Kort nyt - november 2009
.

28. november 2009
.
Wine Future 12 november 2009 i Logrono, Spanien (Rioja)
Arrangør: Det Spanske Vinakademi
Emne: Grenache
Robert Parker havde udvalgt vinene.
En række kendte vinkritikere deltog i smagningen, der skulle være en af de største vinsmagninger, der nogensinde er afholdt.
Programmet kan downloades ved at klikke på figuren t.h., der viser hvilke vine, der var med i smagningen.

Jeg kan ikke fortælle om konklusioner på selve smagningen, for det er ikke lykkedes at finde sådanne på nettet. Måske var det heller ikke hensigten at drage konklusioner. 

En omtale af diskussionerne på "seminaret" kan ses på WINE BUSINESS.COM

Der var for skams skyld medtaget et par vine fra Rioja, men lokale var rasende over, at smagningen ikke gjaldt Tempranillo. Eksempel på diskussionen kan ses her

I øvrigt var Parker i audiens hos den spanske konge!

.
24. november 2009
.
Winemakers Dinner - 23. 11. 2009

Vinmager: Jean-Marc Espinasse fra Domaine Rouge-Bleu.
Arrangør: Espinasses danske importør
The Wine Company.
Køkken: Salon 39 Vodroffsgade 39 København

Rouge-Bleu er et mindre domæne på 8 ha., 
men Espeinasses vine kunne sagtens dække en hel menu.

Amuse Bouche
Cotes du Rhone Rosé 2008 
2008 var første årgang, hvor der blev fremstillet rosé på domænet. Det fortsætter nok, for resultatet er udmærket. 2008 er som bekendt ikke et særligt godt år, men det betyder nok ikke så meget ved rosé. Uden for det officielle program havde jeg lejlighed til også at smage 2009. Espinasse havde tappet 3 vine direkte fra tanken fredag morgen og medbragt dem i flyveren. 2009 rosé er nok lidt mere struktureret end 2008, men der er ikke så stor forskel, som der er på rødvinene i disse årgange.
Druerne blev plukket før druerne til andre vine for at sikre et passende syreindhold og en ikke for høj alkoholprocent. Den er lavet på lige dele Grenache og Carignan, som er presset direkte - som en hvidvin - efter kort skindkontakt.

Entré:
Fiskesuppe (version af bouillabaisse med muslinger, havbars og crouton med rouille)
VDP Cuvée Dentelle 2008
Espinasse har tre parceller, der faktisk ligger ved siden af hinanden. Den ene parcel ligger uden for Cotes du Rhone appellationen. De to andre indenfor. En del af druerne til Dentelle er  således fra Cotes du Rhone, men da ikke alle er det, må vinen "kun" kaldes Vin du Pays. Navnene på de to rødvine, Dentelle og Mistral, er valgt for at sige noget om vinenes forskellige karakter. Mistral er (kan være) en temmelig kraftig vind, og vinen med dette navn kan i gode år være ret kraftig - en vin til røde bøffer.
Ordet Dentelle er kendt af rhonerejsende fra Dentelles de Montmirail, bjergene ved Gigondas. Her har ordet noget med "tænder" at gøre,  men ordet kan også bruges i en anden betydning, noget med "kniplinger", noget let, fint eller sart. Det er denne betydning af ordet, der ligger i navnevalget for Cuvée Dentelle.
2008 er ingen stor årgang, og efter min mening er der visse svage momenter også i denne vin. Nu er der lidt forskel på, om man "smager" vin eller om man "drikker" vin.
Jeg ved godt, at jeg selv er meget tilbøjelig til altid at "smage". Jeg sad ved siden af et ægtepar, som fandt vinene fra 2008 udmærkede. I øvrigt smagte den udmærket til den gode og ret krydrede fiskesuppe.
Den medbragte flaske 2009 synes at blive uden mangler. Espinasse sagde om den, at det var sådan, han gerne ville ha' Dentelle skulle være, og det forstår jeg godt.

Plat:
Braisseret okseskank m/ pommes Anna, selleri og svampesauce.
Cotes du Rhone Cuvée Mistral 2007 og 2008.
Det var godt, at 2007 også var med, så man kunne sammenligne. 
Personligt synes jeg, der er stor forskel på de to årgange. 2007 kan og bør måske gemmes et par år. 2008 kan også gemmes, men bliver i hvert fald hurtigere drikkeklar. Jeg var blandt de få udvalgte, der havde lejlighed til at smage prøven af 2009. Jeg bliver mere og mere overbevist om denne årgangs kvaliteter. Hvem ved, måske bliver den en hård konkurrent til 2007.
Det var denne cuvé, der fik mig til at gøre mig lidt ekstra umage, da jeg skulle lave en side om stedet efter et besøg på domænet i august 2008.

Fromage - Dessert
Nu kommer jeg ikke så ofte på restaurant i hovedstaden. Måske har en ny mode bredt sig. Vi fik ost og dessert serveret på samme tallerken: 3 forskellige oste, en iskugle og en chokolade kage. De fem elementer smagte hver især fortrinligt, men hvor pokker starter man. Starter man med osten, smelter isen. Måske skal man starte med isen.
Late Harvest Garignan
Denne vin er ligesom marc'en til kaffen lavet "just for fun" og i meget begrænset mængde. Druerne er, som navnet siger, høstet sent, hvilket vil sige et stykke tid efter afslutningen af den egentlige høst - engang i oktober. I dette tilfælde er brugt meget små carrignandruer (grappillons), der overmodner og opnår et meget højt sukkerindhold - så højt, at ikke er muligt at få konverteret alt sukkeret til alkohol, da gærcellerne har svært ved at overleve, når alkoholprocenten kommer over 15.
Det er uden tvivl en vin, der vil være delte meninger om - min sidemand roste den.
Carignandruen har en lidt speciel karakter og bruges sjældent alene. Det er der selvfølgelig en grund til. Jeg har smagte ganske mange af den slags eksperimenter med dessertvine uden for alle regler, og de kan smage udmærket - især hvis de er lavet på Grenache, hvilket de fleste er.

Kaffe
Marc de Domaine Rouge-Bleu
Vi fik drikken serveret i vinglas, og så kommer man næsten automatisk til stikke næsen i glasset. Det skal man ikke med denne marc. Duften var forfærdelig efter min mening.
Duftene gik heldigvis ikke igen, når man nippede.

Jean-Marc Espinasse er vældig go' i en sådan situation. Han er god til at kommunikere, og han gjorde meget ud af at få nærkontakt med de ca. 40 deltagere. Enhver vinbonde vil selvfølgelig gerne erfare, hvad hans "kunder" mener om hans vine.
Som Jens Hork skrev, da han sendte mig billederne:
"Det var ellers en fornøjelig aften i går, synes jeg - dem må vi have nogle flere af!"

Arrangøren og vinmageren, Steen Rasmussen og Jean-Marc Espinasse
(Alle fotos fra denne aften er taget af Jens Hork)

.
.
.
.
22. november 2009:
.
Parkers vurderinger af 2007

Nogle blæsende dage her i november er blevet brugt til at studere Parkers vurderinger af 2007. Det har resulteret i nogle nye sider, der kan ses herfra. Fremover vil de kunne findes fra menupunktet: "Diverse emner"

Mange (puritanere?) mener, at specialcuveerne er en uting. Jeg havde lejlighed til at besøge Les Clefs d’Or i august og blev en smule overrasket over et par af slagsen. Da jeg frittede for en begrundelse for denne udartende fremfærd, lød svaret ikke overraskende, at det var man nødt til for at blive bemærket af vinskribenterne (Parker blev ikke nævnt direkte). Når man ser Parkers noter, forstår man godt realiteterne: "This is a breakthrough vintage for Les Clefs d’Or, which previously seemed to be content to produce good but rarely exciting wines from Chateauneuf du Pape".

Det er lidt interessant at bemærke, hvilke vine der blev vurderet i oktober 2008, hvor mange vine fra 2007 blev vurderet. og som ikke var "med i smagningen" i 2009. Vine, der dengang blev vurderet lavt, er ikke prøvet af igen. Mange af den slags vine vil kunne identificeres ud fra intervalvurdering på listen (f. eks. 86-88)

Man kan evt savne mere eller mindre kendte domæner i vurderingerne. Det mener jeg, der en helt enkel forklaring på: Man er ikke interesseret i at få en lav vurdering, og derfor indleveres der ikke vine til smagningen. Parker slår sig ned i federationens smagelokaler og smager de vine, der serveres. Han skal ikke som andre dødelige opsøge producenterne (undtagen lige Henri Bonneau).
Der kan også være enkelte producenter, der af principielle grunde ikke ønsker at deltage i den slags - der er ikke mange af dem.
I den forbindelse vil man - hvis man betaler kr. 500 årligt  for abbonnement på http://www.erobertparker.com/members/home.aspx - kunne iagttage, at en del producenter ikke er blevet vurderet i flere år, men lige har prøvet med 2007, næsten uden undtagelse med pauvert resultat.

Parker er efter min mening en fantastisk smager. Jeg har stor respekt for hans vurderinger, eftersom jeg i alt overvejende grad "nikker samstemmende". Det betyder jo ikke, at man ikke kan være uenig eller endog uforstående over for enkelte vurderinger. 

Siderne om hans vurderinger af 2007 vil ikke blive fulgt op med andre årgange. 2007 er en speciel årgang. Hvis man ikke ikke laver en god vin i denne årgang, er det ikke særligt sandsynligt, at kvaliteten vil blive bedre i kommende årgange, med mindre der sker noget uforudseeligt. Det gør der heldigvis engang imellem.

Christine og Daniel Chaussy, Mas de Boislauzon

.
Jeg skrev i min dagbog fra besøg i juli:
"Først smagte vi Cotes du Rhone Village 2007. Det var en af de bedre Cotes du Rhone, og prisen var så beskeden som 5,5€ (Turens best buy). De tre cuvéer røde Chateauneuf du Pape, vi smagte, var alle årg. 2007, og de var alle tre meget gode, også Tradition. Den gennemgående stil for alle 4 vine var fyldig frugt vel afbalanceret med bløde tanniner og fri for 07-sødme. Sådan skal det være".
Jeg må indrømme, at jeg ikke havde forudset en 100-point-scoring.
Parret vil kunne tåle succeen. Det er ikke alle, der kan det, har jeg erfaret.
.
21. november 2009:
.
Decanter.com kunne man i går se denne beroligende konklusion fra en eller anden "Dr", som har fundet, hvad han søgte? 
"Drinking up to a bottle (of) a wine a day can cut the risk of heart disease, says a controversial new study.
The research, published in the journal Heart, found that the risk of coronary heart disease, or CHD, decreases as alcohol consumption increases.
Dr. Larraitz Arriola, author of the study, found that drinking up to 11 units - or a bottle of red wine - reduced the risk of developing heart disease by 50%.
The study was conducted in Spain, which has one of the lowest death rates from coronary heart disease.
This is not the first time medical practicioners have openly promoted the benefits of red wine."
Jeg er nu glad for, at min bedre halvdel holder et vågent øje med, at der deles, men 25% reduktion af risikoen er jo også fint.
.
15. november 2009:
.
I forlængelse af omtalen af Les Halos de Jupiter oplyser The Wine Company, at man også importerer Philippe Cambies egen vin Domaine Calendal fra årg. 2008.
Priser fremgår t.h.

Philippe Cambie oplyser, at vinene laves på forskellige domæner, som han i forvejen samarbejder med, og at projektet som helhed er etableret i et samarbejde med Michel Gassier på Chateau des Nages

.
Jeg har fra Cambie fået oplyst, hvor jeg kan få fat i den biodynamiske kalender for 2010 (klik på billedet).
Jeg er interesseret i at undersøge, om det er månens skyld, at samme vin forekommer mig at smage ret forskelligt fra gang til gang.

Når jeg får fat i kalenderen, vil jeg (formentligt) bringe en oversigt over "frugtdage" - og så de mindre gode dage, så man ved, hvilke dage man skal åbne en Chateauneuf, og hvilke dage man kan nøjes med en anden vin!

Følgende vine hjemkommer ultimo november 2009:

Calendal, Côtes du Rhône 2008 (90 Parker)
Pris: 135,00 v/6 flasker.
Kr. 150/flaske

Les Halos de Jupiter,
Côtes du Rhône 2007 (90 Parker)
Pris: 75,00 v/12 flasker.
Kr. 85/flaske

Les Halos de Jupiter, Rasteau 2007 (92 Parker)
Pris: 125,00

Les Halos de Jupiter, Vacqueyras 2007 (91 Parker)
Pris: 135,00

Les Halos de Jupiter, Châteauneuf du Pape 2007 (95 Parker)
Pris: 325,00

Fiche tecniques kan downloades her

.
14. november 2009:
.
Les Halos de Jupiter
Det måtte jo komme, Philippe Cambie har påbegyndt negociantvirksomhed.
Der er ikke mange, der som han kender ethvert domæne i Rhone, og han har - siges der - et fænomenalt smagetalent. Rigtig mange producenter vil være stolt at at levere vine til ham.
P.t. kender jeg ikke meget til historien bag firmaet, eller hvor vinene laves. Det synes at fremgå fra Robert Parkers vurdering af vinene, at der er en amerikansk importør indblandet: "This project of oenologist Philippe Cambie and importer Daniell Johnnes".

Tilsyneladende laves vinene på Chateau des Nages, et større domæne beliggende nær Nimes. Ejeren Michel Gassier kan citeres for at udtale:
"I am Philippe's partner in the Halos de Jupiter project".
Cambie har i flere år været rådgivende ønolog på stedet. Omkring halvdelen af vinene, der laves under projektet, er da også
Costières de Nimes.

Den danske importør "The Wine Company" oplyser, at man er "blevet den danske agent" for vinene.

Indtil videre skulle der være tale om flg. vine:

Les Halos de Jupiter Chateauneuf du Pape
100% Grenache. 100+-årige vinstokke på La Crau. 
Lagres på et år gamle Piéces (228 l) i 12 mdr. Produktion 125 kasser.
(RP 2007: 95 point - 2008 89-91 point.)

Les Halos de Jupiter Gigondas
80% Grenache og 20% Mourvedre. Fra to parceller, Four Danuga og Les Maurelles.
Lagres i cementtank i 12 mdr. Produktion 100 kasser. (RP 2007 88+ point)

Les Halos de Jupiter Vacqueyras
83% Grenache (gamle stokke) og 17% Syrah (35-årige stokke.) 
Fra Plateau des Garrigues med rullesten og rødt ler. Produktion 100 kasser.

Les Halos de Jupiter CDRV Rasteau
(RP 2007 92 pouint)

Les Halos de Jupiter Cotes du Rhone 
(RP 2007 90 point)

Costières de Nimes
70% Grenache, 20% Carignan og 10% mourvedre.Lagres på ældre fade.
Produktion 500 kasser.

.
Philippe Cambie forklarer det my(s)tiske navn således:

According to poets, Jupiter (Zeus in Greek) is the father, the king of all gods and humans. He rules on mount Olympus and his power is such that he can shake the entire universe by a simple nod of the head.

He also represents the spiritual world, organizes the exterior world and is the god of all physical, moral and social rules. According to Mircea Eliade, he is the archetypical head of a patriarchal family.

Jupiter is also the biggest planet of our solar system and its Halo is the closest of the three rings that surround the planet.

For  me Grenache is the king of all grapes and the natural leader of all Rhone varietals. The halo symbolizes the appellations that best express its personality.

.
 

Der vil senere blive lavet en side om "firmaet". Stoffet er jo næsten klar.
Jeg mangler et par løse ender vedr. hvem, hvad, hvor.

fredagssofaen har Gary V smagt Chateauneuf du Pape 2007 
fra Domaine Paul Autard og Domaine Lafond.

.

5. november 2009:
.
I Kort nyt 1. juli blev berettet om et initiativ til at danne en Rhonevinklub i Odense.
I aftes, den 4. november, holdt man stiftende generalforsamling med 13 medlemmer.
Herfra skal lyde et stort til lykke til fynboerne.
De har planlagt månedlige vinaftener for 1. halvår 2010.
.
4. november 2009:
.
Som nævnt tidligere i Kort nyt kommer Jean-Marc Espinasse fra Domaine Rouge-Bleu til København den 23. november, hvor der bl.a. er Winemakers Dinner på Restaurant Salon 39. Mere på The Wine Companys hjemmeside under menupunktet Smagninger.

Jeg ved fra Espinasse, at hans onkel Claude Vidal fra maine Banneret også er i København i november hos sin importør, GrapeVine. Jeg ser ikke noget om dette på deres hjemmeside, men kunne man tænke sig at møde den hyggelige mand, kan man jo prøve at spørge sig frem.Do

.
2. november 2009:
.
Parker - Janasse

Parkers vurderinger gi´r ofte anledning til løftede øjenbryn / overraskelse / modsigelser.
Nogle (mange?) mener, at han er alt for fokuseret på frugtdrevne "blockbusters" og ikke har sans for finesse og elegance. Det er muligt, men det kan man jo så mene meget om. Jeg må da personligt indrømme, at vurderingen af vinene fra Boislauzon og Saint Cosme var lidt overraskende høje for mig, men jeg kan da med overbevisning bekræfte, at der er tale om endog meget gode vine. Måske ville 96-98 være passende lige netop i denne årgang. De andre 100 points-scoringer er ikke overraskende.

Jeg har til særligt interesserede kolporteret den fulde liste. Her optræder et ukendt vinnavn, "Domaine de la Janasse Cuvée Xxl" vurderet til 98-100 point. Der har været flere henvendelser i dagens løb, der udtrykte tvivl om eksistensen af en sådan cuvée. Det forstår jeg udmærket, men den findes! Se t.h. Parkers beskrivelse.
På listen anføres endvidere, at Janasse Chateauneuf du Pape 2007 skulle have fået 98 point. Det er ikke korrekt. Den får "kun" 95. Det er Cuvée Chaupin, der får 98 point.
 
2007 Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape XXL

To be bottled in February, 2010, the 2007 Chateauneuf du Pape XXL is a blend of 95% Grenache and 5% Mourvedre. It reminds me of what Henri Bonneau’s utterly perfect 1990 Chateauneuf du Pape Reserve des Celestins tasted like at two years of age. It has all the characteristics of the Janasse Vieilles Vignes in addition to a slightly later harvest and riper character. It gives the impression of having residual sweetness, but that is not the case as the appellation of Chateauneuf du Pape will declassify any wine with more than 0.3 grams per liter of residual sugar. The glycerin level is high, and the alcohol content must be around 16.5% as this offering is incredibly massive, rich, and obviously meant for long-term aging. I can’t wait to taste it out of bottle. There are only two demi-muids, which works out to about 2,000 bottles, so the lucky few who have an opportunity to purchase it, should not pass it up.

Jeg bemærker med en vis interesse, at Parker tale om "impression of having residual sweetness". Jeg diskuterede problemet (som jeg før har omtalt) med Veronique fra Domaine de la Charbonniere i torsdags og hendes troværdige forklaring var, at der var så meget sukker i druerne i 2007, at det var meget svært at få vinene færdiggæret.
Der sker jo det, at gærcellerne ikke så godt kan tåle en alkoholprocent på omkring 15, og derfor er færdiggæringen meget træg og langsommelig.
Pyt, hvis blot alkohol, syre og tanniner skaber balance efterhånden.

.
1. november 2009:
.
I sidste uge offentliggjorde Robert Parker sine vurderinger af 2007 fra sydlige Rhone, efter at han har smagt dem fra flaske dette efterår.
(Forord til offentliggørelsen var citeret i Kort nyt 30.10)
Ikke uventet strør han om sig med topkarakterer. Til højre ses, hvilke vine, han har givet 100 point.

Jeg kan ikke offentliggøre den fulde liste her på siden, men interesserede vil kunne få den tilsendt, hvis man be´r om det (Er udsendt til modtagere af nyhedsbreve.)

Parker har ved samme lejlighed vurderet enkelte vine fra 2008 - måske smagt fra fad.
Herunder nogle eksempler, der illustrerer årgangen i forhold til 2007:

Parkers vurdering - alle vine er Chateauneuf du Pape 2007 2008
Clos Saint Jean Deux ex Machina 100 92-94
Janasse 98-100 91-93
Ferrand 98+ 90-92
Bosquet des Papes 95 87-88
Paul Autard Cuvée Juline 94+ 87-88
Cuve du Vatican  90 82-85
Chante Perdrix 90 80-82
Chateau Beaucastel Chateauneuf du Pape Hommage A Jacques Perrin
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape 
Deus Ex Machina
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape
la Combe des Fous
Clos Saint-Jean Chateauneuf du Pape 
Sanctus Sanctorum
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Vieilles Vignes
Mas de Boislauzon Chateauneuf du Pape 
Cuvee du Quet
Chateau de Saint Cosme Gigondas 
Hominis Fides
Domaine de Saint-Prefert Chateauneuf du Pape Collecion Charles Giraud
Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape 
Cuvee de Mon Aieul
Pierre Usseglio Chateauneuf du Pape 
Reserve des Deux Freres
 
39 andre vine tildeles 96-99+

Arkiv:

Oktober 2009
September 2009 
August 2009
Juli 2009
Juni 2009
Maj 2009
April 2009
Marts 2009

Februar 2009
Januar 2009
December 2008
November 2008
Oktober 2008
September 2008
August 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Marts 2008
Februar 2008
Januar 2008
December 2007
November 2007

Oktober 2007
September 2007
August 2007
Juni 2007
Maj 2007
Marts 2007
Februar 2007

Home