26.
september |
|
. |
|
Det
syder og gærer overalt i det sydlige Rhone i disse dage.
De faste bestanddele i vinen, skaller og kerner vil stige op til tankens
overflade under gæringen - danne "hat". Derfor må der af og
til foretages en omrøring. Det kan ske på forskellige måder. Man kan
røre rundt, man kan pumpe mosten fra neden og op i tanken. På Bastide
Saint Dominique har man lagt en video
på facebook, der meget enkelt viser, hvorledes pigeage foregår i
deres kældre. |
|
. |
|
24.
september |
|
. |
|
Harry
Karis - ham med The Chateauneuf du Pape Winebook - har på sin side en
video, hvor han smager og kommenterer 6 Chateauneuf du Pape-vine fra 2008.
Formentligt er det den første video i en serie - den hedder Episode
1
Fra dagens indbakke:
"As
your web site is dedicated to our area your readers might be interested in
knowing our cooking school at the foot of Mont Ventoux.
All details on www.cookinginprovence.fr" |
|
. |
|
22.
september |
|
. |
|
I Gastro
nr. 50 (september 2010) under titlen "PAPVIN DELUXE"
beretter René Langdahl Jørgensen om 5 af de bedste domæner i
Chateauneuf du Pape, Domaine Pierre Usseglio, Clos des Papes,
Domaine de la Vieille Julienne, Chateau de Beaucastel og Clos
Saint Jean.
Artiklen indeholder også et afsnit om årgang
2009:
"09’erne er
omtalt mere specifikt under de enkelte producenter, men generelt
er der tale om endnu en stor årgang. Francois Perrin beskriver
den som en slags protestantisk udgave af 2007. Man skal være
asket eller kedsommeligt intellektuel for ikke at anerkende
07’ernes kvaliteter og generelt betragte den som en af de største
nogensinde over en bred kam. Men 09’erne er tæt på. Selv om
jeg utallige gange har skamrost selv almindelige côtes du rhône’er
fra 07, ser der ud til at være mere struktur, en smule lavere pH
og mere friskhed i 09’erne. Efter en kold vinter var der ingen
frost gennem foråret, og regn var der heller ikke meget af.
Sommeren var varm og tør med typisk progression i temperaturer
gennem juni og juli indtil augusts sidste uge med 40 grader på
toppen. I modsætning til 2003 var der dog køligt om natten, så
aromaen blev opbygget korrekt. Fra 6. juli til midt september
faldt der ikke en dråbe regn, og vinstokkene begyndte at gå i
baglås, dehydrerede og forpinte. Flere steder begyndte man høsten
i august, og i begyndelsen af september gik det for alvor løs.
16. september kom regnen, og som sædvanlig havde de dygtige is i
maven og ventede. Grenache lynmodnede fenolisk, og mourvedre med
den sene høst ser ud til at være udsøgt i 09. Fadprøverne
smagt i maj er ikke sødsuppe ej heller dræbertannisk, men de
besidder alle et opløftende syrefokus, en enorm frugtighed og
fylde, mens tanninen er formet blødt, men står tungt. Subjektivt
foretrækker jeg flere huses 09’ere i forhold til 07’erne, men
det er at gå for vidt at påstå, at årgangen som sådan er
bedre." |
|
AOC/AOP -
VDP/IGP - VDT/Vin de France
AOC er som bekendt en forkortelse af Appellation d’Origine Contrôlée.
Eksempel: Appellation Chateauneuf du Pape Contrôlée.
Senest med udgangen af 2011, dvs. fra
årgang 2012, vil man møde et andet udtryk på etiketterne: Appellation d'Origine Protégée.
Eksempel: Appellation Gigondas Protégée.
Det forkortede udtryk vil herefter være AOP.
Begrebet Vin de Pays vil samtidig
blive ændret til Indicaction Géographique Protégée
- forkortet IGP.
Man antager, at antallet, af navne, der hæftes
på områderne for nærværende vil blive reduceret. Man kan i dag i det
sydlige Rhone støde på navne som Vin de Pays de Vaucluse, Vin
de Pays de la Principauté d'Orange, Vin de Pays de Méditerranée, Vin
de Pays du Gard og sikkert endnu flere.
Begrebet Vin de Table vil senest
fra 2012 hedde Vin de France, og det vil være tilladt at
anføre drue og årgang.
Kilde: artikel
af Rebecca Gibb
|
|
. |
|
20.
september |
|
. |
|
På Rhonevinfestivalen 18. september
præsenterede Nicolas Jaubolet en serie
negociantvine fra firmaet Nicolas Jaboulet Perrin Frères.
Måske var det ikke alle, der fik fat i historien om dette relativt nye firma,
hvis vine importeres af Domaine
Brandis. Tilsyneladende satser man på kun at fremstille vine
fra de nordlige Rhoneappellationer. Historien bag firmaet kan
læses i en artikel
i Decanter fra oktober 2009. |
|
|
. |
|
18.
september |
|
. |
|
|
Billedet herover er fra Domaine
la Barroche - bloggen.
Det er fra 1. høstdag,16.9, hvor man høstede Cinsault.
Julien Barrot er meget tilfreds med de meget sunde druer af høj
kvalitet:
"...les analyses réalisés par la fédération des
producteurs montrent des doses d’anthocyanes et de polyphénols
records !!!:-)" anthocyanes: farvestoffer, polyphénols:
tanniner. Altså: analyser foretaget på federationens
laboratorium viser et stort indhold af farvestoffer og tanniner (i
druernes faste bestanddele). |
|
|
Det er tvivlsomt, om en høstmaskine
nogen sinde har været brugt på en mark i Chateauneuf du Pape,
men jo længere man bevæger sig væk fra denne appellation, desto
større er chancen for, at man kan møde fænomenet.
Billedet herover (ikke fra 2010) er fra Domaine
de Lucena i Visan, hvor man høster alle marker med maskine.
Man
kan ikke bruge høstmaskiner, medmindre planterne er bundet op til
virer.
Producenter, der bruger maskine, har argumenter for dens
fortræffeligheder: høsten kan foregå hurtigt, netop på det
optimale tidspunkt, og der spares arbejdsløn. |
|
. |
|
17.
september |
|
. |
|
Portrait
de Jean-Marc Espinasse pour l'émission “Talents“
Præsentation ved Dailymotion
af Jean-Marc Espinasse Domaine Rouge-Bleu
og ikke mindst han kone Kristin. |
Høsten af blå
druer er for alvor i gang i Chateauneuf du Pape
Domaine de Beaurenard startede høsten af Syrah og Grenache 15.
september.
Høsten kan følges på domænets blog |
. |
|
15.
september |
|
|
|
87
mm regn på 2 dage - 7. - 8. september
Le
vigneron belge à Gigondas fortæller på sin blog, at der på to
dage, 7. og 8. september faldt 87 mm regn i Vacqueyras. Dvs. lige så
megen regn på de to dage som er faldet de sidste 4 måneder - siden 11. maj.
Som citeret herunder fra Beaucastels blog (under 10. september) fulgte
mistralen efter regnvejret.
Tilsyneladende har regnvejret ikke gjort skade på druerne, kun forsinket
høsten et par dage.
På Domaine de la Tête Noir, der
dækker ca. 8 ha., skulle ikke mindre end 30 plukkere være klar fra den 13.
september. |
|
|
|
|
14.
september |
|
. |
|
Hvidvin
på blå druer
.
Det kan naturligvis godt lade sig gøre
at lave hvidvin fra blå druer. Man skal blot presse druerne straks ved
ankomsten til kælderen, som man altid gør ved fremstilling af hvidvin.
Druesaft fra blå druer har ingen farve. Farven
kommer fra drueskallerne og giver rødvinen farve, hvis man lader
skallerne være sammen med mosten i en periode.
Jeg fortæller disse banaliteter som en kommentar til billedet t.h., som
stammer fra bloggen hos Vignobles
Mayard (Domaine du Pere Pape). Overskriften
til en billedserie
på 9 billeder hedder "vendanges des blancs 2010".
Man studser umiddelbart, når man ser druernes farver. De grønne druer
er ikke dominerende. Der ses en del lyserøde druer. Der er formentlig
tale om Grenache.
Udover Grenache Noir (normalt bare kaldt Grenache) og Grenache Blanc er
der en 3. type, Grenache Gris, som er en mellemting mellem rød og hvid
Grenache. Da druerne indgår i hvidvin, kan det måske være Grenache
Noir, der ikke er fuldmoden.
Det fremgår ikke af bloggen, hvilken hvidvin druerne er bestemt for.
Billedet er lagt på bloggen 8.9. |
|
. |
|
13.
september |
|
. |
|
Årgang
2008 set med positive øjne - og noget om 2009
Jeb Dunnock, der har en efterhånden omfattende side om vin, har
besøgt Rhone og fortæller om det på www.therhonereport.com
Hurtig genvej
til hele rapporten, hvorfra nedenstående smagsprøver er hentet.
"2008 Châteauneuf-du-Pape – Good vintage for
drinking now
Looking at the red wines, this straightforward
vintage produced good wines. I say straightforward here not as a slight, but
because I think these wines are easy to understand. At their best, they are
beautifully fresh and balanced; possessing an almost burgundian sappiness to the
fruit, mid-weight palates, bright acidity, and solid backbones. What they lack
in power and concentration, they make up in their approachable nature and sheer
drinkability. These are also very stable wines that hold up well to air. While
the top wines will easily evolve gracefully for 10 to 15 years, the majority of
the wines should be enjoyed over the next 7 to 10 years and are perfect wines to
enjoy while you wait on your ‟07, ‟06 and „05s to come around.
Overall, I like this vintage a lot and it is a
good counterpoint to the larger scaled and very different ‟05, ‟06
and ‟07s. Due to the less than optimal growing conditions, few estates
produced any special cuvees. The result is the base cuvees are bolstered by the
inclusion of grapes that normally go into top cuvees. Therefore, despite what is
considered a difficult vintage, the quality present in the base cuvees comes
close to the more widely acclaimed past vintages. While comparisons are always
fraught with error, the '08s come closest, in my mind, to a lighter weight 2004."
|
"2009 Châteauneuf-du-Pape – Possibly a great
vintage but will require patience
In stark contrast to the easy to understand and
drinkable 2008s, 2009 yielded serious, concentrated wines that are much more
difficult to figure out, and I struggled to wrap my head around them at first.
The wines at this stage are very tannic and structured, at times coming across
masculine and edgy. At their best however, I believe these are exceptional wines
with enough fruit to handle their serious structures. Most will require, and
handsomely reward, cellaring.
Where 2008 demanded heroic efforts in the
vineyard but a relatively straightforward vinification, 2009 was anything but.
Numerous domaines reported stuck fermentations and a few eyed their „09s with
a touch of skepticism. Despite this, the wines show loads of promise with burly,
masculine personalities that are reminiscent of a riper version of the 2005s.
Lab analysis confirms this as well and the wines have no shortage of tannin.
While Philippe Cambie compares the vintage to 1989, other comparisons of a mix
of ‟01/‟05, and even „05/‟07, were common. Comparing
specifically to 2007, the „09s display a much straighter profile in the mouth
without the huge buffering of fruit that‟s present in the prior vintage;
where the ‟07s expand outward on the palate, the „09s cut a narrower
swath that‟s supported by firm, tannic backbones. Couple this structured
nature with beautiful ripeness and solid concentration though, and you have
wines that will demand cellar time, but have the capacity to evolve into
something special. While I fully expect the tannins, present when I tasted in
June, to flesh out after bottling, the top wines will require patience."
|
|
. |
|
12.
september |
|
. |
|
Årgang
2008
Jeg har før udtalt mig kritisk om denne årgang og har fået på puklen
for at være en "Kloge Åge", der dømmer uden at have smagt
vinene.
Jeg må indrømme, at det nok er den årgang, jeg har smagt færrest vine
fra (sidste 10 år). Jeg har modereret min udtalelse lidt på siden om
årgange:
"Som helhed den svageste årgang siden 2002.
Årgangen modner tidligt. Kun meget få vine vil være gemmevine. Mange
producenter lavede ikke specialcuvéer i denne årgang"
Robert Parker har nu (jeg har set det nu) lagt en vurdering ind på sin
årgangsskala:
Chateau de Beaucastel er gået i gang med
at markedsføre vinen, og i forbindelse hermed publiceres en video på
domænets blog, hvor Mark Perrin udtaler sig om årgangen. (Klik på
billede t.h.)
Deltagerne i Rhonevinfestivalen kan få et indtryk af årgangen. The Wine
Company skænker 3 vine fra årgangen - Cristia,
Pierre Usseglio og Clos
Saint Jean. |
|
. |
|
11.
september |
|
. |
|
Ban
des Vendange
.
Officielt starter høsten af blå druer i Chateauneuf du Pape mandag den
13. september.
Dette blev højtideligt erklæret ved en sammenkomst i kælderen under
paveslottet onsdag den 8. september. Begivenheden kaldes "Ban
des Vendange". Sidste år var starttidspunktet 4. september, men
erklæringen er nu mest af ceremoniel karakter, som det fremgik af svaret
på en forespørgsel til Michel Blanc (federationen) i 2009:
"The
ban des vendanges will be 4 of September, we have moved it today
.
Until
2008 ban des vendanges was important
. Now, with the new AOC rules, it is less important, more
“folklorique”".
Den
unge vinbonde, som fik æren af at oplæse erklæringen i år, var Ludovic
Cellier fra Domaine des 3 Cellier
Der
er fotos fra begivenheden på federationenens
hjemmeside |
|
. |
|
10.
september |
|
. |
|
"First
week of harvest"
er overskriften på bloggen
fra Beaucastel :
"We harvested some Roussanne and Marsanne at the beggining of the
week. The grapes are very nice and healthy. Then we had some rain on
wednesday (between 30 and 70mm) depending on the vineyards, and now the
sun is back and the mistral is blowing. We will resume harvesting on
monday and next week will for sure be crazy! |
|
. |
|
6.
september 2010 |
|
. |
|
Høsten
af grønne druer er startet i Chateauneuf du Pape. Herunder et par
billeder fra La Bastide Saint Dominique
- fra facebook. |
. |
|
|
|
. |
|
1.
september 2010 |
|
. |
|
ett intressant år 2010….
Annelie
Axelsson, en svensk pige, der arbejder med salg og export
på Cave
des Vignerons d'Estezargues, fortæller i mail 31.8.:
"Vi
på Estezargues börjar skörden nu i veckan. Här har inte regnat
på hela sommaren förutom någon enstaka gång, då någon
kortare regnskur. Vindruvorna är friska, druvorna är relativt små
och det finns mindre av dem än förra året (en tendens i hela Rhône
området). I
meridionala Rhône är förhållandet aciditet/socker mycket bra,
vilket främjar för ett bra kvalitativt vin….jag tror att det
blir ett intressant år 2010…."
|
|
De sidste par måneder før høsten
har i år været temmelig tørre i det sydlige Rhone. Den sidste
måned har de højeste daglige temperaturer været omkring 30
grader - dog kun 27-28 grader de sidste dage i august.
Man skal selvfølgelig være varsom med at
lægge for megen vægt på de første spådomme om kvaliteten af
årets høst. Man er knap begyndt, og vejret kan udarte senere på
måneden.
På federationens hjemmeside bringer man en
kedelig nyhed: Luc Perrin døde den
27. august i en alder af kun 45 år . |
|