28.
november 2009 |
|
. |
|
Wine Future
12 november 2009 i Logrono, Spanien (Rioja)
Arrangør: Det Spanske Vinakademi
Emne: Grenache
Robert Parker havde udvalgt vinene.
En række kendte vinkritikere deltog i smagningen, der skulle
være en af de største vinsmagninger, der nogensinde er afholdt.
Programmet kan downloades ved at klikke på figuren t.h., der
viser hvilke vine, der var med i smagningen.
Jeg kan ikke fortælle om konklusioner på selve
smagningen, for det er ikke lykkedes at finde sådanne på nettet.
Måske var det heller ikke hensigten at drage konklusioner.
En omtale af diskussionerne på
"seminaret" kan ses på WINE
BUSINESS.COM
Der var for skams skyld medtaget et par vine fra
Rioja, men lokale var rasende over, at smagningen ikke gjaldt
Tempranillo. Eksempel på diskussionen kan ses her
I øvrigt var Parker i audiens hos den spanske
konge! |
|
|
. |
|
24.
november 2009 |
|
. |
|
Winemakers
Dinner - 23. 11. 2009
Vinmager: Jean-Marc Espinasse fra Domaine
Rouge-Bleu.
Arrangør: Espinasses danske importør The
Wine Company.
Køkken: Salon 39 Vodroffsgade 39 København
Rouge-Bleu er et mindre domæne på 8
ha.,
men Espeinasses vine kunne sagtens dække en hel menu.
Amuse Bouche
Cotes du Rhone Rosé 2008
2008 var første årgang, hvor der blev fremstillet rosé på domænet.
Det fortsætter nok, for resultatet er udmærket. 2008 er som bekendt ikke
et særligt godt år, men det betyder nok ikke så meget ved rosé. Uden
for det officielle program havde jeg lejlighed til også at smage 2009.
Espinasse havde tappet 3 vine direkte fra tanken fredag morgen og medbragt
dem i flyveren. 2009 rosé er nok lidt mere struktureret end 2008, men der
er ikke så stor forskel, som der er på rødvinene i disse årgange.
Druerne blev plukket før druerne til andre vine for at sikre et passende
syreindhold og en ikke for høj alkoholprocent. Den er lavet på lige dele
Grenache og Carignan, som er presset direkte - som en hvidvin - efter kort
skindkontakt.
Entré:
Fiskesuppe (version af bouillabaisse med muslinger, havbars og crouton med
rouille)
VDP Cuvée Dentelle 2008
Espinasse har tre parceller, der faktisk ligger ved siden af hinanden. Den
ene parcel ligger uden for Cotes du Rhone appellationen. De to andre
indenfor. En del af druerne til Dentelle er således fra Cotes du
Rhone, men da ikke alle er det, må vinen "kun" kaldes Vin du
Pays. Navnene på de to rødvine, Dentelle og Mistral, er valgt for at
sige noget om vinenes forskellige karakter. Mistral er (kan være) en
temmelig kraftig vind, og vinen med dette navn kan i gode år være ret
kraftig - en vin til røde bøffer.
Ordet Dentelle er kendt af rhonerejsende fra Dentelles de Montmirail,
bjergene ved Gigondas. Her har ordet noget med "tænder" at
gøre, men ordet kan også bruges i en anden betydning, noget med
"kniplinger", noget let, fint eller sart. Det er denne betydning
af ordet, der ligger i navnevalget for Cuvée Dentelle.
2008 er ingen stor årgang, og efter min mening er der visse svage
momenter også i denne vin. Nu er der lidt forskel på, om man
"smager" vin eller om man "drikker" vin.
Jeg ved godt, at jeg selv er meget tilbøjelig til altid at
"smage". Jeg sad ved siden af et ægtepar, som fandt vinene fra
2008 udmærkede. I øvrigt smagte den udmærket til den gode og ret
krydrede fiskesuppe.
Den medbragte flaske 2009 synes at blive uden mangler. Espinasse sagde om
den, at det var sådan, han gerne ville ha' Dentelle skulle være, og det
forstår jeg godt.
Plat:
Braisseret okseskank m/ pommes Anna, selleri og svampesauce.
Cotes du Rhone Cuvée Mistral 2007 og 2008.
Det var godt, at 2007 også var med, så man kunne
sammenligne.
Personligt synes jeg, der er stor forskel på de to årgange. 2007
kan og bør måske gemmes et par år. 2008 kan også gemmes, men
bliver i hvert fald hurtigere drikkeklar. Jeg var blandt de få
udvalgte, der havde lejlighed til at smage prøven af 2009. Jeg
bliver mere og mere overbevist om denne årgangs kvaliteter. Hvem
ved, måske bliver den en hård konkurrent til 2007.
Det var denne cuvé, der fik mig til at gøre mig lidt ekstra
umage, da jeg skulle lave en side om stedet efter et besøg på
domænet i august 2008.
Fromage - Dessert
Nu kommer jeg ikke så ofte på restaurant i hovedstaden. Måske
har en ny mode bredt sig. Vi fik ost og dessert serveret på samme
tallerken: 3 forskellige oste, en iskugle og en chokolade kage. De fem
elementer smagte hver især fortrinligt, men hvor pokker starter man.
Starter man med osten, smelter isen. Måske skal man starte med isen.
Late Harvest Garignan
Denne vin er ligesom marc'en til kaffen lavet "just for
fun" og i meget begrænset mængde. Druerne er, som navnet siger, høstet
sent, hvilket vil sige et stykke tid efter afslutningen af den egentlige
høst - engang i oktober. I dette tilfælde er brugt meget små
carrignandruer (grappillons), der overmodner og opnår et meget højt
sukkerindhold - så højt, at ikke er muligt at få konverteret alt
sukkeret til alkohol, da gærcellerne har svært ved at overleve, når
alkoholprocenten kommer over 15.
Det er uden tvivl en vin, der vil være delte meninger om - min sidemand
roste den.
Carignandruen har en lidt speciel karakter og bruges sjældent alene. Det
er der selvfølgelig en grund til. Jeg har smagte ganske mange af den
slags eksperimenter med dessertvine uden for alle regler, og de kan smage
udmærket - især hvis de er lavet på Grenache, hvilket de fleste er.
Kaffe
Marc de Domaine Rouge-Bleu
Vi fik drikken serveret i vinglas, og så kommer man næsten automatisk til
stikke næsen i glasset. Det skal man ikke med denne marc. Duften var
forfærdelig efter min mening.
Duftene gik heldigvis ikke igen, når man nippede.
Jean-Marc Espinasse er vældig go'
i en sådan situation. Han er god til at kommunikere, og han gjorde
meget ud af at få nærkontakt med de ca. 40 deltagere. Enhver
vinbonde vil selvfølgelig gerne erfare, hvad hans
"kunder" mener om hans vine.
Som Jens Hork skrev, da han sendte mig billederne:
"Det var ellers en fornøjelig aften i går, synes jeg - dem
må vi have nogle flere af!" |
|
|
Arrangøren og vinmageren, Steen
Rasmussen og Jean-Marc Espinasse
(Alle fotos fra denne aften er taget af Jens Hork) |
. |
|
. |
|
|
|
. |
|
|
|
. |
|
22.
november 2009: |
|
. |
|
Parkers
vurderinger af 2007
Nogle blæsende dage her i
november er blevet brugt til at studere Parkers vurderinger af
2007. Det har resulteret i nogle nye sider, der kan ses herfra.
Fremover vil de kunne findes fra menupunktet: "Diverse
emner"
Mange (puritanere?) mener, at specialcuveerne er en uting. Jeg
havde lejlighed til at besøge Les Clefs d’Or i august og blev
en smule overrasket over et par af slagsen. Da jeg frittede for en
begrundelse for denne udartende fremfærd, lød svaret ikke
overraskende, at det var man nødt til for at blive bemærket af
vinskribenterne (Parker blev ikke nævnt direkte). Når man ser
Parkers noter, forstår man godt realiteterne: "This is a
breakthrough vintage for Les Clefs d’Or, which previously seemed
to be content to produce good but rarely exciting wines from
Chateauneuf du Pape".
Det er lidt interessant at
bemærke, hvilke vine der blev vurderet i oktober 2008, hvor mange
vine fra 2007 blev vurderet. og som ikke var "med i
smagningen" i 2009. Vine, der dengang blev vurderet lavt, er
ikke prøvet af igen. Mange af den slags vine vil kunne
identificeres ud fra intervalvurdering på listen (f. eks. 86-88)
Man kan evt savne mere eller mindre
kendte domæner i vurderingerne. Det mener jeg, der en helt enkel
forklaring på: Man er ikke interesseret i at få en lav
vurdering, og derfor indleveres der ikke vine til smagningen.
Parker slår sig ned i federationens smagelokaler og smager de
vine, der serveres. Han skal ikke som andre dødelige opsøge
producenterne (undtagen lige Henri Bonneau).
Der kan også være enkelte producenter, der af principielle
grunde ikke ønsker at deltage i den slags - der er ikke mange af
dem.
I den forbindelse vil man - hvis man betaler kr. 500 årligt
for abbonnement på http://www.erobertparker.com/members/home.aspx
- kunne iagttage, at en del producenter ikke er blevet vurderet i
flere år, men lige har prøvet med 2007, næsten uden undtagelse
med pauvert resultat.
Parker er efter min mening en
fantastisk smager. Jeg har stor respekt for hans vurderinger,
eftersom jeg i alt overvejende grad "nikker
samstemmende". Det betyder jo ikke, at man ikke kan være
uenig eller endog uforstående over for enkelte vurderinger.
Siderne om hans vurderinger af 2007
vil ikke blive fulgt op med andre årgange. 2007 er en speciel
årgang. Hvis man ikke ikke laver en god vin i denne årgang, er
det ikke særligt sandsynligt, at kvaliteten vil blive bedre i
kommende årgange, med mindre der sker noget uforudseeligt. Det
gør der heldigvis engang imellem. |
|
|
Christine og Daniel Chaussy, Mas
de Boislauzon |
. |
Jeg skrev i min dagbog fra besøg i
juli:
"Først smagte vi Cotes du Rhone Village 2007. Det var en af
de bedre Cotes du Rhone, og prisen var så beskeden som 5,5€
(Turens best buy). De tre cuvéer røde Chateauneuf du Pape, vi
smagte, var alle årg. 2007, og de var alle tre meget gode, også
Tradition. Den gennemgående stil for alle 4 vine var fyldig frugt
vel afbalanceret med bløde tanniner og fri for 07-sødme. Sådan
skal det være".
Jeg må indrømme, at jeg ikke havde forudset en
100-point-scoring.
Parret vil kunne tåle succeen. Det er ikke alle, der kan det, har
jeg erfaret. |
|
. |
|
21.
november 2009: |
|
. |
|
På
Decanter.com
kunne man i går se denne beroligende konklusion fra en eller anden
"Dr", som har fundet, hvad han søgte?
"Drinking up to a bottle (of) a wine a day can cut the risk of heart
disease, says a controversial new study.
The research, published in the journal Heart, found that the risk of
coronary heart disease, or CHD, decreases as alcohol consumption
increases.
Dr. Larraitz Arriola, author of the study, found that drinking up to 11
units - or a bottle of red wine - reduced the risk of developing heart
disease by 50%.
The study was conducted in Spain, which has one of the lowest death rates
from coronary heart disease.
This is not the first time medical practicioners have openly promoted the
benefits of red wine."
Jeg er nu glad for, at min bedre halvdel holder et vågent øje med, at
der deles, men 25% reduktion af risikoen er jo også fint. |
|
. |
|
15.
november 2009: |
|
. |
|
I
forlængelse af omtalen af Les Halos de Jupiter oplyser The
Wine Company, at man også importerer Philippe Cambies egen vin Domaine
Calendal fra årg. 2008.
Priser fremgår t.h.
Philippe Cambie oplyser, at
vinene laves på forskellige domæner, som han i forvejen
samarbejder med, og at projektet som helhed er etableret i et
samarbejde med
Michel Gassier på Chateau
des Nages |
. |
|
Jeg har fra Cambie fået
oplyst, hvor jeg kan få fat i den biodynamiske kalender for 2010
(klik på billedet).
Jeg er interesseret i at undersøge, om det er månens skyld, at
samme vin forekommer mig at smage ret forskelligt fra gang til
gang.
Når jeg får fat i kalenderen, vil jeg
(formentligt) bringe en oversigt over "frugtdage" - og
så de mindre gode dage, så man ved, hvilke dage man skal åbne
en Chateauneuf, og hvilke dage man kan nøjes med en anden vin! |
|
|
Følgende
vine hjemkommer ultimo november 2009:
Calendal, Côtes du Rhône 2008
(90 Parker)
Pris: 135,00 v/6 flasker. Kr. 150/flaske
Les Halos de Jupiter, Côtes du Rhône 2007 (90 Parker)
Pris: 75,00 v/12 flasker. Kr. 85/flaske
Les Halos de Jupiter, Rasteau
2007 (92 Parker)
Pris: 125,00
Les Halos de Jupiter, Vacqueyras
2007 (91 Parker)
Pris: 135,00
Les Halos de Jupiter, Châteauneuf
du Pape 2007
(95 Parker)
Pris: 325,00
Fiche tecniques kan downloades her |
. |
|
14.
november 2009: |
|
. |
|
Les
Halos de Jupiter
Det måtte jo komme, Philippe
Cambie har påbegyndt
negociantvirksomhed.
Der er ikke mange, der som han kender ethvert domæne i Rhone, og han har
- siges der - et fænomenalt smagetalent. Rigtig mange producenter vil
være stolt at at levere vine til ham.
P.t. kender jeg ikke meget til historien bag firmaet, eller hvor vinene
laves. Det synes at fremgå fra Robert Parkers vurdering af vinene, at der
er en amerikansk importør indblandet: "This project of oenologist
Philippe Cambie and importer Daniell Johnnes".
Tilsyneladende laves vinene på Chateau
des Nages, et større domæne beliggende nær Nimes. Ejeren
Michel Gassier kan citeres for at udtale: "I
am Philippe's partner in the Halos de Jupiter project".
Cambie har i flere år været rådgivende ønolog på stedet.
Omkring halvdelen af vinene, der laves under projektet, er da
også Costières de Nimes.
Den danske importør "The
Wine Company" oplyser, at man er "blevet den danske
agent" for vinene.
Indtil videre skulle der være tale om flg. vine:
Les Halos de Jupiter Chateauneuf du Pape
100% Grenache. 100+-årige vinstokke på La Crau.
Lagres på et år gamle Piéces (228 l) i 12 mdr. Produktion 125 kasser.
(RP 2007: 95 point - 2008 89-91 point.)
Les Halos de Jupiter Gigondas
80% Grenache og 20% Mourvedre. Fra to parceller, Four Danuga og Les
Maurelles.
Lagres i cementtank i 12 mdr. Produktion 100 kasser. (RP 2007 88+ point)
Les Halos de Jupiter Vacqueyras
83% Grenache (gamle stokke) og 17% Syrah (35-årige stokke.)
Fra Plateau des Garrigues med rullesten og rødt ler. Produktion 100
kasser.
Les Halos de Jupiter CDRV Rasteau
(RP 2007 92 pouint)
Les Halos de Jupiter Cotes du Rhone
(RP 2007 90 point)
Costières de Nimes
70% Grenache, 20% Carignan og 10% mourvedre.Lagres på ældre fade.
Produktion 500 kasser. |
|
|
. |
Philippe Cambie forklarer det
my(s)tiske navn således:
According
to poets, Jupiter (Zeus in Greek) is the father, the king of
all gods and humans. He rules on mount Olympus and his power is
such that he can shake the entire universe by a simple nod of the
head.
He
also represents the spiritual world, organizes the exterior world
and is the god of all physical, moral and social rules. According
to Mircea Eliade, he is the archetypical head of a patriarchal
family.
Jupiter
is also the biggest planet of our solar system and its Halo is the
closest of the three rings that surround the planet.
For
me Grenache is the king of all grapes and the natural
leader of all Rhone varietals. The halo symbolizes the
appellations that best express its personality. |
. |
Der
vil senere blive lavet en side om "firmaet". Stoffet er
jo næsten klar.
Jeg mangler et par løse ender vedr. hvem, hvad, hvor.
På
fredagssofaen
har Gary V smagt Chateauneuf du Pape 2007
fra Domaine Paul Autard og Domaine
Lafond.
|
|
. |
|
|
|
5.
november 2009: |
|
. |
|
I
Kort nyt 1. juli blev berettet om et
initiativ til at danne en Rhonevinklub i Odense.
I aftes, den 4. november, holdt man stiftende generalforsamling med 13
medlemmer.
Herfra skal lyde et stort til lykke til fynboerne.
De har planlagt månedlige vinaftener for 1. halvår 2010. |
|
. |
|
4.
november 2009: |
|
. |
|
Som
nævnt tidligere i Kort nyt kommer Jean-Marc Espinasse fra Domaine
Rouge-Bleu til København den 23. november, hvor der bl.a. er
Winemakers Dinner på Restaurant Salon
39. Mere på The
Wine Companys hjemmeside under menupunktet Smagninger.
Jeg ved fra
Espinasse, at hans onkel Claude Vidal fra maine
Banneret også er i København i november hos sin importør, GrapeVine.
Jeg ser ikke noget om dette på deres hjemmeside, men kunne man tænke sig
at møde den hyggelige mand, kan man jo prøve at spørge sig frem.Do |
|
. |
|
2.
november 2009: |
|
. |
|
Parker
- Janasse
Parkers vurderinger gi´r ofte anledning
til løftede øjenbryn / overraskelse / modsigelser.
Nogle (mange?) mener, at han er alt for fokuseret på frugtdrevne
"blockbusters" og ikke har sans for finesse og elegance. Det er
muligt, men det kan man jo så mene meget om. Jeg må da personligt
indrømme, at vurderingen af vinene fra Boislauzon og Saint Cosme
var lidt overraskende høje for mig, men jeg kan da med overbevisning
bekræfte, at der er tale om endog meget gode vine. Måske ville 96-98
være passende lige netop i denne årgang. De andre 100 points-scoringer
er ikke overraskende.
Jeg har til særligt interesserede kolporteret den fulde liste. Her
optræder et ukendt vinnavn, "Domaine de la Janasse Cuvée Xxl"
vurderet til 98-100 point. Der har været flere henvendelser i dagens
løb, der udtrykte tvivl om eksistensen af en sådan cuvée. Det forstår
jeg udmærket, men den findes! Se t.h. Parkers beskrivelse.
På listen anføres endvidere, at Janasse Chateauneuf du Pape 2007 skulle
have fået 98 point. Det er ikke korrekt. Den får "kun" 95. Det
er Cuvée Chaupin, der får 98 point. |
|
2007
Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape XXL
To be bottled in February, 2010, the 2007 Chateauneuf du
Pape XXL is a blend of 95% Grenache and 5% Mourvedre. It reminds me of
what Henri Bonneau’s utterly perfect 1990 Chateauneuf du Pape Reserve
des Celestins tasted like at two years of age. It has all the
characteristics of the Janasse Vieilles Vignes in addition to a slightly
later harvest and riper character. It gives the impression of having
residual sweetness, but that is not the case as the appellation of
Chateauneuf du Pape will declassify any wine with more than 0.3 grams per
liter of residual sugar. The glycerin level is high, and the alcohol
content must be around 16.5% as this offering is incredibly massive, rich,
and obviously meant for long-term aging. I can’t wait to taste it out of
bottle. There are only two demi-muids, which works out to about 2,000
bottles, so the lucky few who have an opportunity to purchase it, should
not pass it up. Jeg bemærker med en vis
interesse, at Parker tale om "impression of having
residual sweetness". Jeg diskuterede problemet (som jeg før har
omtalt) med Veronique fra Domaine de la Charbonniere i torsdags og hendes
troværdige forklaring var, at der var så meget sukker i druerne i 2007,
at det var meget svært at få vinene færdiggæret.
Der sker jo det, at gærcellerne ikke så godt kan tåle en alkoholprocent
på omkring 15, og derfor er færdiggæringen meget træg og langsommelig.
Pyt, hvis blot alkohol, syre og tanniner skaber balance efterhånden. |
. |
|
1.
november 2009: |
|
. |
|
I
sidste uge offentliggjorde Robert Parker sine
vurderinger af 2007 fra sydlige Rhone, efter at han har smagt
dem fra flaske dette efterår.
(Forord til offentliggørelsen var citeret i Kort
nyt 30.10)
Ikke uventet strør han om sig med topkarakterer. Til højre ses, hvilke
vine, han har givet 100 point.
Jeg kan ikke offentliggøre den fulde liste her på siden, men
interesserede vil kunne få den tilsendt, hvis man be´r
om det (Er udsendt til modtagere af nyhedsbreve.)
Parker har ved samme lejlighed vurderet enkelte vine fra 2008 -
måske smagt fra fad.
Herunder nogle eksempler, der illustrerer årgangen i forhold til 2007:
Parkers vurdering - alle vine er
Chateauneuf du Pape |
2007 |
2008 |
Clos Saint Jean Deux ex Machina |
100 |
92-94 |
Janasse |
98-100 |
91-93 |
Ferrand |
98+ |
90-92 |
Bosquet des Papes |
95 |
87-88 |
Paul Autard Cuvée Juline |
94+ |
87-88 |
Cuve du Vatican |
90 |
82-85 |
Chante Perdrix |
90 |
80-82 |
|
Chateau
Beaucastel Chateauneuf du Pape Hommage A Jacques Perrin |
Clos
Saint-Jean Chateauneuf du Pape
Deus Ex Machina |
Clos
Saint-Jean Chateauneuf du Pape
la Combe des Fous |
Clos
Saint-Jean Chateauneuf du Pape
Sanctus Sanctorum |
Domaine
de la Janasse Chateauneuf du Pape Cuvee Vieilles Vignes |
Mas
de Boislauzon Chateauneuf du Pape
Cuvee du Quet |
Chateau
de Saint Cosme Gigondas
Hominis Fides |
Domaine
de Saint-Prefert Chateauneuf du Pape Collecion Charles Giraud |
Pierre
Usseglio Chateauneuf du Pape
Cuvee de Mon Aieul |
Pierre
Usseglio Chateauneuf du Pape
Reserve des Deux Freres |
|
39 andre vine tildeles 96-99+ |
|
|
|
|
|