vi 5 udsalgssteder, hvoraf jeg ikke før har set
de 4. Øverst lå Domain de la Souco Papale,
hvor vi
gik ind og søgte oplysninger, hvilket var umuligt. Vi smagte også et par
røde CDPer, der bestemt ikke var noget at skrive hjem om - ud over en
relativt billig pris på 15€. Vi gik uden at købe, og to piger, der sad
og hyggede sig udenfor, gik ind i butikken efter os og fik forelagt
rapport. Det resulterede i, at de ikke gad lukke os ind i den butik, de
passede, Domaine du Vieux Calcernier. Jeg tror ikke, at vi gik glip af
noget, men hvis unge 20-30-årige piger, der har forladt skolen for få
år siden, ikke gider servicere for ikke fransktalende, som kan risikere
at gå uden at købe, så ser det skidt ud for den franske skole og for
business.
Den næste dame vi besøgte var noget flinkere. Jeg har mødt hende for en
halv snes år siden, hvor jeg besøgte Cuvée des Sommeliers, der på
dette tidspunkt var ejet af den ældre Mr. Mestre. Nu har datteren
Christine Esteoulle arvet 4 ha. og laver (i faderens kælder) sin egen CDP
Le Moulin des Saints. Eftersom hun var meget imødekommende, købte vi en
enkelt flaske til 15€. Det er bestemt ikke en "stor" CDP Vil
man gerne købe vin i den prisklasse i Rhone, så skal man besøge en af
de andre byer, der får man meget mere for pengene.
Næste butik ned ad gaden var åbnet dagen før vores besøg. Det var
Domaine de la Cote de l'Ange, der solgte vin her. En ukendt herre skulle
stå for butikken, men Corinne Gaspari var til stede. (Det er hende, der
har arvet domænet, og som har bukserne på der.) Det var noget af et
kvalitetsspring. Hvid og rød CDP kostede i henholdsvis 2010 og 2009
24€. Det er de værd. Det er så en smagssag om Vieilles Vignes er lidt
mere end det dobbelte værd. I øvrigt solgte man her rosé og rød
Ventoux fra Mas Oncle Ernst
Endelig kiggede vi ind hos Olivier Hillaire - uden at møde
himself. Her havde vi lejlighed til at smage rød CDP 2009 og 2010 sammen. 2009 var den
mest imødekommende lige nu. 2010 er meget tanninrig, og vil nok kræve
lidt lagring. Lige nu er der ikke balance mellem frugt og tannin, men hvis
tanninerne afrundes, kan det blive en god og sikkert længelevende
årgang. Specialcuvéen fra 2010, som også her koster det dobbelte, er
måske lidt for venlig. Måske er druerne plukket senere, så tanninerne
er blevet mere modne. Den smager dejligt nu, og man kan da håbe, at den holder
balancen.
Indkøbsbesøg fredag:
Domaine Père
Caboche
Besøget hos Emelie var dels aftalt for at
vedligeholde et snart mangeårigt venskab og dels for at købe hendes
Chateauneuf du Pape Elisabeth Chambellan 2010, som er rigtig udmærket
vin, der holdes på et meget fornuftigt prisniveau.
Domaine de
Cristia
På Cristia var alting kaos i øjeblikket.
Den bygning man plejer gå til, når man besøger
stedet var lukket, så meget lukket ud. En 92-årig herre, der viste sig
at være ejernes bedstefar, forklarede os, at vi skulle længere ned ad
vejen.
Bedstefaderen er flyttet ud af sit hus, der ligger på den modsatte af
gaden et par hundrede meter længere ned ad vejen, og her er man ved at
indrette kontor. Man er ikke helt enige om, om der også skal være
smagelokale her eller i kælderen.
Bi ville ikke sinke med en smagning og købte vinene usmagt.
Domaine du Pegau
Med 2009 er Pegau tilbage på sporet efter
en mildest talt uheldig 2008.
En fadprøve af 2010 havde så megen duft af stald, at den nærmest var
umulig at bedømme, men der kan forhåbentligt ske meget, før den
aftappes, hvilket måske sker i november, sagde Feraud.
En kort ordveksling, der fandt sted i dag
fredag, og som ganske godt dækker ugens erfaringer.
Et sted, hvor jeg lagde op til at købe en kasse, blev jeg spurgt, om det
skulle være 2009 eller 2010, og for lige at vinde tid til at træffe
beslutningen og høre, hvad man mente, spurgte jeg, hvilken årgang der
var bedst. Straks lød spørgsmålet, om jeg ville drikke snart eller
gemme (underforstået: længe). Det er humlen, når man skal vælge mellem
de to årgange. Producenterne er meget sikre, når de siger, at 2010 er en
rigtig god årgang, der på alle måder var uproblematisk af fremstille -
desværre var udbyttet ikke så stort.
Når man i dag smager de to årgange, er 2009 den umiddelbart tiltalende
og drikkevenlige, men man behøver ikke at være den store kender for at
fornemme, at der er en del flere muskler og potentiale i 2010, og at der
p.t. er nogle lidt skarpe kanter, som kan få den uøvede til at
tøve.
Der er ikke ret mange, der rigtig tør sige noget om årgang 2011, og man
får vidt forskellige svar. Et svar på spørgsmålet lød, at den ikke var så
god som 2009 og 2010, men nærmere noget i retning af 2008!
|
|
|
Christine Esteoulle (født Mestre), Le Moulin des
Saints |
. |
|
Corinne Gaspari, (født
Mestre) Domaine de la Cote de l'Ange
Corinne og Chistine er kusiner. Mange i CDP er familie med
hinanden. |
. |
|
Paul Feraud Domaine du Pegau
hæver 2010 |
|
|
|
4 x Massif d'Uchaux
Denne appellation ligger lidt mere
mod nordvest, end de strøg vi umiddelbart passerer på de mange
køreture mellem Chateauneuf du Pape og Gigondas og de
"andre". I 2011 besøgte vi to domæner på turen fra
Nordfrankrig til vores logi i Courthezon: Domaine
Cros de la Mûre og Domaine la Cabotte
Jeg prøver under turene til
Rhone at besøge steder, jeg ikke har besøgt før, og der var
nogle spændende steder i Massif d'Uchaux at prøve af. Vi
besøgte 4 af dem:
Domaine de
Dionysos
Der er sket ting og sager på dette domæne,
som kan gøre det spændende at følge udviklingen her de næste år. Alle
stedets vine, lavet under ledelse af André Farjon, smager udmærket, men
der i løbet af det sidste år sket et generationsskifte, hvor to unge gutter
med seksårige vinuddannelser bag sig har overtaget stedet. Den ene er
André Farjon søn, Benjamin, og den anden er Dimitri
Théodosiou. De to unge mennesker har kendt hinanden i mange år, bl.a.
fordi deres forældre har været venner. Dimitris far har ansvaret for
vinfremstillingen (teknisk direktør) på kooperativet i Visan, Cave
les Coteaux.
Dimitri "medbringer" 10 ha. fra Visan, der sammen med Dionysos
nuværende besiddelser vil bringe domænets areal op på 60 ha.
Alle vine herfra vil fremover bære navnet Dionysos. Der vil således ikke
blive lavet en Cairanne under navnet Domaine de Cigalette, men en Cairanne,
der har tilnavnet " La Cigalette".
André Farjon har formentlig altid været en
anerkendt producent, men efter at have mødt den meget sympatiske Benjamin
Farjon, er jeg ikke i tvivl om, at man har store ambitioner i det nye
team.
Domænet har været certificeret agriculture biologique siden 2011.
Da vi ankom til stedet, stod der på en vogn på gårdspladsen 3 biodynamiske generatorer.
Dimitri
Théodosiou var i færd med at fylde en sprøjte med biodynamisk "te". Man
vil dog ikke umiddelbart søge om certificering hos Demeter, men
vil foreløbig
afprøve principperne et par år.
Chateau Saint-Esteve
d'Uchaux
Da jeg i sin tid lavede min side om dette
domæne, henvendte jeg mig på vanlig vis og forespurgte, om jeg kunne
benytte illustrationer fra stedets website, "Helst ikke" var
svaret, så derfor har siden været uden illustrationer indtil nu. Ved
afslutningen af besøget i april var Marc Français
blevet så beroliget, at han sagde, at hvis jeg manglede nogle billeder,
skulle jeg bare henvende mig. Så
nu er vi vist på bølgelængde, og siden er blevet illustreret igen.
Stedet er nok mest kendt for sine hvidvine, og de to, vi smagte, var også
begge rigtig gode. Faktisk kunne jeg bedst li' den billigste på Roussanne og
Grenache Blanc til 6,75€. og det gav jeg udtryk for. Han mistede nok
lidt af respekten for mig, for den anden var dobbelt så dyr - lavet på
100% Viognier. Denne vin var tydeligvis Marc Français stolthed,
"deep and profound", som han argumenterede.
Jeg vil undskylde mig med, at jeg ofte tænker på en hvidvin
sammen med mad, når jeg smager den. Det gør jeg mærkeligt nok
ikke, når det drejer sig om rødvine.
Det blev heller ikke den dyreste rødvin, der indgik i
bestillingen. Her var der tale om aversion mod træsmag. Massif d'Uchaux Grande Reserve kostede 9€ , mens Massif d'Uchaux
Vieilles Vignes, der faktisk var lidt fadpræget, selv om det var
en 2007. (30% har tilbragt et år på nye barriques) - Den kostede
16€ og har sikkert en glorværdig fremtid foran sig.
Marc Français fandt det meget hårdt at være
vinbonde - sådan oven på nogle år med lavt udbytte. Der er ingen egne
børn til at overtage stedet, og de muligheder, der blev antydet, skal ikke
afsløres her.
Jeg ved ikke, om billedet t.h. udtrykker, hvordan jeg opfattede
både manden og vinene: diskret aristokratisk(e) og forsigtighed
med at gå nye veje. En importør, der har en kundekreds til
stedets vine, vil kunne stole trygt på, at der ikke sker
revolutionerende ændringer.
I forbindelse med Dionysis (omtalt herover) ser man for sig
spændende muligheder. For Marc Français må man udtrykke
stor respekt for, hvad han har præsteret.
Chateau d'Hugues
Bernard Pradier taler ikke engelsk. Må man ikke have lov til at
føle sig en smule beæret, når han i anledning af vores aftale havde
indforskrevet en aldeles charmerende pige , der talte perfekt engelsk og i
øvrigt var nervøs i forbindelse med opgaven, fordi hun efter eget udsagn
intet vidste om vin og derfor havde været meget beroliget over at se på
min side, at jeg ikke udgav mig for at være professionel. Ydermere havde
Pradier takket nej til at komme til Paris og få overrakt en præmie for
sin Cotes du Rhone Grande Reserve.
Bernard Pradier kunne formentligt have tjent til
livets ophold som kunstner, men har valgt også at udtrykke sig gennem
vinene. Han er sin egen kældermester, men har ikke
overskud til også at arbejde i markerne. Han er efterhånden blevet en
ældre herre, og desværre er hans kone slet ikke rask. Dertil kommer, at
mit citat (på min side før besøget) fra stedet hjemmeside om sønnen, at han
"is
about to take over the familie business" måske er
ønsketænkning. Han er også kunstner og arbejder ikke på domænet. Jeg skulle dog ikke slette citatet.
Det har jeg nu alligevel gjort, for jeg kunne forstå på
"tolken", at det ville være ret usandsynligt.
Vi smagte mere end en halv snes vine, herunder
årg. 2009, 2007, 2005 og 2003 af Maissif d'Uchaux Cuvée l'Orée des Collines. Man kunne
købe denne vin i alle årgange 1992-2010. Grande Reserve kunne købes i
alle årgange fra 1989-2011. En del af de smagte vine havde været trukket
op i et stykke tid, så det var lidt svært med en fair sammenligning.
Nogle af vinene kan købes i usædvanligt mange årgange. Det er
spændende at smage de mange vine på stedet, men de ældre
årgange er relativt for dyre.
Domaine de la Guicharde
Når vi nyder dagens flaske vin her i huset, er det mig, der skal fortælle Ulla noget kortfattet om stedet, så
hun er med på historien bag vinen. Når vi nyder én af de 6 flasker 2009
Massif d'Uchaux Cuvée Genest om et par år, vil stikordet være "der
hvor vi ventede i mere end en time". Så vil Ulla huske, for det har vi
aldrig prøvet før.
Noget af tiden tilbragte vi dog med at købe brød i Bollene, og sønnen
viste os kælderen. Der findes kun en enkelt demi-muid i kælderen. Den
viste sig at blive brugt til en førsøgscuvée under Isabelle Guichards
kontrol - hendes første vin kaldt Cuvée petites mains
(små hænder). Under smagningen af en sådan vin kommer man let i
konflikt, når man bliver afkrævet sin oprigtige mening. På det punkt er
jeg nu ret kold, og jeg skuffede hende måske lidt.
Jeg var rigtig godt sur, da vi startede smagningen, og det må man
tage i betragtning, hvis man tænker, at jeg nok ikke brød mig
så meget om vinene fra domænet. Det er korrekt, bortset lige fra
den. vi købte en kasse af.
|
|
|
..
|
|
3 x Seguret/Sablet + én i Vaison
|
|
.
|
|
Vi besøgte 3 domæner, som vi ikke
havde besøgt før:
Domaine Creve Coeur
Vi mødtes med Pablo Hocht på parkeringspladsen ved restauranten
i Sablet. Man finder ikke hans lille sted sådan uden videre. Pablos far
er tysker og kunstner. Det er ham, der har tegnet etiketterne. Han var
provence turist i mange år og købte så et hus i højderne over Seguret.
Et nærliggende faldefærdigt hus, der indeholdt en kælder, blev
efterhånden restaureret og tjener som værksted for faderen, og det er i
kælderen her, Pablo fadlagrer sin Sablet. Han har lejet et andet sted
sammen med anden anden nybegynder - og ven - Frederic
Meffre. Ud over Sablet laver Pablo en rosé og en rød Cotes du Rhone.
Alle tre vine var så overbevisende, at jeg ved afslutningen af besøget
bad om at købe en kasse af hver. Han havde imidlertid solgt hele sin
lille produktion endnu inden aftapning på Découvertes en Vallée du
Rhône i 2011.
I øjeblikket råder Pablo over 4,9 ha. 2 ha. i Sablet og 2,9 ha. i
Seguret. Han forhandler om køb af 2,5 ha. i Rasteau.
Han håber at kunne komme til at råde over 10 ha. Indtil videre tjener
han til føden og lærer rigtig meget ved at arbejde på Chateau Saint
Cosme.
Det bliver spændende af følge Pablo fremover. Han synes at være
kompromisløst besluttet på at lave det allerbedste, jorden giver ham
mulighed for.
Domaine Chamfort
Det er kun et par år siden, at Vasco Perdigao
købte Domaine Chamfort. Jeg tvivler
meget på, at et besøg på stedet for et par år siden ville have været
så interessant, som det var at besøge den nye ejer. Det er ikke så
ofte, man møder en så engageret vinbonde som Vasco
Perdigao.
Der laves vine fra Sablet (hvid og rød), Rasteau og Vacqueyras for uden
Cotes du Rhone. Det bliver til en del smagsprøver, når alle vine blev
smagt fra nyåbnede flasker i årgang 2010 (Rasteau dog 2009) samt fra
fade og tanke i 2011 - endda i flere udgaver, da det ikke var alle
vine, der var færdigblandede.
Vasco var meget tilfreds med, at jeg gave udtryk for, at jeg ikke fandt
2010 meget bedre end 2011.
Han fortalte - hvad vi nok vil høre ofte på denne tur - at 2010 var en
nem årgang at arbejde med under høsten og under vinificeringen. 2011 var
en vanskelig årgang for Grenache og Syrah, og da disse to druer er
altdominerende i området, er årgangen vanskelig. Problemet var en
uensartet størrelse på druerne og en meget ujævn modning af druerne på
de enkelte parceller. Man måtte i mange tilfælde plukke plukke de
enkelte parceller i op til 4 omgange, og når man har marker i flere
appellationer og i varierende højder, kan man forestille sig, hvor
stresset høsten har været.
Domaine
de Boissan
Her var man ved at aftappe og forsende vin, så den gode Christian
Bonfils var som en hvirvelvind. Vi fik lige hold på ham i nogle få
minutter og fik afklaret nogle facts, og så blev vi overladt til den
yngste af sønnerne, som viste rundt og trak vine op for os.
Der er tale om et domæne på lidt over 50 ha, og hele produktionen
aftappes. Man laver vine fra Gigondas, Vacqueyras, Sablet (rød og hvid)
og Cotes du Rhone.
Man har planer om, at etablere et smagerum, men indtil da smager man i
kælderen. Jeg kunne godt forestille mig, at vi var årets første
"private" besøgende, for det tog lidt tid at finde vine frem.
Vi smagte to cuvéer Gigondas og rød og hvid Sablet.
Den bedste vin på stedet var - syntes jeg - den hvide Sablet. Nå ja, så
var der lige en Gigondas til 15€, hvor alle flasker var i
trækasser. Jeg fik godt nok tilbud om at smage, men ville ikke
have en flaske mere lukket op. Vi havde smagt meget.
Jeg nåede lige før jeg måtte give slip på Christian
Bonfils at få afklaret, hvad en kosher vine er for en størrelse. Jeg har
set at hans vine sælges fra en am. vinhandler, der kun sælger
kosher vine. Der er tale om vine, der kun er håndteret af
jødiske hænder - hele vejen igennem. Der blev ikke tid til
nærmere uddybning. Clos des Mourres
Indtil besøget havde jeg kun haft kontakt med Jean-Philippe, men
det gik op for mig, at kvinden i huset spiller en ikke ubetydelig rolle.
Hun har i flere år før etableringen af domænet arbejdet på
kooperativer i salgsafdelinger, så hun kan formentlig det med tal noget
bedre end Jean-Philippe. Desuden er det ved et sådant besøg dejligt, at
hun taler udmærket engelsk.
Man er under konvertering til agriculture biologique og markerne i
Cairanne vil blive certificeret i 2012. Man arbejder også efter
biodynamiske metoder, dog uden brug af silicium. Dette stof skal bringe
"lys" til planterne, og det skulle ikke være nødvendigt i
Rhone. Jeg hørte sidste år en lignende forklaring fra Pascal
Chalon i Tulette, og det viste sig da også, at de er gode venner med
ham. I øvrigt foregår alt arbejde i henhold til månekalenderen.
Hun sagde i øvrigt noget, der vakte en smule undren: De vil ikke
reklamere med at være certificeret biologisk (AB), for kontrollen er ikke noget værd!
Man har købt 10 ha., der ligger tæt omkring ejendommen, og herfra vil
man lave Cotes du Rhone. Første høst herfra skulle blive 2012. Disse
marker ligger samlet, men i to appellationer Roaix, Cotes du Rhone og
derfor vil vinene blive kaldt Cotes du Rhone. De havde fået lidt druer
derfra i 2011 og lavet en prøve. Den smagte udmærket, så det skal der
nok komme noget godt ud af.
Foreløbig har man ikke en rigtig kælder, så derfor kan det svære
svært at bedømme vinen helt fair, men ny og flot kælder er tegnet, og
man skulle gå i gang med byggeriet i maj. |
|
|
2 x Tulette
|
|
.
|
|
Domaine les Aphillantes
Jeg har besøgt stedet én gang før, og ved den lejlighed var det
sammen med Philippe Cambie, som er rådgiver på domænet. Daniel Boulle
kommunikerer ikke på engelsk. Det gør Héléne
egentlig heller ikke, men hun er ikke så genert som sin mand. Hun
"kom et kvarter for sent", så flaskerne blev fundet frem af
Daniel, og på det punkt har han ingen hæmninger.
Travaillan ligger lidt ved siden af vores sædvanlige rute, så når turen
går forbi, må lejligheden benyttes. Der er nu gået 4 år siden sidst,
så nu har jeg købt nok til de næste fire år - Dejlige mennesker og
dejlige vine!
På et bord i sidelokalet stod første årgang af hans
Rasteau - 2010.
Den er prissat til 18€. Jeg smagte den ikke (igen, min beskedenhed
forbød mig at spørge), men jeg købte nogle flasker. Daniel Boulle
købte 10 ha. i Rasteau. Jeg har ikke set markerne, men vinstokkene ser
sikkert ikke alt for godt ud. Der bliver kun høstet ca. 7 hl./ha.
Domaine Martin
Dagens øvrige besøg var førstegangsbesøg. Jeg har
mødt Erik Martin et par gange ved smagninger, og har egentlig troet, at
han var "den vigtigste person" på domænet. Han er 40 i dag, og
lillebroderen er 32. Vi mødte Martin siddende inde i en foudre i færd
med at banke vinsten og andet godt af indersiden. Jeg skulle jo gerne have
et billede af de to brødre sammen, så vi fik David lokket ud gennem det
hul, som man ikke rigtig tror, at en voksen person kan komme igennem:
Det er rent faktisk David, der udfylder de to vigtigste
funktioner på domænet, idet han han ansvaret for både markerne og
vinfremstillingen, og så tilsyneladende også rengøringen af indersiden
af de gamle foudres, hvilket er ikke et misundelses- værdigt job, så
vidt jeg kunne bedømme.
Vinene er helt OK til prisen. Rasteau, Cairanne og Plan de Dieu lagres
alle på de ældgamle foudres, som måske burde udskiftes for at gøre
arbejdet og måske også vinene lidt mere spændende?
|
|
.
|
|
2 x Gigondas
|
|
.
|
|
Domaine
Saint Damien
Saint Damiens vine er et skoleeksempel på, at vine fra meget
forskellige terroirs på et domæne har et umiskendeligt fællespræg. Fra 2010 har man udvidet sortimentet med en
Vin de France (Vin de Table) kaldt Le Dix de Saint Damien lavet på 80%
Grenache og 20% Marselan. Vinene fra disse marker har før 2010 været
solgt til negociant.
Når man smager denne Vin de France - efter at have et vist kendskab til
stedets vine baseret på indkøb for 3-4 år siden - er den første tanke:
Det er jo noget i den stil, alle vine fra domænet smager. Prøv det selv,
og lær noget om, at når den samme mand laver vine fra forskellige
appellationer og giver vinene stort set den samme behandling i kældrene,
så er der en forskel på vine, som stammer fra forskellige terroirs.
Deres to specialcuvéer af Gigondas Souteyrades og Louisanne, minder meget
om hinanden, men smager dog vidt forskelligt
Vi var heldige at besøge stedet i den franske påskeferieperiode og
derfor møde sønnen Roman, som har et års tid tilbage af sin ønologiske
uddannelse fra universitet i Montpellier. Vi oplevede et par stolte
forældre, som føler, at arvefølgen er sikret. Han er enhver mors drøm
om en svigersøn!
Domaine
de la Tuilière
Bygningerne på domænet stammer i
hovedtrækkene fra det 17. århundrede, og de har været ramme om mindst
tre meget forskellige erhverv, silke(orms)industri, teglværk og nu
vinproduktion. Didier Bezert overtog ejendommen som 18-årig, efter at
faderen var blevet blind.
Den aktuelle årgang fra Gigondas - basiscuvéen - var 2011. Denne cuvée
fadlagres ikke og er umiddelbart drikkeklar. De øvrige cuvéer lagres et
par år på ældre fade og kan forekomme lidt "støvede".
Didier Bezert var ikke hjemme, så vi blev modtaget af hans søde og
venlige kone Sabine.
Caveau de Gigondas
er nu igen åben på sin sædvanlige plads. Egentligt er der ikke sket så
mange ændringer i selve smagelokalet, men der er sket en hel masse på 1.
sal. Her vil Syndcatet i Gigondas fremover have til huse. Jeg tror, at de
vil være flyttet ind i lokalerne til pinse. Jeg håber snart at kunne
beøge Elodie, som for et par år siden overtog Aude's plads som ansvarlig
for promoveringen af vinene fra Gigondas.
Den dyreste vin på stedet er Montirius
Confidentiel 2006 (40€ - Vildt overdreven pris). Vin til over 20€: Santa
Duc Prestige des Hautes Garrigues (31€), Domaine
les Goubert Cuvée Florence 2005 (25€), Domaine
des Espiers Cuvée des Blaches 2010 (25€), Domaine
la Bouïssière Cuvée Font de Tonin 2009 (25€),Domaine
Cros de la Mûre 2009 (25€), Brusset,
Les Houts de Montmirail 2010 (24€), Domaine
les Pallières Terrasse de Diable 2009 (22€)
Jeg har lovet ikke at offentliggøre hele prislisten (af hensyn til
importører), men.....
På Caveau de Gigondas erfarede jeg, at Domaine
de Cabasse (restaurant og de fleste vinmarker) er blevet solgt.
Vi kørte et smut derop og kunne konstatere, at alt var lukket indtil 1.
juni, hvor man åbner hotellet og restauranten igen. Man kan reservere
værelser allerede nu.
Nicolas Haeni, sønnen af den tidligere ejer,
har beholdt 5 ha. i Seguret, hvor han planlægger at starte sit eget
domæne i løbet af få år.
|
|
.
|
|
2 x Violès
|
|
|
|
Domaine
Bois des Meges
Der var tale om et
førstegangbesøg på domænet. En ganske udmærket Gigondas blev for
nogle få år siden smagt på Fête du Vin i Violes. Ejeren er en
bundsolid mand, og det er vinene også, men hårdt arbejde er jo desværre
ikke altid nok til at udvirke mirakler.
Domaine
de l'Espigouette
Det var også på dette domæne et
førstegangsbesøg, og det kan meget vel ske, at vi kommer igen en anden
gang - for at købe vin. Vi opholdt den travle Julien Latour en times tid,
og det var ikke alene vores skyld, at besøget varede så længe.
Julien kom hjem til domænet for nogle få år siden efter en 6-årig
vinuddannelse og Emilien blev færdig med samme uddannelse i 2011 og
arbejder også på domænet.
Der skal naturligvis ske noget, når et par så veluddannede sønner
kommer hjem til domænet. Man er for nylig blevet færdige med at bygge en
større bygning i to etager, hvor vinen skal lagres, aftappes og derefter
lagres i flasker indtil salg.
Den gamle kælder vil stadig blive benyttet til selve vinifikationen.
Der er også blevet købt 2,2 ha. i Rasteau, hvorfra man vil starte med at
lave vin fra årgang 2011.
Jeg spurgte om prisen på jord i Rasteau. Svaret var 80.000 - 100.000€
pr. ha.
Julien mente, at mange producenter ønsker at købe jord i Rasteau, fordi
vinene er populære hos forbrugerne, og så tilføjede han, at man aldrig
møder dårlig vin fra Rasteau. Det har han noget ret i. I Vacqueyras f.
eks. kan kvaliteten variere meget, og der er der mange helt anonyme
private producenter, I Rasteau er de fleste kendt som rigtig gode.
På Espigouette bruger aftapper man ikke vin fra vinstokke under 20 år,
og man tilstræber et lavt udbytte. Det er et domæne, der er værd at
følge de kommende år.
|
|
Julien
Latour Domaine
de l'Espigouette. Han var altså ret solbrændt.
Han var i færd med at plante nye vinstokke, da hans mor
ringede. |
|
.
|
|
En yderst interessant weekend på
Marché aux Vins i Cairanne
Det absolutte - og måske lidt krævende - højdepunkt på turen
var smagningerne på Marché aux Vins i Cairanne
lørdag-søndag, før vi drog tilbage til fædrelandet med
højderegulerende støddæmpere over baghjulene i vores rummelige Mondeo
stationcar. Måske er den lidt eftergivende på bakkerne omkring Kassel i
forhold til alle Audierne, Mercedes-erne og WW-erne, men den har altså et
rummeligt bagagerum.
Vi havde god albueplads om lørdagen og nåede at smage de fleste vine fra
ca. 30 domæner - Vel at mærke efter at have besøgt to af dem, før
smagningen begyndte klokken 11.00: Chateau
de Plaisir og Domaine
Eyverine.
Begge producenter er "nye", og hvem ved, hvad de kan præstere
om nogle år.
Hvis jeg var importør, ville jeg satse på Eyverine - ikke p.g.a.
hestene, den selvopfundne myte eller madames outrerede påklædning/smile,
men p.g.a de sydvendte skråninger og mandens "simple", men
uvurdelige ønske om "selv at lave vin". Han var lidt vejrbidt,
og det var lidt svært at bedømme hans alder, men han er nødt til at
"skynde sig" - selv om han er yngre end mig!
Om lørdagen var Ulla en uundværlig sekretær, men
efter en lang dag, der sluttede med 3 timers ventetid på, at en repas på
kooperativet kunne starte efter 21.00, blev jeg betroet selv at smage vine
fra de sidste 12 producenter om søndagen.
Således sluttede det hele med, at kun vine fra én producent ikke blev
nøje efterprøvet: Kooperativet i Cairanne.
Jeg har lavet en side med fotos fra denne
weekend, og så må det være det.
Husk, at point givet ved denne lejlighed, er en amatørs umiddelbare
oplevelse, men bedømmelserne er også "godkendt" af Ulla! Der
var aldrig mere end en opadvendt eller nedadvendt tommel imellem os, før
den endelige bedømmelse, som i de fleste tilfælde faldt ud til fordel
for Ullas instinkt.
|
|
.
|
|