Kort nyt -
september 2009
.
29. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Skandale
eller bare rygter? Fra en sædvanligvis velunderrettet kilde har jeg modtaget (og anonymiseret) "Efter hvad jeg har hørt er der en skandale på vej i Neuf….. Det drejer sig om Xxxxxfamilien Datteren så en tankvogn på domainet med vin den skulle levere……:-/ kom i fysisk skænderi med sin far, så hun fik slag….. Der blev tilkaldt politi, og nu undersøges der for svindel med vin udefra…..samtidig har hendes far udledt ’dårlig vin’ på YYYYYY’s marker…. Derefter har en leverandør af kunstige ekstrakter, sagt at faderen har prøvet at købe ekstrakter sort… til fremstilling af ’vin’ Det er faderen der er skurken i dette drama….. lokalt kalder de det Dallas a la Neuf…" Jeg vil tilføje: Det drejer sig om en ikke særlig anerkendt producent, som ikke eksporterer til DK. |
|||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
27. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Jeg
har de sidste par dage lavet sider om nye - eller delvis nye - producenter
i området omkring Bedarrides. Jeg regner med at besøge et par af dem i
oktober, Domaine Lou Devét og Domaine
Giuliani. Jeg er lidt spændt på at se, hvad de kan præstere. Det gamle Chateau Husson har jeg gjort forsøg på at besøge flere gange. Det er aldrig lykkedes. Jeg har på fornemmelsen - men er ikke sikker på det - at hele eller store dele af produktionen har været solgt til negociants de senere år. Nu er der bygget nye kældre, som jeg så under opbygning i august 2008 - uden at ane, hvem der byggede der. Et forsøg på en aftale med det "nye" Domaine le Jas des Papes i år er opgivet. Man svarer ikke på mails. - Aftale er kommet i stand 28.9. Jeg tvivler på, at det vil være/blive muligt at besøge det "nye" Chateau Husson. Jeg havde lejlighed til at smage hvidvinen fra stedet i august 2009. Det er godt nok den tyndeste hvide Chateauneuf du Pape, jeg mindes at have smagt. Jeg ser, at den nu kan købes på Vinadea for 24,5€. Jeg håber for deres afsætningsmuligheder, at den røde er mere karakterfuld, for prisen vil nok blive den samme - eller måske højere. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
25. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Vendange
des vieilles vignes "Boisrenard": på domænets blog i går: Ces vieilles vignes sont superbes. Certes, elles produisent des raisins en faible quantité, mais d'une telle qualité ! Elles ont "la sagesse" des anciens ! Les racines très profondes vont puiser toute les ressources nécessaires en profondeur, et se chargent en minéralité. C'est une des raisons qui explique le caractère "terroir" très marqué de cette cuvée. Certaines d'entre elles sont centenaires, et elles entreront dans la composition du Boisrenard, notre cuvée si recherchée des amateurs de grandes bouteilles. Une des particularité, est qu'elles sont plantées cépages mêlés. On retrouve la symphonie des 13 cépages directement à la vinification." Nogle nøgleord er fremhævet af mig. Man mærker begejstringen, selv om man ikke forstår fransk. Igen: det ligger altså ikke til de provencalske vinbønder at skamrose egne vine. Man kan måske ikke udelukke en lille smule "spin". Beaurenard må være tæt på at afslutte høsten 2009. De har høstet Mourvedre, og de har været i gang i Rasteau. Jeg tror indtil videre på, at vi kan vente os endnu en spændende årgang. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
23. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Chateau
de Beaucastel på blog'en
i dag:
"The good rain we had last week was great for the vineyard,
especially given that it is followed by an indian-summer kind of weather
this week (today like yesterday is 30°C+ with great sun) and the weather
forecast says it will remain like that for the week and maybe next week
also. At this stage we are very happy of the quality of the vintage." (Min fremhævelse) |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
22. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
En
"sød" historie (synes jeg) om optakten til en ny
side om en producent.
Jeg har de seneste dage korresponderet med Stéphanie, der er sales manager for et nyt domæne i Chateauneuf du Pape, Domaine Giuliani, vedr. et evt. besøg i oktober. På Rhonevinfestivalen blev jeg af Henrik Knudsen CH-Vin opfordret til at smage en Plan de Dieu fra Domaine la Ferme Saint Antonin, vel sagtens for at få mig til at lave en side om stedet. - Udmærket vin iøvrigt. Jeg havde aldrig hørt om domænet før. I dagens mail fra Stéphanie spørger hun så, om jeg ikke også vil
besøge et andet domæne, hun også er sales manager for, Domaine la Ferme
Saint Antonin! Jeg har så været ved at surfe lidt og fandt en omtale af Jean Pierre Allemand på Saint Antonin. Han lader til at være kreativ. Han har opfundet en maskine, der meget præcist skulle kunne beskære vinstokke. Den opfindelse skal der nok være penge i, for den kan erstatte hårdt og kedelig manuelt arbejde. Jeg afslørede ovenfor, at jeg skal til Rhone igen, igen. Et diskret
lille "p" lige over tælleren på forsiden er et link til en
foreløbig besøgsplan. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
17. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Jeg
fik i dag en mail fra Henri Bungener på Domaine
le Clos du Caveau i Vacqueyras. Dear
Soren, First
week of September: “What I suspected has been confirmed… I have
decided to start harvesting in August instead of end of September,
sometimes even early October… It is the first time… the locals can’t
believe it… most are still waiting because sugars aren’t unusually
high, but fruits are ripe …much earlier than usual. Acidities and
PH clearly indicate it. (thank you to the lab techniciens who
analyse more than 25 sample batches of grapes twice weekly for 3 weeks)
The problem for a lot of people is that you can’t rely on the date,
particularly now a days, nor can you rely on the usual rule of thumb: the
sugar content… some years ripe is equivalent to 15%, some years to
12.5%... and waiting longer, ie after it’s ripe does not mean more ripe,
just more alcohol as the fruit dries up and also: bland! It’s definitely
an other year which should make you change your habits.” -The
other usual aspect is that it is exceptionally good… not too high in
alcohol, around 13.5 to 14 degrees, but also very balanced, with
generous acidities (acidité total) which will give a nice roundness… Probably
the best of the decade! (min fremhævelse) Kind
regards |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
16. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Gary
Vee har smagt 3 vine fra Chateauneuf du Pape, Chante
Perdrix, Brusquières og Barroche
(Signature). Der blev en klar vinder, men måske ikke den I tror. Episoden kan ses her. I går modtog jeg langt om længe The
Chateaueuf-du-Pape Wine Book. Jeg er glad for, at min hjemmeside kom først, for så kan jeg ikke blive beskyldt for at have kopieret. Jeg ved, at min side har været til nytte for forfatteren, og fremover vil bogen til gengæld kunne være til nytte for mig, og det vil jeg benytte mig af de næste måneder. Det regner i dag og de næste par dage i Chateauneuf du Pape, men hvis
det ellers kan få holdt op igen, og mistralen vil tørre op, skulle det
ikke være et stort problem. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
13. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
10. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Høsten
i Chateauneuf du Pape Vejret er - som antydet herunder - strålende indtil videre. Der begynder at komme kommentarer på deres blogs nu, og de er meget optimistiske. Skulle man nu tænke, at sådan er det sikkert hvert år, så kan jeg indvende, at sidste år, hvor man godt var klar over, at høsten nok ikke var alt for god - da var der meget lidt blog-aktivitet og meget få positive udtalelser undervejs. Den utraditionelle Gary Vaynerchuk er blevet portrætteret i New York Times, fortæller én af hans danske fans. |
Her kan man følge
høsten på forskellige blogs: http://www.domainelabarroche.blogspot.com http://www.perrin-et-fils.com/beaucastel/harvest-2009/ http://beaurenard.over-blog.com/ Og så er der lige http://levigneronbelge.skynetblogs.be/ (Jeg arbejder på en side om stedet - foreløbig den engelske version.) |
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
8. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Ban
des Vendange (4. september) Det er altid lidt spændene for de unge i Chateauneuf du Pape, hvem af dem, der får æren af at oplæse det højtidelige (og måske lidt højtravende) budskab om høstens begyndelse. I år blev det Caroline Maret fra Domaine de la Charbonniere. Hun har nok været lidt genert ved situationen. På billedet t.h. får hun hjælp af Bruno le Roy, præsidenten for federationen. Billedet er fra federationens hjemmeside. Jeg har i den senere tid lavet en del nye sider om producenter fra CDRV
Signargues. I øvrigt er høstvejret i Chateauneuf du Pape fortsat strålende. Herunder illustreres vejret de seneste dage ifølge Meteo France. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
6. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Jeg
fandt en blog, mens jeg i sidespejlet fulgte fodboldkampen mellem Danmark
og Portugal (Uha, uha!): Torsdag den 17. maj 2007 begynder historien om Le Vigneron belge à Gigondas... (bloggen altså). Belgieren hedder Jean-François Lenelle, og domænet hedder Domaine de La Tête Noire. På bloggen fortælles løbende, hvordan hans projekt forløb. Seneste indlæg - indtil videre - er fra 27. august 2009, hvor han fortæller om aftapning af årgang 2008, så der bliver plads til den nye høst. Den vil komme fra marker i Vacqueyras (4,3 ha.), Cairanne (4,2 ha.) og Vin du Pays (2,2 ha.). Hertil kommer senere nogle få nyplantede ha. Kældre, bolig og udsalg befinder sig i Gigondas, hvor der blev købt et noget forfaldent sted., hvilket er antydet på billedet t.h., der lånt fra bloggen. Tip: Start med posten 05/2007 og fortsæt
via Page suviante. |
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
5. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
1. - 2. september 2009: | |||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||
Danmarks
bedste Chateauneuf du Pape Smag & Behag September 2009 Det blev meget
fortjent Le Clos du Caillou Reserve 2007, der
løb med palmerne, da 30 af de bedste Chateauneuf du Pape blev vurderet af
smagepanelet hos Smag & Behag i maj. Nr. 2 ved smagningen blev Domaine
Paul Autard Cuvée Juline 2007. Det var bestemt også en velfortjent
placering. Under et besøg i 2008 smagte jeg 2006 (debutårgangen) og fik
tydeligt indtryk af, at Autard var meget stolt af denne vin, som gæres i
åbne barriques (endestykket fjernes under gæringen) og derefter lagres
på tilsvarende (lukkede) fade. Nr. 3 blev Domaine
Le Plan-Vermeersch 2007. Det vil nok overraske nogen, for domænet er
ikke særlig velkendt. Min deltagelse i smagningen var stærkt medvirkende
til, at jeg besøgte stedet i juli. Der var noget der, som måtte
undersøges! Fra Henrik Oldenburgs konklusion i bladet: "Jeg
har sjældent før set en smagning, hvor professionelle smagere havde så
svært ved at få næsere viklet ud af glasset. Det var da også
refrænet, da alle smageskemaerne var afleveret, vinene afsløret, og der
kunne "smages" på kryds og tværs: kvaliteten af de deltagende
Châteauneuf'er var meget høj.... |
|
||||||||||||||||||||||||
. |
|
|
|
Arkiv: